четвъртък, ноември 29, 2007

Атанас Атанасов: Ние сме по-стойностният отбор от Черно море

Ръководството ни е поставило за цел да бием във всеки мач, и с този е така

В събота е дербито на Варна! В 14 ч. на Коритото един срещу друг ще се изправят отборите на Спартак и Черно море. Соколите направиха редовната си пресконференция, докато моряците чакат решението на УЕФА относно слуховете за договорка на мача от Интертото с ФК Македония. "Здрав мач. Дерби. Прогнозата за времето също е добра и очаквам да има всички условия, за да се получи истинско дерби с Черно море. Двубоят срещу градския съперник има особен заряд. Той е по-голям от мачовете с Левски и ЦСКА. Варненските играчи в двата отбора приемат по различен начин тази среща." Това заяви наставникът на Спартак Атанас Атанасов преди дербито на Варна. Според него Спартак е по-стойностният отбор. "Ние сме по-добри. Аргументите ми са следните - изнесохме по-стойностни мачове през есенния полусезон от Черно море, а и като единици на терена сме по-силни. Трябва да бием и да зарадваме хилядите фенове, които ще дойдат на стадиона. Ръководството ни е поставило задачата да бием във всеки мач, така и сега", каза още Орела. Специалистът добави и че е видял добър тим на моряците в мача им срещу Беласица от миналия кръг. Както е известно, Черно море завърши 1:1 с петричани, като изпълнителният директор на соколите Живко Великов и Атанас Атанасов бяха на Тича да разузнават съперника. "Спартак може да има 1 точка в актива си, но ако бие Черно море, е съвсем друго. Това се опитвам да втълпя на играчите си", завърши Атанасов.

--- ole-bg.com

вторник, ноември 27, 2007

СПАРТАК ИСКА ДОПИНГ КОНТРОЛ ЗА ДЕРБИТО

Ръководството на Спартак Варна е депозирало искане до Комисията по организиране на състезанията (КОС) към Българския футболен съюз, след съботния двубой между отборите на Спартак и Черно море да бъде извършен допинг контрол.
"Ние ще поемем всички разходи по проверката," коментира изпълнителният директор на "соколите" Живко Великов.
Дербито на морската столица е в събота от 14:00 часа на стадион „Спартак”.

--- gong.bg

понеделник, ноември 26, 2007

”СОКОЛИТЕ” ЗАПОЧНАХА С ПОДГОТОВКАТА ЗА ДЕРБИТО

В понеделник сутринта футболистите на ПФК ”Спартак”-Варна направиха възстановителна тренировка след неделното гостуване в Пловдив на местния ”Локомотив”.
Няма контузени състезатели след мача от 13-тия кръг, в който спартаклии отстъпиха с минималното 1:0 на ”Лаута”.
Всички в щаба на ”соколите” тренират на пълни обороти и се готвят за предстоящото дерби срещу градския съперник ”Черно море”, което ще се състои в събота на стадион ”Спартак”.
В тима на ”синьо-белите” няма футболисти, които да пропускат срещата поради натрупани картони.

--- presscenter.bg
Спартак пада от Локо пред човек на Нюкясъл

Локомотив (Пд) победи с 1:0 Спартак (Вн) на стадиона в парк "Лаута" в мач от 13-ия кръг на "А" група. Победата бе пета за Ясен Петров и момчетата му, които вече събраха 18 точки и заемат седмото място в класирането. Спартаковци пък са на 12-о място в подрждането с 12 точки.
Единственият гол вкара защитникът Йордан Милиев в 51-ата минута. Той посрещна с глава центрираната от Даксон от корнер топка и я прати във вратата на гостите. Това бе първото попадение на Йордан Милиев в "А" група. Локомотивци можеха първи да открият резултата още в 5-ата минута, когато Стойко Сакалиев изведе Мартин Камбуров на удобна позиция, но последният стреля неточно. От Спартак (Вн) пропуск направи Хикмет в 23-ата минута, чийто удар бе спасен от вратаря на домакините Стоян Колев. Треньорският екип на гостите още преди почивката се принуди да замени Велимир Иванович, който получи жълт картон, изнерви се и бе на прага от изгонване.
След почивката "смърфовете" доминираха и успяха да вкарат важния за тях гол, а освен това изпуснаха още положения. Гостите можеха да изравнят в 60-ата минута, когато Иван Найденов нацели напречната греда на вратата на Локо (Пд). В 79-ата минута Сакалиев, след като преодоля вратаря Арнаудов, също улучи напречната греда.
Двубоят бе наблюдаван от мениджър на Нюкясъл, който си записваше старателно изявите на футболистите. Срещата бе наблюдавана от над 100 привърженици на варненския Спартак, за които ръководството бе организирало безплатна екскурзия.

Локомотив (Пловдив) - Спартак (Варна) 1:0
Локомотив: Колев, Анев, Иванов, Милиев, Йошев, Моралес, Димитров (62 Горанов), Кики, Сакалиев (82 Илиев), Даксон, Камбуров (70 Златинов)
Спартак: Арнаудов, Петров, Жеков, Илиев, Маринов, Кунчев, Боев, Найденов, Хикмет (55 Джукич), Мирчев (75 Тодоров), Иванович (41 Стоев)
Голмайстор: Йордан Милиев (51)
Жълти картони: Боев, Иванович
Съдия: Петър Тонев
Стадион "Локомотив" - 2 500 зрители

--- ole-bg.com



Атанас Атанасов, треньор на Спартак: "Подходихме мобилизирани в този мач и се борихме до последно да постигнем успех. Домакините имаха повече положения, вкараха един гол след наша грешка, ние пропуснахме също нашите шансове, особено след като и вратарят на Локомотив Стоян Колев беше блестящ. Смятам, че съдийството беше на добро ниво и не оказа влияние върху играта."

Ясен Петров, старши треньор на Локомотив (Пд): "Не съм доволен от играта ни през първото полувреме. Може би си мислихме, че ще спечелим без усилия. След почивката обаче заиграхме доста по-добре, успяхме да отбележим един гол и създадохме доста голови положения. Доволен съм и от резервните футболисти, които влязоха в края на мача. Съперникът допринесе също за откритата и интересна игра, която се получи".

Велимир Иванович, футболист на Спартак: "Мисля, че се получи интересен двубой, домакините имаха повече положения, но и ние можехме да стигнем поне до равенство. След като получихме гола в нашата врата, се опитахме да направим обрат, но съдията повлия с някои свои отсъждания. Наистина бях сменен принудително, но смятам, че нямаше да се стигне до това да получа втори жълт картон и да бъда изгонен от игра. Съдиите в някои моменти се престарават със строгостта си".

Красимир Димитров, капитан на Локомотив: "Стана доста интересен и завързан мач. През първото полувреме съперникът ни затрудни максимално, но след почивката доминирахме изцяло и смятам, че заслужено победихме."

--- ole-bg.com

петък, ноември 23, 2007

Идеята на Чавдар Димов за книга за Спартак била още от 80-те години

На редовната пресконференция на варненските "соколи" днес бе представена книгата "История на футболен клуб Спартак Варна". Неин автор е Чавдар Димов, който е син на Димчо Карачобанов, ръководител в клуба през 70-те и 80-те години.
"Идеята за тази книга е много стара - още от 80-те години на миналия век. По една или друга причина четивото така и не можа да види бял свят до този момент. В книгата съм поместил много материали за моя любим футболен клуб, които баща ми е събирал дълги години. Благодаря много на ръководството на клуба, което прие присърце идеята за отпечатването на написаната от мен книга. Изпълнителният директор Живко Великов ми помогна много, Живко Господинов пък се интересуваше постоянно как вървят нещата. Благодарности също на община Варна и председателя на Зоналния съвет на БФС Благой Калфов", каза Чавдар.
Цената на книгата е символична - три лева, и се продава в клубната канцелария и барчето на стадион "Спартак".
"Позвънете Новини" пък напомня, че всички фенове, които желаят да подкрепят своите любимци за неделния двубой срещу Локомотив, могат да се възползват от подаръка на ръководството на ПФК Спартак. От щаба на "соколите" са осигурили достатъчно автобуси и нито един привърженик на тима няма да бъде върнат. Феновете потеглят за града под тепетета в неделя точно в 6 ч. сутринта от къщичките на стадион "Спартак", където се намира администрацията.

--- ole-bg.com
Атанасов: Локо (Пд) е във възход след идването на Ясен

Наставникът на Спартак гледал два мача на предстоящия съперник на тима си. Цветомир Цанков аут за мача

Като сериозно изпитание за своя тим определи предстоящия мач с Локомотив (Пловдив) наставникът на Спартак (Варна) Атанас Атанасов. По неговите думи "железничарите" са във възход след назначаването на Ясен Петров за треньор там. Двата отбора се изправят един срещу друг в неделя в 14,30 ч. на стадиона в пловдивския квартал "Лаута" в мач от 13-ия кръг на "А" група.
"Предстои ни сериозно изпитание. Ще бъде сериозна битка. За нас остават три изключително важни мача до края на полусезона, от които трябва да изстискаме максималното. Вярвам в потенциала на моите момчета. По принцип Локомотив е във възход след назначаването на Ясен Петров за старши треньор там. Но както всеки тим, и предстоящият ни съперник си има своите слаби страни. Мисля, че ги видях в двата техни мача, които имах възможността да наблюдавам", коментира на редовната си пресконференция Атанасов.
Той няма да може да ползва трима свои футболисти. "Вратарят Цветомир Цанков отпада поради контузия. Жалко за него, тъй като това става след силния му мач с Берое. Иначе аз вярвам във възможностите на тримата ми вратари и мога да разчитам на всеки от тях. Кой измежду Генко Славов и Георги Арнаудов ще играе в Пловдив, решава треньорът на вратарите. Марко Палавестрич се възстановява от операция, а Бойко Величков все още не е възстановен напълно след сериозната си травма. Той тренира пълноценно от две седмици, старае се много, но все още не е готов да играе в мачовете", обясни Наско.
Младият специалист бе категоричен, че няма да пести силите на никой от играчите си за предстоящото дерби с Черно море следващия уикенд. "Няма за какво да се пазим. Ние сме 25 човека и всеки чака своя час", увери наставникът.
Атанасов призна, че вече се търсят футболисти на няколко поста. "Няма как иначе. Някои момчета си мислят, че са абонирани за титулярното място и смятам, че няма да им е излишна конкуренция", завърши старши треньорът на "соколите".

--- ole-bg.com
Чавдар Димов издаде книга за Спартак (Вн)

Верният привърженик на Спартак (Варна) Чавдар Димов събра историята на футболния клуб в книга. Изданието излезе от печат в началото на тази седмица и може да се закупи от канцелариите на стадиона на "соколите", съобщава www.spartak1918.com. По решение на автора творбата ще се продава на символичната цена от 3 лева, като основната цел е тя да бъде достъпна за всички, които желаят да се запознаят с историята на "синьо-белия" варненски футболен клуб.
"Тази книга е посветена на всички привърженици на Спартак. С благодарност на моя баща Димчо Чобанов, който е дългогодишен футболен деятел на клуба", пише в началото на творбата си авторът Чавдар Димов. И продължава: "Тази книга е опит да се разкаже историята на футболен клуб Спартак (Вн). В нея са описани най-значимите факти и събития, както и най-изтъкнатите личности в летоброенето на клуба. Заради своето име и традиции Спартак заслужава неговия летопис да се разпространи и да придобие публична признателност, а всяко ново представяне с подробни допълнения ще се възприема като опит за обогатяване и по-широко популяризиране на историята на този варненски клуб".
Книгата "История на футболен клуб Спартак (Варна)" ще бъде официално представена пред журналисти на редовната седмична пресконференция в петък от 12,30

--- ole-bg.com

петък, ноември 16, 2007

АТАНАС АТАНАСОВ: ИСКАМ ДВАМА НОВИ НАПАДАТЕЛИ

Старши треньорът на Спартак Атанас Атанасов желае да привлече нови футболисти през зимната пауза на първенството. “Искам поне двама нападатели. Това е постът, на който се нуждаем най-много от нови полълнения. На другите позиции също ни е важна свежест. В момента водим разговори с няколко играчи, но все пак не се знае какво ще излезе. Мисля, че от зимата към Спартак ще се присъединят добри играчи. Разбира се те трябва да са оценени, от ръководството на тима, в който играят, на разумна цена”, разкри за presscenter.bg Атанасов.

--- presscenter.bg


Ръководството на Спартак е осигурило безплатна екскурзия за всички привърженици на отбора, решили да гледат двубоя на “соколите” от 13-ия кръг срещу пловдивския Локомотив. До този момент са осигурени 4 автобуса за феновете, но ако те не са достатъчни ще бъдат осигурени още.

--- presscenter.bg

вторник, ноември 13, 2007

След тридневната почивка, която получиха футболистите на Спартак след домакинския успех над отбора на Берое (1:0), утре те ще направят първа тренировка за седмицата. Заниманието на тима ще пропусне сърбинът Марко Палавестрич, който претърпя успешна операция на лявото рамо. Освен него на клубния стадион на “соколите” няма да тренира и юношата на клуба Емил Дончев, който се възстановява от операция на кръстни коленни връзки, а поради ангажимент с младежкия национален отбор, на тренировката няма да присъства и нападателят Владислав Мирчев.

---presscenter.bg

неделя, ноември 11, 2007

Стоян Георгиев носи първа домакинска победа на Спартак

Спартак (Варна) постигна първата си домакинска победа през настоящото първенство, след като в среща от 12-ия кръг днес победи Берое с 1:0. Единственото попадение бе дело на защитника Стоян Георгиев в 77-ата минута. Мачът се игра при изключително тежки условия – наводнен терен, непрестанен дъжд и ниски температури.
”Соколите” пропуснаха да си осигурят победата още през първото полувреме, когато вратарят на гостите Беконо направи няколко смешни отигравания, но пък в същото време се превърна в герой за своя тим със спасяванията си. Варненци изпълниха около 7-8 корнера, имаха и няколко възможности за центрирания или удари от фаул. Най-чистото положение се откри пред Кунчо Кунчев, който в 34-ата минута бе изведен перфектно от Велимир Иванович, но, останал очи в очи с Беконо, би топката в него. Камеруценът на няколко пъти изпусна мократа топка при центрирания от страна на спартаковци, но нямаше кой да притича и да я забие в мрежата. С пропуски през първата част за варненци се отличиха още Владо Мирчев, Веле Иванович, Иван Найденов и Дарин Тодоров. Гостите пък отвърнаха с няколко опасни контраатаки, които за радост на 1000-та зрители не завършиха с попадение.
След почивката гостите заиграха по-добре и в първите минути имаха териториален превес. В 65-ата минута Герасим Заков подаде много добре към Станев, който центрира към непокрития Атанасов, но той се размина на сантиметри с топката. В 69-ата минута на терена се появи Младен Стоев, който се възстановяваше от проблеми с язвата, и от който се очакваше да се прояви със своите специалитети – пряк свободните удари. В 77-ата минута той центрира от един фаул, Беконо за пореден път изпусна топката, нападател на Спартак притича и шутира в защитник, след което Стоян Георгиев заби единствения гол в срещата – 1:0. Това бе първо попадение за левия бранител с екипа на ”соколите”. До края на двубоя гостите имаха две отлични положения за гол, но Цветомир Цнаков прояви отличен рефлекс и запази победата за своя тим.
С този успех варненци събраха 12 точки, колкото има и Берое.

Спартак (Варна) – Берое 1:0
Спартак: Цанков, Ст. Петров, Жеков, Б. Илиев, Ст. Георгиев, Кунчев, Иванович (84 Маринов), Хикмет (68 Стоев), Найденов, Тодоров (75 Боев), Мирчев
Берое: Беконо, Дзаферович, Иво Иванов, Христов, Харизанов, Минчев, Сандански (83 Пекин), Танев, Митев, Атанасо (83 Желев), Заков
Голмайстор: Ст. Георгиев (77)
Жълти картони: Харизанов, Митев
Съдия: Ангел Ангелов
Стадион „Спартак” – 1000 зрители

--- ole-bg.com


Наско Атанасов: На такъв терен тактиката и техниката са на заден план

Наставникът на Спартак Атанас Атанасов бе много доволен от победата на своя тим над Берое. "Получи се много мъжки мач. Двата отбора се раздадоха до краен предел. През първото полувреме пропуснахме да си решим мача, след като изтървахме три чисти положения за гол. Смятам, че на този терен техниката и тактиката остават на заден план. Този двубой бе решен от морално-волевите качества. При нас имаше напрежение, тъй като на всяка цена трябваше да спечелим трите точки, с оглед на досегашния ни актив. Берое демонстрира бойка игра и ни затрудни максимално. Ако гостите продължават да играят по този начин, и ако игнорират финансовите и организационните си проблеми, което им го пожелавам, ще са в средата на таблицата в нашето първенство. Пропуските през първата част се дължаха на напрежението при нас. Освен това на някои футболисти толкова са им уменията. Не може да искаме от Кунчо Кунчев например да бъде топ-реализатор", коментира Атанасов.
Запитан дали е доволен от представянето на нападателите си, младият специалист отговори: "От Владо Мирчев съм доволен. Той възвръща формата си отпреди контузията. Колкото до Дарин Тодоров - от него има какво още да се желае. Но той е млад футболист и тепърва ще развива потенциала си".

--- ole-bg.com


Николай Демирев: Загубихме с грешка на Беконо, но не го обвиняваме

Администравният директор на Берое Николай Демирев, който временно изпълнява длъжността старши треньор, призна, че неговият тим е загубил след грешка на своя вратар Беконо. "Поздравявам домакините за победата. Получи се изключително тежък мач. Радвам се, че моите футболисти се проявиха като мъже. За съжаление една грешка на нашия вратар доведе до този неуспех. Не обвиняваме Беконо, но на практика се получи така", обясни Демирев.
Той призна, чБерое продължава да се готви по план, въпреки неразбориите около собственика и дължимите към футболистите заплати. "Момчетата получават почивка в неделя и понеделник и във вторник отново са на тренировка", завърши Демире

--- ole-bg.com

Четирима играят с контузии

С болки в глезенаизигра мача Велимир Иванович. Халфът бе сменен, тъй като след шпагат на Харизанов получи нов удар на болното място.
- Тази болка е нищо. Най-важно е, че спечелихме. На този терен беше ясно, че който вкара гол, ще вземе трите точки - коментира Иванович.
С неотшумели контузии играха също Иван Найденов, Ахмед Хикмет и Цветомир Цанков. След повече от един месец на терена се завърна Младен Стоев. Както е известно, Маджо лекуваше язва. Именно от него започна атаката за единствения гол.

--- 7sport.net

понеделник, ноември 05, 2007

Славия – Спартак 5:0

Славия: Господинов, Дяков, Петков, Симонович, Лазаров (20Елтон, 46Орлинов), Георгиевски (67Дюлгеров), Керчев, Ортега, Кавдански, Илиев, Кюмюрджиев
Спартак: Арнаудов, Петров, Жеков, Илиев, Георгиев, Боев, Иванович, Тодоров (13Славов), Найденов (64Джукич), Кунчев (78Мирчев), Хикмет
Голмайстори: Лазаров(2), Илиев, Орлинов, Керчев
Червени картони: Арнаудов
Жълти картони: Дяков, Кавдански
Стадион - Славия
Съдия: Мартин Богдев

Отборът на Славия набута 5 попадения в кошницата на Спартак Варна в мач от 11-ия кръг за крайното 5:0. С две попадения за белите се отчете Здравко Лазаров, а с по един гол Илия Илиев, Мартин Керчев и Орлин Орлинов. Въпреки загубата 50-те фена на Спартак не спряха да дерат гърла и да подкрепят своя отбор и след края на двубоя.
Още в седмата минута след едно центриране на Илиев, Здравко Лазаров показа своя стил. “Електричката” наказа варненци като прати топката в мрежата на Арнаудов с фантастична задна ножица от точката на дузпата. В 14-та минута почти всички надежди за момчетата на Атанас Атанасов приключиха. При една от атаките на домакините бившият играч на Спартак Ортега се сблъска със стража на варненци Арнаудов и съдията отсъди дузпа за „белите” и червен картон на вратаря. 11-метровият удар бе изпълнен от Лазаров, който не сбърка и покачи за 2:0. Малко след като отбеляза дузпата обаче, Лазаров получи контузия. Лекарският екип на Славия му оказа медицинска помощ, но секунди, след като Електричката се върна в игра, той напуска терена, накуцвайки. На негово място в влезе Елтон. Бразилецът също се контузи в края на първото полувреме и бе заменен от Орлин Орлинов. През второто полувреме славистите отново бяха пълен господар на терена. В 61-ата минута Илия Илиев отправи страхотен шут от 30 метра , след който топката влезе в горния ляв ъгъл на вратата на Спартак Вн, а резултатът стана 3:0. Само четири минути по-късно Мартин Керчев направи резултата 4:0. Неговият удар от близо 30 метра се удари в лявата греда и влезе във вратата. Крайното 5:0 оформи Орлинов, който премина защитниците и стражът на Спартак и оформи разгрома на варненския клуб. По този начин той развали настроението на 50-те фена на “соколите” пропътували разстоянието от Варна до София. Въпреки лошия резултат за “спартаковци”, ултрасите дошли да подкрепят отбора, пееха и след последния съдийски сигнал.

--- presscenter.bg

неделя, ноември 04, 2007

Гетов напусна Спартак

Тръгвам си по лични причини, твърди главният мениджър на тима

Точно преди гостуването на Славия главният мениджър на Спартак Пламен Гетов напусна клуба по собствено желание. В събота сутринта той се разбра с изпълнителния директор Живко Великов да си тръгне. Срещата продължи само 15 минути.
- Тръгвам си по лични причини, които ме задържат в Плевен. Благодаря на родния Спартак, че ми даде възможност да работя за него. Желая успех на отбора и оставам с най-добри чувства към клуба - заяви Гетов.
Живко Великов също потвърди, че раздялата е цивилизована.

--- 7sport.net