събота, юли 31, 2004

Фенклуб "Соколи" се събира да обсъжда стратегията си

Варна. Феновете на варненския "Спартак" ще се съберат в неделя от 16 часа в заведението "Шестограма", което се намира срещу бившето лятно кино "Тракия" в морската столица. Фенклуб "Соколи" ще проведе Общо събрание, но няма да сменя ръководството. Запалянковците искат среща с шефовете на клуба преди старта на първенството. Освен това ще бъдат обсъдени взаимоотношенията с треньорът Иван Петров.

--- varna-port.com

четвъртък, юли 29, 2004

Радомиров вкарва два на израелци, Филатов изгонен

Спартак победи с 2:1 младежкият отбор (до 18 години) на израелския шампион Макаби (Хайфа) в предпоследната си контролна среща от лятната подготовка. И двете попадения за "соколите" вкара нападателят Тодор Радомиров. В началото обаче той и Иван Мартинов направиха по един фрапантен пропуск, докато се стигне до 14-ата минута, когато Палавестрич центрира и нападателят с глава прониза Гил. В 27-ата минута пък Мартинов удари гредата с топовен изстрел. В края на полувремето новото попълнение на спартаковци Калоян Филатов ритна без топка играч на съперника и получи директен червен картон. В 70-ата минута Кателиев подаде много добре към Радомиров, който с лекота прехвърли вратаря за 2:0. В края на мача грешка на Делев и Маринов доведе до почетното попадение на Макаби, дело на Зифрание. В събота Спартак гостува на Нафтекс в Каблешково.
Спартак - Макаби (Хайфа) 2:1
- Спартак: Колев, Палавестрич, Михайлов, Василев, Филатов, Трендафилов, Бояджиев, Кателиев, Хасан, Мартинов, Радомиров (Маринов, Христов, Делев, Ценов, Филипов, Каров, Станчев)
- Макаби (Хайфа): Гил, Маймун, Леви, Итай, Кабия, Боярски, Йохайон, Идо, Таракла, Джанпи, Хебер (Ицхак, Шнап, Авив, Зифрание, Таир, Шимон, Моше, Цициашвили) Голмайстори: Радомиров (14, 70); Зифрание (90)
Жълти картони: Боярски, Авив Червен картон: Филатов (42)
Съдия Кольо Данев Стадион "Албена 3" - 50 зрители

 
http://pozvanete.bg

сряда, юли 28, 2004

"Соколите" картотекират на 4 август, Филатов почна

4 август е денят, в който ПФК Спартак ще картотекира новите си попълнения, стана ясно вчера. Според сигурен източник от щаба на тима, проблемът с играчите, които разтрогнаха по вина на клуба, е решен. Както е известно, заради деветте "скъсали" контрактите си с отбора БФС забрани на "соколите" да картотекират нови играчи. Шефовете са се разбрали с деветимата да им дадат част от сумите на разсрочено плащане. След контролата с Нафтекс в Каблешково в събота, спартаковци ще разговарят с шефа на "шейховете" Митко Събев да преотстъпи играчи на тима във Варна. Вчера пък първа тренировка с отбора направи Калоян Филатов. Защитникът бе освободен от ръководството на Беласица и утре ще разтрогне договора си с петричани по взаимно съгласие. От три дни върви и ремонтът на стадион "Спартак". Вчера лицензионната комисия уведоми "соколите", че докато нереконструираните сектори не бъдат завършени, там няма да се пускат зрители. Ремонтът ще свърши до 10 август.

 
http://pozvanete.bg
Нафтекс се отказа от Мишо Лазаров, Спартак го взима

Ръководството на Нафтекс се отказа от услугите на защитника Михаил Лазаров и той ще се завърне в Спартак, стана ясно вчера. Юношата на "соколите" премина при "шейховете" преди две години, но през последната пролет бе преотстъпен на "синьо-белите". Изпълнителният директор на варненци Иван Войчев разкри, че ръководствата на двата тима са се договорили първият клуб, който да има право да вземе Лазаров да е именно Спартак. От Нафтекс бе освободен и Антон Спасов, за когото също има минимален вариант да дойде при "соколите". Преди месец и половина членът на УС на спартаковци Бранимир Балачев разкри, че тимът има интерес към нападателя. Войчев заяви вчера, че с отбора договори имат вече 14 футболисти - Николай Станчев, Златин Михайлов, Диян Кателиев, Окан Хасан, Милен Христов, Георги Костадинов, Христо Николов, Тодор Радомиров, Борис Трендафилов, Марко Палавестрич, Георги Филипов, Бисер Киряков, Георги Колев и Марин Ценов. Вратарят Георги Арнаудов и Боян Илиев са отказали да подпишат контрактите си.

 
http://pozvanete.bg

вторник, юли 27, 2004

НИКОЛАЙ СТАНЧЕВ първи с картотека в "Спартак"

Капитанът на "Спартак" Николай Станчев е първият новокартотекиран футболист в "Спартак" за новия сезон. Халфът подписъл споразумение към стария си договор, което било внесено в БФС още преди края на миналия състезателен сезон. На база този документ Станчев ще получи картотека независимо, че "Спартак" няма право да взема нови играчи, заради деветимата разтрогнали по вина на клуба.

http://varna-sport.com
Иван Петров: Не искам да се карам с никого

“Не искам да се карам с никого. В Спартак съм с най-добри намерения”, заяви за “Позвънете Новини” вчера наставникът на “соколите” Иван Петров. Той каза това по повод декларацията на ветераните на клуба, които се обявяват против него. “Имам само добри чувства към всички мои бивши съотборници, с които съм делил една стая, една фланелка, радост и мъка. Не искам да се карам с абсолютно никой, най-малко това е нужно на Спартак на този етап. Остават десетина дни до старта на новото първенство и трябва да се спре с нагнетяването на напрежението. Излишно е да се внася напрежение в клуба, трябва да се съсредоточим върху работата си. Аз възнамерявам да огранича медийните си изяви, тъй като често думите ми биват разбирани погрешно”, каза Петров. Той добави, че неговите футболисти са герои, тъй като в 30-те дни от старта на подготовката не са имали добри условия за работа. Днес спартаковци ще имат две тренировки, а утре в 18 ч. играят поредната си контрола срещу втория отбор на Макаби (Тел Авив).

 
http://pozvanete.bg

понеделник, юли 26, 2004

Николай Ишков: Издръжката на Спартак си остава мое ноу-хау!
 
Боли ме, че “патриоти” ни продадоха за шепа пари, разкрива дипломираният кукловод

Преди 10 години Николай Ишков стана първият български артист, който оглави футболен клуб. Дипломираният кукловод пое Спартак в "Б" група с празна каса и без футболисти. Още същата година Ишков върна отбора в елита и го задържа трайно там. В повечето от 9-те си поредни сезона в "А" група при Ишков варненци финишираха в златната среда. От миналия декември Николай Ишков на практика не се меси в управлението и финансирането на клуба. По документи обаче той продължава да е президент, тъй като съдебната регистрация на новото ръководство още не е излязла.

- Г-н Ишков, какво си помислихте, когато на 27 юли 1994 година ви избраха за президент на Спартак?
- Исках да докажа, че един 32-годишен млад мъж може да се справи сам във футбола въпреки всички мнителности и удари под кръста. Бях убеден, че имам поглед, визия и амбиция да се реализирам в новото поприще, както и стана.

- Кога ви беше най-трудно?
- Първите две години бяха най-тежки - когато се върнахме в "А" група и се утвърдихме в нея, заемайки 6-о място. Атакуваха ме жестоко хора. Те смятаха, че съм
случайно минаващ парашутист във футбола. Но аз успях да докажа кой кой е.

- Най-приятният ви спомен от Спартак?
- Наред с победите над ЦСКА и Левски и участието в турнира Интертото винаги ще помня турнето в Мексико през юли 1998 г. Тогава играхме пред 55 000 зрители на митичния стадион в Гуадалахара срещу шампиона на страната Чивас. Пътувахме 13 часа със самолет и само 12 часа след пристигането ни излязохме на терена. Въпреки умората и липсата на аклиматизация се представихме достойно и загубихме с 0:2. Вторият им гол падна накрая, а преди това уцелихме две греди. За Чивас играха двамата им национали, които току-що се бяха завърнали от Мондиал '98.

- Най-голямото ви разочарование?
- Административният гаф с Генчо Симеонов в Интертото, заради който загубихме служебно от Таврия и се разминахме с Пари Сен Жермен. Тогава екипа на французите обличаха Анелка и Роналдиньо. Освен имидж загубихме и 1 милион лева, които щяхме да получим от спонсора на ПСЖ "Канал +".

- Три години по-късно ще назовете ли имената на виновниците за гафа?
- Станахме жертва на несериозността и подвеждането от страна на "патриотични" българи. Срещу пари те дадоха информация за нередността около картотеката на Симеонов. Господ обаче всичко вижда и си знае работата. Не можах само да разбера защо
БФС не защити интересите на нашия клуба прехвърляше топката между свои чиновници и направи невероятни упражнения.

- По време на вашето управление никой от варненските бизнесмени или властимащи не ви оказа съдействие. Защо?
- Нямам коментар. Толкова години аз правех всичко в Спартак с желание и любов, но не намерих разбиране. През двата кметски мандата на Христо Кирчев не можах да разреша проблема със собствеността на нашата база.
Дори една будка не ми дадоха под наем. В някои други градове обаче клубовете се издържаха от пазарите, а общините им поемаха консумативите по стадиона. Чак сега въпросът с имотите на Спартак се уреди и моите наследници в клуба получиха начален тласък.

- За мнозина остава загадка как сам издържахте отбора.
- Това е мое ноу-хау. Имах начин на мислене и възможности, които ми помагаха да се справям и Спартак да съществува пълноценно.

- Обвиняват ви, че сте искали да приватизирате клуба?
- Това е несериозно. В края на 1997 г. спазихме закона и от дружество с идеална цел клубът се трансформира в акционерно
дружество. Щом са ми гласували доверие в 3 мандата като президент значи са оценявали правеното от мен.

- Вашите опоненти са бесни, че сте оставили 3 милиона дългове на клуба.
- Годишно през Спартак минаваха 1 милион долара. Ако приемем, че за 10 години те са 10 милиона, на базата на тази сума излиза, че задълженията са по-малки, отколкото биха могли да бъдат.

- Коя е най-голямата мръсотия и интрига спрямо вас?
- Доста сплетни ставаха зад гърба ми, особено в последните една-две години. Моите опоненти се стремяха по всякакъв начин да осигуряват дискомфорт на клуба, но аз гледах философски на нещата и посрещах с усмивка ударите под кръста. Също и с ирония. Отчитах, че думи като благодарност и признателност са абстрактни понятия у нас.

- Защо публиката бягаше от стадион "Спартак"?
- Не е само от нашия стадион. Кога е било на домакински мач на Левски да идват 600 души? Причината е проста. До 1989 година социалистическата власт използваше футбола, театъра и киното за идеологическа пропаганда и диверсия. Хората нямаше къде да изразят отрицателната си енергия и ходенето им по стадионите беше като обществен ангажимент. След промяната идването на кабелните телевизии запълни една интересна ниша. Феновете бяха залети с
качествен футбол от Европа Допълнително публикациите за корупция в нашия футбол, въпреки че виновници са най-малко виновните, превърна родното ни първенство в хроника на една предизвестена смърт. Всичко това отблъсна феновете от стадионите.

- Колко хора са ви забивали нож в гърба?
- Много са, но моята философия е християнска и аз не отвръщам с агресия. Приписвали са ми доста "пикантни" неща и провинения, вероятно защото в мое лице са виждали по-лек инструмент. Допуснем ли, че същото се отнася за някой уред с по-високо напрежение или по-тежък инструмент, този, който обвинява, може да не се прибере жив, ако не е бил деликатен в изказванията си.

- Вярно ли е, че ваши футболисти са продавали мачове зад гърба ви?
- Когато има подобни съмнения, виновни са две страни. Аз съм се абстрахирал от това и съм работил единствено за благото на клуба.
Подозирах,че някои са ме предавали но съм разполагал с косвени доказателства, а не с преки. Всичко обаче вече е история, а от историята човек трябва да си изважда поуки, за да не допуска повече същите грешки и да не търси реваншизъм.

- Вие нямахте загубен арбитраж до януари 2004 г., когато 9 ваши футболисти скъсаха по вина на клуба.
- Загубих конюнктурен арбитраж. След като видях, че се погазва наредбата, казах на комисията, че повече няма да участвам в този парад на смеха, и излязох. Преди това настоях договорите на всички футболисти да се разтрогнат по вина на клуба, тъй като бях убеден, че ще спечелим обжалването пред апелативната комисия. Там обаче нейният
шеф взе еднолично решение с което погази нормативните документи на футболния съюз. Затова мисля, че трудовоправните отношения между клуб и футболисти трябва да се решават единствено в съда. Дали ще е спортен арбитражен съд или друг, няма значение. По този начин ще се избегне конфликтът между интереси в комисиите на БФС.

- През пролетта на 1998 година Димитър Пенев водеше Спартак. Скъпа ли ви излезе тази авантюра?
- Не, защото през лятото на 1998 г. ЦСКА плати трансферно обезщетение за Пенев. Сумата покри всички наши разходи, които направихме за Пенев за 6 месеца. Ако не ме лъже паметта, това е първият трансфер на треньор в България. Оттогава с Пената поддържаме прекрасни отношения. Той ми вика "Ишката, Ишката". На последния арбитраж се видяхме и се прегърнахме дружески.

--- http://7sport.net    /НЕДКО ПЕТРОВ/

ВЕТЕРАНИТЕ с декларация след обида на Иван Петров 

 УС на ветераните на "Спартак" се събра на спешно заседание за да обсъди поведението на треньора Иван Петров. Преди дни Петров каза, че на стадиона съскат змии и медиите го цитираха. Клубът на ветераните, който е официално регистриран в съда и има около 50 членове не издържа на обидата и излезе с декларация. В нея пише: "От 6 години водим организиран живот. На същия стадион, където сега се намира Иван Петров са минали десетки треньори. Не сме създавали проблеми на никой, нито на ръководство, нито на треньори голяма част от които бяха хора извън Варна. Вярваме, че и в бъдеще ще е така. Твърдиме, че никой от нас не пречи на работата в клуба, защото с играта си ние сме градили историята на този клуб. Не сме нито опозиция, нито възстаници срещу клуба. Много пъти ние ветераните и най-вече нашия благодател Методи Гушлев сме помагали материално на отбора. Дължиме този отговор на Иван Петров и не приемаме нито една негова дума за истина".
УС на ФК "Спратак" - ветерани

http://varna-sport.com
Ники Станчев се маха, щом не е в титулярите

Във вторник лицензират стадиона на "соколите", представят тима след седмица

Капитанът на Спартак Николай Станчев може да напусне отбора в следващата седмица, научи "Позвънете Новини". Причината е, че 37-годшиният футболист не попада в плановете на Иван Петров за титуляр. Станчев държал да започва мачовете на "соколите", докато новият наставник залага предимно на младите футболисти. Станчев беше гласен за играещ помощник треньор на тима, но не е доволен от ролята си на пейката. "Не мога да коментирам подобни неща. Мое виждане е, че Станчев засега няма да е титуляр", коментира Иван Петров. Той за пореден път обяви, че не е скачал против ветераните на Спартак. "Имам касета какво съм казал. Нека я изгледат като искат. Нито искам да съм срещу ветераните, нито срещу феновете. Но това, което ми викаха онези момчета в Албена, не мога да простя", каза Петров. Той уточни, че са го псували на майка, и именно това го разстроило. Майката на наставника почина скоро и той е чувствителен на тази тема. Именно това била причината за агресивните действия на специалиста на контролата с Апоел в петък срещу феновете. Официалното представяне на новите играчи на Спартак ще стане в началото на идната седмица в двубой вероятно с Несебър във Варна. Дотогава "соколите" имат да изиграят още две контроли - в сряда с Макаби Хайфа в Албена и в събота с Нефтохимик в Каблешково. Тези футболисти, които останат извън състава ще се подвизават във Феър плей, за да се обиграват.Във вторник комисия ще минава да оглежда стадион "Спартак" и ще прецени дали да му даде лиценз за новото първенство. Както е известно, новите изисквания на УЕФА са железни и ако нещо не е наред, на "Коритото" може и да не се играят мачове. Според клубното ръководство обаче, са направени необходимите корекции, за безопасността на феновете и играчите. "Соколите" обаче имали и 3000 лева задължения към РДВР от миналата година, които трябва да бъдат изплатени до седмица-две.

 
http://pozvanete.bg

събота, юли 24, 2004

ФЕНОВЕ НА БОЙ срещу треньора на "Спартак"

Фенклубът на "Спартак" подготвя декларация в, която ще настоява Иван Петров да си взема футболистите от "Феър плей" и да си ходи. Реакцията е заради конфлика, който избухна между 8-9 запалянковци и треньора след контролата с "Апоел" (Ерусалим) завършила 1:1. Веднага след срещата ултрасите тръгнаха срещу Иван Петров и само мрежата на една от вратите предотврати побоя. Намесиха се Николай Станчев, Златин Михайлов и други футболисти, които застанаха на пътя на запалянковците. Голът за "соколите" реализира Живко Бояджиев с глава. Израелците изравниха от дузпа в 3-ата мин. Декларация срещу Иван Петров пуска утре и легендата в клуба Живко Господинов. Тя е от името на клуба на ветераните и под нея са се разписали 32-ма бивши футболисти на "Спартак".
Месец откакто пое клуба Петров постоянно говори против шефовете си и организацията. Треньорът привлече много играчи от частната си школа "Феър плей" в отбора на "Спартак" и това вбеси фенове и ветерани.

Спартак - Апоел 1:1
- Спартак: Арнаудов, Палавестрич, Михайлов, Василев, Трендафилов, Бояджиев, Окан, Кателиев, Христов, Мартинов, Радомиров (Николов, Каров, Яшар, Филипов, Илиев, Георгиев, Станчев, Ценов)
- Апоел: Малюл, Итамар, Моти, Вале, Томер, Роман, Байо, Салман, Тиби, Тедеса, Аарон (Янис, Офир, Махмуд, Алон, Асаф, Оди, Атам)
- Голмайстори: Бояджиев (53); Аарон (63 д)
- Съдия Димчо Радев
- Стадион "Албена 1" - 100 зрители

--- www.varna-sport.com & www.pozvanete.bg


Живко Господинов: Човек без морал не може да ме обиди


Легендата на Спартак се съгласи да коментира скандала между ветераните на клуба и треньора на отбора Иван Петров.

- Живко, защо Иван Петров напада ветераните на клуба?

- В случая е валидна поговорката "Храни куче да те лае". Атакува нас, ветераните, които сме дали здравето си за Спартак.
- Чувствате ли се обиден?

- Тук не става въпрос за обида, а за липса на морал. Имам чувството, че моят бивш съотборник е повече медийна звезда, отколкото треньор на Спартак. Доскоро се заяждаше с ръководството, сега тръгна и срещу ветераните. Никой в Спартак досега не си е позволил да говори против нас.
- Какво ще предприемете?

- Ще изразим нашето становище на специална пресконференция. Хората трябва да разберат истината.
- Ще поискате ли оставката на Иван Петров?

- Не искам името ми да се замесва в интриги. Аз съм дал живота си за Спартак и никога няма да работя против клуба. Тук става въпрос за междуличностни отношения, които обаче манипулират обществеността.

---www.7sport.net
Иван Петров - таралежът в гащите на ръководството

Откакто бе назначен за треньор на Спартак преди 35 дни, Иван Петров е в перманентен конфликт с ръководството. Сега шефовете на клуба си скубят косите за грешката, която допуснаха, като му предложиха да поеме отбора. Треньорът през ден се бунтува срещу липсата на нормални условия за подготовка и често плаши с бойкот. Веднъж дори отборът не тренира по негово настояване. Досега обаче конфликтите бяха потушавани в зародиш от силния човек в клуба Иван Славков. Любопитно е докога ще продължи търпението на бизнесмена, който единствен финансира клуба от 7 месеца. Петров се скара и с изпълнителния директор и бивш свой съотборник Иван Войчев. Треньорът смята, че единственото задължение на Войчев било да подписва документи. Засега изпълнителният директор запазва толерантност и е нещо като буфер между треньора и шефовете. Зад Петров в момента стоят неговият помощник Димитър Трендафилов и осемте футболисти на Феърплей. Другите от персонала поддържат строго професионални отношения с наставника.

---www.7sport.net
Опозицията в Спартак се стяга за въстание

Кръв ще се лее в Спартак в близките дни. Опозицията се готви за въстание, след като треньорът Иван Петров взриви обстановката около клуба. В телевизионно интервю той обвини ветераните на Спартак, че работели против него.
- Змии съскат край стадиона и пречат на работата на отбора. Не ме е страх от тези хора, готов съм дори на публичен диспут с тях. Аз искам да работя за Спартак и за Варна. Спазвам всичко едно към едно в очите на хората, защото не съм двуличник. По този начин искам да се отнасят и с мен - заяви Петров.
С това изявление треньорът сам се вкара в капана. Досега опозиционерите стояха кротко и изчакваха да видят какво ще направи той. Ситуацията обаче се измени и враговете на Петров вече кроят планове как да го изритат от Спартак. Те смятат, че той води слаба подготовка. Футболисти са се оплакали, че трябвало да тренират допълнително, за да може да влязат във форма. В автогол се превърна и разпространената от Петров декларация до медиите в началото на седмицата. Треньорът обяви, че тя е подписана от помощниците му, футболистите и техническия персонал. Опонентите на Петров направиха бързо разследване и се оказа, че освен Петров никой друг не е знаел за декларацията. Документът бил подписан единствено от него. Дори помощниците му не знаели за какво става въпрос.
Третият сериозен упрек към Петров е, че опитвал да налага 8 свои футболисти от Феърплей в Спартак. За целта треньорът отказвал да бъдат привлечени качествени нови попълнения, защото неговите хора щели да изгорят.

--- www.7sport.net /Недко Петров и Таня Велева/

петък, юли 23, 2004

ЖИКАТА: "За Иван важи поговорката "Храни куче да те лае"

Председателят на УС на ветераните в "Спартак" Живко Господинов потърси wwww.varna-sport.com за да изкаже възмущението си от изявление на Иван Петров във варненските медии "Змии съскат около мен на стадиона"."За Иван Петров важи поговорката "Храни куче да те лае" - сподели Господинов. - Няма да позволя на никой да се подиграва с всички нас, които желаем доброто на "Спартак". В неделя ще дам интервю в което ще разкрия всички подробност около поведението на Петров, когото медиите без право направиха голмайстор на "Спартак".
 
http://varna-sport.com
След 14 дни Спартак вече може да го няма
 
Никой не дава пари за закъсалия клуб, баровците предпочитат да ги хвърлят за лукс, жени и хазарт
 
Когато на 15 май Спартак победи Родопа с 3:1, всички в клуба въздъхнаха с облекчение. Успехът значеше, че наесен Спартак започва рекордния си десети сезон поред в елита. 66 дни по-късно бъдещето на този сезон обаче е поставено на карта. До 6 август клубът трябва да извади около 100 000 лв., за да тръгне в първенството. Според кулоарна информация осемте бивши футболисти на Спартак, заради които отборът няма право да картотекира нови попълнения, са свалили претенциите си. Въпреки това обаче за разплащането с тях са необходими 35 000 лв. Още толкова ще глътне и ремонтът на стадиона, за да получи лиценз. Около 30 000 лв. ще отидат за погасяване на неотложни клубни разходи и задължения. Към днешна дата Спартак разполага само с 10 професионалисти. Необходим е още един, за да се лицензира тимът. Проблемът на клуба е, че от 6 месеца финансово помага само шефът на надзорния съвет Иван Славков. Той е сериозен бизнесмен, но все пак не е Силвио Берлускони, за да осигури необходимия комфорт. Другите баровци във Варна, в това число и спартаклии, предпочитат да хвърлят милионите си за лукс и разточителство. Техните тръпки са красивите жени и хазартът. Ако ситуацията не се промени до 2 седмици и никой от другите акционери или симпатизанти на отбора не помогнат финансово, пред Спартак остават три варианта. Първият и най-жестокият е да се откаже от участие в "А" група. Вторият е да започне шампионата и ако не излезе от финансовия колапс, да напусне през есенния полусезон. Третият, който е най-вероятен, сочи, че варненци ще играят през новия сезон с юноши, резерви от миналата година и аматьори, което означава, че на 7 август отборът ще тръгне смело към втория ешелон. Проблем №1 на Спартак не са задълженията от 1 200 000 лв. към НОИ и държавата, нито онзи милион и половина, който е отпуснат като заем от "Петрол". Основният проблем сега е, че с изключение на Иван Славков никой друг от ръководството или държавните и частните фирми в клуба не ще да налива пари. Без значение дали срещу акции, рекламни договори или дарителство.
 
http://7sport.net    /Недко Петров/
Петров: Змиите съскат около мен на стадиона

Змии съскат около мен на стадиона и се мъчат да ни провалят, обяви наставникът на Спартак Иван Петров, който бе гост на спортния обзор "Варна тв" вчера. Според ексцентричния бивш национал, става въпрос за ветерани на "соколите", които не са доволни от настоящата ситуация в тима, и гледат да я обърнат на 180 градуса.Петров преглътна сериозно глупостите, които менталният наставник Илия Илиев обяви по негов адрес. За да няма недоразумения, бившият национален нападател бил готов да свика публичен диспут на хората, които са настроени срещу него."Нека да кажат каквото имат да казват. Аз съм готов да работя в името на клуба, в името на Варна. Искам, мога и ще се боря за бъдещето на Спартак", каза Петров. Той призна, че ще ограничи контактите си с медиите, заради постоянните грешни тълкувания на думите му. Днес от 18 ч. Спартак играе контролна среща с израелския Апоел в Албена. Ще бъдат изпробвани два състава, но основната единадесеторка ще бъде почти същата като в мача със Светкавица.

 
http://pozvanete.bg

четвъртък, юли 22, 2004

Спартак чака деветима да го спасят от гибел

Деветима играчи, носили екипа на Спартак, държат в ръцете си съдбата на клуба, и са на път да я пожертват в следващите няколко дни. Това стана ясно вчера, след като в няколко посоки преговорите за получаване на бележки от деветимата ударили на камък. Все пак ръководството на клуба продължава всички опити да получи права за картотекиране. "Имаме уверенията на президента Иван Славков, че ще се справим със ситуацията. Това обаче трябва да стане до края на следващата седмица. Организацията ни още не е на ниво, но вървим напред", каза Иван Петров след мача със Светкавица. Той обясни, че е доволен от показаното от момчетата му. "Първото полувреме бе добро, но се видя, че някои от момчетата са пренавити. Все пак за пръв път излизат на стадион "Спартак". Въпреки това се стараха", каза още Петров. Той определи и основната група играчи за следващия сезон. Може да бъдат взети и няколко свободни агенти. В петък Спартак играе контрола с израелския Апоел в Албена, в сряда - с Макаби, пак там, а в сряда с Нафтекс в Каблешково.

 
http://pozvanete.bg
Пети гол в пети мач на Окан Хасан за “соколите”

Петия си гол в пети мач на "соколите" записа полузащитникът Окан Хасан в контролата със Светкавица вчера. Русенецът донесе успеха на Спартак, засичайки точно центриране на Милен Христов в 43-ата минута. Досега Хасан не е вкарвал единствено срещу Фарул, но той пропусна контролата с румънския тим. 3 минути преди гола на халфа, капитанът на Светкавица Емо Янчев уцели гредата от дузпа. Спартак изнесе силно първо полувреме, в което създаде добри положения, но не можа да ги реализира. През втората част Георги Филипов пропусна най-чистото положение за Спартак, но пък и се представи най-добре. По-голямата част от първото полувреме бе свирена от треньора на "соколите" Иван Петров, след като реферът Веселин Киров се объркал и отишъл на стадион "Корабостроител".
Спартак - Светкавица 1:0
- Спартак: Арнаудов, Палавестрич, Михайлов, Василев, Трендафилов, Бояджиев, Окан, Кателиев, Христов, Мартинов, Радомиров (Николов, Каров, Яшар, Филипов, Илиев, Георгиев, Станчев, Ценов) Светкавица: Щерев, Стоянов, Василев, Хайгъров, Комитов, Янчев, Сентов, Цонков, Георгиев, Курдов, Й. Александров (Бориславов, Дамянов, Пемперски, Мустафов, Ралов, Тодоров, Петков, Хр. Александров, Вели, Павлов, Байтунов)
Жълт картон: Пемперски
Съдия Веселин Киров
Стадион "Спартак" - 100 зрители
 

сряда, юли 21, 2004

Иван Петров в депресия, спира с изцепките
 
Сериозна нервна криза получи Иван Петров. Треньорът на "Спартак" призна, че се е сринал психически заради мръсотията, интригите и коварните номера зад гърба му. "Не желая името на Иван Петров да се вее като знаме. Спирам да говоря с журналисти и не искам името си в медиите. Ще се концентрирам единствено върху работата си с отбора", отсече пред "Черноморие" Петров. Който го познава обаче, знае, че при него всяко чудо е за три дни.Разбра се още, че Иван Петров е предоставил на ръководството списък с имената на няколко футболисти за привличане. Става въпрос за свободни агенти от България. Изпълнителният директор Иван Войчев обаче уточни, че ще привличат футболисти, ако получат право да ги картотекират. "Сега и да вземаме нови, няма смисъл. Нито можем да подпишем договори с тях, нито да им обещаем, че това ще стане през август, тъй като забраната да картотекираме нови играчи още е в сила", заяви Войчев.Нервите на Иван Петров се скапаха след интригите зад гърба му.Снимка Мирослав Кунев
 
 
След 66 дни "Спартак" се връща на стадиона си
 
След пауза от 66 дни "Спартак" се връща на своя клубен стадион днес. От 18 часа "соколите" приемат за контрола "Светкавица". За последно "Спартак" игра на "коритото" на 15 май, когато победи "Родопа" с 3:1 и остана в "А" група. Впоследствие тревното покритие заприлича на ливада, но преди дни със съдействието на Живко Господинов буйната трева бе окосена. Управителят на съоръжението Пенко Черкезов гарантира, че теренът ще е в прилично състояние за старта на новия сезон в елита. Първото домакинство на "Спартак" е срещу "Пирин" на 14 или 15 август.
 
 
Иван Войчев плаши с чистка
 
С чистка в "Спартак" заплаши Иван Войчев. Изпълнителният директор призна, че най-малко 5 футболисти от игралите срещу "Фарул" миналия петък ще бъдат освободени. Тогава "Спартак" загуби с 0:2, а Иван Петров използва: Георги Арнаудов, Ивайло Митев, Владо Гочев, Георги Филипов, Шабан Яшар, Антон Атанасов, Николай Станчев, Боян Илиев, Калоян Каров, Георги Костадинов, Румен Георгиев (Георги Колев, Куков, Бисер Киряков, Симеонов, Иван Караджов, Благовест Марев, Янков). "Кои се си тръгнат, ще стане ясно след разговор с Иван Петров", уточни Войчев.Сред нарочените за гонене най-вероятно са Митев, Атанасов, Симеонов, Караджов, Янков и други.
 
 
Генерал нареди дахранят "соколите"
 
Лично шефът на РДВР Варна генерал Веселин Петров е разпоредил футболистите на "Спартак" да се хранят с преференции в стола на МВР. Това съобщи за "Черноморие" Иван Петров. "Соколите" ще обядват за първи път там днес.Междувременно администраторът Румен Димов ще продължи да работи за "Спартак". Неговото оставане в клуба ще стане факт след новия му разговор с Иван Славков в близките дни. Както "Черноморие" писа, двамата се срещнаха в понеделник, но Димов уточни, че са дискутирали съвсем други въпроси. "Договорът ми изтече на 30 юни и аз съм подал молба за напускане. Ръководството или ще я приеме, или ще ми предложи нов договор", каза за "Черноморие" Димов. Последният беше старши треньор на "Спартак" в последните четири кръга от миналия сезон. Под негово ръководство "соколите" спечелиха скъпоценната точка в Севлиево, която на практика ги остави в елита.
 
 
Радев и Ненов без заплати в Петрич от четири месеца
 
Бившите футболисти на "Спартак" Здравко Радев и Нено Ненов не са получавали заплати в "Беласица" от четири месеца. Това е признал Радев пред свои близки. Зетят на бившия вратар на "соколите" Красимир Зафиров обаче изразил оптимизъм, че най-късно до 5 август шефовете ще им изплатят накуп заработени пари и траншове. По този начин те щели да надъхат отбора за върхови изяви в първия шампионатен мач със "Спартак" на 7 август в Петрич. Както е известно, "Беласица" се води от бившите кадри на "соколите" Мирослав Миронов и Георги Иванов - Геша.
 

вторник, юли 20, 2004

Осигуриха храната и лагер за спартаковци

Иван Петров пише декларациии, президентът Иван Славков реагира на секундата

Футболистите на Спартак ще имат възможност да се хранят след тренировките на тима и да си осигуряват достатъчно калории, за да водят пълноценна подготовка. Освен това, ръководството на отбора ще осигури и едноседмичен лагер преди първия шампионатен мач с Беласица. Това са резултатите от няколкочасовата драма, която се разигра вчера при "соколите". Както пръв "Позвънете Новини" писа още в събота, наставникът Иван Петров спря отбора от тренировки сутринта. Бившият национален състезател обяви, че условията за работа са трагични и че не може да се продължава по този начин. Той излезе на пресконференция с декларация, подписана от него, спортно-техническото ръководство, футболистите и помощния персонал (виж пълния текст по-долу). Петров обяви, че ще се бори докрай за оцеляването на отбора и настоя за среща с ръководството. "Не можем да продължаваме така. Момчетата са млади, но не знам колко ще издържат. Ако нещо се случи, недай си Боже, нямаме застраховки, нямаме нищо, как ще го дам този футболист на родителите му.Трябва да имаме елеметарни условия за работа", каза Петров. Само час по-късно, президентът на Спартак Иван Славков привика наставника за обяснения. Общинският съветник изслуша изложеното от Петров и веднага реагира на ситуацията. Той осигури необходимите порциони на играчите, които вече ще се хранят на издръжка на клуба. Прегледани бяха и финансовите възможности, след което Славков обеща лагер за тима преди началото на шампионата. Вероятно Спартак ще се готви една седмица на планина преди гостуването на Беласица.До края на седмицата трябва да бъдат разрешени финансовите проблеми с деветимата играчи, които скъсаха договорите си по вина на клуба през зимата. Това ще позволи да бъдат картотекирани нови състезатели. Минимум трима играчи, играли в елита, ще дойдат в Спартак, ако се намерят пари. В противен случай, клубът наистина може да не започне шампионата.
 
http://pozvanete.bg

понеделник, юли 19, 2004

Иван Петров получи уверения за стабилизиране в отбора
 
Обстановката във ФК Спартак /Вн/ се нормализира. Днес наставникът на варненци Иван Петров проведе среща с новия шеф в клуба Иван Славков. Той е уверил Иван Петров, че ще направи всичко възможно за да се стигне до трансфери на играчи. Ръководството на клуба потвърди, че футболистите няма да бойкотират тренировъчния процес и ще продължат да се готвят за новото първенство.
 
http://sia-dks.com
"Соколите" спират днес, феновете дават екипи

Спартак ще прекрати тренировките си от днес, точно както "Позвънете Новини" писа в съботния си брой. Наставникът на тима Иван Петров ще излезе пред медиите в 10,30 ч. с декларация, подписана от играчите. Тя е отправена до ръководството на клуба и визира организацията в отбора. В текста се казва, че условията за подготовка са мизерни и е необходимо да се създаде съответната организация на ниво, за да оцелее отборът. Става въпрос не за изпадане или спасяване, а за запазване на съществуването на клуба. Петров обяви, че неговите играчи гладуват и не могат да тренират пълноценно, а лошите условия не им позволяват добра подготовка. В същото време един от шефовете на фенклуба на "соколите" Николай Кирчев обяви, че организацията е готова да помага всячески на отбора. За целта той призна, че могат да бъдат предоставени екипи на тима. "Поръчали сме си екипи в бургаската фирма "Томи". Имаме над 60 фланелки, ако е необходимо ще ги дадем за благото на тима", каза Кирчев.
 

неделя, юли 18, 2004

Издирват халф с детективи - Иван Павлов от Спартак (Вн) е в неизвестност от 19 май

Частни детективи ще издирват халфа на Спартак (Вн) Иван Павлов - Швайца. Футболистът е в неизвестност от 19 май, четири дни след последния кръг от миналото първенство. Шефовете на варненския клуб решили да потърсят услугите на известно детективско бюро във Варна, след като опитите им да открият Павлов останали без резултат. В Спартак подозират, че Павлов е заминал на проби в чужбина. Мениджър на юношата на ЦСКА е Владимир Стойчев - Хиената. Именно той е уредил Павлов да тренира с отбор от Полша или Германия, твърдят близки на играча. Дори и да бъде одобрен от някой клуб, той няма да може да подпише договор, защото е обвързан със Спартак до 30 юни 2005 г. Преди две години Павлов минаваше за една от големите надежди на ЦСКА. Той дори записа участие в мачовете срещу Блекбърн и Динамо (Минск). По-късно обаче изпадна в немилост пред тогавашния треньор на червените Стойчо Младенов и бе продаден на Спартак (Вн).

 
---/НЕДКО ПЕТРОВ/ http://www.7sport.net
СОКОЛИТЕ" ГУБЯТ ЗА ТРЕТИ ПОРЕДЕН ПЪТ, 2:3 от "Несебър"

ДИЯН ДОНЧЕВ ИСКА САМО 8000 ЛЕВА ОТ 20 000-ТЕ, КОИТО ИМА ДА ПОЛУЧАВА
 
"Спартак" допусна трета поредна загуба. След "Добруджа" и "Фарул" (Рум) "соколите" бяха надиграни и от новака в "А" ПФГ "Несебър" - 2:3. Резултатът бе открит от Хасан в 6-ата минута. В 10-ата домакините изравниха чрез Банов. Варненци стигнаха до 2:1 чрез гол на Радимиров, но в 60-ата минута Колев изравни. В 88-ата минута Босилков направи 3:2 за "Несебър". "Спартак" игра в състав: Николов, Палавестрич, Михайлов, Маринов, Трендафилов, Кателиев, Бояджиев, Василев, Окан, Радомиров, Мартинов (Пенев, Миланов, Н. Станчев, Гочев, Христов)Бившият халф на Спартак (Вн) Диян Дончев обяви, че е готов да се откаже от 12 000 лв., които клубът му дължи. "Имам да получавам около 20 000 лева - обясни Дончев. - Наясно съм с тежката ситуация, в която е изпаднал родният ми клуб, и ако ме потърсят, съм готов да получа само 8000. Не искам аз да съм причина клубът да не може да започне първенството. Не мога обаче да се откажа от всичките пари, които съм заработил. Още повече че извадих 1000 лв. от джоба си за глоби от натрупани картони".
 
http://varna-sport.com

Петров пак плаши, че ще спре футболистите

"Соколите" падат и от деветия в Румъния Фарул с 0:2 в контрола

Иван Петров отново заплаши, че ще спре футболистите си от тренировки, ако до началото на седмицата ръководството не вземе мерки да се подобри организацията в тима. Това наставникът обяви непосредствено след контролната среща на неговия отбор с румънския Фарул. Двубоят се игра в Албена и завърши със загуба 0:2 за "соколите". "Липсва ни организация, момчетата се стараят, но ние сме като аматьорски тим. Какъв е смисълът да се хвърляме на лъвовете да ни изядат. Ако до понеделник не измислим подобрения, ще спрем тренировки", каза Петров. Той похвали младоците на тима, които изиграха приличен мач. С тях бе само капитанът Николай Станчев, който поддържаше духа им. Спартак обаче произведе едно единствено чисто голово положение, при което Боян Илиев изпусна сам срещу вратаря. Имаше и няколко удара извън вратата. В герой на мача се превърна възстановилият се наскоро вратар Георги Арнаудов, който спаси доста положения на румънците. Той обаче се контузи десетина минути преди края и не се знае дали ще се оправи бързо. Румънците пък се възползваха от грешките на младата варненска защита и вкараха две попадения в дебюта на Петре Григораш. Бившият нападател на Добруджа и Левски е треньор на Фарул от 4 дни. Днес "соколите" играят още един мач, този път в Несебър с новаците в елита. В него наставникът Петров ще пусне коренноразличен състав. В групата са: Христо Николов, Палавестрич, Михайлов, Маринов, Трендафилов, Кателиев, Бояджиев, Василев, Хасан, Радомиров, Мартинов, Пенев, Станчев, Гочев, Христов и Цецо Николов.Фарул - Спартак 0:2 Фарул: Курка, Шкьопу, Барбу, Пашкович, Фармакс, Тодоран, Кристоча, Флора, Гурица, Михай, Георге (Василиу, Мокану, Пантелее, Папаризу, Дойкару) Спартак: Арнаудов, Митев, Гочев, Филипов, Яшар, Атанасов, Станчев, Илиев, Каров, Костадинов, Георгиев (Колев, Куков, Киряков, Симеонов, Караджов, Марев, Янков) Голмайстори: Михай (17), Георге (70) Червен картон: Пашкович

Стадион "Албена" - 100 зрители
 
http://www.pozvanete.bg

петък, юли 16, 2004

Спартак и Черно море със спрени трансфери през зимата

Спартак вече не е единственият варненски отбор със спрени права през зимата, стана ясно след заседанието на арбитражната комисия на БФС. Освен че нямат право да картотекират през лятото, "соколите" са със спрени права и за зимата, след като преди месец Ивайло Петев скъса по вина на клуба. Сега нещата се утежниха, тъй като още трима играчи бяха освободени от контрактите си по същите причини. Сърбите Урош Голубович и Дарко Савич, както и защитникът Валентин Найденов напуснаха Спартак по вина на клуба. Същото стори и Румен Шанкулов от Черно море. Това на практика означава, че трансфери през зимната пауза във варненските отбори няма да има. По-тежко е състоянието на Спартак, който и сега не може да взима нови играчи. На заседанието вчера със "соколите" се раздели по взаимно съгласие Пламен Крумов, а с "моряците" - Росен Емилов. Анастас Петров скъса с Нафтекс и вероятно ще отиде в Ботев. Не се явиха Марин Ценов (Спартак) и Емануел Баба (Левски, в Черно море), което може да ги остави в настоящите им клубове. Баба вероятно ще дойде в Черно море като преотстъпен, ако преди това "моряците" не го освободят. "Ще обжалваме за Шанкулов", обявиха от варненския клуб. Ценов пък влизал в концепцията на новия треньор на Спартак Иван Петров и се отказал от идеята да ходи в Родопа.
 

четвъртък, юли 15, 2004

Вдигат капитала на Спартак с 200 хиляди

"Соколите" губят от Добруджа с 1:2 в контрола, водена от помощник в оставка

Уставният капитал на ПФК Спартак АД ще бъде увеличен със сума до 200 000 лева в следващите две седмици. Това е решение, което взеха акционерите и директорите на клуба на среща, състояла се късно снощи. Информацията беше предоставена за "Позвънете Новини" от члена на управата на клуба Бранимир Балачев. Шефът на "Нафтекс" и акционер в клуба Митко Събев е гарантирал, че е съгласен с всички взети мерки. Друго решение, което бе взето вчера е да се осигури в близките дни реклама на стойност от 70 000 лв. в клубната каса. Вече са направени 10 договорам търсят се още 50 фирми, за да се "опаше" стадионът. Издадена е и специална цветна брошура за възможностите за реклама. Все още обаче няма компания, която да си постави логото върху екипите на отбора. През следващата седмица пък ще бъде защитена стратегията на клуба пред комисията за спортните имоти, която работи към кмета. Наставникът Иван Петров пък изложи още веднъж концепцията си пред ръководството. Междувременно, Спартак загуби с 1:2 от Добружда в контролна среща.
В отсъствието на треньора си и помощника му Митко Трендафилов, който отиде да играе с ветераните на Ханза Рощок, "соколите" бяха водени от треньора на вратарите Илко Станчев. Любопитното е, че помощникът на Петров е в оставка. Гола за Спартак вкара Деян Делев, а домакините вкараха от двете си единствени положения.
Добруджа - Спартак 2:1 Добруджа: Радомиров, Слоров, Георгиев, Кискинов, Иванов, Каменов, Господинов, Симеонов, тодоров, Начев, Кънчев (Каравелов, Димитров, Герчев, Петров, Кючуков, Радев, Асенов) Спартак: Николов, Михайлов, Палавестрич, Маринов, Трендафилов, Василев, Бояджиев, Христов, Хасан, Мартинов, Радомиров (Арнаудов, Куков, Георгиев, Каров, Станчев, Гочев, Яшар, Костадинов, Делев, Филипов, Марев)
Голмайстори: Начев (12, 43); Делев (65)
Съдия Димитър Михайлов
Стадион "Дружба" - 200 зрители

--- www.pozvanete.bg
Никой не търсил Димов, той се урежда за Израел

Никой от Спартак не е търсил голмайстора за пролетния сезон Иво Димов за евентуално подновяване на контракта му, разкри самият футболист. Ексцентричният халф има най-голям дял за спасяването на отбора в "А" група, но договорът му изтече. Той не се яви на първите занимания на "соколите", защото не бил поканен. Сега полузащитникът си гласи трансфер във клуб от Израел. Прослушани са вече първите контакти, очаква се и конкретна оферта. Не е изключено обаче, Димов отново да заиграе в родния си Спартак, ако бъде потърсен. В същото време се разбра, че Николай Ишков ще бъде представител на клуба на днешното заседание на арбитражната комисия на БФС. Бившият президент на "соколите" е само акционер, но е с най-голям опит в сделките с футболисти, а и те подписваха договорите си с него. На комисията днес се явяват Пламен Крумов, Урош Голубович, Марин Ценов, Дарко Савич и Валентин Найденов.

--- www.pozvanete.bg
Ветераните на "соколите" разбиха немския Ханза Рощок

Победа с 5:1 над връстниците си от немския Ханза Рощок записаха вчера ветераните на Спартак на терена на стадион "Корабостроител". Приятелската среща се игра по инициатива на варненския клуб и е вече традиционна в последните години. Отличен мач направиха помощник-треньорът на ПФК Спартак Димитър Трендафилов и привлеченият наскоро национален наставник по футзал Емил Минчев. Двамата забиха по две попадения във вратата на съперника. "Стана добра игра. Аз не се включих, защото съм контузен. Знам, че съперникът има един бивш национал - Волфганг, който и сега е в държавния тим на тази възраст. Приятно съм изненадан от публиката, която ни уважи", каза треньорът на варненци Живко Господинов.
- Спартак (ветерани) - Ханза (ветерани) 5:1 Спартак (ветерани): Костадинов, Радомиров, Даил, Илиев, Мирчев, Митов, Атанасов, Стоев, Харалампиев, Трендафилов, Гушлев (Минчев, Чиликов, Алексиев, Георгиев) Голмайстори: Николай Стоев, Трендафилов - 2, Емил Минчев 2 Стадион "Корабостроител" - 150 зрители

--- www.pozvanete.bg

сряда, юли 14, 2004

Митко Събев решава бъдещето на Спартак

Борд на акционерите се събира довечера, връщат се някои от бегълците

Един от основните акционери на ПФК Спартак - шефът на петролната компания "Нафтекс" Митко Събев, ще се намеси днес в спасяването на отбора. Това съобщи за "Позвънете Новини" изпълнителният директор на "соколите" Иван Войчев. Довечера от 17 ч. се събира бордът на акционерите на варненския клуб. Изпратени са персонални покани до всеки от участниците, като Събев е потвърдил участието си на срещата. Бизнесменът притежава 34% от акциите на тима чрез компанията "Рос Ойл", с по 28% са Николай Ишков и Иван Славков, а останалите 10% са в дребни акционери. Именно след това събиране ще се знае каква е точната съдба на 85-годишния клуб и как ще се процедира за бъдещето му спасяване. По всяка вероятност на сбирката ще бъде взето решение за насрочване на общо събрание на клуба, което обаче ще се състои чак през септември. Процедурата изисква месец до обнародване на решението в Държавен вестник и още месец до самото събрание. Войчев потвърди, че се водят сериозни разговори с деветимата играчи, които скъсаха договорите си през зимата. Заради тях "соколите" не могат да картотекират нови състезатели. "Направили сме необходимите постъпки, водим разговори с адвокатите или агентите на всички. Не ми се вярва някой от тях да иска да закрие клуб с 85-годишна история", каза още Войчев. Той дори намекна, че някои от играчите може да се върнат в отбора още през това лято. Войчев беше категоричен, че няма да бъде допуснат вариант за фалиране на Спартак и ново начало от "В" група.
По една заплата получиха 13-те футболисти на Спартак, които имат договори с клуба. Това стана вчера следобед. Така беше спасена контролната среща с Добруджа, която е днес от 18 ч. на стадион "Дружба" в Добрич. Треньорът Иван Петров пък обяви, че може да остави в ръцете на помощниците си Димитър Трендафилов и Илко Станчев отбора за този мач. Трендафилов е от два дни в екипа на Петров. Наставникът искал да изложи проблемите на отбора пред акционерите, за да може да се търси бързо решение.

Петима опитват да скъсат със "соколите"

Петима футболисти ще опитат да скъсат договорите си със Спартак на утрешното заседание на арбитражната комисия на БФС. Сърбите Дарко Савич и Урош Голубович ще се опитат да натопят клуба за неизплатени задължения към тях, Валентин Найденов и Марин Ценов пък са се разбрали да бъдат освободени по взаимно съгласие. По същата точка ще се раздели с отбора и Пламен Крумов. Нападателят игра една година като преотстъпен в Нафтекс и сега ще трябва формално да се раздели с бившия си клуб.

--- www.pozvanete.bg
В "Спартак" платиха, служители вдигат бунт

Минути, след като футболистите взеха пари, на бунт се вдигнаха седем клубни служители. Вбесени, че на тях не им е платено, те действаха импулсивно. Бившият треньор и настоящ администратор Румен Димов обяви пред члена на Съвета на директорите Иван Славов, че напуска. Да си тръгнат, се заканиха също треньорът на вратарите Илко Станчев, лекарят д-р Мирослав Купенов, домакинът Ради Радомиров и масажистите Андрей и Вальо Лимонката. Шофьорът Пламен пък захвърли ключовете и се зарече повече да не кара клубния автобус. "Както е тръгнало, аз ще карам автобуса за спаринга в Добрич", коментира треньорът Иван Петров.

Сапунен мехур се оказаха приказките за бойкот в "Спартак".

Сапунен мехур се оказаха приказките за бойкот в "Спартак". Вчера в 16 часа футболистите взеха юнските си заплати, но два часа по-късно тренировка пак нямаше. Разбра се, че такава изобщо не е насрочена, тъй като отборът е получил почивен полуден преди спаринга с "Добруджа". С една дума програмата на "соколите" не е зависела от това дали ще се плати във вторник, или не. "Няма ултиматуми, нито бойкоти. Искам единствено нормални условия за съществуване на отбора и по най-бързия начин да се инвестира в "Спартак", уточни за "Черноморие" треньорът Иван Петров.
Вчера заплати получиха 14 играчи - Златин Михайлов, Николай Станчев, Георги Арнаудов, Боян Илиев, Марко Палавестрич, Окан Хасан, Милен Христов, Христо Николов, Тодор Радомиров, Диян Кателиев, Георги Костадинов, Георги Филипов, Бисер Киряков и Георги Колев. Възнаграждения бяха предвидени също за Иво Димов и Иван Павлов. Двамата обаче не се явиха. За Павлов се знае, че е на проби в Германия. Заплатите на Урош Голубович, Дарко Савич, Валентин Найденов и Марин Ценов са блокирани, защото ще ходят на арбитраж.
Футболистите на "Спартак" ще играят днес от 18 часа в Добрич третата си лятна контрола. Тя отново ще е срещу втородивизионен отбор - "Добруджа".

Войчев сви сърмите на треньора Петров
Тежък разговор с треньора на "Спартак" Иван Петров проведе изпълнителният директор Иван Войчев. "Доволни сме от тренировките, които води Петров, но грешката му е, че първо говори, а после мисли. За него ще е добре, ако се концентрира изцяло върху работата си. Никога не е ставало въпрос отборът да спира тренировки. Не е работа на треньора също да определя кога ръководството ще плаща", уточни за "Черноморие" Войчев.
Междувременно двубоят между ветераните на "Спартак" и "Ханза" (Рощок) ще е днес от 18 часа на стадион "Корабостроител". Сред варненци ще се пуснат Живко Господинов, Димитър Трендафилов, Васил Илиев, Атанас Атанасов, Георги Мирчев, Хараламби Хараламбиев и Методи Гушлев.

Тръгват преговори с "Нафтекс"
Шефовете на "Спартак" почват преговори с Митко Събев днес за привличане на футболисти от "Нафтекс". Това ще са играчи, които отпаднат от концепцията на италианския треньор на бургазлии за новия сезон. Сред тях е Мишо Лазаров. Както "Черноморие" писа, вариантът за завръщането на Анастас Петров пропадна. Той ще рита за "Марек". "Ще вземем също и футболисти, които скъсат своите договори на арбитража в четвъртък. Мисля, че в края на юли отборът на "Спартак" ще изглежда по съвсем друг начин", призна Иван Войчев.

Кателиев си разряза крака на желязо
Жестока контузия по време на тренировка на плажа получи Диян Кателиев. Халфът на "Спартак" си разряза ходилото на левия крак на заровено в пясъка желязо. Диян тичал бос, тъй като маратонките му се скъсали, а нямал пари за нови. Той ще е аут от заниманията поне седмица. Дарко Савич пък пропусна вчерашните две тренировки заради летен грип. Сърбинът, неговият сънародник Урош Голубович и Валентин Найденов се надяват да скъсат своите контракти по вина на клуба в четвъртък. По взаимно съгласие ще се раздели със "соколите" Пламен Крумов и ще стане собственост на "Нафтекс". Марин Ценов също ще опита да разтрогне договра си.
Представител на "Спартак" на арбитража отново ще е Николай Ишков, тъй като съдебната регистрация на новото ръководство не е излязла.

Насрочват Общо събрание на акционерите днес
Сбирката на акционерите в "Спартак" днес е с една основна цел - насрочване на Общо събрание на акционерите. Това обяви за "Черноморие" членът на Съвета на директорите Бранимир Балачев. "Акционерите се събират, защото една десета от тях настояват за свикване на общо събрание. Ще го обявим в Държавен вестник и ще го проведем 30 дни след излизане на обявата, вероятно през септември", уточни адвокатът.
Днешната сбирка започва в 17 часа във Фестивалния комплекс. На нея е поканен и Митко Събев. Ще се обсъждат също въпроса с финансирането на клуба и концепцията за развитието на клубната инфраструктура, която трябва да се внесе в Общината и Областна администрация.

Петьо Дончев съди "соколите"
Съдебен иск срещу "Спартак" за неполучени пари по договор е завел бившият изпълнителен директор на клуба Петьо Дончев. Последният претендира, че не са му платени няколко заплати и премии. Любопитно е, че Дончев си търси и пари, след като Съвета на директорите го освободи от длъжност и се извърши съдебна пререгистрация на ръководството. Делото ще е във Варненския окръжен съд.

--- chernomorie.com

вторник, юли 13, 2004

Спартак почти се разбра с деветимата ?!?

Суми от порядъка на 2000 лв. ще успокоят страстите на осем от избягалите през зимата

Спартак почти намери решение за проблема с картотекирането на нови играчи през летния период. Ръководството на отбора е търсило за разговори голяма част от деветимата играчи, които скъсаха договорите си през зимата. Тогава по вина на клуба от Варна се махнаха Саша Антунович, Иван Кризманич, Анастас Петров, Стоян Стоянов, Нено Ненов, Деян Дончев, Аспарух Василев и Милен Христов. Това блокира правото на трансфери през летния прозорец. Сега обаче шефовете на отбора почти са се договорили с осем от играчите (без Антунович) да получат бележки от тях, че са фиксирани взаимоотношенията им. Това би станало срещу известна сума, която варира около 2 хиляди лева на човек. Единственият проблем може да остане Саша Антунович. Сръбският нападател ще играе в Серкъл Брюж през новия сезон и съди Спартак в УЕФА. Ако и той бъде убеден да даде бележка за пред БФС, "соколите" ще могат да картотекират нови играчи. Междувременно днес е денят "Х" за тима, след като футболистите обявиха, че спират да тренират, ако не им бъде платено.
От ръководството гарантираха, че днес ще се раздават заплати. Наставникът Иван Петров уточни, че не става въпрос за бойкот, а за оцеляването на играчите. "Сега сме в най-тежкия цикъл, не стига, че нямаме лагер, ами и момчетата ходят гладни. Те трябва да се подготвят добре", каза Петров. Вчера до обяд спартаковци бягаха по плажната ивица, а привечер имаха занимания с топка на терена на стадион "Корабостроител". Пропада обаче уговорената за утре контролна среща с Черноморец. Тя трябваше първо да е в Бургас, след това във Варна, а в крайна сметка "акулите" ще гостуват на Левски. Така "соколите" ще трябва да срещнат Добруджа в Добрич, тъй като това е единственият свободен съперник в момента. В петък варненци играят в Албена с румънския Фарул, а на следващия ден друг състав ще гостува на новия член на елита Несебър.

--- www.pozvanete.bg
Димитър Трендафилов почна в "Спартак"

Димитър Трендафилов се присъедини към родния си "Спартак" вчера. Той помага на Иван Петров в двете занимания - на морския пясък и стадион "Корабостроител". Митко ще изпълнява функциите на помощник-треньор, но в договора ще се води на друга длъжност, тъй като няма треньорски лиценз. Самият Трендафилов уточни пред "Черноморие": "Не бързайте да ме броите за помощник. Засега помагам на Иван на добра воля. Предстои ми разговор с ръководството."
Ако Митко влезе в щаба на Иван Петров, ще дебютира в треньорската професия. Трендафилов е двукратен шампион с "Левски", водил е също атаката на "Спартак", "Берое", "Черно море" и "Факел" (Воронеж).

Израелски клубове ще тестват Златко
Два израелски клуба може да тестват Златин Михайлов в Албена. Става дума за елитен отбор от квартал на Тел Авив и втородивизионния "Апоел" (Йеарусалим). Израелците пристигат в кокетния наш курорт на 20 юли. Възможно е Михайлов да тренира с единия тим и да изиграе една-две контроли. Ако универсалният защитник не реализира трансфер, ще остане в "Спартак" за още една година.
Николай Станчев пък ще парафира новия си контракт със "соколите" за един сезон до края на юли. "Подписът ми е формалност, щом съм дал дума на ръководството", уточни 37-годишният Станчев.
Междувременно ветераните на "Спартак" излизат утре срещу "Ханза" (Рощок). В петък немците гостуват на "Черноморец" (Балчик).
Утре спартаковци гостуват на "Добруджа" в Добрич.

Смениха съперник за спаринг на "соколите"
"Спартак" смени съперника си за утрешния спаринг. Вместо с "Черноморец", "соколите" ще играят с "Добруджа" от 18 часа в Добрич. Промяната се налага, тъй като бургаските акули са уредили мач с "Левски".
В петък "Спартак" среща "Фарул" от 18 часа в Албена, а в събота гостува на "Несебър". Срещу новия член на елита Иван Петров ще пусне футболисти, които не са взели участие в проверката с румънците предния ден.
Междувременно Иван Войчев призна, че футболистите ще вземат по една заплата най-късно в сряда. Възможно е също това да стане и днес.

--- chernomorie.com

понеделник, юли 12, 2004

Войчев: Във вторник раздаваме заплатите

"Соколите" бойкотират тренировките, ако не получат пари до утре

Изпълнителният директор на Спартак Иван Войчев обеща, че утре футболистите ще получат месечните си заплати. "Проведох разговор със собственика на клуба Иван Славков, който ме увери, че пари ще има и във вторник момчетата ще получат заработеното. Бойкот няма да има", увери Войчев. В събота старши треньорът на "соколите" Иван Петров обяви, че ако до вторник играчите не получат възнагражденията си, отборът ще спре тренировки. "Ние сме единственият тим, който след тренировки не прави възстановяване. Нямаме осигурени обяд, вечеря и всичко останало, което се полага. Така не може да се продължава. Чест прави на момчетата, че въпреки тежката ситуация и липсата на условия, дават всичко от себе си в подготовката и демонстрират желание за футбол. Но не искам повече да ги натоварвам. Ако не получат възнагражденията си и Иван Славков не дойде да говори с момчетата, ще трябва да спрем тренировките", заяви Иван Петров. Той добави, че на този етап за селекция не може да се мисли, тъй като трябва да бъде решен въпросът със забраната за картотекиране на нови играчи, наложена от БФС. Причината е десетимата футболисти, които разтрогнаха договорите си по вина на клуба. Ръководството на Спартак трябва да се срещне с адвокатите на въпросните играчи, за да се уточнят параметрите, по които те ще оттеглят финансовите си искания. Ако това не стане, Георги Арнаудов, Боян Илиев, Николай Станчев и Златин Михайлов също няма да могат да играят в шампионата. Техните договори вече изтекоха, но въпреки съгласието им да бъдат продължени, клубът не може да ги картотекира. Спряганият за ново попълнение Калоян Филатов засега няма да дойде в Спартак, заради същите проблеми. Стана ясно, че контролната среща с Черноморец, която е предвидена за сряда, ще се играе на стадион "Корабостроител" под Аспаруховия мост във Варна. В петък "соколите" играят с румънския Фарул (Констанца) в Албена, а в събота гостуват на новака в "А" група Несебър.

--- www.pozvanete.bg
"Соколите" загубиха втората контрола

"Светкавица" тотално надигра гостите
Този път Иван Петров провери 20 футболисти
"Светкавица" - "Спартак" 3:1
1:0 Р. Стоянов (39), 2:0 Христов (62), 3:0 Пемперски (73), 3:1 Хасан (87)
Светкавица": Щерев, Стоянов, Арабов, Василев, Дамянов, Янчев, Тодоров, Христов, Курдов, Ценов, Пемперски
"Спартак": Николов, Палавестрич, Савич, Каров, Маринов, Станчев, Кателиев, Бояджиев, Христов, Василев, Мартинов (Арнаудов, Колев, Хасан, Киряков, Атанасов, Илиев, Филипов, Марев, Куков, Яшар)

Домакините бяха по-активни през първото полувреме, с по-голямо движение и борбеност печелеха борбата за спорните топки, по-бързо тръгваха и в атака. Варненци бяха принудени да се бранят, по този начин правеха и повече нарушение. От разигран пряк свободен удар дойде и голът на защитника Румен Стояноав, който получи топката зад защитата и отблизо я насочи под Николов - 1:0.
След почивката играта беше по-привлекателна, но варненци отново трябваше да отстъпят пред явно по-добре синхронизираните съперници. Направените смени и лекото захлаждане повишиха скоростта на играта, а домакините забиха два красиви гола. Бърза комбинация от центъра на терена изведе Христов на добра позиция и той изстреля топката в горния ъгъл - 2:0. По същия начин, но в другия ъгъл, изпрати кълбото Пемперски - 3:0. В края на мача Хасан все пак записа почетно попадение - 3:1.

--- more.info.bg

петък, юли 09, 2004

Спартак иска да върне Петев, Ценов - в Локо

Иван Петров води 25 души за контролата със Светкавица в Търговище днес от 18 часа

Спартак няма намерение да се разделя с един от основните си полузащитници от миналия сезон Ивайло Петев. Ловчанлията скъса на последния арбитраж по вина на клуба, но ръководството на клуба оспорва това решение. Вчера с мисия да внесе доказателствен материал в БФС за София пътува административният директор на клуба Румен Димов. Той е предложил съответните документи на апелативната комисия на БФС и очакванията са Петев да бъде присъден обратно на "соколите". Футболистът има договор до 2005 година, но се беше договорил с предишното ръководство да напусне през лятото. Друг от напусналите отбора - Марин Ценов, почти сигурно ще се присъедини към Локомотив (София). Техничният халф, който беше преследван от контузии през цялата пролет, вече почти е договорил условията си със столичния клуб.
Оставали само някои дребни детайли. Ценов беше с особен статут в Спартак. Той бе преотстъпен на "соколите" от Нафтекс, но понеже бройката от трима преотстъпени от един клуб бе превишена, той фиктивно бе собственост на варненци. Междувременно старши треньорът на Спартак Иван Петров обяви, че ще заведе 25 играчи в Търговище днес за контролата с местния Светкавица. "Соколите" играят от 18 ч. с втородивизионния тим втората си проверка за предсезонната подготовка. В първата те победиха Доростол с 5:0. Бившият национал продължава да се оплаква от сериозните проблеми, които стоят пред работата му. Той обясни, че е дал срок на ръководството до понеделник да извърши старите плащания към футболисти, които ще останат в отбора.
Такива са Георги Арнаудов, Николай Станчев и различните юноши, които минават в мъжкия тим. Междувременно от ръководството на отбора продължават да търсят вратичка за картотекиране на нови състезатели. Както е известно, Спартак е наказан да не взима нови играчи заради деветимата, които скъсаха през януари по вина на клуба.

--- www.pozvanete.bg
Скубят бурените на "Спартак"

Четиридневна ударна програма по скубане на бурените зад трибуните на стадион "Спартак" тръгна вчера. Това обяви изпълнителният директор Иван Войчев. След това ще бъде ремонтирана оградата около пистата в съответствие с изискванията на УЕФА. "Предстои и подмяна на седалките. Феновете поискаха в техния сектор седалки да няма, защото така щели да се чувстват по-комфортно", уточни Войчев. Той каза още, че е притеснен с ремонта, защото времето ги притискало - до началото на шампионата остава по-малко от месец.
Днес "Спартак" ще изиграе в Търговище втората си контрола - срещу местния "Светкавица".

--- chernomorie.com

четвъртък, юли 08, 2004

Иван Петров изпробва 27 играчи в контролата

"Соколите" сложиха петица на Доростол, треньорът доволен

- Спартак - Доростол 5:0
- Съдия Живко Димитров
- Стадион "Корабостроител" - 100 зрители
- Жълт картон: Кателиев
- Спартак: Арнаудов, Киряков, Палавестрич, Михайлов, Илиев, Станчев, Кателиев, Хасан, Костадинов, Филипов, Делев (Николов, Митев, Георгиев, Маринов, Яшар, Трендафилов, Пенев, Василев, Миланов, Мартинов, Христов, Бояджиев, Радомиров, Куков, Гочев)
- Доростол: Ганчев, Казачки, Вълев, Радуканов, Н. Желязков, Д. Георгиев, Мирославов, Николов, Любенов, Сираков, Кирилов (Николов, Трайков, Ваньов, Тодоров, Заид, Събев, Д. Желязков, Попов, Дечев) Голмайстори: Делев (12), Костадинов (15), Хасан (22), Радомиров (37), Станчев (67)

Общо 27 футболисти изпробва старши треньорът на Спартак Иван Петров в първата контрола на тима през лятната подготовка. Варненци разгромиха втородивизионния Доростол (Силистра) пред стотина души на стадион "Корабостроител" под Аспаруховия мост. Срещата протече в три части от по 30 минути като в първата Петров пусна всички футболисти, които в момента имат права да играят в Спартак. Останалите състезатели все още не са картотекирани, заради забраната на БФС. В 12-ата минута Георги Костадинов центрира към непокрития Диян Делев ,който от 2 метра откри резултата. Малко по-късно Кателиев подаде към бързоногия Костадинов, който безпроблемно удвои. В 22-ата минута Окан Хасан пробяга 40 метра с топката и накрая я оплете в мрежата - 3:0. През втората третина Иван Петров пусна съвсем различен отбор, съставен почти изцяло от играчи на Феър плей. В 37-ата минута Радомиров даде отлично на Иван Мартинов и 23-годишният нападател показа, че Спартак ще спечели с привличането му, покачвайки на 4:0. Ники Станчев оформи крайния резултат след пас на Палавестрич. "Поздравявам момчетата, които въпреки трудностите в първите десет дни от подготовката, дадоха всичко от себе си в контролата. Генерални изводи все още не можем да си правим, тъй като сме в начална фаза на подготовката", коментира Иван Петров.

--- www.pozvanete.bg
И Анастас Петров може да се върне в Спартак

Полузащитникът на Нафтекс Анастас Петров може да се завърне за пореден път в Спартак, стана ясно вчера. Той остана извън плановете на новия наставник на "шейховете" Франческо Сколио и ръководството на бургаския клуб усилено му търси нов отбор. Ако забраната на "соколите" да картотекират нови футболисти бъде отменена, е много вероятно Анастас да изкара поне още един сезон във Варна. Освен Петров, от отбора на Нафтекс бяха освободени и двамата юноши на Спартак Радомир Тодоров и Михаил Лазаров. Изпълнителният директор на "синьо-белите" Иван Войчев разкри вчера, че се е разбрал с шефовете на Нафтекс първият тим, който ще има право да ангажира двамата да е именно Спартак. Във вчерашната контрола на варненци с Доростол участие взеха и четирима футболисти, чиито договори с клуба вече изтекоха - Георги Арнаудов, Златин Михайлов, Боян Илиев и Диян Делев. Иван Войчев призна, че все още не е разговарял с тях за продължаването на контрактите им. "Щом ги виждате при нас обаче, не е изключено да останат в Спартак. Все пак трябва да седнем и да разговаряме", уточни Войчев. Той очакваше снощи завръщането на Румен Димов от София. Спортно-техническият директор отиде до Българския футболен съюз, за да провери какви са вариантите за отмяна на запора за картотекиране на нови състезатели в Спартак.

--- www.pozvanete.bg
Петров не вярва,че Ненов се връща

Иван Петров не вярва, че Нено Ненов ще се върне в "Спартак", въпреки че се е появила вратичка за подобна възможност. "Черноморие" откри защитника в Банско, където е на лагер с "Беласица". "Не зная дали ще се върна във Варна, но зная, че от ръководството на "Спартак" за разговаряли с шефа на "Беласица" Горан Петров за мен. Не съм запознат точно за какво точно е ставало дума в разговора. Мисля, че ще продължа с футбола в Петрич", призна Ненов.
Според кулоарна информация варненци са потърсили съдействие от Горан Петров относно проблема им с Ненов. Както е известно, опитният бранител е сред 8-те футболисти, заради които "Спартак" няма право да картотекира нови попълнения. Забраната ще падне, ако "соколите" предоставят документи за уредени финансови взаимоотношения с въпросните играчи.

Искам думата: Фактите показват кой е голмайстор No 1 на "Спартак"

"След като Иван Петров стана треньор на "Спартак", започна да спекулира с темата за вечния голмайстор на клуба. Петров манипулира обществеността чрез медиите, че стрелец No 1 е той, което не отговаря на истината. Доказва го достоверната информация на всички варненски статистици. Фактите ясно показват, че аз имам общо 103 гола за "Спартак" в "А" и "Б" група, а попаденията на Иван Петров са 86. Разбрах, че пред фенове Петров е уточнил, че е по-резултатен от мен, защото смята и головете си за купата. По тази логика в класацията може да се включат и головете от контролни, неофициални, юбилейни и благотворителни мачове в България и чужбина.
Ако Иван Петров е обективен и безпристрастен, да прегледа футболната история и фактология на Варна. Направи ли го, ще научи истината."

--- ЖИВКО ГОСПОДИНОВ-бивш футболист на "Спартак"
/chernomorie.com/

сряда, юли 07, 2004

"Спартак" пуска жалба до АК за Ивайло Петев

Варненци чакат Мишо Лазаров

"Спартак" пусна жалба до Апелативната комисия (АК), с която настоява да се отмени решението на Дисциплинарната за разтрогване на договора на Ивайло Петев по вина на клуба. Жалбата бе внесена в БФС от администратора Румен Димов вчера. Очаква се АК да се събере до края на месеца.
Междувременно Мишо Лазаров е пред завръщане в родния си "Спартак". Защитникът бе освободен от италианските треньори на "Нафтекс" и вече си търси нов отбор. Лазаров се надява да скъса с бургазлии по взаимно съгласие на 15 юли.
Изпълнителният директор на варненския клуб Иван Войчев прогнозира, че Боян Илиев и Златин Михайлов ще подпишат до дни нови договори. "Щом двамата се върнаха и подновиха тренировки, бройте ги за наши играчи и през новия сезон", уточни за "Черноморие" Войчев. Последният увери, че се стараят да разрешат в своя полза казуса с картотекирането на нови попълнения.

--- chernomorie.com
Иван Петров пуска два отбора срещу Доростол

Днес Спартак ще изиграе първата си контролна среща от лятната подготовка. В 18 ч. варненци посрещат на стадион "Корабостроител" под Аспаруховия мост втородивизионния Доростол (Силистра). Старши треньорът на "соколите" Иван Петров разкри пред "Позвънете Новини", че възнамерява да заложи на два различни състава през отделните полувремена. В момента групата на Спартак е съставена от 28 полеви играчи и трима вратари. Вчера към тренировките на отбора се присъедини техничният полузащитник Цецо Миланов. Спортно-техническият директор на клуба Румен Димов замина вчера сутринта за София. Там той ще проучи възможностите за картотекиране на нови футболисти. Както е известно, БФС наложи запор на клуба за картотекиране на нови състезатели, заради неизпълнени финансови ангажименти към няколко бивши състезатели на отбора. В момента само десет футболисти имат право да обличат синьо-бялата фланелка. Изпълнителният директор Иван Войчев разкри, че е почти сигурно, че при "соколите" отново ще играе защитникът Михаил Лазаров. Юношата на варненския клуб не влезе в плановете на новия треньор на Нафтекс Франческо Сколио и "шейховете" ще му търсят нов тим. Лазаров ще бъде преотстъпен. Има вариант и Анастас Петров да се върне във Варна, но за този трансфер наставникът Иван Петров трябва да даде картбланш. Радомир Тодоров също може да се върне на стадион "Спартак".

--- www.pozvanete.bg

вторник, юли 06, 2004

Вальо Найденов праща болничен

Валентин Найденов се размина с дисциплинарно уволнение. Вчера в "Спартак" бе получен болничен лист на защитника. Той го освобождава от тренировки до 10 юли. Найденов идва във Варна на 11 юли, а четири дни по-късно ще разтрогне договора си с клуба. На 25 юли бившият национал лети за Гърция, където ще продължи с футбола.
От вчера със "Спартак" отново тренират Златин Михайлов и Боян Илиев. Последният ще поднови преговорите си с ръководството за нов договор.
Иван Петров освободи 10 юноши и таланти от "В" групите и редуцира групата до 25 полеви играчи и 3-ма вратари.

--- www.chernomorie.com
Сколио се отказа от Мишо, Радо и Анастас

Новият старши треньор на Нафтекс Франческо Сколио започна с редуцирането на състава. Девет футболисти от лагера в Смолян вече са отзовани, тъй като италианецът не одобрил качествата им. Сред тях са юношите на Спартак Радомир Тодоров и Михаил Лазаров, както и бившият състезател на "соколите" Анастас Петров. Много е вероятно Нафтекс отново да преотстъпи Тодоров и Лазаров на варненския клуб.

--- www.pozvanete.bg
Илиев и Михайлов пак тренират със Спартак

Боян Илиев и Златин Михайлов, чиито договори със Спартак изтекоха на 1 юли, вчера отново се присъединиха към тренировките на тима. Има вариант двамата да подпишат, стига финансовите условия, които ръководството им предложи, да ги удовлетворяват.
Старши треньорът Иван Петров призна, че вече започва да пооформя групата, отпращайки някои от дошлите на проби футболисти. Той призна, че на сутрешното занимание вчера са присъствали 38 играчи, от които поне десет няма да останат в отбора. На проби дойдоха Караджов от Девня, Николай Ненков от Феър плей и синът на легендата на Черно море Тодор Марев - Благовест.
Днес се очаква с отбора да тренира и Цецо Миланов. Спортно-техническият директор Румен Димов пък ще пътува за София, за да проучи възможностите за картотекиране на футболисти. Както е известно, БФС забрани на Спартак да картотекира нови играчи, тъй като има задължения към някои бивши свои състезатели.

--- www.pozvanete.bg

понеделник, юли 05, 2004

Спартак играе срещу израелския шампион

Спартак ще играе контролна среща с израелския шампион Макаби Хайфа, разкри спортно-техническият директор на клуба Румен Димов. Тимът ще се готви в курорта Албена за участието си в тазгодишното издание на Шампионската лига и един от съперниците им за контроли е Спартак. Мачът е на 24 юли. Другите контроли на “соколите” са на 7 юли с Доростол във Варна, на 9-и със Светкавица в Търговище, на 14-и срещу Черноморец в Бургас, на 16-и с Фарул, на 21-ви със Светкавица във Варна, на 28-и в Белослав и на 31-ви с Доростол в Силистра. В събота спартаковци направиха двустранна игра на стадион “Корабостроител”. В нея се включиха 32 играчи, като отлично впечатление оставиха Диян Кателиев (1 гол), Иван Мартинов (2 гола), Борис Трендафилов, Ники Станчев, Георги Филипов, Румен Георгиев и Тодор Радомиров. 7-8 от 32-мата играчи ще бъдат освободени от тима, а днес към тренировките на Спартак ще се присъединят Цецо Миланов, Благовест Марев и Николай Ненков.

--- www.pozvanete.bg

събота, юли 03, 2004

Диян Джурич напусна Спартак и се завърна в Напредак (Крушевац).
Сърбинът е подписал договор за 1 година, който е влязъл в сила от 1 юли. През новия сезон Джурич ще е капитан на родния си клуб.

--- 7 dni sport
Трендафилов още мисли дали да става помощник

Димитър Трендафилов все още не е решил дали да приеме офертата на Спартак за поста помощник-треньор във варненския клуб. Бившият нападател, който е двукратен шампион със столичния Левски, бе поканен за асистент на Иван Петров.
Другият човек в треньорския екип е Илко Станчев, който отговаря за вратарите. Днес пък "соколите" ще направят двустранна игра на стадион "Корабостроител" под Аспаруховия мост. Мачлето е с начален час 18, а на него ще бъдат изпробвани всички младоци, които тренират с отбора. Изпълнителният директор Иван Войчев пък каза, че ако Спартак оправи проблема със забраната за картотекиране на нови играчи, ще привлече няколко известни имена, най-вероятно под наем.

--- www.pozvanete.bg
Урош Голубович имал оферта и от сръбски тим

Вратарят на Спартак Урош Голубович е получил още една оферта, разкри самият той вчера. Става дума за тим от неговата родина Сърбия и Черна гора, чието име обаче стражът не пожела да разкрие. Най-вероятно въпросният клуб е от първата шестица на шампионата на западната ни съседка. За Голубович оферта има и от родния ЦСКА. "Червените" обаче искат да привлекат снажния вратар като свободен агент, но той има договор със "соколите".
Сърбинът се опита да разтрогне контракта си по вина на клуба, но молбата му бе отложена за следващото заседание на арбитражната комисия на БФС, което е на 15 юли. Той е категоричен, че иска да напусне Спартак, тъй като не е получил всичките пари по договора си. Голубович бе привлечен във варненския клуб преди една година от босненския Леотар. За една година с фланелката на "соколите" Урош остави отлични впечатления и привлече погледите на грандовете Левски, ЦСКА и Литекс. Неговият сънародник Дарко Савич също възнамерява да се раздели със "соколите". Той е искан от шампиона Локомотив (Пловдив) за заместник на Кирил Котев. Националът най-вероятно ще бъде продаден в Локомотив (Москва). При пловдивските "железничари" вече играе бившият спартаклия Иван Кризманич. Той обаче може да бъде продаден в турския Трабзонспор.

--- www.pozvanete.bg

петък, юли 02, 2004

Войчев: Невъзможно е "Спартак" да фалира

Иван Войчев посрещна с усмивка изявлението на Иван Петров, че ще предложи "Спартак" да обяви фалит, ако отборът не успее да картотекира нови футболисти за другия сезон. "Невъзможно е "Спартак" да фалира. Такъв вариант не е обсъждан и няма как да стане. Нашите фенове да са спокойни", уточни Войчев.
В понеделник Иван Петров пътува за София, за да се запозная с документите на БФС за картотекиране. Целта на треньора е да проучи дали има вратичка, която да позволи на варненци да уреждат нови играчи. "Разбера ли, че не е възможно да картотекираме, ще предложа на г-н Иван Славков да обяви фалит на клуба. Тогава ще почнем начисто от "В" група и няма да имаме никакви задължения. Знаете, че в момента дължим около 3 млн.лв.", отсече Петров.
Междувременно "Спартак" очаква между 3 и 5 футболисти от "Нафтекс". Те ще пристигнат най-рано след 20 юли. Варненци ще опитат да привлекат и някои футболисти, които ще разтрогнат своите договори на 15 юли. Утре от 18 часа "Спартак" ще проведе двустранна игра на стадион "Корабостроител". В нея ще бъдат тествани юноши, кадри на "Феър плей" и таланти от Кърджали и Сливен. В сряда подопечните на Иван Петров приемат "Доростол" под Аспаруховия мост.

Джурич е в неизвестност,Златко пак при "моряците"
Деян Джурич е в неизвестност. Никой в "Спартак" не знае дали сърбинът се е прибрал в родиня си Крушевац или отмаря в селото на българската си съпруга с двете им деца. Както е известно, вчера Джурич стана свободен агент. "Искам да преговарям с Деян за нов договор, но какво да направя, като го няма. Нито идва на стадиона, нито се е обадил", уточни за "Черноморие" Иван Войчев.
Разбра се още, че спряганият за помощник-треньор Димитър Трендафилов не се яви на уговорената среща с Войчев вчера. Митко още се колебае дали да приеме офертата.
Вчера предиобяд Златин Михайлов не тренира със "Спартак". Треньорът Иван Петров заяви, че десният защитник е напуснал отбора и днес се връща в родния си "Черно море".

--- chernomorie.info.bg

четвъртък, юли 01, 2004

Иван Войчев: Някой работи зад гърба ни

Изпълнителният директор на Спартак изрази силното си безпокойство от проблема със забраната за картотекиране на нови футболисти, наложена от БФС. Причината е, че през зимата девет играчи разтрогнаха договорите си по вина на клуба, а на арбитража във вторник това стори и Ивайло Петев. "Много голям проблем е фактът, че не можем да картотекираме футболисти. Много бях учуден, че Петев е разтрогнал по вина на клуба. Явно някой работи зад гърба на Спартак, тъй като по предварителна информация трябваше да се разделим с момчетата по взаимно съгласие. Така стана с Шустера, Делев и Вели, но защо Петев разтрогна по вина на клуба, не знам. Ще трябва да търсим варианти за излаз от неприятната ситуация, тъй като ако трябва да играем с юношите сме обречени", каза Войчев.

--- www.pozvanete.bg
Почва ремонта на стадион "Спартак"

Козметичното освежаване на стадион "Спартак" тръгва в понеделник, съобщи за "Черноморие" Иван Войчев. Строителните работи са поверени на фирма "MZ 60". Предвидено е да се довърши ремонта на оградата и да се поставят още 1500 пластмасови седалки в официалната ложа, под козирката и около нея. По желание на агитката ще се демонтират седалките от сектора до вишката, който е за близо 600 души. Там феновете ще сядат върху бетона или ще стоят прави. По този начин ултрасите искат да избегнат трошене на седалки при загуба.
Зад всички последни редове на целия стадион ще се вдигнат билбордове за евентуални рекламодатели на клуба.

--- chernomorie.info.bg

Митко Трендафилов утвърден за помощник на Иван Петров

Димитър Трендафилов бе утвърден за помощник на Иван Петров вчера. Назначението стана след едночасов разговор между Иван Славков, Иван Войчев и Петров. 37-годишният Трендафилов е възпитаник на "Спартак". Той е играл за представителния тим с няколко прекъсвания през периода 1985/1995 г. За първи път ще помага в родния си клуб по покана на старшията Петров. Както се очакваше, Илко Станчев остава треньор на вратарите.
Занапред Румен Димов ще изпълнява само функциите на администратор. Той ще е също вторият лицензиран треньор на клуба в БФС. Днес Димов ще представя "Спартак" на жребия за програмата за новото първенство в зала "Родина" на стадион "Васил Левски".

--- chernomorie.info.bg
Спартак се договори само с Ники Станчев

Ветеранът ще подпише за още една година, местен бизнесмен купи десет топки за отбора

Николай Станчев ще играе в Спартак още една година, стана ясно вчера след среща между него и изпълнителния директор Иван Войчев. 37-годишният футболист е един от четиримата играчи, чиито договори със "соколите" изтичат днес. Останалите трима са Боян Илиев, Златин Михайлов и вратарят Георги Арнаудов. Ветеранът е склонил на предложените му условия и в близките дни ще подпише договор с тима. "С Ники Станчев нямахме никакъв проблем и се разбрахме много бързо. Той е съгласен на предложените му условия, а по негово желание договорът ще е за една година", заяви за "Позвънете Новини" Иван Войчев. "Златин Михайлов също почти е склонен да остане. Той обаче обеща да ни даде отговора си най-късно в петък (2 юли). Боян Илиев пък поиска няколко дни за размисъл. Колкото до Георги Арнаудов, той каза, че мениджърът му ще е във Варна в събота и тогава ще разговаряме с него", обясни Войчев. Силният човек в клуба Иван Славков пък ще преговаря с Урош Голубович и Дарко Савич за тяхното оставане. Сърбите искат да разтрогнат договорите си с клуба. Славков ще им предложи условията, които клубът може да им предостави и ако те склонят, няма да се явяват на заседанието на арбитражната комисия, което е на 15 юли. Вчера на обяд Славков проведе среща с Иван Войчев и старши треньора Иван Петров. След нея стана ясно, че са закупени 90 броя фланелки, шорти и чорапи за футболистите. Както е известно, екипировката бе основен проблем на старта на подготовката на "соколите" и Иван Петров искаше по-бързото му решаване. Вчера местният бизнесмен Методи Гушлев, който редовно играе за ветераните на Спартак, купи за клуба десет топки. Спортно-техническият директор Румен Димов пък тръгна снощи за София, откъдето ще вземе поръчаните от клуба 20 чифта бутонки. Димов, който завърши миналогодишния сезон като старши треньор, ще присъства на днешното теглене на жребия за първенствата на "А" и "Б" група.

--- www.pozvanete.bg