неделя, ноември 08, 2009

Живот без бъбрек

Феърплеят е мръсна дума за футболиста Иван Найденов, който остана без бъбрек на игрището. Но 28-годишният играч на Спартак (Вн) се опитва да не мисли за злополучния мач на 12 септември. Дори не изпитва омраза към футболиста на Несебър, който пръсна с коляно левия му бъбрек. Иван се моли само да оздравее и да започне нормален живот. Приятелката му Соня Радева е по-смела в мечтите си: "Иван заслужава да получи шанс за трансплантация и отново да играе". Нещастието сближи още повече футболиста и фигуристката, чиято връзка започна преди шест години. "Млади сме, ще издържим", вярват Иван и Соня.

Банковата сметка, на която се събират пари за лечението на Иван Найденов, е BG 08 BPBI 79454062204401

Иван Найденов остана без бъбрек на игрището. 28-годишният футболист на Спартак (Вн) отнесе ритник от играча на Несебър Атанас Рибарски в мач от Източната "Б" група. За това, как живее, за какво тъгува и на какво се надява Иван, разговаряхме с него при поредното му идване в София за медицински прегледи. Придружаваше го неговата приятелка Соня Радева, национална състезателка по фигурно пързаляне. Тя също коментира драмата на пострадалия футболист, с когото има връзка от шест години.

- Какво се случи в злополучния мач на 12 септември?

- Усетих големи болки. Едва-едва дишах. Коремът ми се издуваше. Изгубих два литра и половина кръв. Качиха ме на линейка и по възможно най-бързия начин отидохме в Бургас. След десетина минути легнах на операционната маса. Ако се бяха забавили, щеше да е фатално и нямаше да съм жив сега. Оперира ме д-р Миринчев. В началото са обсъждали да ме откарат до Варна или с хеликоптер до София. Но най-адекватно е реагирал докторът на Спартак Вн Христо Кьосев, като е преценил, че няма да издържа пътуването. Трябва да благодаря най-вече на бързата реакция на нашия доктор.

Соня: Докторът ни каза, че Иван е имал лош късмет. Ако другият го е ударил в ребрата, те са щели да поемат удара и да спасят бъбрека. И двамата са скочили за висока топка. Тогава гръдният кош се повдига, онзи уцелва с коляно незащитено от ребрата място и разцепва моментално левия бъбрек на две. Хирургът е имал някакви надежди да спаси бъбрека, като го закърпи. Но видял, че е разкъсан на две и всичко е на парцали и парчета. Всички органи са били пълни с кръв. Добре, че са успели да я изчистят. Единственото спасение е било бъбрекът да се извади.

- Проблем ли е за вас да си спомняте инцидента?

- Стремя се да не мисля за този мач, какво и как е станало. Опитвам се да забравя и да приема, че повече няма да играя футбол. В началото докторите ми казваха, че няма проблем, че може да играя някой ден, когато се възстановя. Обаче се оказва, че няма да стане, че с един бъбрек е много рисковано.

- Какво мислите сега за феърплея?

- Не искам да трупам негативни емоции спрямо футболистите на Несебър.

- Извини ли ви се поне този човек?

- Разбрах впоследствие кой е. Той дойде в болницата с още двама от неговия отбор. Идеята на играчите на Несебър е била да играят по-грубо още в началото на мача, че да ни вземат страха, да ни стреснат. Защото това се случи в 20-ата секунда.

Соня: В болницата дойдоха три момчета от Несебър. Започнаха да говорят с Иван. Той не знаеше кой от тях го е ударил. Момчето не му се представи. Казаха: "Много съжаляваме, че така се получи." И си тръгнаха. На другия ден прочетохме в един вестник, че Атанас Рибарски му се е извинил, и по снимката разбрахме кой е.

- Някога държали ли сте се грубо на терена, че съдбата да ви го върне?

- Не. Моят пост не предполага да извършвам много нарушения. Ако имам картони, те са били за някакви ръкомахания и пререкания със съдиите.

- След операцията къде продължи лечението?

- Останах две седмици в Бургаската болница и после вкъщи. Живея във Варна на квартира. Плащат ми я от клуба. Соня беше до мене един месец. Майка ми дойде от Силистра за известно време. Вече се оправям сам. Важни са първите четири месеца, докато раната зарасне.
Соня: Всеки месец трябва да минава прегледи. Сега се видя, че има камъни в десния бъбрек. Те се образуват много бързо, понеже органът спонтанно поема функцията на извадения бъбрек. Ситуацията е много деликатна и трябва постоянно да се следи.

- Къде ви направиха изследвания тази седмица?

- В Медицинска академия. Сега за мен е важно бъбрекът ми да функционира на 100%, да компенсира липсата на другия, здравето ми да се стабилизира и да заживея нормално. Но за това трябва време.

- Кой плаща за лечението ви?

- Почти всички отбори отделиха пари за лечението и за евентуална трансплантация. По сметката продължават да постъпват пари. Евентуалната трансплантация трябва да се направи в чужбина. Казаха, че ще струва 45 000 евро. На този етап вероятно няма да се подложа на операция. Ако имам проблеми с бъбрека, който ми остана, може би тогава. Докторите ме съветват да не рискувам с трансплантация, ако бъбрекът ми поеме нормално функцията и на липсващия.

Соня: Ако Иван наистина се възстановява и има желание да продължи да играе футбол, заслужава да му се направи трансплантация
Дори с риск организмът да не приеме бъбрека, трябва да опита. По-голям шанс за успех има, ако донорът е роднина.

- Как се издържате?

- Получавам заплата като действащ футболист на Спартак Варна. Дори окончателно да приключа състезателната си кариера, обещават ми работа в клуба и че ще ми помагат. Може да стана и треньор след време. Мисля да завърша треньорска школа в НСА. Разчитам да остана близо до футбола, до Спартак и да започна пак нормален живот. Но сега не го мисля.

- Имало ли е други футболисти с вашия проблем?

Има подобен случай преди около 30 години. И то пак с футболист на Спартак (Вн). Той губи единия си бъбрек по време на мач и после играе една-две години и се отказва. Казва се Попов. По-известен е случаят с хърватина Иван Класнич, на когото и двата бъбрека са трансплантирани. Той обаче ги губи от заболяване. Донори стават баща му и негов приятел. И в момента Класнич играе футбол.

- Разкажете за семейството си и за вашата досегашна кариера?

- До седми клас живях в Силистра. Баща ми е водопроводчик, а майка ми домакиня. Имам брат, който сега работи като сервитьор в Дания. Преместих се във Варна, за да играя футбол. Живях при леля ми. Станах състезател на Феърплей (Вн). Оттам ме взеха в Славия през 2000 г. и играх 6 г. По това време се запознахме със Соня, която тренираше на пързалка Славия. После играх две години в Спартак (Вн), шест месеца в Кипър и пак отидох в Спартак този сезон. Любимият ми отбор е Милан още от малък, когато започнах да тренирам футбол. В Милан тогава играеха Ван Бастен, Руут Гулит, Франк Рийкард и беше най-силният отбор. Заради тях се запалих по футбола. От треньорите харесвам Гуус Хидинг. Със всеки отбор, в който е работил, е постигал нещо. И с Австралия, и с Корея, и сега с Русия.

- На 15 септември се навършиха 6 г. от вашата връзка със Соня. Съжалявате ли, че не успяхте да го отпразнувате?

Соня: Аз бях при него в болницата. Не ни беше до празнуване, но ще го компенсираме след време.

- Този инцидент ще ви попречи ли да се ожените?

- Не, няма да попречи. Нещастието ни сближи още повече.

Соня: Но точно сега не е време за сватба. Мисля още да се състезавам - и догодина, живот и здраве. Не мога да зарежа всичко, което съм градила цял живот. Не мога толкова лесно да кажа "край". Иван много добре ме разбира. Нещата щяха да стоят по същия начин и при него, ако не се беше случил този инцидент. Мога да бъда треньор. И сега се занимавам с малки фигуристи в клуб "Елит". Но продължавам да тренирам при Даниела Велчева.

- За да сте заедно, наблизо трябва да има пързалка. Как ще решите този проблем?

Соня: Във Варна има пързалка с нестандартни размери. И каквото и желание да имам, не мога да тренирам там. Но изход винаги се намира.
Толкова години сме издържали, ще издържим още. Животът е пред нас, млади сме. Нека си стъпим на краката. Аз вече трупам практика като треньор. Някой ден може да заминем в чужбина. Нищо не се знае. Не мислим толкова напред. Видяхме какво се случи с Иван след големите планове къде ще играе. Живеем за момента. Най-важното е той да се оправя. Само да има оптимизъм.

- Соня е силен характер и много ми помага.

Соня: Ще се опитам с каквото мога да му помагам да се възстановява. Вътрешно имам някакви надежди, че той пак може да играе. Нищо, че говори друго. Няма да се лъжем - много е рисковано. Няма доктор, който да каже: Да, Иван може да играе футбол.

- Промени ли се Иван след тия изпитания?

Соня: Сега е малко избухлив. Но в момента това е напълно разбираемо и по никакъв начин не мога да го упрекна. Даже много мъдро приема нещата за човек в неговото положение.

- Не трябва да се движа много. Затова по цял ден съм пред лаптопа.
Гледам филми, клипчета, чета сайтове. Извън футбола нямам никакви интереси. Бях много отдаден.

Соня: Все едно аз да стана секретарка в някой офис. Няма как да стане. Нямаше мач, който Иван да не гледа, вестник, който да не прочете. И в момента продължава да се интересува само от футбол. Иска да е вътре в нещата. Не като много хора, които след инцидент избягват да слушат каквото и да е, свързано с него. При него няма такова отражение. Иван продължава да се вълнува само от футбол. Това го зарежда и му дава стимул да се оправя по-бързо.

--- Мара Калчева, "Неделен Стандарт"

1 коментар:

Анонимен каза...

street racing syndicate pc game crack
serial number crack software
river past audio capture crack
pocket pc age of empires crack
power clock crack




wmv licence crack
xsoftspy 4.09 crack
stamp 0.85 crack
texas holdem calculatem crack
sprutcam crack
finale allegro crack
wireless wpa crack
avi mpeg wmv workshop 2.4 crack
winwap crack
x plane v8.04 crack
debugger debugger ide keygen keygens near script script
patition magic crack
activity monitor 3.8 crack serial
dvd x copy xpress 3.2.1 crack
multiquence crack 2.52
win98se key crack
math tablet 2.0 crack
spy hunter crack