събота, март 12, 2011

Интервю с Радо Станев: Феновете пречат на далаверите в ”Спартак”

Радо, според теб успешен ли бе проектът "фенски отбор"?

Да, твърдо мога да заявя, че проектът бе успешен. Той изпълни целта, заради която бе създаден. Идеята бе ръководителите на "Спартак 1918" да преосмислят некоректния начин, по който работят. Мисля, че успяхме да ги накараме да го сторят, да се стреснат. Ние още в началото знаехме, че този проект не може да продължи дълго във времето. Иначе той бе създаден с много любов. Всеки отделяше колкото може средства в името на идеята. Бореше се за доброто. Не може един толкова чист проект да е провал. През декември месец се зарадвах страшно много на индикациите за обединение.
Бързо обаче разбрах, че това не може да се случи.


Защо според теб обединението не може да се случи?

Ами защото ръководството на "Спартак 1918" не иска феновете на стадиона. На тях им е удобно трибуните да бъдат празни. Това е самата истина, която е крайно време някой да каже. Привържениците просто се явяват пречка за въртенето на далаверите. За това управляващите клуба не искат да има обединение. За тях важни са проектите - да строят миниигрища и тенис кортове, да усвояват пари от европроекти. Ти ми кажи - какво общо имат тези обекти с футбола. Единственото им предназначение е да печелят пари. Шефовете на "Спартак" не ги интересува отборът, а се вълнуват само от земите на спортния комплекс.


Какво те кара да мислиш, че ръководството не го интересува бъдещето на отбора?

До момента не са направили абсолютно нищо, само приказват. Стадиона ли са оправили, терена ли са подменили, трибуните ли са подобрили? Не са направили нищо за футбола. От вътрешен човек в клуба знам, че те изобщо не са искали да влизат в професионалния футбол. Първоначалната им цел е била просто отборът да си крета във "В" група, където на година им
струва около 100-150 000 лева. След като създадохме фенския тим, обаче бяха принудени да преследват промоция за професионалния футбол, иначе замислите им щяха да пропаднат. Ето защо твърдя, че нашият проект за чист отбор бе успешен, макар и да съществува за кратко.

Едно от исканията на привържениците е ти да станеш директор в клуба.

Нямам желание да бъда директор. Няма как да работя заедно с хората, които в момента са се настанили в "Спартак". Те, ако имаха малко морал в себе си, щяха да напуснат, след като фалираха клуба. Някой ден, като си заминат, тогава бих се върнал и бих работил без пари за "Спартак". На този етап обаче това няма как да се случи. Аз не съм като някои други хора.

Кого визираш и какво имаш предвид?

Визирам хора като Живко Господинов, като Румен Димов. Колкото и да ми е болно да го кажа, те са долни хора. Заплатаджии, които се продадоха за 300-400 лева. Много ми тежко от това, което направиха, тъй като ги чувствах като бащи. Лятото именно те ме помолиха да им помогна. Казаха, че ще се борим до край, че трябва да изгоним от стадиона тези, които са се настанили на него. Два месеца след това заеха точно обратната позиция. Предадоха всички фенове. Ще ти дам един пример, за да разбереш за какво става въпрос. През лятото, когато водехме преговори с Христо Фурчев, той ни попита дали искаме постове в клуба. Аз му отговорих, че това не ни интересува, а Живко Господинов ме сръга и каза, че ни вълнуват постовете. Тези ветерани са същите като хората, които управляват "Спартак".

Какво според теб ще се случва оттук нататък със "Спартак"?

Не виждам никак добро бъдеще. Вече започвам да губя надежда, да губя мотивация. Толкова много помия има, че не знам как ще се оправят нещата. Ръководството дърпа "Спартак" надолу и съвсем скоро ще се убедите в това. Обединението е толкова далечно към този момент, както не е било никога досега.

Феновете продължават протеста си, макар фенския тим да го няма. Ти подкрепяш ли ги?

Да, аз стоя твърдо зад тях и ги подкрепям. Привържениците са водени само от чисти помисли. Каквото и да решат, аз съм с тях и ще бъда винаги с тях. Ако има някаква надежда за клуба, то тя се крие във феновете.


Автор: Йордан Фотев
--- vestnikat.bg

Няма коментари: