понеделник, май 25, 2009

23.05.2009
Спартак - ч.море 0:1

- Голмайстор: Какалов-64 мин.
- Спартак (1-4-5-1): Цанков – Иванов, Стойков, Илиев, Ст.Петров -
Моралес (58-Костадинов), Н.Петров, Миранда (55-Орлинов), Найденов, Иванович (79-Мирчев) - Сакалиев
- Черно море (1-4-5-1): Пиргов - Лазаров, Дяков, Сашо, Кулибали -
Борносузов, Стоянов (63-Какалов), Кривия (88-Атанасов), Д.Георгиев, Юруков (82-Димов) - Манолов
- Съдии: Ивайло Стоянов, Николай Ангелов, Емил Вангелов
- Жълти картони: Ст. Петров, Иванович, Н. Петров, Стойков, Сакалиев/Манолов
- Стадион „Спартак“, 4500 зрители

С минута мълчание в памет на Анатолий Кирилов започна двубоят между "Спартак" и "Черно море". Повече от 5 000 души сведоха глави и казаха последно сбогом на трагично загиналия футболен специалист. На мястото, където до скоро стоеше Кирилов, бе поставена негова снимка, а над треньорската скамейка бяха разпънати траурни ленти. Привържениците на "Спартак" осеяха пространството пред себе си с цветя, а транспарантите бяха обърнати в знак на траур.
Първият съдийски сигнал донесе дерби-атмосфера на стадиона. Агитките и на двата отбора запалиха десетки факли и съдията бе принуден да спре двубоя за няколко минути.
Отборът на „Спартак“ изгуби от „Черно море“ с 0:1 и на практика изпадна от елита. Моряците пък най-вероятно ще изравнят най-доброто си класиране в „А“ група - 3-то място, от 1953 г.
„Черно море“ имаше превес в дербито почти през цялото време. През първото полувреме вратарят на „Спартак“ Цанков отрази сериозни удари на Данчо Юруков и Кривия с глава. В 44-тата минута пък след вдигане от корнер на Кривия Кулибали се извиси над всички, но стреля с глава над гредата. В първите минути след почивката „моряците“ притиснаха още по-силно своя съперник. Първо Даниел Георгиев се озова на добра позиция, но улучи мрежата от външната страна. В 55-ата минута след перфектен пас на Кривия Юруков изскочи сам срещу Цанков, но шутира в него. Неизбежното обаче се случи в 64-тата мин. Току-що влезлият Какалов се разписа с първото докосване на топката. Той засече ефектно от воле центриране на Юруков от левия фланг и насочи кълбото прецизно в обратния ъгъл - 0:1.
„Соколите“ отправиха първия си удар към вратата в 76-ата минута чрез Юри Иванов. В 88-ата минута те получиха право да изпълнят фаул на линията на големия пеналт. Орлинов обаче стреля два пъти последователно в стената и профука единствения шанс за изравняване.

Трънков: Проблемът ни е в психиката
„Проблемите в отбора са психологически. Специално за тази среща пък играчите бяха в депресия след трагичната гибел на Анатоли Кирилов.“ Това заяви Стоил Трънков пред медиите. Техническият директор напомни, че поел „Спартак“ в сложно положение и при много трудна програма, която включвала срещи с първите четири отбора в класирането. „Играчите имат спортно-технически качества, но явно не могат да се освободят психически и на този етап не мога да им помогна. Миранда и Моралес пък ги смених в дербито, тъй като топката се подаваше назад и потърсих промяна. Ще продължим да играем честно в оставащите два кръга“, допълни Трънков.


Добрев спокоен
Шефът на „Спартак“ Добрин Добрев прие спокойно загубата и очертаващото се изпадане на отбора. „За футбол в този мач не искам да говоря. Депресия е мека дума, за да обясня в какво състояние се намираха футболистите. Бяхме близо до тях и доколкото можахме, опитахме да ги вдигнем. Доколкото могат момчетата, играха, но мисля, че за лошото ни класиране причината е в други мачове, в които бяхме по-добри, а не взехме точки“, коментира Добрев. Запитан какви промени ще направи през лятото, бизнесменът уточни: „Да ви кажа честно, сега и аз самият още не знам. Ще анализираме ситуацията и ще решаваме.“ Собственикът на варненския клуб бе разочарован от начина, по който се е стигнало до резултатите в срещите „Пирин“ - „Ботев“ (0:3) и „Локо“ (Пд) - „Вихрен“ (0:1).


Илиев: Господ ни наказа
Господ е наказал „Спартак“, тъй като се е подигравал с футбола. Това каза за „Народно дело“ Боян Илиев. „Всичко започна от зимната подготовка и отношението на бившия треньор към отбора. Едно, че не се подготвихме както трябва, а след това той идваше при нас само един-два пъти в седмицата. По време на повечето гостувания имахме по 5 положения, но Господ не ни даде шанс да ги вкараме. Колко положения трябва да имаме, за да бележим? Другите отбори вкарват от две едно. След като ние се подигравахме с футбола, и Господ ни наказа“, коментира Илиев. Капитанът смята също, че само 4-ма - 5-има футболисти в отбора ги боли за „Спартак“. Другите мислели за плажа. Относно конфликта между част от феновете с Живко Великов Боян бе лаконичен: „Искам да кажа на тези наши ултраси, че Великов не е виновен, ако изпаднем. Ако не беше той, „Спартак“ сега нямаше да го има. Той правеше всичко възможно да ни обезпечава във всяко едно положение. Когато нямаше стотинка в касата, намираше пари от свои приятели. Преди да дойде на власт, заплатите ни бяха по 1000 лева. Сега да не ви казвам колко са.“
Илиев е възмутен също, че БФС не е отложил дербито и кръга заради смъртта на Антолий Кирилов. „Явно някои отбори, или със сигурност два, вече бяха заложили пари за точен резултат в тотото и при отлагане на срещи трябваше да ги връщат. За нас след тази трагедия с треньора ни беше въпрос на чест и достойнство да изиграем дербито. Не се срамувам от загубата и мисля, че се държахме достойно“, завърши Илиев.



Почетоха Анатолий Кирилов
С минута мълчание в памет на Анатолий Кирилов започна двубоят между „Спартак“ и „Черно море“. Около 4500 зрители сведоха глави и казаха последно сбогом на трагично загиналия футболен специалист. На мястото, където доскоро стоеше Кирилов, бе поставена негова снимка, а над треньорската скамейка бяха разпънати траурни ленти. Привържениците на "Спартак" осеяха пространството пред себе си с цветя, а транспарантите бяха обърнати в знак на траур. Агитката издигна и плакат: „Почивай в мир, Антолий.“ Футболистите на „соколите“ пък играха с черни ленти на ръцете.
Първият съдийски сигнал донесе дерби атмосфера на стадиона. Двете агитки запалиха десетки факли и гръцки огън и съдията спря двубоя за няколко минути. В 43-тата мин пък Кривия бе замерян с камъни от ултраси на „соколите“, докато се канеше да изпълни корнер. Реферът изтича при Илко Станчев и го предупреди, че ако феновете не спрат, ще прекрати дербито.

--- narodnodelo.bg ; spartak1918.com
snimki: narodnodelo.bg ; varna-sport.com ; ole-bg.com ; spartak-varna.net

Няма коментари: