вторник, юни 24, 2008

Ради: Искам час по-скоро да подпиша. Ръководството решава за трима от Португалия

Старши треньорът на Спартак Ради Здравков и неговият нов стар помощник Методи Томанов събраха в 9,30 ч. днес своите футболисти на клубния стадион. Поради ремонтни действия в съблекалните, по терена и трибуните, играчите не проведоха тренировка. Тя бе отложена за следобед от 18 ч. на стадион "Локомотив", а наставникът даде импровизирана пресконференция пред журналистите на терена.

- Г-н Здравков, с какво настроение започвате подготовката на отбора?
- Добър ден, извинявам се първо за обстановката, но обстоятелствата са такива. Не е удобно за Вашата работа, не е удобно и за нас. Но това са трудности, които ще се преодолеят.

- Първите Ви впечатления от отбора?
- От снощи съм във Варна, от час-час и половина съм на стадиона. Виждам много промени. Нещата трябва да се оправят с оглед на изискванията на УЕФА за всеки един клуб. Виждам, че се работи усилено. Това до известна степен малко ще попречи на самата организация и нашата работа, но с оглед на обстоятелствата и с оглед на тези причини, които са логични ще направим усилие да бъдат преодоляни и да не се почувства липсата на условия за работа. От днес следобед ще се преместим на "Локомотив". Там ще бъде базата, там отборът ще се съблича и ще се провежда тренировъчният процес.

- Методи Томанов е с вас, кои са другите нови попълнения?
- Доколкото видях, Стефан Дончев е тук, Десислав Русев също. За него не мога да кажа, че е нов. Той удържа на думата си и се върна в Спартак. Има едно младо момче - вратарят Костадин Янев. Знаете, че Радостин Станев напусна и сме само с един вратар. Необходимо е да привлечем още двама. Костадин Янев ще бъде на проби и ще го видим една-две седмици. Всички преотстъпени футболисти са тук. След малко в съблекалнята ще ги видя по-обстойно. Иначе от новите футболисти, освен Стефан Дончев, други няма на този етап. Чакаме новите аржентинци да се присъединят утре към нас. Има и някои други варианти, за които на този етап не мога да отговоря категорично, тъй като за тях все още няма взето решение.

- Диян Дончев очаква ли се?
- Той е свободен и представлява интерес за нас.

- Будимир Джукич остава ли в отбора?
- На този етап не съм убеден и сигурен дали има договор. Ако му е свършил договора, тогава ще е въпрос на обмисляне.

- Оставате ли твърдо в Спартак, тъй като името Ви се спрягаше и за поста старши треньор на Несебър?
- В момента съм тук на първото събиране на Спартак, което красноречиво говори за моите намерения. На този етап обаче аз не съм подписал договор, което и малко ме притеснява, няма какво да крия. Моето желание е по най-бързия начин да разбера какво е моето бъдеще, тъй като не възприемам тази ситуация, която е в момента. Може би съм единственият треньор в момента, който няма професионални ангажименти към някой клуб. Да, имаме проведени разговори, имаме уточнени условия. Подписът обаче не е факт. Има някои неща, които трябва да се изчистят. Надявам се, че моето присъствие тук ще ускори този процес. Надявам се и моето желание, пък и това на ръководството, да е по най-бързия начин да се реши този казус.

- Какви са целите, които си поставяте за следващия сезон? За оцеляване ли ще се бори отборът, или ще търси някакви по-предни места?
- Аз мисля, че този въпрос на който и привърженик да го зададете, той ще отговори по следния начин, въпреки че аз не съм от Спартак и не съм роден тук: Притесняващ е фактът, че през последните години Спартак се бори да оцелее. Кога с късмет, кога се случи някакво чудо, както беше последната година. Мисля, че Спартак трябва да създаде необходимата организация, необходимата сигурност. Да изгради един състав, с който поне в предстоящото първенство да е спокоен. Да може при това спокойствие да се изгради един състав, който впоследствие с някое ново попълнеие да мисли за нещо по-голямо. И този състав с тези игри да се хареса на привържениците на Спартак. Те в последно време се дръпнаха от отбора, с основателни причини. Малкото публика пречи на изявите на тези футболисти, но за това причината не е в запалянковците, ами в отбора като цяло.

- Колко от гледаните от Вас футболисти в Португалия очаквате да дойдат?
- Моето желание е от тази дестинация да дойдат трима футболисти. Имаме предварителни разговори. Има уточнени финансови условия, при които ще дойдат, но до този момент няма потвърждение от страна на ръководството на Спартак, че ще идват. Просто, трябва днес или утре да се реши въпроса и да се разбере. Все пак това са професионалисти, които са се ангажирали от своя страна.

- Велимир Иванович остава ли в клуба?
- Веле е единственият футболист, който поради някакви негови лични причини не е на първата тренировка. Той евентуално ще се присъедини на лагера в Трявна.

- Набързо програмата, ако можете да ни кажете?
- Тези ремонти малко ще променят нашата програма. Както казах в началото - местим се на "Локомотив", там ще бъде базата ни. Ще тренираме до края на седмицата по два пъти. Сутрин на "Локомотив", а следобед - една футболна тренировка в Албена. От следващата седмица имаме подсигурен лагер в Трявна. Там ще сме 14 дни със съответните контролни срещи. Прибираме се една седмица във Варна, за да могат играчите да почувстват домашен уют. След това ще направим още две седмици лагер на Златни пясъци.

--- ole-bg.com

Няма коментари: