неделя, юни 04, 2006

Архивно: Проститутки и гаф, който лиши Варна от Роналдиньо

Грандиозни скандали съпътстват две от участията на родния Спартак (Вн) в Интертото. Дебютът в турнира на Николай Ишков като президент на клуба е през юни 1996 г. В първия мач българите бият 2:1 елитния немски Мюнхен 1860 у дома. Треньорът Вернер Лорант не вярва на очите си, въпреки че е дал почивка на повечето титуляри, сред които Даниел Боримиров. За успеха бележат Славейко Димитров и Захарин Сабльов. Любопитно е, че Спартак завършва с 9 души заради червени картони на Валентин Станчев и Борислав Георгиев - Бобъра. За гола си Сабльов получава 5000 лв. от местен бизнесмен. Парите са изпити същата вечер в култовата "Олимп - таверната на боговете". Месеци по-късно обаче шефът на немците Карлхайнц Вилдмозер прави сензационно разкритие пред "Шпортбилд".
- Искате ли да ви разкажа една весела историйка, която ми се случи във Варна - подхвърля едрогабаритният шеф на журналистите. - Преди гостуването на Спартак спахме в Шведския хотел край града. Същата вечер пристигнаха хора на домакините, които предложиха три компаньонки на съдиите, за да помогнат на българите.
Николай Ишков запазва типичното си чувство за хумор и отговорът му бе следният: "Вилдмозер явно е ял много вурстчета в последно време и не знае какво говори."
С факс до немския клуб Ишков обявява, че ще заведе съдебно дело. Следват официални извинения на Вилдмозер към Спартак и случаят е приключен.
Във втората си среща в групата варненци правят 1:1 в Полша срещу ЛКС (Лодз) след гол на Диян Генчев. Кошмарно е пътуването за третия мач с Камаз в Набережни Челни. Спартак лети осем часа със самолет Ан, като спира за зареждане в Ростов на Дон. По време на срещата термометърът отчита 42 градуса на сянка. Нашите повеждат с 2:0 след голове на Валентин Станчев и Марио Дафчев, но след почивката силите им привършват и руснаците изравняват.
Лятото на 2001 г. Спартак изхвърля Гроклин (Полша) след 0:1 в Полша и 4:0 в Албена. В реванша хеттрик записва Валентин Станчев, а другия гол бележи Пламен Русев. Следващият кръг Спартак бие в черноморския ни курорт и украинския Таврия (2:0). Вальо Станчев открива резултата и изработва дузпата за второто попадение. 20 мин преди края при 2:0 за Спартак треньорът Стефан Грозданов пуска в игра Генчо Симеонов. След мача се оказва, че нападателят не е фигурирал в списъка от 25 футболисти, получен в УЕФА. Шпионин разкрива новината пред украинците, те подават жалба и им е присъдена служебна победа. Генчо Симеонов обаче фигурира в списъка, който Спартак е изпратил до БФС. Какво е станало оттам нататък, никой не знае и до днес. Ясно е само, че Спартак пропуска шанса да играе в следващия кръг с френския ПСЖ, воден от Роналдиньо. Ишков разкрива, че дори уговорил с Канал+ правата на срещата срещу 1 млн. швейцарски франка. Реваншът срещу Таврия (Симферопол) е протоколен и завършва 2:2. За соколите вкарват Валентин Станчев и нигериецът Абдул. След мача от Таврия предлагат 1 млн. германски марки за Валентин Станчев и Анатоли Нанков. Вбесен от административния гаф, Ишков отклонява офертата.

--- 7sport.net Недко Петров

Няма коментари: