понеделник, май 17, 2010

Обсъждат Спартак на стадиона

От „Спартак“ съобщиха, че утре в 10 часа в административната сграда на клуба ще се проведе разширено заседание на съвета на директорите. На него са поканени ветерани, фенове и деятели на клуба. „Ще изнесем пълна и актуална информация за „Спартак“. Тези, които дойдат, ще научат всичко, което ги интересува за клуба. Нека ветераните ни знаят, че чукат на отворена врата и никой от ръководството не е имал намерение да крие информация от тях“, съобщи за „Народно дело“ Антон Луков. Той призна, че никога не е отказвал среща на тези, които искат да разберат какво става в „Спартак“. „Дори си дадох личния телефон на част от ръководителите на фенклуба и им казах, че ако искат, може да се срещаме всеки ден и да обсъждаме клубни въпроси“, допълни Луков.

--- ole-bg.com
Декларация на ветераните на ПФК Спартак Варна

Легендарни футболисти на някогашния славен ФК „Спартак” Варна Вн разпространиха днес протестна декларация, възмутени от досегашното управление на клуба. Декларцията, копия от която са изпратени до Президента на БФС, кмета на Варна, председателя на Общински съвет Варна, управителя на Област Варна, Окръжна прокуратура Варна и Директора на НАП Варна, гласи следното:
Уважаеми господа, ние футболните личности, дали най-хубавите си години за една човешка кауза наречена „Спартак” Варна, изразяваме своята гражданска позиция, следвайки законовото право в Република България. Затова искаме:
1. Министърът на спорта да използва законовото си право и да наложи мораториум на цялата спортна база, която една част е държавна публична собственост и в нея влиза СК „Локомотив”, а другата-„СК „Спартак” се състои от стадион „Спартак” и неговите прилежащи територии, както и още три парцела за жилищно строителство като апортна вноска на Община Варна.
2. Президентът на БФС да състави експертна комисия, която да провери и установи дали ПФК „Спартак” Варна има законното право да запази своя професионален лиценз.
3. Кметът на Варна да направи предложение за свикване на извънредна сесия на Общински съвет-Варна, относно бъдещето развитие на един славен футболен клуб „Спартак” Варна.
4. Управителят на на Област Варна има законово право да прекрати сключения договор за ползване на СК „Локомотив”, тъй като настоящото ръководство на ПФК „Спартак” Варна не направи нищо за най-ценното богатство-талантливите деца от школата на „Спартак” Варна
5. Окръжна прокуратура да се самосезира и да направи необходимата проверка как и по какъв начин бесъздадено през 2006 г. това „Спортен комплекс Спартак” АД с тожгавашния общински съветник на ДПС Иван Славков и фирмата му „Барет Ауто”.
6. Директорът на НАП-Варна да разпореди одиторска проверка на ПФК „Спартак” Варна и „Спортен комплекс Спартак” АД и да се публикуват публично актуалното състояние на двете дружества.
7. След приключване на всички законови проверки, ние футболните личности на „Спартак” Варна искаме цялата проверена документация да се предостави на Премиера на Република България. Така г-н Бойко Борисов ще разбере, че в морската столица Варна има още един славен футболен клуб, който се казва „Спартак”. Този клуб докара в България през 1983 г. великия „Манчестър Юнайтед” и големия английски футболист Сър Боби Чарлтън. Ние вярваме, че справедливостта ще възтържествува. Знаем пътя на истината и с помощта на десетките хиляди достойни и честни спартаклии ще изградим един нов и чист европейски футболен клуб „Спартак” Варна, който ще носи радост на децата и ще доставя удоволствие на хората!”.

--- ole-bg.com / снимка: varna-sport.com
Бивш шеф: Клуба трябва да го има

Според бивш шеф на „Спартак“, пожелал да не бъде цитирано името му, ще е глупост, ако се закрие клубът. „Спартак“ трябва да го има. Реално дълговете са 3,3 млн. лева, а парите, които трябва да се платят за лиценза – 250 000 - 300 000 лева, но при преговори сумата ще бъде драстично свалена“, заяви той.
Към днешна дата ПФК „Спартак“ АД дължи 2,2 млн. лева на Митко Събев и 600 000 на държавата, погасяващи се на вноски. Към бивши играчи, треньори и други лица задълженията са 500 000 лева. Сред тях 100 000 лева към „Литекс“, 80 000 лева към „Локомотив“ (Мз), 12 000 лева на Румен Димов, 6000 лева на Радостин Станев и т.н. Другите разходи са 400 000 лева към собственика на клуба „Спортен комплекс (СК) „Спартак“ АД. От това дружество вече са възстановили 960 000 лева на Добрин Добрев, които той даде за клуба миналата пролет. Съветът на директорите на СК „Спартак“ АД е обезпечавал отделно и издръжката на клуба през периода декември 2009/май 2010.
Най-належащи в момента обаче са сумите за лиценза, ако продължава да стои на дневен ред. От тях 180 000 лева са към напусналите играчи и треньор от есента. Засега водените с тях преговори за разсрочено плащане удрят на камък. При положение че не стигне до споразумение, е възможно клубът да заведе дело в граждански съд за неправомерно решение на арбитражен съд относно трудовоправни взаимоотношения. Така ще бъдат спечелени още няколко месеца. С Гриша Ганчев и „Локо“ (Мз) пък може да се постигне договорка за разсрочено плащане. Въпросът е обаче дали настоящото ръководство иска да се бори докрай за лиценза, или вече окончателно е решило да учреди нов клуб.

--- narodnodelo.bg
15.05.2010
„Соколите“ завършиха девети

Отборът на „Спартак“ завърши най-срамния си сезон в историята на девето място в Източна „Б“ група, след като изгуби с 0:3 от съименника си от Пловдив в мач от последния кръг във Варна. Домакините тръгнаха чак след като губеха в резултата с три безответни гола в 56-ата мин. С почетно попадение се разминаха заигралият като централен нападател Латин Венков - на два пъти, и Живко Бояджиев, а гол на Калоян Генчев бе отменен със спорна засада.

„Спартак“ (Вн) - „Спартак“ (Пд) 0:3
Голмайстори: Христов-16, Вълчев-34, Стаев-56
„Спартак“ (Вн, 1-4-4-2): Банков – Луго, Маринов, Венков, Михалев – Бояджиев, Илчев (31-Бомбов), Костадинов, Димов – Драголов (61-Ст.Христов), Щерев (46-Генчев)
„Спартак“ (Пд): Николов (71-Стойчев), Аргиров, Стаев, Димов, Вълчев, Стоянов, Чомаков, Мекиков (46-Коларов), Апостолов, Христов (70-Чипчев), Ибраим
Съдия: Антон Генов
Жълти картон: Илчев
Стадион „Спартак“, 300 зрители

--- narodnodelo.bg


Футболистите протестират
Футболистите на „Спартак“ протестираха за очертаващата се възможност тимът да играе при аматьорите от лятото. Преди срещата със „Спартак“ (Пд) „соколите“ излязоха с бели фланелки над официалните, на които от двете страни пишеше: „Да спасим „Спартак“ и „Не на фалита“. След двубоя феновете нахлуха на терена и получиха за спомен екипите на любимците си.
„Към днешна дата нямаме яснота за бъдещето си. Това, че не сме получили последната си заплата, не е проблем. Важното е „Спартак“ да остане в професионалния футбол“, заявиха футболистите.

--- narodnodelo.bg


Митко Трендафилов: Отборът беше демотивиран


Треньорът Димитър Трендафилов е възмутен, че през последната седмица шефовете изоставили в отбора и никой от тях не е влязъл в съблекалнята, за да обясни какво става и какво ще е бъдещето на клуба след последния кръг. „При това отношение футболистите бяха демотивирани и изобщо не им се играеше. Знаете, че във вторник не тренираха, а после проведоха две занимания, колкото да отбият номера. Положих големи усилия да ги накарам да играят мача със „Спартак“ (Пд), за да не изложим съвсем като клуб“, каза за „Народно дело“ Трендафилов. Той допълни, че при тази ненормална обстановка няма никаква яснота кога тимът ще започне подготовка, с какъв състав ще разполага и кой ще е новият наставник.

--- ole-bg.com

вторник, май 11, 2010

Марешки поема „Спартак” ?!

Футболният клуб „Спартак” (Варна) е на път да се сдобие с нов благодетел в лицето на общинския съветник и аптечен бос Веселин Марешки. „Позвънете” научи, че той проявява много сериозен интерес към закъсалия отбор, като сделката трябва да се финализира до месец. „Да, готов съм да се нагърбя с финансирането на клуба. Моето желание е Варна да има още един силен отбор и затова искам да помогна. Всеки момент трябва да проведем среща с кмета Кирил Йорданов и други отговорни фактори в града. След нея ще бъде ясно дали и как ще се ангажирам с клуба”, заяви Марешки, потърсен за коментар.Вчера Веселин Марешки се срещна с част от привържениците на „Спартак” (Варна). По неговите думи основното му желание е било да се запознае с техните нагласи. „Те ще застанат не само зад мен, а зад всеки, който е готов да помогне на клуба. На този етап обаче аз съм единственият, който проявява интерес. Той датира още от септември миналата година, когато се разбра, че „Спартак” изпитва сериозни трудности. По една или друга причина досега нещата не се получаваха, но вече няма закъде да отлагаме. Трябва да действаме изключително бързо, за да спасим клуба. Сделката трябва да стане до месец, защото след това вече ще бъде твърде късно”, каза още общинският съветник. На този етап той не се нае с конкретни варианти как точно ще бъде извършена сделката и под каква форма ще се ангажира със „Спартак”. Но уточни, че това ще бъде обсъдено по време на споменатата среща с ръководството на града и на клуба. „Едно мога да гарантирам. Ако поема „Спартак”, той ще се върне в „А” група и ще бъде фактор. Иначе за какво изобщо да се захващам”, допълни Марешки.

--- pozvanete.bg

09.05.2010

Порязаха „соколите” при 1:1 с „Черноморец” (Бч)

„Спартак” (Варна) бе изключително близо до трите точки при гостуването си на „Черноморец” (Балчик), но гол от засада отне победата на „соколите”. Двубоят от 29-ия кръг на Източната „Б” група се игра на стадиона в Албена.Варненци продължиха възходящата си линия, след като бяха поети от Димитър Трендафилов и изиграха добър мач срещу балчиклии. Те започнаха уверено срещата и след половин час игра стигнаха до гол. Георги Костадинов центрира по перфектен начин отляво и Виктор Драголов от малък ъгъл матира вратаря на домакините Мартин Теменлиев. Попадението вдъхна самочувствие на варненци, те установиха контрол върху събитията на терена и само пропуските ги лишиха от втори гол. От изгодни положения изтърваха Кристиян Щерев и Димо Димов. През второто полувреме събитията на терена бяха равностойни, като „соколите” действаха доста стабилно в защита. На практика не се виждаше как те ще допуснат гол, преди да се стигне до 85-ата минута. Тогава след едно центриране, при което Петър Кънчев бе в засада, се получи меле и нападателят на „Черноморец” оформи крайния резултат. В последния кръг варненци приемат „Спартак” (Пловдив). Срещата е в събота от 18 часа в морската столица.Срещу „Черноморец” „Спартак” игра в състав: Банков, Маринов, Венков, Луго, Михалев, Бомбов, Бояджиев (65 П. Драголов), Димов, Костадинов (86 Ст. Георгиев), В. Драголов (80 Генчев), Щерев.

--- pozvanete.bg


В Албена „Спартак“ изиграл най-силния си мач

Задоволство от играта на „Спартак“ при 1:1 с „Черноморец“ (Балчик) в Албена изрази Димитър Трендафилов. „Това бе най-силният мач на отбора, откакто аз го водя. Играхме дори по-силно, отколкото при 6:2 срещу „Свиленград“, каза за „Народно дело“ Димитър Трендафилов. Треньорът допълни, че след 1:0 пропуски през първото полувреме са направили Кристиян Щерев, Георги Костадинов и Живко Бояджиев-2. След почивката с втори гол се разминали Драголов и Костадинов. „Реално трябваше да стане 2:0 и мачът да свърши. Вместо това ни изравниха с гол от засада в 85-ата мин, а накрая можеха и да ни бият. Важното е обаче, че нашият тим вече започва да разкрива добрия отборен потенциал. Ако сега не свършваше първенството, а беше 4-ти кръг и имахме минимални стимули, отборът ни щеше да преследва сериозни цели“, допълни Трендафилов.
По време на мача в Албена на терена се завърна Стоян Георгиев. Защитникът влязъл накрая, за да помага с опита си на защитата при постоянните центрирания на балчиклии.

--- narodnodelo.bg


Гонят вратар на „соколите“
Вратарят на „Спартак“ Костадин Георгиев най-вероятно ще бъде освободен днес от отбора. Това съобщи за „Народно дело“ Димитър Трендафилов. „Той не се яви за мача с „Черноморец“, без да даде обяснение. В последния момент взехме за резерва на Банков едно момче от юношите – Иво. Костадин постъпи непрофесионално и няма повече място при нас“, призна Трендафилов. Треньорът съжалява, че силно игралият срещу „Черноморец“ Живко Бояджиев напусна принудително терена през второто полувреме: „Играта на Живко спореше, но му се схванаха краката и почувства болки в адукторите.“
Вчера „соколите“ имаха почивен ден, а днес от 18 часа подновяват тренировки. В събота тимът приема съименника си от Пловдив в последен мач от Източна „Б“ група.

--- narodnodelo.bg

понеделник, май 03, 2010

Чудо: „Спартак“ громи с 6:2

Трима с първи попадения за тима
Четири гола падат след корнери

„Спартак“ – „Свиленград“ 6:2
Голмайстори: Венков -11, 66, Щерев – 15, Илчев – 26, Маринов – 47, Бояджиев – 72 от дузпа/ Янчев – 5, Костов – 44
„Спартак“ (1-4-4-2): Банков (46-Георгиев) – Луго, Маринов, Венков, Дончев – Боев (60-П. Драголов), Димов, Илчев (46- Бояджиев), Костадинов – Драголов, Щерев
„Свиленград“: Младенов (50-Вангелов), Татьозов, Попов, Христов, Георгиев, Бахчеванов, Минков, Костов, Овчаров
(62-Чорбаджийски), Маджаров, Янчев
Съдия: Внецислав Кознички
Жълти картони: Илчев/Бахчеванов
Стадион „Спартак“, 250 зрители


Отборът на „Спартак“ изригна и отнесе с 6:2 „Свиленград“ във Варна. Така „соколите“ скъсаха с черната серия от 4 загуби поред без отбелязан гол. Трима футболисти пък реализираха първи попадения за тима– Латин Венков, който се разписа два пъти, Кристиян Щерев и Илчо Илчев, а Живко Бояджиев вкара за първи път във втория ешелон.
Чудо: „Спартак“ громи с  6:2
В 5-ата мин гостите поведоха с гол на Янчев след грешка на вратаря Банков. Домакините обаче реагираха бързо и между 11-ата и 15-ата мин сътвориха обрат. Първо след корнер Венков набута кълбото с глава зад голлинията, а Кристиян Щерев направи 2:1, възползвайки се от пас на Виктор Драголов. В 26-ата мин отново след корнер Илчев вкара с глава за 3:1. В края на полувремето Банков отново се издъни и Костов намали. В 47-ата мин след трети корнер Венци Маринов насочи майсторски топката с левачката от въздуха в мрежата – 4:2. В 66-ата мин след четвърти корнер Венков бе безпощаден с глава – 5:2. Шест мин по-късно Живко Бояджиев оформи крайния резултат от дузпа, отсъдена за спъване на Виктор Драголов.

--- narodnodelo.bg


За Боев сезонът свърши
За Васил Бобев сезонът завърши, тъй като напусна със сериозна контузия през второто полувреме срещу „Свиленград“. „Дясното ми коляно е подуто и дано не съм скъсал връзки. През седмицата ще мина ядрено-магнитен резонанс, за да стане ясна точната диагноза“, каза за „Народно дело“ Васко. Последният явно няма късмет тази пролет, тъй като преди съботната среща пропусна няколко двубоя заради травма. „Радвам се, че доставихме поне малко радост на верните ни фенове. Мисля, че нашият тим може да играе и по-силно, но точно когато навлизаме във форма, първенството завършва“, допълни Васил.

--- narodnodelo.bg


Треньорът на „Спартак“ Димитър Трендафилов изрази задоволство от победата и най-вече от играта, с която са я постигнали. „Този отбор заслужаваше най-после да покаже, че може да играе добре и да побеждава. Радвам се, че това, за което тренираме, се получи до голяма степен. Например четири гола паднаха след статични положения, които прави на тренировка. Момчетата са отговорни и разбират какво се изисква от тях“, каза за „Народно дело“ Трендафилов. Последният смята, че за неговите подопечни е най-важно да играят правилно и да се представят на ниво, за да бъдат доволни от тях треньори и шефове, независимо в кой отбор са. „Сега трябва да покажем постоянство и да опитаме да вземем оставащите две срещи с Балчик и съименника ни от Пловдив“, допълни Митко. Той даде два почивни дни на своите и първото занимание за седмицата е утре от 18 часа.