неделя, юли 17, 2011

Инжстрой се оправдава

Наглост! Ипотекираните имоти на „Спартак” не били общински, а ги лапнали Птицегледач, Дебел и сие
Дата: 17-07-2011 12:27

Шефът на „Инжстройинженеринг” Христо Фурчев даде днес екстрена пресконференция по повод скандала с ипотекираните имоти на дружеството „Спортен комплекс Спартак”. Докато преди дни Фурчев нагло лъжеше, че такава сделка няма, днес призна, че ипотеката даже не била за 6 милиона, ами за 8 милиона.


„Имотите, с които община Варна участва в дружеството "Спортен комплекс Спартак" на практика не са общински. Общинският съвет няма никакво отношение към ипотекирането на имоти на дружеството, защото то не е общинска фирма. Кредитната линия, за чието обезпечаване са послужили "бившите" общински имоти не е за 6, а за 8 милиона лева. В основата на сделката е решение на Съвета на директорите, което е достъчно по закон. Общината дори ще спечели от тях. Ако капиталът на "Спортен комплекс Спартак" расте, то расте и стойността на общинския дял, който е 34 %", заяви Фурчев.  
На практика „Инжстройинженеринг” и компания нагло твърдят, че имотите са си техни частни, а не на общината, въпреки че точно с тези имоти Община – Варна участва като апортна вноска в дружеството.
По същата логика утре ТИМ например, може да заложат стадиона, тъй като и там земята е апортната вноска на общината.
И така, апапи като Фурчев, Стилиянов и сие, могат да си залагат общински имоти, обявайки ги за „бивши”  и да лапат парите уж в „името на благото на града”.
Циничната наглост продължава и с това, че до преди два дни представителите на Община – Варна в „Спортен комплекс Спартак” Гошо Тинчев и Илияна Кръстева, протежета на Янко Станев, излъгаха, че не знаят нищо за въпросната ипотека. Сега според Фурчев, те не само са знаели, но и са се подписали под решение на Съвета на директорите за ипотеката.
Безобразието е очевадно. Да не говорим за моралната гледна точка.
До този момент кметът мълчи, мълчат и всички общински съветници, мълчи и прокуратурата. И как няма да мълчат – като „дойната крава” „Инжстройинженеринг” е винаги на разположение за „приятелския кръг”.

 - Afera.bg



Инжстрой се оправдава

Ръководството на Инжстрой даде нарочна пресконференция на която изключително непонятно се опита да обясни позицията си относно скандала с имотите на "Спортен Комплекс Спартак" АД.
Според Христо Фурчев имотите не са ипотекирани срещу заем на пари (6 млн. лв), а са гаранция по изпълнението на обществена поръчка спечелена от фирмата. Отделно, заложените недвижими имоти са на Инжстрой, а не са на Община Варна. От обяснението разбрахме, че при учредяването на "Спортен комплекс Спартак" АД, Община Варна и Инжстрой, чрез свой дъщерни фирми и клонове са внесли като апортна вноска различни недвижими имоти и тези които сега са обект на споровете нямат нищо общо с града, а са били изцяло частни.
Въпреки всичко, начинът на оправдаване и най-вече използваните изразни средства подсказват, че има нещо много гнило и мътно в цялата работа. Не се разбра или по-точно не трябваше да се разбира защо е направен този залог. Какво общо има някаква обществена поръчка или друг вид сключен договор и футболният отбор на Спартак, че да се залагат имоти, пък били те внесени и от частно лице в АД-то.
"Спортен Комплекс Спартак" АД е дружество с участие на Община Варна, т.е. на всички които сме регистрирани и си плащаме данъците на територията на града. Дори само това, че представителите на Община Варна в АД-то не знаят за какво става въпрос вече е изключително тревожно. Отделно в документите на съда пише, че става въпрос за Кредитор и Ипотекарен Длъжник.
Скандалът няма да приключи днес и в близките дни се очаква на бял свят да излязат още документи. Много се надяваме да не става въпрос за поредната далавера, при това със Спартак 1918.....

Няма коментари: