неделя, април 26, 2009

25.04.2009
Спартак - Вихрен 1:1

Голмайстори: 0:1 Десислав Русев 57, 1:1 Даниел Моралес 62-дузпа
Стадион "Спартак"
Главен съдия: Георги Йорданов
Жълти картони:
за Спартак - Моралес, Миранда, Иванович
за Вихрен - Маладенис, Золтан, Джоров, Зографакис, Павлов
Червени картони:
за Вихрен - Золтан Фехер
Състави:
Спартак (Варна): Банович, Георгиев, Моралес, Миранда, Иванов, Сакалиев (81-Мирчев), Петров (86-Воденичаров), Илиев, Стойков, Найденов (59-Орлинов), Иванович
Вихрен: Лучини, Джоров, Павлов, Русев, Милетов, Георгиев, Золтан, Маладенис, Стоев (74-Тренков, 90+2 Андреев), Зографакис (65-Джаейоба), Еривертон


Спартак (Варна) не успя да победи Вихрен на собствения си стадион във Варна в мач от 24-ия кръг на А група, завършил 1:1. По този начин възелът около изпадащите отбори остана, като варненци имат 24 точки и са на 12-о място, Миньор също е с толкова, а Вихрен има една по-малко.
Очаквано през първото полувреме "соколите" тръгнаха стремително напред. Първата сериозна опасност за варненци бе още в десетата минута, когато Миранда излезе на добра позиция, стреля , но ударът му попадна в ръцете на Лучини. В 25-та минута отново Миранда премина през защитата на Вихрен, опита центриране, но топката срещна ръка на бранител на Вихрен. Реферът обаче не отсъди дузпа, което вбеси щаба на домакините. Мачът продължи да върви под диктовката на домакините. В 34-та минута Найденов подаде към Иванович, който шутира силно под напречната греда, но със сетни сили Лучини изби в корнер. След това Иванович удари и горната греда след мощен удар.
Втората част започна с равностойна игра. Гостите пропуснаха чрез Младен Стоев да открият резултата в 55-ата минута, но това все пак стана минута след това. Младен Стоев стреля, Банович не успя да се намеси успешно и за Десислав Русев не остана нищо друго освен да вкара топката на празна врата. Футболистите на Спартак успяха бързо да стигнат до изравнително попадение, след като Даниел Моралес успя да реализира дълго оспорвана от гостите дузпа в полза на варненци.
При оспорването футболистите на Вихрен избутаха двамата съдии - главния и страничния извън очертанията на терена, но единствено Кирил Джоров получи жълт картон.
До края на мача Дани Моралес можеше да вкара гол, но ударът му от далеч мина над вратата.

--- ole-bg.com


Анатоли Кирилов: Не ни дадоха чиста дузпа при 0:0

Старши треньорът на Спартак (Варна) Анатолий Кирилов заяви, че липсата на точки е сковала неговия отбор срещу Вихрен. "Според мен липсата на точки ни скова. Отборът ни игра добре, но имаше чиста дузпа в наша полза. Ако реферът я беше отсъдил, тогава мачът можеше да тръгне в различна посока. В случая това решение се оказа решаващо”, заяви Кирилов на пресконференцията след мача. "Нашият тим диктуваше темпото на игра. След положението, когато не отсъдиха дузпа в наша полза ни отбелязаха гол. От там мача отиде в съвсем различна посока. Вярно е, че не може да реализираме положенията си, но работим усилено върху този проблем. И дума не може да става за подценяване. Просто нямахме късмет. Надявам се, че до края на сезона ще играем добре и ще успеем да се спасим”, допълни старши треньорът на „соколите”.

--- ole-bg.com


Тенчо Тенев: Понякога и една точка върши работа

Наставникът на Вихрен Тенчо Тенев заяви, че отборът му е спечелил една точка при гостуването си на Спартак (Вн), която в пряката борба за оставане в „А” група може да се окаже и достатъчна. "Имахме достатъчно положения през целия двубой. В някои случаи дори имахме числено предимство пред чуждата врата. Сами сме си виновни, че не отбелязахме повече голове”, заяви Тенев. "Ще ви разочаровам, ако очаквате, че ще коментирам съдийството. Това не е моя работа. Шансовете ни в „А” група ще зависят от представянето ни в срещите до края. Надявам се оттук нататък да започнем да печелим. В директните двубои с преките си съперници разполагаме с предимство", завърши Тенев.

--- ole-bg.com
22.04.2009
„Пирин“ – „Спартак“ 0:0

„Пирин“: Макенджиев, Бодуров, Коемджиев, Г.Георгиев, Стоев, Паланков, Галчев, Коцев (49 - Стоянов), Пеев, Николов (49 - Метушев), Делев
„Спартак“ (1-4-2-3-1): Банович – Иванов, Георгиев, Илиев, Стойков – Моралес, Петров, Иванович, Миранда, Найденов (62 - Костадинов, 90 - Воденичаров) – Орлинов (85 - Мирчев)
Съдия: Антон Генов
Жълти картони: Галчев/Н. Петров, Орлинов
Стадион „Пирин”, 1500 зрители

Стратегическа точка взе „Спартак” при гостуването си на „Пирин”. Двубоят в Благоевград завърши 0:0, след като бе равностоен. Гостите играха тактически дисциплинирано и не оставиха много шансове на домакините. В атака обаче варненци не успяха да създадат чисто положение, въпреки че Орлинов опита интересни неща. Силно играха защитниците на „Спартак”, които блокираха няколко опасни удара на съперника.

--- narodnodelo.bg / снимка: pirinfc.com


Тони Костадинов сменен заради разтежение


Полузащитникът на "Спартак" Антон Костадинов бе принудително заменен по време на срещата с "Пирин". Сърцатият футболист влезе на смяна четвърт час преди края, но в 89-ата минута получи разтежение на левия крак и бе сменен от Димитър Воденичаров. Травмата ще извади халфа със сигурност от състава за предстоящото домакинство с "Вихрен". Лошото е, че състезателят съвсем наскоро се бе възстановил от подобна контузия и сега отново ще трябва да почива.

--- ole-bg.com


Моралес: Имахме възможност дори да бием

Полузащитникът на "Спартак" (Варна) Даниел Моралес призна след срещата с "Пирин", че е изключително доволен от равенството, което тимът е постигнал. "През първото полувреме домакините ни превъзхождаха. Имаха много положения. При нас сякаш имаше някаква умора, не знам на какво се дължеше. След почивката обаче бяхме на ниво. Играхме добре и стояхме равностойно на терена. Те само ритаха топката напред към двамата си нападатели, които са високи по 1,90 метра. Ние организирахме няколко контраатаки. Дори при две от тях Орлин и Миранда можеха да вкарат и да спечелим мача, но не се получи. Точката е изключително ценна за нашия отбор. Мисля, че от съперниците, които имахме през пролетта, това е вторият по сила отбор, след ЦСКА. Подават си топката, създават положения", заяви за "Позвънете новини" след срещата Моралес.
Той сподели, че след края на двубоя в съблекалнята на тима са влезли новият собственик на тима Добрин Добрев и изпълнителния директор Живко Великов. Двамата са поздравили футболистите за мъжката игра.
"Сега ни предстои мач с "Вихрен", който трябва на всяка цена да спечелим, нямаме друг избор. Играем добре през пролетта, но трябва да печелим още точки", завърши бразилецът.

--- ole-bg.com

вторник, април 21, 2009

Спартак е над чертата след победа над Миньор

Спартак (Варна) победи с 1:0 Миньор (Перник) в мач от 22-ия кръг на "А" група. Единственият гол вкара Стойко Сакалиев в 50-ата минута. Така Спартак вече има 22 точки и е над зоната на изпадащите. Под чертата са тимовете на Миньор (21 точки), Ботев (21) и Беласица (14).

Срещата започна с видимо предимство за домакините от Спартак, които още в самото начало започнаха да създават положения, но удари на Сакалиев и Стойков преминаха встрани от целта. В 12-ата минута Миньор направи първата си по-сериозна атака, при която имаха претенции за дузпа за нарушение срещу Борислав Дичев в наказателното поле, но главният съдия Христо Ристосков остана безмълвен. В 22-ата минута попадение на гостите бе отменено поради засада, след като Банович изби удар на противник в гредата и притичалия Дичев вкара топката в мрежата, но вече бе вдигнат флага за засада. Малко след това вратарят на гостите Чворович отрази силен удар на Даниел Моралес. Пет минути преди края на първата част гостите направиха страхотна контраатака и Дичев се озова на добра позиция, но се засуети и топката му бе отнета.

През втората част Спартак започна много активно и успя да стигне до попадение още в 50-ата минута, когато Стойко Сакалиев засече с глава центриране на игралия много силно днес Юри Иванов и направи безпомощен Чворович за 1:0. В 59-ата минута Иванович бе изведен на добра позиция от Сакалиев, но топката му бе отнета. Спартак определено бе по-добрият отбор през втората част и можеше да стигне до нов гол, но пропуски направиха Орлинов, Миранда и Иванович. Едва в 75-ата минута Миньор погледна по-сериозно към вратата на домакините и силен удар на резервата Руменов бе спасен с мъка от Банович. В последните минути гостите хвърлиха всички сили в атака и имаха добра възможност след разбъркване в наказателното поле, но Банович улови.

В сряда "соколите" имат изключително важно гостуване на Пирин в Благоевград. Мачът е от 17 ч.

Спартак - Миньор 1:0

Спартак: Банович, Юри Иванов, Ст. Георгиев, Б. Илиев, Стойков, Моралес, Т. Костадинов (87 Мирчев), Иванович, Миранда (80 Малинди), Найденов (58 Орлинов), Сакалиев
Миньор: Чворович, Василев (70 К. Хазуров), Мутафов, Лерант, Божиков, Крумов, Господинов, Марков (56 Марков), Дюлгеров, Станков (46 Петров), Дичев
Голмайстори: Сакалиев (50)
Жълти картони: Сакалиев; Крумов, Марков
Съдия: Христо Ристосков
Стадион "Спартак"

--- ole-bg.com / spartak1918.com


Кирилов: Един от добрите отбори сме, но ни липсват точки

Заемащият поста старши треньор в Спартак Анатолий Кирилов обяви след успеха с 1:0 срещу Миньор у дома, че "соколите" са един от добрите отбори в групата и ще вървят все по-нагоре. "Първо искам да благодаря на момчетата за голямото раздаване, което направиха в този мач. Много важен двубой, на всяка цена трябваше да вземем трите точки. Имаше малко припряност, но момчетата се справиха и им благодаря", заяви наставникът. "Не обичам да коментирам съдийството. Може някъде да е сбъркал в наш ущърб, но всичко мина добре. Смятам, че отборът играе добър футбол. Един от добрите отбори сме в групата, само че ни липсват точки и това малко ни спъва. Сигурен съм, че Спартак ще върви все по-нагоре”, каза още Кирилов.

--- ole-bg.com


Фенове се млатиха във Варна

Голям бой между футболни фенове от Варна и Перник стана след мача Спартак - Миньор. На стадиона всичко мина без проблеми, но след това сблъсъците започнаха в района до залата на "Проектантска". Привържениците на двата отбора заформиха здраво меле. Веднага беше извикана полицията, но при пристигането на униформените запалянковците се разбягаха в сумрака.
Имаше пострадали от агитката на Миньор, които се наложи да получат медицинска помощ от пристигналата на мястото линейка. За щастие всички бяха само с леки травми и боят се размина без сериозни наранявания.

--- gong.bg

неделя, април 12, 2009

СЛАВИЯ - СПАРТАК 1:2

0:1 Орлинов (4)
0:2 Моралес (21)
1:2 Карлос (64)

СЛАВИЯ: Господинов, Дяков, Морац, Петков (46-Кавдански), Р. Петров, Попара (46-Ристич), Карлос, Бето, Г. Иванов, Ду Бала, Ортега (73-Димитров)
Старши треньор: Стевица Кузмановски

СПАРТАК (Вн): Банович, Ю. Иванов, Георгиев, Илиев, Стойков, Моралес, Н. Петров, Найденов, Иванович, Орлинов (62-Малинди), Сакалиев (80-Костадинов)
Старши треньор: Анатоли Кирилов

Жълти картони: Морац (2), Бето, Р. Петров (Славия); Орлинов, Н. Петров, Найденов (Спартак)
Червен картон: Морац (Славия, 66 мин)
Рефер: Стефан Спасов
Стадион: "Славия", София

понеделник, април 06, 2009

Добрин Добрев стана мажоритарен собственик ?!?

Бизнесменът е доволен от играта на „соколите“ в Пловдив
Връща се спешно от Рим за гостуването на „Овча купел“

Бизнесменът Добрин Добрев вече е мажоритарен собственик на „Спартак“. Това съобщи за „Народно дело“ самият той. Сделката е финализирана във Варна в петък. „Вече придобих по законов начин и контролния пакет акции, но засега не искам да изпадам в подробности. Сега най-важна е съдбата на отбора, а не колко акции държа. Благодарен съм на Живко Великов и нашите партньори в клуба, че всичко около прехвърлянето на собствеността премина изрядно и коректно“, заяви Добрев. Последният изрази задоволство от играта на „соколите“ при нелепата загуба с 1:2 от „Локомотив“ в Пловдив. „На трибуните се почувствах горд, че съм част от този отбор. Дай Боже момчетата да продължат да играят толкова добре и смислено. Ако го правят, в което не се съмнявам, ще започнат да бият и точките ще идват от само себе си“, допълни Добрев. Той гарантира, че клубът е обезпечен във всяко едно отношение и за футболистите остава да си заработват парите. „Момчетата знаят, че ако си вършат работата, ще остават доволни“, каза още Добрев. В събота той отлетя за Рим по бизнес ангажименти. „Ако се наложи, ще прекъсна спешно визитата си, но ще се прибера за гостуването на „Овча купел“ на 11 април. Не искам да изпускам наш мач“, завърши Добрев.

--- narodnodelo.bg
Адриано Миранда с контузия, под въпрос за мача със Славия

Офанзивният полузащитник на Спартак (Варна) Адриано Миранда е получил неприятна контузия по време на мача с Локомотив в Пловдив, загубен от "соколите" с 1:2. Бразилецът е с травма на коляното, като има съмнения за разкъсване на външна връзка. Утре сутринта кариоката ще мине преглед, след който ще бъде установено точно до колко е сериозна контузията. В клуба вярват, че нисичкият футболист, който вече има два гола за петте си мача в родната "А" група, ще бъде на линия за изключително важното гостуване на Славия в София тази събота.

За мача с "белите" на терена се завръща нападателят Стойко Сакалиев, който пропусна срещата с "железничарите" заради стомашен вирус. На линия ще бъде и Станислав Петров. Спартаковци получиха два почивни дни след злощастния мач с Локомотив, а утре от 15 ч. се събират за първа тренировка за тази седмица.

Вчера дублиращият отбор на "соколите" записа загуба с 2:3 от Локомотив (Пд) като домакин. Мачът се игра на много тежък терен.

--- ole-bg.com
Спартак изпуска уникални положения и пада в Пловдив при скандално съдийство

Локомотив Плд – Спартак 2:1
Голмайстори: Делибашич-20 ; Кики-93/Миранда-22
Локомотив: Акалски, Мечечиев, Кюмюрджиев, Сингбо, Николов, Том (67-Чернев), Милутинович, Даксон, Писаров (59-Кики), Делибашич, Илиев (71-Данов)
Спартак (1-4-2-3-1): Банович – Иванов, Илиев, Георгиев, Стойков – Моралес, Петров, Миранда (65-Малинди), Иванович (88-Воденичаров), Найденов (78-Костадинов) - Орлинов
Съдия Ахмед Ахмед
Жълти картони: Николов, Сингбо, Мечечиев, Акалски/Георгиев, Илиев, Стойков
Стадион „Локомотив”, 3000 зрители

Отборът на Локомотив (Пловдив) постигна изключително драматична победа с 2:1 срещу Спартак (Варна) в първа среща от 20-ия кръг на "А" група. Въпреки че имаха огромно превъзходство през по-голямата част от мача, гостите направиха невероятно много пропуски. Това позволи на Дани Кики да донесе нова инфарктна победа с гол в 93-ата минута, както и в мача със Сливен. Преди това Делибашич се бе разписал за домакините, а Миранда - за гостите. Съдийската тройка начело с Ахмед Ахмед вбеси гостите от Варна със скандалните си отсъждания, сред които спестен червен картон на вратаря Кирил Акалски и няколко измислени засади на играчи на варненци. Спартак владееха инициативата през по-голямата част на двубоя, но невероятните пропуски на Орлинов ги лишиха от заслужена победа. Така пловдивчани вече имат 24 точки и са на 9-о място, а варненци остават в зоната на изпадащите с едва 16 точки.

Първото полувреме предложи изобилие от емоции за близо 2000-те зрители на "Лаута". Въпреки че пловдивчани първи вкараха, гостите от Варна играха по-добре и имаха повече положения. В 12-ата минута страничният рефер вдигна несъществуваща засада на Орлинов, който излизаше сам срещу Акалски. Първото попадение падна в 18-ата минута, когато Даксон центрира от фаул право на крака на Делибашич, който от близко разстояние разстреля Банович за 1:0. Само две минути след това "соколите" изиграха отлично заучена комбинация, на върха на която се оказа Миранда. Неговото мощно воле бе неспасяемо за Акалски и резултатът беше изравнен. Домакините веднага реагираха, но удар на Димитър Илиев не оцели опразнената врата на гостите. Последваха силни минути за гостите, но Найденов и Орлинов изпуснаха очи в очи с Акалски, а Иванович не можа да реализира от пряк свободен удар. В последната минута на полувремето дойде най-скандалното положение, след като вратарят Акалски излезе извън наказателното поле, за да пресече дълъг пас към Иванович, но вместо това грубо го фаулира. Вместо да вдигне червен картон, както е по правилата, Ахмед Ахмед показа само жълт. След свободния удар Акалски пак трябваше да се намесва виртуозно, за да спаси своята врата.
През второто полувреме темпото на игра значително спадна. Въпреки това играчите на Спартак продължиха да изпускат чисти положения със завидна лекота. Най-деен беше отново Орлинов, който от непосредствена близост не можа да уцели рамките на вратата. В 64-ата минута Акалски остави вратата си празна, като излезе напред, за да избие една топка извън пеналта, топката попадна в Орлинов, но той се засуети и не успя да отправи удар в празната врата. В 87-ата минута отново Акалски опразни вратата си след неразчетено излизане, но двама играчи на Спартак се сблъскаха и не можаха да добутат топката в мрежата. Противно на всякаква логика обаче пловдивчани успяха да стигнат до победата в последната минута на продължението, когато отново Даксон центрира и Дани Кики с точното си пласиране и точен удар с глава се превърна в герой за своя тим оформяйки крайното 2:1.


Анатолий Кирилов:Съдийството не повлия на мача

Разочарованият старши треньор на „Спартак“ (Варна) Анатолий Кирилов сподели след мача, че единствено малшансът, който е преследвал неговия отбор, е отнел трите точки на варненци. Според него тимът е показал по-добра игра от противника и е заслужавал да си тръгне с трите точки от гостуването на „Лаута“. „Смятам, че в този мач ни преследваше голям малшанс и ако имаше логика във футбола, трябваше да победим. Играхме добре, но не успяхме да реализираме дори и малка част от головите положения, които създадохме. Имахме и проблем около състава, но можехме този мач спокойно да победим. Смятам, че съдийството не е оказало влияние върху развоя на мача“, завърши Кирилов.


--- Изхвърлят Ахмед до края на сезона

Съдийската комисия на БФС ще спре правата на Ахмед Ахмед до края на сезона. Поводът са допуснатите грешки от рефера на мача в Пловдив, които ощетиха брутално „Спартак“. Най-явните са спестен червен картон на вратаря на „Локо“, измислен фаул преди първия гол на домакините и спрени две голови атаки на варненци с несъществуващи засади. В БФС вече разполагат с видеокартина от срещата, на която се виждат всички ситуации, при които Ахмед реже главата на гостите.
Халфът Иван Найденов недоумяваше как е възможно вратарят на „Локо“ да не бъде изгонен за професионалния фаул срещу Иванович в 44-тата мин. „Ахмед ни каза, че защитник и вратар са на една линия и затова вдигнал жълт картон. Според наредбата обаче, когато вратарят направи фаул, зад него или на една линия трябва да са най-малко двама негови съотборници, за да отърве червения картон“, коментира Найденов.

--- ole-bg.com / narodnodelo.bg