сряда, юни 30, 2010

Привържениците на Спартак поставиха условия, отсвириха ги

Фенове на „Спартак” поставиха условия на новия мажоритарен собственик на едноименния спортен клуб - „Инжстрой”. „Помъчихме се да постигнем единение, за да се избегне създаването на алтернативния „Спартак 1918” и затова поставихме някои, според мен много приемливи условия. Поискахме да поемем изцяло издръжката на футболния отбор, а „Инжстрой” да се съсредоточи само върху инвестиционната програма”, разказа един от феновете Оник Ованезов. Собствениците обаче отказали. Затова феновете изготвили декларация. С нея настояват общината, която притежава 34% от Спортен комплекс „Спартак”, да извади апортната си вноска, която представлява едноименния стадион и други имоти. Така от спортната база ще може да се възползва новият „Спартак”, който е в процес на учредяване.

Под декларацията парафа си са поставили 3500 души, които били готови да финансират отбора с 250 000 лв. годишно. „Преценили сме, че може да отделим тези средства”, посочи Ованезов. Той и още 4-ма представители на феновете се опитаха да се срещнат с кмета Кирил Йорданов лично, за да му връчат декларацията. След като го чакаха близо час, но не се появи, феновете депозираха декларацията в деловодството. С документа се настоява още градоначалникът да предложи на местния парламент да вземе решение общината да се присъедини към „Спартак 1918” и да изпрати свой представител в клуба. Освен това феновете искат и собственикът на спортния комплекс „Спартак” АД да осигури възможност на футболния отбор да провежда срещите си на едноименния стадион.

--- pozvanete.bg


А ето и текста на Предложението:


Господин кмете,

След изпадането на ПФК Спартак АД в неплатежоспособност и излизането на отбора от професионалния футбол отправяме към Вас следното


П Р Е Д Л О Ж Е Н И Е

относно участието на Община Варна в Спортен комплекс Спартак АД

Това дружество бе създадено пред пет години с участието на Общината Варна и частен инвеститор с идеята то да подпомага развитието на футболния клуб, като развие дейност с предоставената апортна вноска, представляваща стадион Спартак с прилежащите му площи и други недвижими имоти, собственост на гражданите на Варна.
За съжаление при създаването на дружеството идеята за подпомагане на футболния клуб имаше само пожелателен характер. Имотите бяха предоставени абсолютно безусловно като апортна вноска за 34% миноритарен дял в Спортния комплекс. Без никаква възможност общината да гарантира целесъобразноста при разпореждането с тези имоти. От създаването си до ден днешен това дружество не е развило никаква дейност. Общината допусна дори дружеството да работи без другия акционер да е внесъл паричната си вноска.
Единственото, за което бе използвано дружеството бяха финансови машинации свързани с залагане на акциите на дружеството и получаване на кредити. Всъщност за тези пет години дружеството извършваше само и единствено "сложни юридически операции", както гордо се изрази последния представител на общината в Спортен комплекс Спартак АД. Дружеството така и не започна никаква стопанска дейност, нито пък извърши каквото и да било за идеята за която бе създадено. Тези действия неминуемо доведоха ПФК Спартак АД до изпадане в неплатежоспособност, и изхвърляне от професионалния футбол. Дружеството сериозно бе заплашено да загуби и собствеността върху стадион Спартак. През това време държателя на мажоритарния пакет акции няколко пъти променя собственика си. Въпреки, че ПФК Спартак АД - субектът заради когото е създаден Спортен комплекс Спартак АД , е поставен в възможно най унизително положение, и е пред обявяване в несъстоятелност поради лошото управление от мажоритарния собственик днес е предвидена да стане факт поредната промяна на собствеността.

При проведените от нас разговори с новия собственик относно бъдещето на комплекса ни бе заявено от негова страна, че той смята дружеството да оперира с средства получени на кредит срещу залагане на акциите. Заявено ни бе, че ще се работи и върху увеличаване капитала на дружеството, с цел придобиване по голям процент от мажоритарния собственик. Също така стана ясно, че новия собственик няма намерение да подпомага ПФК Спартак АД, а е решил да подпомага ФК Владислав или друг аматьорски футболен клуб.

Всичко това показва, че СК Спаратак АД е неработеща, куха структура,застрашаваща собствеността си, и която освен всичко свободно подменя и субекта, заради който е създадена. За решаване на този отдавна създаден проблем от значим обществен интерес, и за избягване крайни форми на спонтанно назряващия масов обществен протест Ви предлагаме :

- Да предложите на Общинския съвет да приеме решение, с което да започне действия за излизането на Община Варна в едно с апортната си вноска от Спортен комплекс Спартак АД. Ако евентуално неучастието на Общината в това дружество ще доведе до засягане на големи обществени интереси да се предприемат действия по замяната на стадион Спартак от апортната вноска с по подходящи за евентуални инвестиции терени.

Тъй като ПФК Спартак АД заради лошото си управление изпадна в тежко финансово състояние, на тренировъчната база на ДЮШ на стадион Локомотив цари безстопанственост и разруха. Тренировъчните игрища са буквално опасни за здравето на децата. Последният състезателен полусезон се проведе без топла вода, тъй като тока бе прекъснат поради неплащане. В тази връзка ви предлагаме:
- Да предприемете действия за предсрочното прекратяване на договора за тренировъчната база на стадион Локомотив.

Въпреки тежките събития около любимия ни клуб сме твърдо решени да възродим славата и традициите му. В тази връзка ви предлагаме :

- Да предложите на Общинския съвет да приеме решение, с което Община Варна да се присъедини като член на възстановения клуб Спартак 1918, и да делегира неин представител в клуба.

Привърженици, ветерани и деятели на Спартак 1918

сряда, юни 23, 2010

Фенове на Спартак на общинската сесия, обсъждаха над 2 часа бъдещето

Над 100 привърженици на футболен клуб Спартак Варна присъстваха днес на общинската сесия. Пред местния парламент те поискаха нов и чист Спартак. Собствеността, настоящето и перскпективите на футболния Спартак бяха дискутирани около два часа на сесията. Феновете поискаха нов и чист Спартак, при условие, че настоящото ръководство не присъства в него и привържениците имат свои представители във всички управленски структури. Както известно, вече е учреден друг Спартак 1918, който е подал документи за регистрация в съда и ще участва наесен в първенството на В група. Феновете обаче не припознават в него своя любим клуб. Сред привържениците бяха легендите Живко Господинов и Иван Петров, бившия вратар Радо Станев и доскорошния капитан на националния отбор по баскетбол Тодор Стойков.
Привържениците поискаха общината да си върне собствеността върху стадион "Спартак“ и да го даде на учредения от тях клуб. Бе предложено дори местната власт да изчака една година и да прецени кой от двата нови клуба, наследници на Спартак, ще бъде припознат от привържениците и да даде имотите на него.

--- ole-bg.com


Кметът обеща модерна школа за "Спартак“

Кметът Кирил Йорданов обеща модерни условия за детско-юношеската школа на футболния "Спартак“, ако общината си върне собствеността на спортен комплекс "Локомотив“. Това стана по време на сесията на ОбС, на която около 2 часа бе дискутиран въпросът със собствеността, настоящето и перспективата на футболния клуб.
"Разбрах, че имотите, които общината е предоставила на Спортен комплекс "Спартак“ АД за издръжката на клуба, са съхранени. Върху тях няма тежест и могат да се експлоатират. Общинската администрация винаги е помагала на "Спартак“, спаси го от фалит през 2005-а и сега ще продължи да помага за неговото възкресяване. Знаете, че на спортен комплекс "Локомотив“ тотално подобрихме условията в залите за хандбал, баскетбол, борба и бойни изкуства. Готови сме също с проект за футболните таланти на "Спартак“, стига общината да си върне собствеността на комплекса“, заяви г-н Йорданов.
Преди това градоначалникът проведе кратък разговор с най-възрастния фен на "Спартак“. Това е Иван Георгиев, който е роден на 16 ноември 1918 година и е връстник на любимия си клуб. При влизането в залата Георгиев бе бурно аплодиран от над 200 фенове. "Гласувах за кмета с бюлетина № 68. Казах му, че му благодаря за всичко, което прави за "Спартак“, и вярвам, че подкрепата му ще продължи“, коментира бай Иван.

--- ole-bg.com

петък, юни 04, 2010

БФС остави „Спартак“ без лиценз

Както се очакваше, БФС не издаде професионален лиценз на ПФК „Спартак“ АД за сезон 2010/2011. Причината е, че клубът не е покрил финансовите изисквания на футболната централа. Към днешна дата „Спартак“ е със задължения от 4,4 млн.лева, а за получаване на лиценз трябваха 1,2 млн.лева. Сумата обаче можеше да падне до 200 000 – 300 000 лева при договорки за разсрочено плащане с кредиторите. Дори това да беше станало, от „Спартак“ отново нямаше да разполагат с необходимия финансов ресурс за текущите плащания.
В момент вариантите пред клуба са два – да играе в Североизточна „В“ група, или да се основе нов клуб, който да участва от есента в пъврвенството на окръжните групи. При първия вариант задълженията от 4,4 млн.лева остават, а при втория клубът започва без дългове.

--- narodnodelo.bg