вторник, януари 04, 2011

Радо Станев: Сега всички величаят случващото се в Ботев, а не се обръща внимание колко много направиха феновете във Варна.....

От повече от година бившият вратар на Спартак Варна, ЦСКА и Локо София Радостин Станев работи като помощник-треньор във Вихрен Сандански. 
"Тема Спорт" обаче го потърси най-вече във връзка с ангажимента му към създадения през лятото от запалянковци т.нар. фенски Спартак. Именно Станев бе сред основателите на подвизаващия се под името Тополите в Североизточната В група тим........

Радо, къде те намирам в момента?
- В Сандански съм, където прекарах и последната година и половина от живота си. Продължавам да работя като треньор на вратарите.

Харесват ли ти условията във Вихрен?
- Доволен съм. Тук е перфектно за млад наставник като мен. Имам възможността да работя с много перспективни момчета и да им помагам да се развиват. Ръководството е избрало да залага на млади кадри, много от които местни. А това за мен е правилният път.

Питам те, защото преди време се заговори, че ще ставаш шеф на фенския Спартак...
- Да, имаше нещо такова, макар и да не е ставало въпрос за конкретен пост. През лятото с мои приятели спартаклии се хванахме да направим клуба. Постепенно се завъртяха нещата. Дори напоследък се заговори за обединение с другия клуб, което ще е най-доброто за този отбор. Помагам от дистанция с каквото мога. Сега всички величаят случващото се в Ботев, а не се обръща внимание колко много направиха феновете във Варна и Неделчо Михайлов, който издържи тима.

Как се стигна дотам, че във В група да има два отбора с името Спартак, а в професионалния футбол да няма нито един?

- Много дълга е историята. За случилото се повлияха политически и лични интереси. Важното е, че тези хора, които доведоха Спартак до фалит, сега се намъкнаха в новоучредения отбор и упорито се мъчат да заблудят обществеността колко са чисти намеренията им.

Добре, как тогава обединението ще е най-добрата развръзка?
- То ще е най-разумното решение, но ако от въпросните не остане нито следа. В момента има индикации, че това може да се случи. Нямам нищо против фирма "Инжстрой", която издържа Спартак 1918, но желанието на феновете е да се започне на чисто, да има проект, който е финансово независим. Никога не бих оставил Спартак. Лягам и ставам с идеи как този клуб отново да е в професионалния футбол. Това обаче може да стане с усилията на млади, перспективни и знаещи хора, а не с разни псевдоветерани. Моите уважения към Живко Господинов и другите около него, но те се продадоха за по 300 лева на Спартак 1918. Именно те ми се обадиха и апелираха да учредим фенския тим, а после се съгласиха да останат на заплата в другия. От такива като тях Спартак няма полза.

Кои обаче са тези, докарали Спартак до фалит, които и сега са в клуба? Живко Великов вече го няма в управата...
- В момента не е там, но от дистанция продължава да се бърка. Има и един общински съветник - Янко Станев се казва, който също няма място в отбора. Да не изброявам и останалите.

Ако двете ръководства не се разберат обаче, напролет ще гледаме битка между два Спартака за влизане в Б група.
- Да, това е безумие! Но нашата цел е Тополите да е първи, за да докажем, че и с по-малко средства могат да се постигат успехи. Така и общината, и в частност кметът ще разберат, че футболът не е само интереси. Защото това, което става в България, никъде по света го няма. Същите тези хора, които оставиха автентичния Спартак с 4-5 млн. лева задължения, решиха да си фалират тима, а после се намърдаха в новия и получиха от общината бази, стадиони и т.н. За мен техните действия са подсъдни........................

--- temasport.com

Няма коментари: