събота, декември 10, 2005

Методи Томанов: Заобичах Спартак както ЦСКА, но аматьорщината е пълна

Помощникът на Ради Здравков - Методи Томанов, също се е прибрал у дома си. Бившият играч на ЦСКА реши да каже воята истина за Спартак пред "ОЛЕ-БГ".

- Г-н Томанов, каква е Вашата оценка за това, което се случва в Спартак?
- Аз лично смятам, че това не е нормално. Ти знаеш много добре за какво говоря. Не може да съберем момчетата, да доведем нови и в 14 часа трябва да имаме тренировка, а 2 часа преди това спират тока. Представяш ли си за какво става въпрос? Оттук може всичко да си мислиш. Защо не спре токът във вторник, сряда, четвъртък, а точно преди тренировката?
- Виждате някаква умисъл ли?
- Аз вече всичко мога да си помисля. И никой да няма обяснение. Щом ръководството е поставило за цел да сме първи, не може да оставиш отбора да не тренира 2 месеца и след това като дойдеш при температура под 0, без всякакви условия и пак да си искат тяхното тимът да е на първо място. Всичко е свързано - с подготовка, организация. Представи си да дойдем в началото на януари и пак да няма ток и вода, и ние какво правим? А всичко се повтаря, потретва! За какво говорим?! За какви влизания в А група става въпрос?! Аз вече се чудя!
- Толкова ли е трагично положението?
- Тук не става дума за времето на Ишков или Иван Славков. Така просто не се работи. Това е работа на парче, аматьорщина. Не става въпрос само за пари. В случая трябва да има организация. Този номер са ни го правили 20 пъти. Представяш ли си какъв изпълнителен директор има, който не ти се обажда да ти каже: Абе, хора, има вероятност да спрат тока. Ама да го направи в събота или предната седмица. Никой няма. Всички се изпокрили. Сега като си тръгнахме, ни търсят. За какво ни търсите, бе? Ние сме дошли на място да ви свършим работата. Свършихме я и вече, ако сме ви неудобни и искате сами да си вършите работата оттук нататък, добре. Изобщо не ме вълнува. Всичко това доказва с какви хора си имаме работа. Какво, да не си мислят, че ще вкарат отбора в А група с актива от 9 точки пред втория в класирането, в който го оставихме. И сега защо да им плащаме хотел, заплати. Ще влезете и с други треньори. Ама защо да ни заблуждават нас? В един момент ние сме използваните хора и сме захвърлени на бунището. И да си губя времето аз 6 месеца. И Балачев и Войчев и Иван Славков знаят как стоят нещата. Много добре ги знаят. Какво ли е мнението им сега за нас? Всеки отбор има трудности, но ние дойдохме. Ами премиите? Напиши го това - имаше един момент, в който не бяхме взели 3 заплати. После пак 1 - 2 пропуснахме. Не може отбор с поставена от ръководството цел да е на първо място и да не е взел 7-8 премии за един полусезон и 2 - 3 заплати и в следващия момент да кажат, че само за пари говорим. Представи си каква наглост!
- Много силни думи са това...
- Напиши го. Това е истината просто. Да, те казват, че има затруднение, но ако ние не сме им влезли в положението, никой няма да го направи за в бъдеще. Ние без особени условия сме се съгласили да сме тук. Не можем да се сравняваме със Загорец, Несебър и т. н. Да, ама там като им обещаят 200 лв. ги получават. Сега сме с 9 точки на върха пред втория. Ами плати на момчетата това, което са си изработили. До Нова година им изчисти всичко. Е, пак няма ток. Няма никой от ръководството. Ради 3 дни ги търси, дал е 100 лв. за път да види как стоят нещата. Аз трябваше да взема Ники Съботинов, Станислав Петров и другите от околията, а той ми звъни и хора от Варна ви се обаждат да ми кажат, че няма ток. Ама това мълчание трябва да спре. Стига, бе стига, бе. Тази агония трябва да свърши веднъж завинаги. Ако ние сме дребнави хора, щяхме да си тръгнем на 25-ия ден, когато останахме 40 дни без ток и вода. И сме се къпали с боксьори и боксьорки, с масажисти и масажистки.
- Ужасът е бил пълен!
- Ами пълен е. Тъжното е, че аз този отбор го заобичах, както съм обичал ЦСКА. Защото когато един отбор има проблеми, ти ги решиш, после работата ти е по-сладка. Преди 2 месеца ние не бяхме се срещали с никого от ръководството. Не можем да намерим нито Иван Славков, нито Балачев. По 20 пъти звъним никой не ни вдига. Ами тоя отбор да не е наш? Ами и ние за пари не сме говорили с ръководството. Това са техни измислици. Ако става дума за пари, отдавна да сме си заминали. Нямаше и да свършим работата. Представи си как сме ги мотивирали. Без пари да излизат всеки мач за победа. И това е факт - 11 победи и 2 равни. И после да се чудят как да отрежат от парите! Нямало да дават за равенства. Защо, бе? Къде във футбола е записано, че трябва да направим 13 победи в 13 кръга? Кажи ми ти за какво става въпрос. Не ме интересува, че имам да вземам пари. Поканили са ме да свърша работа и аз го направих. Ама с това интервю искам да помогна на отбора. Ние сме защитили Спартак и сме с чисти ръце. Просто не ни оставиха да работим нормално. Балачев ходи по стадионите, но като не разбираш нещо, дай на хора, които 25 години са във футбола на всякакво ниво, могат да оправят нещата.

--- ole-bg.com

Няма коментари: