понеделник, май 19, 2008

Радо Станев: Аз искам да остана, всичко зависи от ръководството

Вратарят на Спартак Радостин Станев за пореден път се врече във вярност на родния си клуб, за който изнесе много силна пролет. "Дали оставам зависи от ръководството и целите догодина. Трябва нещата да са ясни от самото начало. Аз лично съм говорил, имам предложение за оставане, каквото е и моето желание. Аз съм казвал винаги, че това е моят отбор и ще направя всичко възможно да остана. Ако шефовете вземат добри футболисти и всичко е ясно - с бюджет и останалите сериозни неща, нужни на един отбор, целите ще бъдат високи", каза Радо.
Той поздрави юношите на Марек за това, че са стояли добре на терена срещу Спартак. "Биха Ще направя всичко, за да остана, това е моят отборсе и се мъчиха да играят футбол. За нас това 11-о място е много добре, ако гледаме положението, в което бяхме", каза опитният страж.

--- ole-bg.com
Спартак (Вн) - Марек 2:0

- Спартак: Радостин Станев, Венцислав Маринов, Станислав Петров, Стоян Георгиев, Димитър Стефанов, Будимир Джукич (83 Марко Савич), Мартин Димов (46 Иво Михайлов), Кунчо Кунчев, Иван Найденов (87 Йордан Пенев), Боян Илиев, Димитър Воденичаров
- Марек: Варадинов, Горанов, Младенов, Данаилов, Павлович, Крумов, Андреев (60 Кралев), Карачиновски (79 Кръстев), Пешев, Лазаров (88 Виачки), Таволички
- Голмайстори: Ст. Георгиев (51), Найденов (69)
- Съдия: Асен Николов
- Стадион "Спартак"

Спартак (Варна) победи с 2:0 Марек в мач от последния кръг на българската "А" група. За "соколите" играха основните футболисти, докато гостите от Дупница, които отдавна изпаднаха, дойдоха с юношите. Срещата започна с едноминутно мълчание в памет на бившия защитник на Спартак Здравко Радев, който точно преди пет дни (12 май) щеше да навърши 36 години, но коварна болест го покоси в края на 2005 г.
Първото полувреме бе скучно, като противно на очакванията младият отбор на гостите се държа добре и дори отправи три далечни удара към Радо Станев, чрез капитана си Даниел Младенов. "Соколите" също имаха две възможности, пропиляни от Димитър Воденичаров.
През втората част логичното се случи като в 51-ата минута Иван Найденов центрира отляво към стоящия до лявата греда на Варадинов Стоян Георгиев, който безпроблемно направи 1:0. В 69-ата минута пък Иван Найденов направи нещо средно между центриране и удар, топката мина като на шега през куп играчи на двата отбора и спря в мрежата на слисания страж на гостите - 2:0. Варненци имаха и други положения, но в крайна сметка не можаха да вкарат за първи път три гола в един мач през този сезон.
С успеха "соколите" приключиха сезона на 11-о място, като изпревариха в последния момент Ботев (Пд).


Коментари след мача:

- Ради: Свършихме пред тимове, сочени за хит на пролетта

За този мач не бива да си губиме времето като влизаме в подробности, по простата причина, че ние отдавна сме си свършили работата. Имаше обаче нещо, което през целия двубой не ми хареса. Не че се правя на голям максималист и че моите изисквания са много високи, но самият футбол не го търпи. През повечето от времето в по-голямата част от футболистите се чувстваше една надменност. Срещу нас бяха млади момчета, които обаче бяха доста амбицирани да покажат своите възможности. Трудеха се, бореха се. В някои моменти имахме известни затруднения. Но в крайна сметка да не си разваляме настроението. Това може би е моментно състояние на тези играчи. Трябва да сме горди, че тази пролет изпълнихме основната цел и то предсрочно. Удовлетворява ме много, че в крайното класиране успяхме да изпреварим доста отбори, някои от които през пролетта, и то доста заслужено, бяха определяни за хит на пролетния полусезон и т.н. Ние сме преди тях в класирането", каза Здравков, който за пореден пък обяви, че има принципна договорка със Спартак за оставането си начело на тима, но все още не е подписал договор. "Няма разминавания между моите желания и тези на ръководството. Просто не е подписано нищо", каза специалистът.


- Стоян Георгиев, защитник на Спартак:
"Въпрос беше на време да вкараме гол, след това се отпуснахме, иначе можехме да се разпишем и повече пъти. Няма значение кой вкарва, важното е отборът да бие. Относно бъдещето ми, сега отивам в София и ми предстоят разговори със Славия. Моето желание е да играя и догодина в Спартак".

- Боян Илиев, капитан на Спартак:
"Пак не можахме да вкараме три гола. Ще оставим по-добрите игри за другия сезон. Труден мач дотолкова, че излязохме малко отпуснати. Важното е, че вкарахме два гола и победихме. Чувствах, че играем приятелска среща с юношите, тъй като съперникът ни играеше със старите ни екипи. Засега съм тук, имам договор до 30 юни. Никой друг отбор не ме е търсил да ми предлага нещо. Водени са разговори за нов договор, но не сме се уточнили още".

- Иван Найденов, полузащитник на Спартак:
"Момчетата дойдоха да играят за себе си. Ние играхме за феновете си. Бяхме малко отпуснати, но важното е, че победихме. Не знам дали оставам. Има време, ще мислим, но най-вероятно оставам. Не мога да коментирам дали имам оферти".
Станислав Петров, защитник на Спартак:
"Радвам се, че победихме, въпреки че играхме малко поотпуснато. Получи се добър мач, можехме да вкараме още повече голове. Договорът ми не е приключил. Мисля, че ще остана".

--- ole-bg.com

неделя, май 11, 2008

Черно море - Спартак (Варна) 0:0

Черно Море: Илчев, Периш, Стоянов (72 - Т. Колев), Домакинов, Александров, Томаш (81 Джоров), Рикардо, Д. Георгиев, Александров-Кривия, Андонов, Тигран (65 - Моке)

Спартак (Варна): Станев, Петров, Ст. Георгиев, Димов, Маринов, Джукич, Боев, Мирчев (67 - Воденичаров), Кунчев (92 - Стефанов), Найденов, Илиев (89 - Михайлов)

Жълти картони: Рикардо, Д. Георгиев (Ч), Станев, Ст. Георгиев, Джукич, Боев, Кунчев, Найденов
Съдия: Станислав Тодоров
Стадион: "Тича"

Черно море и Спартак не можаха да си вкарат гол в 59-ото варненско дерби на ниво "А" група. Мачът от 29-ия кръг се игра на стадион "Тича". Повече за ремито трябва да съжаляват "моряците", които гонят петото място, а след този кръг са седми, на две точки от Славия и Черноморец. "Зелено-белите" удариха две греди и доминираха през второто полувреме. "Соколите" пък имаха сериозни претенции за дузпа в 79-ата минута. Любопитното е, че всички футболисти на Спартак излязоха с коси боядисани в синьо.

Първата голова ситуация бе за "синьо-белите". Иван Найденов стреля от фаул, но право в ръцете на Илчев. Малко след това силен шут на Владо Мирчев се удари във външната страна на мрежата на черноморската врата. "Моряците" отвърнаха с удар от фаул на Сашо Александров-Кривия, който също бе спасен от вратаря Радо Станев. Малко след това капитанът на Спартак Боян Илиев нахлу по левия фланг, откъдето центрира към Иван Найденов, чийто удар обаче бе лек и безпроблемен за Илчев. При едно мелле пред вратата на "соколите" пък Радо Станев изпревари играчите на Черно море и улови. Станислав Стоянов в 39-ата минута стреля силно извън наказателното поле, но в аут. В 44-ата минута Иван Найденов отново шутира от пряк свободен удар, а Карамфил Илчев изби топката в корнер. Реферът Станислав Тодоров изненадващо не позволи ъгловият да бъде изпълнен и свири край на полувремето.

Втората част започна вихрено за Черно море. В рамките на три минути Георги Андонов на два пъти нацели гредата - първо след разбъркване в наказателното поле, а след това с много добър изстрел от фаул. Черноморци продължиха да търсят гола, но нападателят Тигран Гарабахтисян пропусна на два пъти от изгодни позиции. Това сториха след това Дани Георгиев и резервата Масена Моке на два пъти, като при ударите на конгоанеца Радо Станев бе на мястото си. В 79-ата минута Иван Найденов тръгна да атакува отляво и с глава се опита да изведе свой съотборник, но топката се спря в ръката на бранител на Черно море. Свирката на съдията Станислав Тодоров остана безмълвна, футболистите на Спартак скочиха да му искат сметка, но той им направи жест, че ръка е имало, но тя е била прибрана до тялото. В следващата минута Домакинов изтърва стопроцентово положение, след като Кривия сложи топката на главата му, но той би на сантиметри от вратата. До края на мача и двата отбора можеха да се поздравят с трите точки. Първо Жовалдир Периш остана отляво на атаката сам срещу Станев, но шутира силно над вратата. В последните секунди пък след пряк свободен удар за Спартак Воденичаров стреля с глава, но Илчев бе на мястото си и запази резултат непроменен - 0:0.

--- ole-bg.com


Ради: Точката не е успех за Спартак, нямаше еднакъв съдийски критерий

Наставникът на Спартак Ради Здравков даяви, че тимът му е бил по-добрият в мача с Черно море. След срещата, за първи път специалистът нападна съдийството. "Винаги съм се старал да бъда лаконичен, въпреки че е имало много неща за казване. Днес обаче ще пропусна. Хубаво е, че има такова дерби, такава атмосфера. Хубаво е за футбола. Оставаше двата отбора да покажат възможностите и потенциала си. Нашият отбор, като изключим първите 5-6 минути от второто полувреме, контролираше в по-голямата част от мача събитията. Да не кажа по-силната дума доминирахме. Действията на терена се диктуваха не само от поведението на футболистите, но и с действията на хората,които са отговорни занормалното протичане на срещата. Играчите бяха в унисон с атмосферата. Мъжки и коректен двубой. Няма начин да няма единоборства. Но както се казва в подобни случаи всичко спорно се свири в едната посока. Аз не искам да използвам думата спорно. В нашия случай спорно нямаше, защото очевадни нарушения бяха подминавани. Фрапиращи ситуации. Ще си позволя да кажа следното: имаше дузпа за Спартак и то не 100-процентова, а много повече. Показахме, че макар и с привидно по-малки възможности може да оспорваме двубой крещу отбор с високи цели, бюджет и организация. Преди мача ми казаха да направя съпоставка между футболистите на двата отбора. По-обективни причини не взех отношение. Завоалирах въпроса. Сега смело твърдя, че играчите на Спартак не са по-лоши от тези на Черно море. Дали щеше да даде край на полувремето, ако ъгловият бе в полза на Черно море. Зададох си въпроса, зададох го и на съдията. Ако критерия бе еднакъв да, но не стана. Точката не е успех за Спартак", коментира бившият национал.

--- ole-bg.com


Великов: Гледайте повторенията, за да видите каква трагедия е шуменския гей


Изпълнителният директор на Спартак Живко Великов похвали играта на футболистите на своя тим, но отправи остри нападки към рефера Станислав Тодоров. "Съдийска трагедия. За дузпата и всичко останало става дума. Нека цяла България да гледа повторенията и да види каква трагедия е тоя шуменския гей. Момчетата се бориха доколколото могат, но когато съдията не те оставя да се бориш и да играеш футбол, какво трябва да правиш? Видяхте какво накъсване на играта, постоянно фаулове в тяхна полза. Какво да коментирам повече?", заяви ядосано босът.
Той добави, че тимът вече работи по новите попълнения. "Селекцията сме я почнали. Пращаме хора в Португалия и Аржентина. За Португалия днес лети човек. Там има последен кръг на втора дивизия. Целите ще са ясни като нагласим бюджета в следващите 15 дни, за да видим какви пари ще имаме за годинат", завърши Великов.

--- ole-bg.com


Иван Найденов: Показахме, че сме отбора на Варна

Голмайсторът на Спартак Иван Найденов е убеден, че е имало чиста дузпа през второто полувреме на варненското дерби, когато топката срещна ръката на бранител на моряците.
"Играхме добре. Съдията не ни даде чиста дузпа. Като се има предвид съдийството, може и да е успех тази точка. С глава насочих топката към Кунчо Кунчев и тя срещна ръката на играч на Черно море. Съдията цял ден подкрепяше домакините. Спартак игра за честта си, публиката си и да покаже, че е отборът на Варна", каза след дербито един от най-добрите играчи на соколите този сезон Иван Найденов.

--- ole-bg.com

четвъртък, май 08, 2008

РАДИ: "Ще играем за себе си и феновете! Психологическото предимство е наше"!!!

Старши треньорът на "Спартак" Ради Здравков смята, че психологическото предимство е на страната на неговия отбор, защото е постигнал целта си - оставане в "А" ПФГ. "Ще играем за себе си и феновете. Няма да пазим персонално най-добрия футболист на "Черно море" - Александър Александров (Кривия). На съперника му трябват точки, на нас добър футбол и резултат.
За "Спартак" няма да играят централният защитник Станислав Жеков, нападателят Марко Савич и наказаният Велимир Иванович.

--- varna-sport.com


Ради дебютира в дербито

Дебют като треньор в дербито на Варна ще запише Ради Здравков. Той е водил и двата отбора, като в момента това е четвъртият му период в „Спартак“. Преди това Ради е бил начело на „соколите“ два пъти в елита - 1998/1999 и пролет 2004, и веднъж в „Б“ група - 2005/2006. През сезон 1999/2000 специалистът връща „Черно море“ при майсторите след 6-годишно отсъствие.
За първи път в битката за града могат да участват също Мартин Димов („Спартак“) и Тигран Гарабахтсян, Тодор Колев и Кристиян Спречакович. От действащите футболисти на отборите единствено Кунчо Кунчев и Михаил Лазаров са играли и за двата тима в този мач.

--- nardelo.bg

понеделник, май 05, 2008

Спартак (Вн) - Локомотив (Пд) 2:1

- Спартак: Цанков, Ст. Петров, Маринов, Ст. Георгиев, М. Димов, Б. Илиев (66 Боев), Кунчев, Иванович (90 Д. Стефанов), Найденов, Мирчев, Воденичаров (77 Величков)
- Локомотив: Акалски, Мечечиев, Кюмюрджиев, Милиев, Горанов (69 Стойчев), Вели, Да Силва (46 Заков), Въндев, Кр. Димитров (81 Банев), Тон, Сечков
- Голмайстори: Найденов (12, 68 д); Въндев (90)
- Жълти картони: Иванович; Мечечиев, Стойчев, Банев
- Съдия: Георги Караколев
- Стадион "Спартак"

Спартак (Варна) ще играе и през следващия сезон в "А" група, след като тази вечер победи Локомотив (Пд) с 2:1 у дома в мач от 28-ия кръг на елитното ни първенство. В същото време 14-ият в класирането Беласица завърши наравно 1:1 срещу Черно море и е с 20 точки, срещу 27 за "соколите" два кръга преди края. Спартаковци вече са 12-ти като зад тях е и друг застрашен от изпадане - Берое с 25 точки. Марек и Видима пък сигурност са в "Б" група от догодина.

"Соколите" изнесоха може би най-добрия си мач през сезона днес, като създадоха доста положения и сътвориха хубави комбинации. Още в третата минута Владо Мирчев нацели горната греда след центриране от корнер и рзбъркване пред вратата на Локомотив. Малко след това отново нападателят отправи силен шут отдалеч, но вратарят Акалски спаси. В 12-ата минута "соколите" вече ликуваха. Владо Мирчев излъга двама футболисти на Локото, пусна топката между двама играчи към Велимир Иванович, сърбинът премина един защитник и от аутлинията центрира към връхлитащия Иван Найденов, който с прецизен удар направи 1:0. До почивката варненци създадоха още няколко опасни атаки, но не стигнаха до попадение.

През втората част домакините отново имаха надмощие, което се материализира в 68-ата минута. Велимир Иванович направи дълъг рейд и навлезе в наказателното поле, където бе фаулиран от Йордан Милиев и съдията Георги Караколев посочи бялата точка. От дузпата Иван Найденов без проблеми матира за втори път Акалски за 2:0. Варненци имаха още положения, но в 90-ата минута допуснаха Явор Въндев да им отбележи гол, който бе последен в мача и така Спартак победи с 2:1.

В следващия кръг тимът гостува на градския си съперник Черно море, а в последната си среща този сезон приема изпадналия Марек.

--- ole-bg.com / снимка: lportala.net


Ради: Идвайки във Варна, бях сигурен, че изпадането не стои на дневен ред

Наставникът на Спартак Ради Здравков поздрави своите футболисти за успеха, който остави тима в елитното първенство на България. "Един изключително важен мач за Спартак. На всяка цена трябваше да бъде взет. Футболистите заслужават похвала. Не само за този мач, ами и за всичко това, което направиха до този момент. Идвайки във Варна, аз бях сигурен и убеден, че изпадането на стои на дневен ред пред отбора на Спартак. Това нещо се постигна два кръга преди края на първенството, което е още по-радващо. Използвам случая да благодаря на футболистите, които имат основна заслуга за оставането на Спартак в "А" група. Оттук нататък стоят ред въпроси, които може човек да си ги зададе. Да, Спартак остана там, където му е мястото, което е "А" група, но стоят доста въпроси пред него. Иначе за мача няма какво повече да допълня. И Аян каза, че е заслужена победата. Да, тя можеше да бъде по-изразителна, но залогът си оказва влияние. В някои ситуации нещата не стояха така както ни се иска на всички - не се завършиха по най-добрия начин. По-важното е, че отборът игра рационално и практично, с което постигна това, което му трябваше", заяви Здравков.

Запитан за коментар относно жълтия картон на Велимир Иванович, 51-годишният специалист отговори: "Какво да правим, явно че така е трябвало да бъде. Аз обаче оспорвам жълтия картон. Нарушението на Веле не беше отзад, беше малко отстрани. Да, извърши такова нарушение, но пък съдията в началото на срещата избра един критерий, който точно в този случай не спази. В крайна сметка картонът е факт и за него първенството приключи".

--- ole-bg.com / снимка: lportala.net

петък, май 02, 2008

Без почивка в Спартак

След равенството в Стара Загора, "соколите" продължават напред в битката за запазване мястото си в елитната ни футболна група. Треньорският щаб реши, че няма време за почивка и подготовката за предстоящия домакински двубой срещу тима на "Локомотив" - Пловдив стартира.
В четвъртък футболистите проведоха една възстановителна тренировка. За радост на медицинския щаб след мача срещу "Берое" в тима няма контузени състезатели.
Халфът Иван Найденов изтърпя наложеното му наказание от една среща лишаване от състезателни права, заради натрупани жълти картони и в неделя срещу пловдивския "Локомотив" ще се завърне на титулярното си място.
Двубоят ще пропусне Будимир Джукич, който изтърпява наказание от две срещи.
Мачът от 28-мия кръг на първенството е в неделя, от 18 часа, на стадион "Спартак".

--- spartak1918.com

четвъртък, май 01, 2008

Берое - Спартак (Варна) 0:0

- Берое: Пламен Колев, Христов (46 Миленов), Танев, Еламе, Делиминков, Буклеев, Генчев (46 Атанасов), Милосавлевич, Апостолов (72 Здравко Тодоров), Видолов, Златинов

- Спартак: Цанков, Маринов, Петров, Димов, Георгиев, Илиев, Кунчев, Мирчев (75 Величков), Воденичаров (85 Стефанов), Боев, Иванович

- Жълти картони: Милосавлевич, Атанасов (Берое)

- Съдия: Христо Ристосков

- Стадион: Берое - 6000 зрители

Берое и Спартак (Варна) не успяха да се победят в важен за оцеляването в елита мачо т 27-ия кръг на "А" група. Двата тима спечелиха само по точка, но тя може да се окаже безценна за крайното класиране с оглед на вчерашната загуба на третия застрашен от изпадане отбор на Беласица. Ако приемем, че в последните три кръга Беласица бие, ще събере 28 точки, така че Спартак се спасява с победа и равенство. Преките двубои между "соколи" и "комити" са в полза на варненския тим.

В началните минути по-активният отбор беше този на Берое и в 19-ата минута халфът Атанас Апостолов можеше да открие, но ударът му с глава нацели напречната греда след асистенция на Христов. След 20-ата минута варненци се активизираха и създадоха няколко опасности пред вратата на Берое. В 38-ата минута сърбинът Велимир Иванович, който бе най-активния за гостите, отправи опасен удар. В 39-та минута капитанът Илиев пропусна едно от най-чистите положения, след като от пет метра остана непокрит и би в аут.

През второто полувреме мачът още повече доскуча на публиката, старозагорци продължаваха да играят слабо, а Спартак разчиташе на контраатаки. В 89-та минута Иванович профука най-чистото положение. След като елиминира вратаря Пламен Колев, той от три метра би над празната врата на "зелените". В ответната атака резервата Здравко Тодоров отправи коварен удар от границата на наказателното поле, но вратарят Цанков изби в корнер.

До края на първенството Спартак приема Локомотив (Пд) и Марек, а гостуването му е на градския съперник Черно море.

--- ole-bg.com / снимки: beroe-bg.com


Ради Здравков: Няма уговорка, разочаровани сме, че не бихме

Наставникът на Спартак (Варна) Ради Здравков отрече да е имало уговорка между неговия тим и Берое за днешното нулево равенство в Стара Загора. "Не знам дали сме отстъпили инициативата на домакините. Но смея да твърдя, че отборът, който доминираше и търсеше повече победа, бе нашият", бе краткият коментар на треньора на гостите за показаното на терена от неговите футболисти. Спецът отрече двата отбора да се договаряли помежду си за равенството, което ги урежда в борбата за оставането на в "А" група. "Можех да прочета разочарованието в очите на моите играчи, които наистина съжаляваха за изпуснатите две точки", добави още Ради Здравков.

--- ole-bg.com