понеделник, февруари 28, 2005

Спартак - Беласица 1:0

- Спартак: Славов, Михайлов, Радев, Ковачев, Илиев, Ст. Петров, Н. Станчев (71 Лазаров), Ценов (86 Хасан), Кателиев, М. Петров, Стефанов (64 М. Христов-Големия)
- Беласица: Иваников, Папарков, Н. Ненов, Ст. Ненов, Д. Наков, Деянов (79 Кабранов), Бойчев (62 Бл. Наков), Кондев, Костадинов (90 Щ. Димитров)
- Голмайстор: 1:0 Хасан (89)
- Жълти картони: Михайлов, Кателиев; Н. Ненов, Д. Наков, Ст. Ненов, В. Иванов, Кондев
- Червен картон: Златин Михайлов (50)
- Съдия Станислав Тодоров
- Стадион “Спартак” - 800 зрители

Подвиг на “соколите” в кал, дъжд, град и сняг
Окан Хасан носи скъпоценните три точки в 89-ата минута. Спартак играе 40 минути с 10 души


Спартак направи изключителен подвиг, побеждавайки Беласица с 1:0 в мач, преминал през редица катаклизми, свързани най-вече с метеорологичната обстановка във Варна. След като в 24-те часа преди началото на мача дъждът не спря, теренът на стадион “Спартак” бе в изключително окаяно състояние като голяма част от него бе в локви. С началото на срещата дъждът се увеличи, през втората част премина в градушка, а накрая обърна на сняг.
Играчите нямаха абсолютно никаква възможност да играят футбол и затова залагаха на борбеност и физика, надявайки се да спечелят изгодно статично положение или да засекат някое центриране в мрежата. Това така и не ставаше като двата тима стигнаха до една-две не особено добри голови възможности през първата част.
С началото на второто полувреме “соколите” оказаха траен натиск на своите гости, но Ценов и Мирослав Петров пропуснаха от изгодни ситуации. Освен това реферът не отсъди явна дузпа за игра с ръка на Нено Ненов. За сметка на това в 50-ата минута шуменският арбитър показа втори жълт картон на Златин Михайлов и “соколите” трябваше да доиграват срещата с 10 души. Защитникът се сдърпа с Кондев, но футболистът на Беласица не получи картон. Въпреки че останаха с 10 души, спартаковци продължиха да атакуват противника си. В 77-ата минута Мишо Лазаров пропусна с воле от 12-13 метра, а развръзката в срещата дойде една минута преди нейния край. Ковачев центрира отдясно, Миро Петров се размина с топката, но тя попадна в резервата Окан Хасан, който не срещна проблеми с отбелязването на гола - 1:0. С успеха “соколите” взеха сериозна глътка в битката за оставане в елита и за първи път са над чертата с изпадащите отбори.


Димов: Момчетата сами разбраха важността на мача

Старши треньорът на Спартак бе изключително доволен от победата над Беласица и най-вече от демонстрираното мъжество от неговите футболисти. “Няма какво да коментирам футболните достойнства на двубоя, поради простата причина, че такива нямаше. Мачът опираше до битка, мъжество, воля и характер. Преди двубоя исках да накарам момчетата сами да разберат колко е важен този мач за оставането ни в групата. Те повярваха във възможностите си и демонстрираха изключително мъжество, за което ги поздравявам. Успяха да се адаптират по-бързо към тежкия терен и това им помогна. Трите точки ще са ни изключително ценни”, каза наставникът.
Той не пожела да коментира съдийството на Станислав Тодоров. “Знаете, че аз никога не обсъждам поведението на реферите, няма да го направя и този път. Колкото до това дали двубоят трябваше да бъде прекратен заради лошите метеорологични условия - не мога да кажа нищо, тъй като не аз вземам подобни решения”, обясни Димов.
Неговият колега Георги Иванов-Геша поздрави отбора на Спартак като каза добри думи и за своите футболисти. “Момчетата се хвърлиха здраво в битката и воюваха до нейния край. По-мотивираният отбор обаче бе този на Спартак. Поздравявам варненци и им пожелавам успех в битката за оставане в групата. Ние също сме в групата от тимове, които може да потегли към “Б” група и затова всеки мач оттук-нататък ще е изключително важен за нас”, каза Геша, който е юноша на Спартак


Героят: Благодаря за доверието на треньора

Героят за Спартак в мача с Беласица Окан Хасан не пропусна да благодари на старши треньора си Румен Димов за гласуваното доверие. 22-годишният полузащитник влезе на терена в 86-ата минута на мястото на Марин Ценов и само три по-късно порази мрежата за крайното 1:0. “Благодаря на Румен Димов, за това че ми гласува доверие и вярвам, че съм успял да го оправдая. Теренът бе изключително тежък и футбол почти не се игра. Тази победа ще ни вдъхне сили и увереност в нашите възможности. Имаме шансове да се спасим и ще ги гоним докрай”, заяви Хасан. През есенния дял на първенството полузащитникът игра едва няколко минути, тъй като получи червен картон малко след като влезе като резерва в единствения си мач.


Надъхаха тима с пари преди двубоя



Футболистите на Спартак получиха по две заплати ден преди двубоя с Беласица. Ръководството бе обещало да даде парите два дни по-рано, но проблеми с банковия превод осуетиха разплащането. Финикийските знаци вдигнаха значително много мотивацията на състезателите и в крайна сметка те победиха петричкия клуб. Президентът на отбора Иван Славков пък премина бизнес делата си в Германия, за да се върне и да наблюдава мача между Спартак и Бела. Междувременно стана ясно, че Траян Дянков ще играе под наем в Спартак, а няма да е собственост на “соколите”. Това заяви старши треньорът на варненския клуб Румен Димов. Десният защитник е собственост на Локомотив (Пд), но Димов е провел разговор с изпълнителния директор на шампиона Емил Наков и той му е дал дума, че ще го пусне в Спартак. В петък Спартак успя да картотекира новите си попълнения и ще може да ги използва в днешния мач с Беласица. Румен Димов вися в Българския футболен съюз до 4 ч. през нощта, но накрая успя да уреди Михаил Лазаров, Мартин Ковачев, Здравко Радев, Мирослав Петров и юношата Владислав Мирчев.

--- pozvanete.bg

събота, февруари 26, 2005

Халф на Спартак тренира болен

Завърналият се в Спартак Траян Дянков ще пропусне домакинския мач с Беласица. В четвъртък вечерта той вдигна температура от 40 градуса, но успя да я свали. Вчера Дянков напук на лекарските забрани дори тренира с отбора. Треньорът Румен Димов обаче не иска да рискува със здравето на Дянков. Димов се прибра вчера във Варна, след като уреди с картотеки новите попълнения Мартин Ковачев, Мирослав Петров и Здравко Радев. Спартак успя да изчисти в последния момент дълговете си към Урош Голубович, Ивайло Петев и Валентин Найденов. Това стана възможно с превод от Германия, където в момента е президентът на клуба Иван Славков.

--- 7sport.net
МВР снима хулиганите и ще ги изпраща на съд

Във връзка със започващия на 26.02.2005г. пролетен дял от футболния шампионат и влезлия в сила “Закон за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия”, РДВР-Варна съобщава, че ще се осъществява видеозаснемане на поведението и действията на посетителите на спортните прояви. При констатиране на противообществени прояви, на нарушителите ще бъде съставян акт, който заедно със заснетия материал, в срок от 24 часа следва да бъде внесен за решаване от районния съд. За извършени противообществени прояви законът предвижда и съдията може да наложи задържане в териториалното структурно звено на МВР за срок от 10 до 15 денонощия, глоба от 200 до 500 лв., както и да наложи забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и чужбина за срок от 1 до 2 години. Когато деянието е придружено с унищожаване или повреждане на чуждо имущество или нарушителят е участвал в сбиване, доколкото деянието не съставлява престъпление от общ характер, се налагат завишени санкции - задържане от 10 до 20 денонощия, глоба от 500 до 1000 лв, както и забрана за посещение на спортни мероприятия за срок от 1 до 2 години.

--- pozvanete.bg
Спартак картотекира в последния момент новите

Спартак успя да картотекира късно снощи новите си попълнения и ще излезе с пълни сили срещу Беласица в неделя. Това научи “Позвънете Новини” от ръководството на клуба. Мирослав Петров, Мартин Ковачев, Здравко Радев, Иво Димов, Бойко Каменов, Михаил Лазаров и Траян Дянков получиха права, след като преговорите с тримата блокиращи правата клуба бяха завършени с успех. Вчера Урош Голубович, Ивайло Петев и Валентин Найденов дадоха бележки на наставника Румен Димов и той пусна документите на новите попълнения. Едновременно с това в БФС е депозиран и договорът на Иван Мартинов, за когото се чака решение на апелативната комисия.
Все още не е ясно на колко от новите играчи ще може да разчита наставникът Румен Димов за неделния мач от 14 ч. на стадион “Спартак” с Беласица. Със сигурност Иво Димов няма да попадне сред 18-те за двубоя, тъй като не е готов функционално.

--- pozvanete.bg

петък, февруари 25, 2005

Спартак - Беласица

Беласица е един от малкото отбори, които имат само загуби при гостуванията си на Спартак, съобщава в-к."Позвънете новини". В шестте си мача във Варна петричани са вкарали само 3 гола, срещу 20 за “соколите”. Първата среща в морската столица е през пролетта на 1983 г. - 4:1 за Спартак. Следва 3:0, като един от головете е юбилеен за варненци - №700 (негов автор е Живко Господинов). Останалите победи на домакините са с 3:1, 4:1, 2:0 и 4:0. Двата тима са се срещали общо 13 пъти като в Петрич домакините са побеждавали пет пъти, а два пъти Спартак е стигал до реми. Общата голова разлика в мачовете помежду им е 24:18 в полза на “соколите”. Мишо Лазаров вкарва срещу Бела първия си гол в “А” група.

--- pozvanete.bg
“Соколите” привличат Дянков за пролетта

Отложиха плащането в клуба за днес. Иван Славков се прибира от Германия специално за мача с Бела

Десният защитник на шампиона Локомотив (Пловдив) Траян Дянков е пред трансфер във варненския Спартак, съобщава в-к. “Позвънете Новини”. Преди два дни старши треньорът Румен Димов обяви, че подготвя трансферна бомба и най-вероятно става дума за Дянков. 28-годишният футболист се присъедини към тренировките на “соколите” вчера и се надява забраната за картокекиране на клуба да падне, за да може да бъде уреден за втория дял на шампионата. Късно снощи трябваше да се разбере дали Дянков, който е юноша на Спартак, ще разтгрогне договора си с Локо (Пд). Ако той направи това, ще излезе без пари на клуба, но в противен случай преминаването му във Варна може и да пропадне.
Дянков е с над 150 мача в “А” група. След Спартак, той заигра във Велбъжд, но впоследствие Локомотив (Пд) взе лиценза на кюстендилци за “А” група и той заигра под тепетата, където вдигна и шампионската титла през 2004 г. Тежка контузия, която го извади за дълго от терените, обаче го остави извън сметките на треньора на Локото Едуард Ераносян. Наскоро Дянков бе пред трансфер в руския втородивизионен Анжи (Махачкала), като проведе зимната си подготовка в Марек.
Дянков ще бъде поредното ново попълнение за “соколите”. Преди това тимът привлече Мирослав Петров, Бойко Каменов, Мартин Ковачев, Иван Мартинов и Здравко Радев. Освен това в отбора се върнаха Иво Димов и Михаил Лазаров, а на проби е 28-годишният нападател Николай Съботинов. От вчера старши треньорът на Спартак Румен Димов е в София и прави опити да уреди новите. В негово отсъствие тренировките на тима се водеха от помощник-треньора Илко Станчев.
Заради забавяне на банков превод пък вчера не бяха изплатени заплатите и премиите на футболистите и спортно-техническия щаб. 100% обаче парите ще бъдат раздадени днес. Стана ясно, че президентът на клуба Иван Славков, който е по бизнес дела в Германия, ще се завърне в неделя, за да гледа домакинския мач с Беласица.

--- pozvanete.bg
Войнов: Иво Димов можеше да играе в националния тим

Доскорошният старши треньор на Родопа Войн Войнов заяви, че полузащитникът на Спартак Иво Димов е можел да играе в националния отбор. Той каза това в отговор на въпрос на “Позвънете Новини” в онлайн интервю в сайта topsport.bg. “Иво Димов е един много интересен играч и ако беше още по-добър професионалист можеше да намери място в националния отбор на България. Той е много нестандартен, а това се харесва не само на зрители, но и на треньори”, коментира Войнов.
Според него “соколите” имат шансове да се спасят от изпадане. “В Спартак обстановката е тежичка. Там проблемите са най-вече от голямото текучество, което има в последните две години и това неминуемо оказва влияние върху представянето на отбора. Ако потегли добре обаче Спартак доказва, че умее да се бори и да съществува и за мен има шанс да остане в групата на майсторите”, каза Войнов.

--- pozvanete.bg

четвъртък, февруари 24, 2005

Славков ще плаща днес заплатите и премиите

Босът осигурил издръжката до лятото. Румен Димов обещава да се върне с трансферна бомба от столицата

Президентът на Спартак Иван Славков ще се разплати до стотинка с всички футболисти и целия спортно-технически щаб на клуба днес, съобщава в-к."Позвънете новини". Босът посети вчера отбора и увери всички, че ще ги зарадва с финикийските знаци. Той е гарантирал, че до лятото издръжката на клуба е напълно осигурена и няма да има повече дори ден забавяне в плащанията. Някои от футболистите заявиха категорично пред “Позвънете Новини”, че досега Славков винаги си е държал на думата и щом им е казал, че ще плати, значи това ще стане. Президентът трябва да даде на подопечните си заплати за два месеца, както и премии за победите над Видима-Раковски (3:2) и Марек (1:0).
Доволни от добрата вест играчите се заканиха, че ще победят убедително Беласица в събота. “Ще играя в Еврофутбол на нашия мач. Толкова съм сигурен в победата ни, че мога да сложа и голяма сума пари”, заяви полузащитникът на “соколите” Диян Кателиев.
Финансовото стабилизиране означава още, че Иван Славков ще се разплати и с Урош Голубович, Валентин Найденов и Ивайло Петев, въпреки че преди два дни изпълнителният директор Иван Войчев окачестви поставените от тях финансови условия като неизпълними. Днес Румен Димов пътува за София, където трябва да уреди новите попълнения. Старши треньорът на “соколите” заяви, че крайният срок за картотекиране в БФС бил 2 ч. през нощта в петък, но ако депозираш договорите на новите си попълнения до този час, можеш да уредиш документите и другата седмица. Димов заяви още, че може да се върне от столицата с транферна бомба. Той обаче не пожела да разкрие нищо повече, дори поста на въпросния футболист. Най-вероятно той ще е нападател.
Най-късно в средата на другата седмица Румен Димов ще реши дали да остави в отбора дошлия на проби Николай Съботинов. 28-годишният нападател е от десетина дни при “соколите”, но за този период тимът игра само една контрола и наставникът не успя да се увери в качествата му.

--- pozvanete.bg

сряда, февруари 23, 2005

Спартак посреща Бела без шестима играчи

“Соколите” може да привлекат още един футболист утре. Мартинов на графологична експертиза

Старши треньорът на Спартак Румен Димов няма да може да разчита на шестима свои футболисти в неделния домакински мач от първия пролетен кръг на “А” група с Беласица, съобщава в-к."Позвънете новини". Марко Палавестрич се възстановява от травма в рамото, Иван Караджов лекува разтежение, а младокът Георги Филипов е в Горна баня заради началната фаза на дискова херния. Иво Димов и Бойко Каменов пък не са навлязли в необходимата форма и също пропускат изключително важния мач на тима. Нападателят Иван Мартинов все още не може да бъде картотекиран, тъй като днес ще се явява на графологична експертиза. Както е известно, варненецът разтрогна договора си с Черноморец (Бс) по вина на клуба заради подправени подписи от страна на президента Ивайло Дражев. След обжалване от страна на боса обаче, Апелативната комисия на БФС насрочи графологична експертиза. За радост на наставника е почти сигурно, че болните от грип и футболистите, които страдаха от леки болежки, ще се възстановят за срещата с петричани.
Утре Румен Димов ще пътува за София, където ще картотекира новите попълнения Здравко Радев, Бойко Каменов, Михаил Лазаров, Мирослав Петров, Мартин Ковачев, както и Иво Димов, който разтрогна договора си с клуба по взаимно съгласие, но впоследствие склони да му помогне през пролетта. Варненци все още нямат право да уреждат новопривлечените си състезатели заради дългове към Урош Голубович и Ивайло Петев. Румен Димов разкри, че клубът продължава да преговаря с двамата и до четвъртък би трябвало да им се издължи.
Има минимална възможност Спартак да привлече още един футболист, най-вероятно нападател, но това ще стане ясно утре. Румен Димов все още не е решил да остави дошлия на проби Николай Съботинов. “Ще наблюдавам качествата му още няколко дни и едва тогава ще преценя дали ще ни е нужен за пролетния полусезон”, коментира за “Позвънете Новини” наставникът.
Днес “соколите” ще тренират преди обяд, а утре ще направят двустранна игра.


Младок ще свири мача на Спартак, Димов доволен
Младият съдия Станислав Тодоров ще ръководи изключително важния мач на Спартак срещу Беласица тази неделя. Негови помощници ще бъдат Иван Жечев и Цветан Симеонов, а четвърти съдия е Цецо Стоянов. Назначението бе прието със задоволство от старши треньора на “соколите” Румен Димов. “Станислав Тодоров е млад съдия и именно амбицията му да се докаже ще бъде плюс за двата отбора. Вярвам, че той ще свири това, което вижда и няма да допринесе за излишното нагнетяване на обстановката”, заяви за “Позвънете Новини” Димов.

--- pozvanete.bg

вторник, февруари 22, 2005

Последната контрола на Спартак пропадна

Пропадна утрешната контролна среща между отборите на Спартак и Черноморец (Бяла), съобщава в-к."Позвънете новини". Причината е, че в лагера на “соколите” върлува грипна епидемия, а освен това и списъкът с контузените е дълъг. С висока температура са Калоян Филатов, Георги Арнаудов, Златин Михайлов, Мирослав Петров и Милен Христов-Големия. Нападателят Георги Филипов е с начална фаза на дискова херния, Милен Христов-Малкия и Иван Караджов са с разтежения, Марко Палавестрич се възстановява от травма в рамото, а Калоян Каров лекува изкълчен глезен. Освен това Иво Димов се готви самостоятелно и няма да е на линия за първия кръг, а Иван Мартинов в момента няма право да подписва договор с никой клуб, заради неизчистени взаимоотношения с доскорошния му клуб Черноморец (Бургас). На вчерашната тренировка на Спартак бяха едва 14 души, между които трима вратари. В неделя е домакинският мач на тима с Беласица и старши треньорът Румен Димов се надява да събере поне 15 души. Ако “соколите” запишат дори равенство срещу петричани, със сигурност поемат към вт ория ешелон. Наставникът увери, че най-късно в четвъртък ще бъдат картотекирани новите попълнения Бойко Каменов, Мирослав Петров, Мартин Ковачев и Здравко Радев. Днес ще стане ясно дали Михаил Лазаров ще бъде привлечен от Нафтекс в Спартак. Треньорът трябва да вземе и решение за Николай Съботинов, който е на проби от седмица в тима. 28-годишният нападател игра в проверката с Добруджа, но не задоволи с представянето си.

--- pozvanete.bg

понеделник, февруари 21, 2005

РУМЕН ДИМОВ: В четвъртък ще картотекираме новите в Спартак

Треньорът на Спартак (Вн) Румен Димов ще води преговорите с Нафтекс за играча Михаил Лазаров. “Вярвам се, че до четвъртък ще можем да картотекираме новите попълнения. Лошото в случая е, че заради атмосферните условия, не успяхме да се подготвим на 100% игрово. Надявам се в първите мачове да наложим характер и в течение на времето да изградим игровия си облик”, каза Димов.

--- varna-sport.com
Спартак направи 0:0 в Добрич, иска пак Лазаров

Добруджа и Спартак завършиха наравно 0:0 в контрола, която се игра в Добрич. Варненци бяха водени в този мач от помощник треньора Илко Станчев, тъй като наставникът Румен Димов е болен. На два пъти главният рефер в този двубой не е отсъди 100-процентови дузпи за “соколите”, оплакаха се от щаба им. За Спартак дебютира 28-годишният нападател Николай Съботинов, играл за последно в гръцки тим. Той ще бъде тестван и в последната проверка на Спартак в сряда срещу Черноморец (Бяла). Наставникът на Спартак Румен Димов призна, че вече състоянието му е по-стабилно и ще започне да води отбора следващата седмица. Той разкри че отборът все още не е напълно готов за пролетния полусезон. Димов ще започне и преговори с Нафтекс за завръщането на бранителя Михаил Лазаров в отбора. “Получил съм уверение, че до сряда-четвъртък ще картотекираме и новите попълнения. Лошото в случая е, че разади атмосферните условия, не успяхме да се подготвим на сто процента игрово. Надявам се в първите мачове да наложим характер и в течение на времето да изградим игровия си облик”, каза Димов.

Добруджа - Спартак 0:0
Добруджа: Илчев, Ат. Георгиев, Петров, Димов, Коев, Кючуков, Ангелов, С. Симеонов, Кирилов, Тодоров, Начев (Радомиров, Кънчев, Господинов, Радев, Данчев, Бонев, Яв. Симеонов, Николов)
Спартак: Славов, Киров, Михайлов, Ст. Петров, Илиев, Станчев, Кателиев, Ценов, Хасан, М. Петров, Стефанов (Николов, Ковачев, Мартинов, Радев, Иванов, Мирчев) Стадион “Дружба” - 100 зрители

--- pozvanete.bg

петък, февруари 18, 2005

Господинов и Станчев водят “соколите” утре

Спартак ще излезе без старши треньор в съботната си контролна среща с Добруджа, стана ясно вчера. Наставникът на “соколите” Румен Димов е болен от грип и ще продължи да се лекува при домашни условия. В негово отсъствие отборът ще бъде ръководен от помощник-треньора и наставник на вратарите Илко Станчев и от главният мениджър Живко Господинов.
В проверката участие няма да вземат Георги Филипов, Иван Караджов, Марко Палавестрич и Иво Димов. Първите трима са контузени, докато Димов още не е готов за игра и треньорският щаб не иска да го рискува.
Все още не е ясно дали Иван Мартинов ще остане в Спартак, след като преди два дни Апелативната комисия отложи жалбата на Ивайло Дражев за разтрогването на футболиста по вина на Черноморец (Бургас).
В следващите няколко дни се очаква да бъде разрешен проблемът със забраната за картотекиране на футболисти. Тогава договори ще подпишат новите играчи, както и някои от все още непристигналите състезатели от селекцията.

--- pozvanete.bg

четвъртък, февруари 17, 2005

НАВОДНЕН ТЕРЕН отложи контролата на "СПАРТАК"

"Спартак" и "Добруджа" отложиха контролата си на стадиона в Оброчище. Човек от добричкия клуб се обадил на треньора Румен Димов да не пътува до селото.
"Казаха ми, че теренът е наводнен. Ръководството на Албена помолило "Добруджа" да не играем. Решихме контролата ни с тях да е в 14 часа в събота на същото място", каза наставникът на "соколите".
Димов насрочи двустранна игра на своите, която се проведе на "Спортпалас", пише в-к "Местен 24 часа".

--- varna-sport.com

сряда, февруари 16, 2005

Румен Димов пуска два състава срещу Добруджа

Два състава ще пусне в днешната контрола на Спартак наставникът на тима Румен Димов, съобщава в-к."Позвънете новини". Треньорът е решил да даде възможност на повече състезатели да покажат качествата си за по 1 полувреме. “Соколите” играят с Добруджа от 14 часа на терена в Оброчище. Заради контузии участие в срещата няма да вземат Иван Караджов и Георги Филипов.
Вчера занимания с отбора поднови Иво Димов, който имаше лични проблеми и не е тренирал почти досега. Ексцентричният полузащитник няма да може да играе в проверката с Добруджа, но евентуално може да се появи на терена в събота. Още едно голямо име се чака в полузащитата на Спартак тези дни. Вероятно и силен спонсор ще застане зад гърба на отбора тези дни.
От миналата седмица на “Коритото” е и левият външен халф Илиян Ташев. Той се върна от Спатрак (Пл), но след това се пробва в Несебър. След като не бе одобрен там, сега димитровградчанинът ще се опита да подпише с варненския тим. До края на седмицата се очаква да бъде изчистен проблемът с невъзможността за картотекиране на нови играчи.

--- pozvanete.bg

вторник, февруари 15, 2005

"СПАРТАК" чака Иво Димов за нов договор, играчите спят в "Прилеп"

"Спартак" ще картотекира Иво Димов за пролетния полусезон, ако той подпише нов договор. "Разговарях с Иво в неделя. Той има лични проблеми и затова не тренира с нас. Вратите в "Спартак" за него винаги са отворени, защото аз добре зная какво може на терена", призна треньорът Румен Димов. "Соколите" ще уредят и Владислав Мирчев. Талантливият юноша навърши 18 години и ще подпише първи професионален договор най-малко за 3 години. Според специалистите Мирчев има безспорна дарба и ако успее да я разгърне, ще направи име във футбола.
Разбра се още, че Бойко Каменов ще пропусне първите пролетни кръгове, тъй като не е функционално готов. "Искам да го видя в две контроли и няколко двустранни игри. Стигне ли се до подписване на договор, мисля че ще получим бързо жълтата му карта от Малдивите", обясни Румeн Димов.
Екзотичният "Прилеп" е новият дом на футболистите на "Спартак" извън Варна. Хотелът се намира срещу двореца Евксиноград и е собственост на бившия съотборник на Пламен Гетов в "Спартак" (Плевен) Емил Минчев. От снощи там спят Марин Ценов, Станислав Петров, Иван Караджов, Окан Хасан, Мирослав Петров, Мартин Ковачев и Милен Христов (сопотчанина), пише в-к "Черноморие".

--- varna-sport.com

понеделник, февруари 14, 2005

ЖИВКО ГОСПОДИНОВ: "Всички заедно можем да спасим "Спартак"

Повече от месец Живко Господинов изпълнява функциите на главен селекционер в "Спартак". Пред "Черноморие" легендата на клуба говори за състоянието на отбора и очакванията от пролетния полусезон.

- Живко, когато Ви назначиха, заявихте че няма да давате интервюта. Коя е причината?
- Не съм казвал, че ще пренебрегвам медиите. Когато имам нещо да кажа, ще го кажа и бъдете сигурни, че всяка една моя дума ще има 100 % покритие. Не трябва да се говорят празни приказки, което би повлияло върху спокойствието на отбора.
- Според Вас готов ли е "Спартак" за пролетния дял?
- Дали е готов или не, може да отговори единствено Румен Димов. Моето лично мнение е, че момчетата тренират добре и в контролите показаха желание и настроение за игра. Те имат немалки възможности, което пролича най-вече срещу "Нафтекс" и особено през първото полувреме срещу ЦСКА. Това полувреме трябва да е еталон за играта ни.
- Заради лошото време 14 дни не сте играли контроли. Ще се отрази ли това негативно върху играта на отбора в първите пролетни кръгове?
- Това е неприятно, но никой няма вина. Хубавото е, че не се отнася само за нас, а за всички отбори. Надявам се, че в оставащите две седмици ще успеем да наваксаме изоставането в игровата подготовка.
- Оценката ви за новите попълнения?
- Факът, че бързо се приспособиха към новата обстановка и попаднаха в основния състав, говори че са футболисти с качества. Това обаче не бива да ги успокоява и те трябва да продължат да работят по същия начин. Дори още повече.
- Помагат ли странични хора на клуба?
- Президентът Иван Славков дава всичко от себе си за спокойствието и доброто бъдеще на "Спартак". Но футболът изисква много средства, с което е непосилно да се справи един човек. В това отношение помощта на Варна е абсолютно нулева към клуба. Явно се забравя, че "Спартак" е с традиции във футбола на Варна и отбор на града.
- Преди известно време Бранимир Балачев заяви, че Вие ще осъществявате връзката на клуба с институциите и най-вече с общината. Какво е имал впредвид?
- Не е тайна, че моите взаимоотношения с кмета Кирил Йорданов, неговия заместнник Мирослав Цонев и другата част от екипа му са много добри и моето уважение към тях е много голямо. Аз ги уважавам първо като хора и затова, че помагат на спорта и винаги са добре разположени към неговите проблеми. Знам, че в нашите фенове е насадено мнение, че тези хора не обръщат никакво внимание на "Спартак", но това е благодарение на един човек, който ръководеше преди клуба. Аз обаче знам някои неща и затова искам да успокоя феновете ни, че кметът и екипът му неведнъж са помагали на "Спартак". Не се съмнявам, че когато пак е необходимо, отново ще помагат.
- Ще остане ли отбора в "А" група?
- Изпълнението на тази цел минава през всички, които мислят за "Спартак" и футбола във Варна. Сигурен съм, че спортно-техническото ръководство и футболистите ще дадат всичко от себе си, но тук е задължителна и намесата на феновете и обществеността. Постигането на целта минава през девиза "Всички заедно".

--- varna-sport.com
В Спартак чакат халф и нападател

Полузащитник и нападател ще са новите попълнения на Спартак до края на трасферния период, съобщава в-к."Позвънете новини". Това обяви наставникът на “соколите” Румен Димов вчера. Става въпрос за опитни футболисти, носили екипа на клубове от елитния футбол. Димов обаче не пожела да споменава имена. Въпросните играчи ще дойдат само ако се изчисти проблемът с правото на картотекиране на състезатели, който има в клуба. Заради него не са подписали още Мирослав Петров и Мартин Ковачев. “Надявам се скоро президентът Иван Славков да изчисти тази нередност и да мога да ползвам всички футболисти. Аз вярвам на своите момчета и категорично не мисля, че Бранимир Балачев е казал раздуханата информация за продажници в състава. Той е член на управата и също има доверие в играчите”, каза Румен Димов. В същото време от пресслужбата на клуба отрекоха и информацията, че двама футболисти от Спартак са получили по 5 000 лв., публикувана от столичен вестник. Става въпрос за новите Петров и Ковачев. “Това не отговаря на истината. В четвъртък футболистите получиха по-голяма част от заплатите си за месец декември. Изработен е специален график по който ще се изплащат равномерно всички дължими суми на играчите”, съобщи пресаташето Силвия Николова. Треньорът Румен Димов също уточни, че има равнопоставеност на играчите по отношение на заплатите. “На терена не играят двама или пет. Затова не се дават пари на двама, а другите да не вземат”, каза Димов.

--- pozvanete.bg

петък, февруари 11, 2005

Пропадна мач на Спартак, Славков раздаде пари

Утрешната контролна среща на Спартак с Брегалница (Щип) окончателно пропадна, съобщи за “Позвънете Новини” старши треньорът на “соколите” Румен Димов. Причината е, че македонският тим се е отказал от провеждането на втори подготвителен лагер край Варна. Димов уточни, че не е търсил друг съперник за спаринг, тъй като смята, че терените не са достатъчно подходящи за игра и не иска да рискува здравето на футболистите си. “Имаме уговорка за мач с Девня в сряда. Той обаче ще се играе само ако метеорологичните условия са добри и теренът не предразполага към контузии. Иначе подготовката ни върви по план. Тренираме двуразово на терена на стадион “Спартак”. Сутрин провеждаме беговите упражнения, а следобед наблягаме на заниманията с топка”, обясни Димов. Той добави, че Бойко Каменов все още не е 100-процентово ново по-пълнения на клуба. “Бойко тренира от няколко дни при нас, но аз искам да го видя в игрова обстановка”, добави треньорът. Иво Димов и Марко Палавестрич про-дължават да не се готвят с тима. Първият е болен от грип и всеки ден се консултира с лекаря на клуба д-р Мирослав Купенов за лечение. Младият сръбски защитник пък е с извадено рамо от контролата със Сливнишки герой, играна преди около две седмици. Вчера футболистите на Спартак отново се срещнаха и разговаряха с президента на клуба Иван Славков. Босът им раздаде по-голямата част от заплатите за месец декември. Славков обеща на състезателите, че ще се издължи с останалата сума до седмица, като за пореден път ги увери, че издръжката за пролетния полусезон е гарантирана. Междувременно, първият съперник на спартаковци през пролетта - Беласица, направи 2:2 с Миньор (Бобов дол) в контрола. Старши треньорът на петричани Георги Иванов отново изпробва няколко нови футболисти. Щерю Димитров-Ромарио откри резултата в 15-ата минута, прехвърляйки вратаря, а Красимир Иванов изравни в 42-ата. Минута по-късно Митко Илиев премина необезпокояван от защитата на Беласица и очи в очи срещу Костадин Георгиев направи резултата 1:2. Бойчев изравни за петричани малко преди края на мача.

--- pozvanete.bg

четвъртък, февруари 10, 2005

Президентът на Спартак обеща разплащане до дни

Живко Господинов с оферти от три отбора за турнира за ветерани в памет на Георги Димитров-Червения

Президентът на Спартак Иван Славков се срещна вчера с футболистите и спортно-техническия щаб на тима, съобщава в-к."Позвънете новини". Босът увери всички в отбора, че до няколко дни ще изплати до стотинка всичко, което им дължи и че издръжката за пролетния полусезон е гарантирана. Общинският съветник дори е отпуснал на футболистите определено количество безплатно гориво от неговите бензиностанции. Играчите имат да вземат заплатите си за януари, както и премиите за успехите над Видима-Раковски и Марек през есенния полусезон. Освен това ръководството на тима ще се разплати до края на седмицата с Урош Голубович, Ивайло Петев и Валентин Найденов, за да може да падне забраната за картотекиране на нови състезатели. Все още не е ясно дали ще се проведе контролата с Брегалница (Щип) в събота. Легендата на Спартак и настоящ селекционер в клуба Живко Господинов пък е получил оферти от три отбора за предстоящия турнир за ветерани в памет на Георги Димитров-Червения. Второто поредно издание на надпреварата ще се проведе от 17 до 19 февруари в зала “Конгресна” на Двореца на културата и спорта. Участникът на световното първенство в Мексико през 1986 г. може да играе за Спартак, Левски или отбора на варненските спортни журналисти. “Разбира се, че искам да играя за Спартак, но съм категоричен, че това ще стане само ако в отбора са заслужили бивши футболисти, дали много на този клуб. В противен случай най-вероятно ще играя за журналистите, а имам покана и от Левски”, обясни Господинов.
В тридневната надпревара ще се включат още тимовете на Черно море, Локомотив (Пд), Македония, Галатасарай и Динамо (Букурещ). Днес ще бъде изтеглен жребият за турнира, който през последната година се радваше на огромен зрителски интерес. Тогава Златко Янков, Димитър Стойчев и Диян Петков донесоха първото място на Нафтекс, а сред участниците бяха още редица бивши футболисти като Иван Колев, Стефан Павлов, Стефан Богомилов и др.

--- pozvanete.bg

сряда, февруари 09, 2005

Мишо Лазаров отива на проби в чужд клуб

Защитникът Михаил Лазаров почти сигурно няма да играе под наем в Спартак през пролетния полусезон, разкри самият той за “Позвънете Новини”. 24-годишният юноша на “соколите” ще ходи на проби в чуждестранен клуб. “До два или три дни очаквам да ми се обадят за проби в чужд клуб.
От суеверие не искам да разкривам името му на този етап, но се надявам да бъда харесан и трансферът да се осъществи. Ако не стане за чужбина, ще играя в Нафтекс до лятото, след което смятам да разтрогна договора си”, обясни Лазаров. Той пожела успех на Спартак в битката за оцеляване в групата. “През есента дадох всичко от себе си за Спартак и се надявам, че отборът ще завърши с успех битката за оставане в групата. Програмата на тима обаче не е лесна. Колкото до Нафтекс - надявам се, че след смяната на треньорското ръководство отборът да тръгне добре”, каза Лазаров. Вчера спартаковци тренираха за първи път от няколко дни насам на открито. Слънчевото време позволи на старши треньора Румен Димов да изведе подопечните си на терена. Напълно възстановен от проблемите с оперираното коляно е защитникът Здравко Радев. Единственият, който не се готви с отбора е сърбинът Марко Палавестрич, тъй като е контузен.

--- pozvanete.bg

понеделник, февруари 07, 2005

Пропадна утрешната контрола на Спартак

Лошите метеорологични условия са причината утрешната контролна среща на Спартак да пропадне, съобщи за “Позвънете Новини” пресаташето на “соколите” Силвия Николова. Варненци трябваше да срещнат третодивизионния Черноморец (Бяла), но за втори път, след събота, мачът пропадна. Ако времето се оправи до събота, “синьо-белите” ще срещнат Брегалница (Щип). Македонците пристигат в Албена днес за втори път от началото на зимната си подготовка. Вчера тимът на Спартак тренира в залата на клубния стадион, но днес старши треньорът Румен Димов ще изведе футболистите си навън. Според специалиста, лошото време е влошило подготовката на отбора му и той се надява колкото се може по-скоро метеорологичната обстановка да се стабилизира. Единственият футболист, който не се готви заедно със съотборниците си е Марко Палавестрич. Сърбинът изкара рамото си по време на контролната среща със Сливнишки герой и ще почива още десетина дни. Заради нарушената подготовка защитникът със сигурност пропуска първите два или три кръга на първенството.

--- pozvanete.bg

събота, февруари 05, 2005

"СПАРТАК" - "Черноморец" (Бяла) се отлага заради ПРЕСПИТЕ

Предвидената за днес контрола между "Спартак" и "Черноморец" (Бяла), която трябваше да се играе на Спортпалас се отлага заради преспите. "Соколите" прекратиха лагера си още в петък и са в почивка. В състава ще се върне Иво Димов, който искаше да рита в Китай, но няма кой да го вземе. Ексцентрикът е решил да помогне на "Спартак" през пролетта, затова набляга на подготовката си. Според футболистът спортната му форма е далеч от неговите желания, но той щял да навакса. Димов разтрогна договора си със "Спартак" по взаимно съгласие и за да се върне отново трябва да падне забраната за картотикиране на нови. Ако не беше го направил нямаше да има проблеми. Треньорът Румен Димов чака решаването на този казуса, защото картотеки чакат голмайсторът Мирослав Петров и още един новопривлечен - Ковачев. Освен това имало възможност да се вземат един-двама играчи под наем от други клубове.

--- varna-sport.com

петък, февруари 04, 2005

Иво Димов остава в Спартак за пролетта?

Пазачът на “Спортпалас” проваля тренировка на тима, пуска Нафтекс вместо “соколите”

Иво Димов почти сигурно ще остане в Спартак за пролетния полусезон, стана ясно вчера. Той е уведомил старши треньора Румен Димов, че ако не възвърне 70% от формата си няма да ходи в Китай, тъй като там имиджът му е добър и той иска да си го запази такъв. Ексцентричният полузащитник пропусна цяла есен заради конфликт с бившия наставник на “соколите” Петър Курдов, а от началото на зимната подготовка изкара грип и затова тренира по индивидуална програма. Димов разтрогна договора си със спартаковци по взаимно съгласие през зимата именно заради варианта Китай, но сега най-вероятно ще остане в отбора, за радост на привържениците на клуба. Междувременно, пазач в пенсионна възраст провали вчерашната следобедна тренировка на Спартак, съобщиха от пресслужбата на тима. Въпреки уговорката на треньорския щаб на “соколите” с ръководството на “Спортпалас” вчера следобед футболистите не бяха допуснати да тренират в залата на комплекса от охраната. В телефонен разговор по обяд селекционерът Живко Господинов е получил повторно потвърждение, че в 17 ч. спартаковци трябва да тренират в залата. При отиването на място обаче “соколите” останали втрещени, виждайки че там вече се готвят футболистите на Нафтекс. По време на разговора на Румен Димов с въпросния пазач, става ясно, че той, въпреки, че няма тези правомощия и въпреки разрешението на ръководството на комплекса, няма да допусне тима на Спартак да тренира. Все пак днес отборът на “соколите” ще се готви на терена на “Спортпалас”.
Днес на обяд Румен Димов ще реши дали утрешната проверка с Черноморец (Бяла) ще се проведе. Наставникът е притеснен от лошите метеорологични условия, като вариантите за място на провеждане на спаринга са “Спортпалас” или Чернево. В момента със Спартак не тренира единствено сърбинът Марко Палавестрич, който изкара рамото си в контролата със Сливнишки герой миналата седмица.

--- pozvanete.bg

четвъртък, февруари 03, 2005

Радо Станев подписа с Национал (Букурещ)

Българският вратар Радостин Станев премина вчера в Национал (Букурещ). Договорът на варненеца е до края на сезона с опция за продължаване до 2008 г. Юношата на Спартак (Вн), който игра зе последно в руския Шинник, подписа като свободен агент.
- Не познавам качествата му, но все пак става въпрос за български национал. Освен това Станев е шампион на Полша с Легия - заяви президентът на клуба Джино Йоргулеску, бивш национал на Румъния от 80-те години.
Според запознати в основата на трансфера е прочутият мениджър Йоан Бекали. Той е личен агент на Станев.

--- 7sport.net
Грандовете може да дадат под наем играчи на Спартак

Някои от родните футболни грандове може да преотстъпят футболисти на Спартак, заяви след мача с Аксаково старши треньорът Румен Димов, съобщава в-к."Позвънете новини". Това обаче може да стане едва около 20 февруари, когато наставниците на повечето тимове ще са наясно със състезателите, на които ще разчитат за шампионата. Димов обаче добави, че първо трябва да бъде решен проблемът с картотекирането. Както е известно, варненци нямат право да взимат нови играчи, тъй като дължат пари на Голубович, Вальо Найденов и Ивайло Петев. До края на седмицата се очаква обаче Спартак да се разплати с тях. “Доволен съм от контролата с Аксаково. Момчетата постепенно показват, че разбират това, което изисквам от тях. Знаем, че няма да ни е лесно в първенството, но от ден на ден ставам по-голям оптимист. Теренът в Аксаково бе много тежък, добре че няма контузии. Доволен съм от Здравко Радев, който изигра първия си мач за нас”, коментира срещата Димов. В събота “соколите” играят с Черноморец (Бяла), като все още не е ясно дали спарингът ще се проведе в Чернево или на “Спортпалас”. Има вариант, ако времето е лошо, мачът да пропадне.

--- pozvanete.bg
Спартак бие 6:1, Кателиев и Стефанов вкарват по два

Спартак постигна разгромна победа с 6:1 над Аксаково в шестата си контролна среща от началото на зимната подготовка. Тончо Стефанов откри в 7-ата минута след пас на Ники Станчев, а Мирослав Петров удвои резултата 20 минути по-късно, след като бе отлично намерен от Иван Мартинов. Това бе седмо попадение за нападателя в проверките. Малко преди почивката Диян Кателиев направи 3:0 след самостоятелен пробив. Мирослав Петров пък на два пъти пропусна сам срещу вратаря, а един път това стори Марин Ценов. През втората част варненци отново превъзхождаха домакините и Милен Христов-Пистолета с глава увеличи разликата в 65-ата минута. Ивайло Русев пропусна да намали от дузпа, но това направи Божиновски. Тончо Стефанов и Кателиев от дузпа оформиха крайното 6:1 в полза на спартаковци.

- Аксаково - Спартак 1:6
- Аксаково: Златев, Стоянов, Св. Петров, Н. Иванов, Цветков, П. Иванов, Захариев, Георгиев, Ставрев, Русев, Станчев (Божиновски, Александров, Баев, Митков, Антонов)
- Спартак: Славов, Ст. Петров, Радев, Ковачев, Филатов, Станчев, Мартинов, Кателиев, Ценов, М. Петров, Стефанов (Арнаудов, Хасан, Каров, М. Христов-Пистолета, Вл. Мирчев)
- Голмайстори: Божиновски (73); Стефанов (7, 75), М. Петров (27), Кателиев (44, 85), Христов (65)
- Съдия Ивайло Попов
- Стадион “Аксаково” - 100 зрители

--- pozvanete.bg

сряда, февруари 02, 2005

Контрола: Аксаково-Спартак Вн 1-6, М. Петров пак бележи

Нов гол за Спартак отбеляза нападателят Мирослав Петров, негов 7 -и в контролите. Петров се разписа за победата на "соколите" в контролата срещу Аксаково с 6-1. Останалите голове за варненския тим бяха дело на Кателиев-2, Тони Стефанов-2 и Милен Христов.

--- www.sia-dks.com


Контрола на Спартак пропада заради студа

Контролната среща на Спартак срещу Светкавица, която трябваше да се състои днес в Търговище, пропада. Това съобщиха от пресслужбата на “соколите”. Причината е лошото време и опасността от контузии на играчите. “По-добре да не блъскаме до Търговище в този студ, когато може да си намерим съперник наоколо”, обясниха от клуба. Все пак Спартак ще изиграе контролен мач - срещу Аксаково на стадиона на едноименния тим. Начало на срещата е 14.30 ч. Мартин Ковачев и Мирослав Петров ще подпишат до края на седмицата договори с отбора. Двамата бяха одобрени от старши треньора Румен Димов. Все още не се знае дали Михаил Лазаров ще се върне във Варна. Играчът все още се готви с Нафтекс. Президентът Иван Славков пък е задвижил преговорите с Урош Голубович, Ивайло Петев и Найденов. Тримата скъсаха през лятото по вина на клуба и това блокира трансферите на Спартак за зимната пауза. До края на седмицата трябва да има развитие по този въпрос, за да могат да се регистрират договорите на новите попълнения. Засега не се очакват други играчи в отбора. Минимум 20 дни ще почива Марко Палавестрич, който извади рамото си. Защитникът ще е готов за игра едва в края на март. На облекчен режим тренира все още и Боян Илиев, но той ще може да се включи до края на седмицата в редовните занимания.

--- pozvanete.bg