петък, октомври 19, 2018

35 години от Спартак Варна - Манчестър Юнайтед

Когато храбрият Спартак не се уплаши от "червения дявол"
Преди 35 години във Варна дойдоха Боби Чарлтън и куп звезди на Манчестър Юнайтед.
35 години минаха от деня, в който гражданите на Варна опитаха да разширят по шевовете стадион "Юрий Гагарин", за да видят на живо един от легендарните отбори на Европа.
Жребият в турнира за Купата на носителите на купи прати един срещу друг българския и английския тимове. Като финалист за Купата на България (загубил от ЦСКА), Спартак е представителят ни в надпреварата.
Отборът е в много силен период от съществуването си, като в края на същия сезон 1983-84 г. завършва на трето място в първенството ни след Левски и ЦСКА.
Но голямата емоция за състава с треньор Людмил Горанов е в Европа, където на 19 октомври 1983-а идва битката на битките за града и клуба.
В първия кръг Спартак се справя с турския Мерсин, като първият мач в Турция завършва 0:0, а във Варна Пламен Казаков бележи единственото попадение и с общ резултат 1:0 българите вървят напред.
Втори кръг, октомври. Манчестър Юнайтед. Мач-мечта.
Английският гранд е спечелил Купата на Футболната асоциация предния сезон, като е победил с 4:0 Брайтън на финала.
В състава са суперзвезди като английският капитан Брайън Робсън и починалият наскоро легендарен халф Рей Уилкинс, детето-чудо от Северна Ирландия Норман Уайтсайд, холандският плеймейкър Арнолд Мюрен, ирландците Франк Стейпълтън и Кевин Моран и т.н.
Мениджърът Рон Аткинсън е похарчил много пари, за да спре най-накрая черната серия. Юнайтед не е бил шампион от 1967 г. и там са основните сили на отбора. Но и КНК (Купата на купите) е голяма цел.
Турнирът е много силен, в него са отбори от калибъра на Барселона, Ювентус, Рейнджърс, Кьолн, както и носителят на трофея Абърдийн, начело с Алекс Фъргюсън.
Спартак чака мачовете с Юнайтед с огромно нетърпение, а на трибуните опитва да влезе кажи-речи цялото население на Варна. Успяват само около 40 000, което е рекорд в историята на града.
Легенди се носят за вечерта преди първия мач на 19 октомври, когато фенове, пътуващи от София с влак, за да видят Юнайтед, заварват в хотела Робсън, Стейпълтън, Уайтсайд и останалите да пият бира. Аткинсън знае, но такава е културата на британските отбори по това време.
Боби Чарлтън също е с тима в България.
Той се е завърнал в клуба след неуспешен опит да бъде наставник в Уигън, а скоро след мачовете със Спартак е вече часто от управата на Юнайтед. Великият Чарлтън се снима с фенове, а и с играчите на Спартак след двубоя.
На терена домакините тръгват устремно и не трепват от името на съперника. В деветата минута обаче далеч по-опитните гости нанасят своя удар. Вратарят Красимир Зафиров отразява два шута поред, за да дойде неспасяем удар на Робсън - 0:1.
Отговорът е светкавичен. В 11-ата минута изпълнение на пряк свободен удар вдига стадиона и града на крака - Румен Димов прострелва вратаря Гари Бейли и изравнява!
Това е без никакво съмнение най-паметният гол в историята на варненския футбол, а и до днес - единствен на български отбор във вратата на "червените дяволи"!
От попадението не е запазен видеозапис, както и от историческия двубой като цяло.
Юнайтед реагира и налага преса по терена, играе агресивно и бързо. Разбира се, Спартак не се предава, но личи липса на опит. Въпреки това домакините нито за миг не допускат да бъдат натикани в отбрана от славния съперник.
В края статистиката е за превъзходство на Юнайтед, но по-чистите положения в мача са за отбора от Варна. Два пъти удари на Живко Господинов са спасени от Бейли.
Победният гол за гостите вкарва Артър Греъм в 48-ата минута и след 1:2 реваншът изглежда решен.
Спартак и там не се предава, въпреки че е в ужасно сложна ситуация - получава гол "от съблекалнята" - в 30-ата секунда се разписва Стейпълтън.
Пак той прави 2:0 в 31-вата минута, но варненската отбрана и вратарят Зафиров не позволяват резултатът да се промени.
Така с общо 1:4 Спартак отпада от турнира, но в нито един момент не се посрамва с представянето си.
Двубоите остават паметни за българския футбол. За първи път наш отбор се среща с "червените дяволи", едно от култовите имена в Европа. За първи път варненски тим играе в турнирите на УЕФА, което също е глава от историята.
Любопитно, в следващия кръг на турнира Манчестър Юнайтед елиминира Барселона с Диего Марадона в състава.
След 0:2 в Испания, "червените дяволи" бият с 3:0 на реванша и показват, че в този момент са един от най-сериозните отбори на континента. На полуфинал ги спира Ювентус на Джовани Трапатони с Платини, Бониек и Паоло Роси в състава.
Ето колко силно е това издание на КНК, в което и Спартак оставя своята следа, с която може да се гордее.

Съставите в двубоя на 19 октомври, точно преди 35 години, на стадион "Юрий Гагарин":
Спартак: Красимир Зафиров, Ниазим Исмаилов, Сашо Борисов, Владимир Николчев, Асен Михайлов, Румен Димов, Красимир Венков, Борислав Гьорев, Емил Личев, Живко Господинов, Георги Алексиев (69-Пламен Казаков).
Манчестър Юнайтед: Гари Бейли, Майкъл Дъксбъри, Артър Албистън, Рей Уилкинс, Кевин Моран, Гордън Маккуин, Брайън Робсън, Арнолд Мюрен, Франк Стейпълтън, Норман Уайтсайд, Артър Греъм.
--- dir.bg

Няма коментари: