вторник, май 29, 2007

Най-малко двама от Спартак отиват в отбор от столицата

Александър Дечев, в-к Позвънете Новини
Ръководството на Спартак преговаря със софийски отбор за продажбата на четирима футболисти. Това разкри за "Позвънете Новини" изпълнителния директор на варненския клуб Живко Великов. Двама от тях вече на сто процента са договорени. "В София съм и в момента водим преговори. На този етап не искам да разкривам нищо конкретно. Ще кажа само, че от един софийски отбор искат четирима наши футболисти. Двама от тях със сигурност отиват там, а за другите двама преговаряме", обясни Великов.
Той добави, че утре се връща и ще обяви повече подробности около трансферите. Едва след като се уточни кои играчи ще бъдат продадени, ще стане ясно и дали клубът ще се разделя с други състезатели. На този етап от Спартак бяха освободени единствено привлечените през зимната пауза Росен Каптиев и Емануел Баба.
Великов призна още, че информациите в столичната преса, че нападателят на Родопа Десислав Русев е спазарен за Славия, са напълно неверни. "С Десислав Русев сме се разбрали и той ще играе при нас през новото първенство", категоричен бе шефът на "соколите". Русев вече се появи на стадион "Спартак" преди няколко дни. През пролетния полусезон нападателят се лекуваше от хепатит.

--- ole-bg.com
Боян Илиев: Невежи хора приказваха за уговорка в дербито

Калоян Златков, в. "Черно море"


Юношата на соколите Боян Илиев бе сред най-добрите играчи на варненци през сезона и логично стигна до капитанската лента. Боци, както го наричат приятелите му, игра в 27 мача от шампионата и 1 за Купата, или общо 2240 минути престой на терена. Има 1 вкаран гол, а е получил 5 жълти и 1 червен картон.

- Каква е оценката ти за изминалото първенство?

- Каква може да е? Най-хубавото нещо, което се случи, е, че запазихме мястото си в А група. Останахме в групата на майсторите и очакваме с нетърпение следващото първенство.

- Тогава вече целите сигурно ще са други?

- Разбира се. Догодина ще търсим по-горно място в таблицата. Този сезон отборът се обиграваше. Да не забравяме, че през зимната пауза доста момчета напуснаха отбора. На тяхно място дойдоха нови и докато се сработим, изпадането чукаше на вратата на Спартак.

- С добрите си изяви получи и капитанската лента. Тежи ли?

- Да, тежка е. Тежи в смисъл, че отговорността е по-голяма. Не е лесно да повеждаш отбора във всеки мач. Капитанът трябва да осъществява и връзката между ръководителите и футболистите.

- Под наставленията на Георги Иванов-Геша като че ли се чувствахте най-добре като отбор?

- Абсолютно. Как няма да е така? Той е спартаклия. В съблекалнята си говорим като спартаклии. Той ни говори със сърцето си и всички момчета го усещат. Не е като някои други треньори, които излизат със заучените фрази напред. Георги Иванов ни надъхваше. Бил е в големи отбори и е наясно със задачите, които трябва да ни постави. Всъщност най-много ни помогна в мачовете с Родопа и Черно море - просто си повярвахме. Това бяха най-важните ни срещи за оцеляването в елита.

- Предполагам, че най-щастлив си бил след победата над Черно море, още повече че си юноша на Спартак?

- Изпитах най-голямата наслада от този успех. На практика
с този мач ние се спасихме. Победата в градското дерби може да те крепи и до следващото първенство, когато е следващият сблъсък с моряците


- Доста се коментираше този двубой. Едва ли не е бил уреден. Възможно ли е да се нагласи това дерби?

- По принцип всичко е възможно във футбола. Специално за този въпросен мач никой нищо не ни е казвал. Говорил съм и с момчета от Черно море и никой не е казвал и на тях нещо. И двата отбора имаха конкретни цели и това бе единствено победата. Ние играхме за оцеляване в А група, а Черно море си гонеше 5-ото място в таблицата. Нуждаехме се от победата както ние, така и съперниците ни. Мисля, че приказките за уредено дерби на Варна дойдоха от хора, нямащи много общи неща с футбола, невежи.

- Договорът ти със Спартак изтича. Мислил ли си какво ще правиш след 30 юни?

- Искам да си почина поне една седмица. После ще реша какво да правя.

- Знаеш ли за някакъв интерес към теб от други отбори?

- По принцип никой не ми се е обаждал, но все пак току-що завърши първенство. По-вероятно е да остана в Спартак и през следващия сезон. Обаче има и момент, в който трябва внимателно да се прецени къде ще се чувствам най-добре. Къде ще бъде най-добрият вариант за развитието ми като футболист.

- Доста млади момчета взеха участие в първенството...

- Да, видя се, че Спартак залага на млади момчета, които изиграха по 2 - 3 мача. На всички се разчита. Феновете трябва все повече да се радват, че младите се вписват в атмосферата. В същото време трябва да им се дава път, за да се добие ясна представа какво идва отдолу. Треньорът трябва да си направи сметката на какво и на кого може да разчита.

- Какво искаш да кажеш на публиката, която толкова сърцато ви подкрепя въпреки загубите?

- Подкепяха ни момчетата. И в добрите и в лошите моменти. Казвам им едно голямо благодаря. Искрено се надявам през следващия сезон да им донесем повече радост.

--- ole-bg.com

понеделник, май 28, 2007

Локомотив Пловдив - Спартак Варна - 4:0

- Локомотив Пд: Колев, Бачков, Милиев, Сечков, Йошев, Димитров, Златински, Горанов (61 Халими), Даксон (70 Стойчев), Балдовалиев, Въндев (46 Златинов)

- Спартак Вн: Славов, Дяков, Нейков, Илиев, Рангелов, Ортега, Ив.Иванов, Пекин (78 Николай Иванов), Георгиев, Илич (64 Филипов), Генади Алберто-Луго (70 Василев).

Съдия: Христо Ристосков (Сандански)
Помощници: Венцислав Гаврилов (София), Никола Марков (Сандански)

Голмайстори: 1:0 Румен Горанов 11, 2:0 Христо Златински 12-дузпа, 3:0 И 4:0 Владислав Златинов 63 и 68

Стадион: Локомотив
Зрители: 800

Георги Иванов - Геша, старши треньор на Спартак: Стана хубав мач с много голове, които за съжаление бяха само в нашата врата. За мен беше важно да видя как ще се представим без 6-7 титуляри, но явно има още много да учим. Локомотив Пловдив ни превъзхождаше и заслужено победи.

--- sportni.bg

петък, май 25, 2007

Чужденци от Спартак излязоха във ваканция

Сърбите Будимир Джукич и Велимир Иванович бяха пуснати по-рано във ваканция от ръководството на Спартак. Треньорът Георги Иванов обяви, че двамата отдавна са се доказали и няма смисъл да ги използва за мача с Локомотив (Пд). За гостуването в Пловдив Геша ще разчита на резерви и футболисти, които играeха по-рядко. За някои от тях това е последен шанс да покажат, че могат да останат в отбора и през следващия сезон. През лятото пък подготовка с отбора ще започне десният бек на Партизан Марко Симич. Той бе доведен в България от Иванович, но през пролетта се обиграваше в Черноморец (Бяла).

--- 7sport.net
Спартак освободи Каптиев и Баба

Спортно-техническото ръководство на ПФК "Спартак" - Варна взе решение да освободи от отбора нигерийският защитник Еммануел Баба и нападателят Росен Каптиев.
Договорите и на двамата ще бъдат прекратени по взаимно съгласие, информира изпълнителният директор Живко Великов.

--- spartak1918.com
Глобиха двата варненски тима с по 6000 лева
С по 6000 лева бяха глобени варненските Черно море и Спартак от Дисциплинарната комисия на Българския футболен съюз. Санкциите са във връзка с транспаранти, вдигнати от двете агитки по време на дербито на морската столица в събота, спечелено от "соколите" с 2:0.
Точното определение на лозунгите е, че са с "унизително и позорно за човешкото достойнство съдържание". Така съгласно член 39, алинея 2, точка 1 Черно море и Спартак са наказани с по 5 хиляди лева, а за хвърлени бомбички двата клуба отнасят по още 1000.
Трима футболисти на Черно море бяха наказани за по една среща след дербито. Радослав Бачев, Косьо мирчев и Станислав Стоянов са аут за мача от последния кръг срещу Рилски спортист във Варна, като ще заплатят съответно глоби в размер на 400, 1 500 и 250 лева.
Кунчо Кунчев и Младен Стоев пък са санкционирани съответно за една и две срещи, като глобите им са 400 и 200 лева.
За оспорване на съдийско решение, съгласно чл.35, ал.6 Дисциплинарната комисия наказа администратора на Спартак Румен Димов с лишаване от правото да изпълнява функции от името на отбора за 1 среща и глоба в размер на 500 лева.

--- ole-bg.com