петък, октомври 06, 2017

афиров с разтърсваща изповед за мрачното настояще в Спартак 1918

Въпреки, че през последните 7 години Зафа по-често защитаваше интересите на шайката погубила Спартак Варна, отколкото интереса на Клуба, все пак ще сподеилм тук изненадващото му проговаряне и смяната на позицията му от вчера. С надеждата , че този път е искрен към Спартаклийското общество, а не в създалата се ситуация прикрито да подпомага някой от интересчиите!


Първо в Петел: Легендата Красимир Зафиров с разтърсваща изповед за мрачното настояще в Спартак 1918! Ето какво поиска от Цацаров, Цветанов и Портних

Най-голямата жива легенда на футболния Спартак (Варна) Красимир Зафиров (най-вляво на снимката преди мача с Манчестър юнайтед във Варна, а на втората се ръкостиска с капитана на Юнайтед Брайън Робсън) проговори пред Петел за мрачното настояще в клуба.

За по-младите поколения припомняме, че Зафиров има най-много мачове в историята на Спартак – 461. Капитан е на най-успешното поколение на спартаклии – това през периода 1982/1984, което играе финал за купата на България, стига да втори кръг в евротурнира за КНК (най-добро клубно постижение) и се класира на трето място в „А“ група. Красьо е бил два пъти вратар №1 на България, има и 3 мача за националния отбор. В момента е член на УС на Спартак 1918
Ето неговата разтърсваща изповед пред Петел:
„Все се надявах, че мирно и цивилизовано на моя Спартак ще бъдат върнати имотите. Омръзна ми обаче да чакам и да слушам лъжи, и повече няма да мълча. Първо, накратко хронологията. През 2006 година Иван Славков издържаше Спартак, но беше очевидно, че сам е трудно да се справи. Тогава бе създаден Спортен комплекс (СК) Спартак АД, който с договор получи имотите на клуба срещу ангажимента да издържа Спартак. В СК Спартак АД първо мажоритарен собственик бе фирмата на г-н Славков. Две-три години по-късно превъртяха г-н Славков и мажоритарен собственик на СК Спартак АД стана фирмата на Пламен Стилиянов. На рождения ден на клуба през 2010-а година ни извикаха много ветерани, сред които аз и Живко Господинов, Бог да го прости, на стадион „Спартак“. Имаше багер и ни казаха, че се прави първа копка на строителни работи на стадиона ни. Още тогава усетих, че нещо няма да е наред, тъй като четири пъти удряхме с Жиката бутилка шампанско в багера, а тя не се чупеше...
Какво стана след това? Черно море, на който през онази 2006-та година общината даде същите имотите в Спортен комплекс, както и на нас, е на верния път. Там собствениците си вършат работата, издържат клуба и той стигна до исторически успехи. А в Спартак - точно обратното. Останах меко казано изненадан, когато с очите си видях, че в договора със СК Спартак АД никъде не пише, че комплексът трябва да издържа клуба. Издържаше го само през сезон 2010/2011, докато мъжкият тим се върне във втория ешелон. След това бавно, но сигурно започна ограбването на Спартак. На практика тези хора в СК Спартак АД взеха имотите на клуба без пари, а не дават пари на клуба. И стадионът е в разруха, и в храсти. Те обаче построиха около стадиона две изкуствени маломерни игрища, една автомивка и тенис кортове. И сега за акциите на СК Спартак АД искат 10 млн.лева.
Единственото правилно нещо е ОбС Варна да прекрати този порочен за Спартак договор и общината да си върне собствеността върху стадионите „Спартак“ и „Локомотив“ с прилежащите им територии.
Да, с фактури, Стилиянов ще докаже, че е вложил 10 млн. Чух, че вече станали и 11 млн. Но има ли човек, който да повярва, че това са реални пари? Затова, призовавам г-н Сотир Цацаров, Софийската прокуратурата, а не Варненската, да извърши проверка в СК Спартак АД – колко пари са вложени в инфраструктурата на стадиона и откъде са те. Призовавам също г-н Цветан Цветанов, който е координатор на ГЕРБ за Варна, и кметът на Варна Иван Портних, с който съм се срещал поне пет пъти, да спрат тази несправедливост.
Сега ще кажа нещо за първи път, защото ни обвиняват, че ние като ръководители на Спартак 1918 не правим нищо за каузата за връщане на имотите на клуба. Това, че не сме давали гласност на всичко, което сме предприели, не означава, че сме били пасивни.
Първо, преди около година отговорни хора от общината ни казаха, че ако двата Спартак-а се обединят, клубът отново ще стане стопанин на имотите си. Ние, спартаклиите, бяхме разкрачени, не се поглеждахме, но се обединихме. Сега Спартак 1918 е един, чист и без дългове. Това, което ни обещаха обаче, не е факт.
Второ, заведохме човек, който иска да издържа Спартак при Стилиянов. Поискани му бяха 10 млн. лева за акциите и разговорите приключиха.
Трето, имаше втори човек, готов да обезпечи Спартак. До разговори за пари обаче изобщо не се стигна, тъй като мъж с огромно влияние в общината не удовлетвори исканията му да получи стадионите „Спартак“ и „Локомотив“ с прилежащите площи. Въпросният бизнесмен нямаше претенции към другите декари земя във Варна, предоставени от общината на СК Спартак АД за издръжката на клуба.
Четвърто, относно казуса с имотите на Спартак, ръководството изпрати писма до Община Варна (две), Бойко Борисов, омбудсмана Мая Манолова и до Агенция „Закрила на детето“, че децата ни тренират в лоши условия. Отговори до ден днешен не сме получили.
Искам да кажа още пет неща.
Първо, бивши известни футболисти на Варна създадохме Сдружение с нестопанска цел „Стратегия за развитие на футбола в град Варна". На последното Общо събрание легендите на Черно море Иван Василев и Божил Колев казаха, че на всяка цена трябва да се помогне на Спартак, за да има отново дерби на Варна и се говори за два отбора във Варна. Значи те искат силен Спартак, а другите, от които зависи това – не!
Второ, подкрепям изцяло инициативата на феновете на Спартак за връщане на имотите на клуба. Следя всяка тяхна изява по темата, както и последната им в София.
Трето, ако след цялото това справедливо обществено недоволство Спартак не получи своите имоти до Нова Година, почвам да съм песимист, че едва ли някога ще стане.
Четвърто. Призовавам г-н Стилиянов, щом не може да издържа клуба, да се оттегли достойно и почтено. От него Спартак иска само стадионите „Спартак“ и „Локомотив“ с прилежащите територии. С другите декари земя в града, предоставени от общината на СК Спартак АД, да разполага както намери за добре. Спартак никога не е имал нужда от тях и не ги е чувствал свои.
--- петел.бг

Няма коментари: