четвъртък, декември 29, 2005

Николай Станчев: Здравчето ще липсва на изключително много хора

Капитанът и помощник-треньор на Спартак Николай Станчев поведе тима си към 11 победи и 2 равенства през есенния дял на шампионата в Източната Б група. Ветеранът вещо дирижираше играта на соколите, които се превърнаха в безапелационен лидер в класирането с 9 точки аванс пред вторите Хасково и Марица. Вчера Николай присъства и на погребението на големия си приятел и съотборник Здравко Радев.

- Ники, каква е оценката ти за изминаващата година?
- Оценката може да я направи единствено старши треньорът на отбора Ради Здравков.
- Добре, каква бе годината за теб като футболист и за отбора като цяло?
- Като футболист мисля, че не е реално да си давам сам оценка. Който гледа какво правя на терена, той ще даде мнението си. Най-важното е, че нямах контузии през годината. За отбора - щом сме на първо място и нямаме загуба, какво да кажа?
- Очакваше ли, че така безапелационно Спартак ще стане лидер в първенството?
- Няма начин да съм си мислил по простата причина, че не познавахме отборите в групата. Освен това спрямо другите отбори, колкото и добри да изглеждаме, мисля че ни трябват още футболисти. Не съм си мислил такова нещо - че няма да имаме загуба и че ще завършим толкова успешно есента.
- А видя ли израстване на по-младите футболисти в отбора? Имам предвид Владко Мирчев, Пекин и др.?
- Още много работа им трябва. Владко например отстъпи назад, а не израсна. Той загуби много от качествата, които притежаваше. Не знам на какво се дължи - той ще ти каже. А за Пекин, той е едно младо момче, трудолюбиво, има хляб в него, но времето ще покаже. За мен лично никой не е израснал.
- Злощастно завърши годината за Спартак и за близките на Здравко Радев...
- Да, така е. Май нямаше журналисти на погребението. Това говори много лошо, а и от отбора имаше много малко хора, да не кажа никой, бяхме 2-ма - 3-ма души. Върху това всеки един трябва да помисли, това е човещината. А на Здравчето никой не можеше да му помогне с болестта, от която страдаше. Той няма да липсва само на отбора ни. Той ще липсва на много хора като човек, защото беше хубав мъж и коректен човек. Ще липсва на изключително много хора. Но животът е такъв, не зависи от нас. Трагедия!
- Да те върна на футболна тематика. По-трудно ли ще е на Спартак в сравнение с есенния дял на първенството?
- Определено за нас ще е много по-трудно. Казвам това, защото ние сме първи, без загуба. Оттук нататък всички ще ни скачат на повече от 100%. Съперниците ни ще са амбицирани и ще искат да се доказват. През есента не се познавахме, но мина, претупа се. Докато напролет ще се познаваме кой какво може. На нас специално ще ни е доста по-трудно. Надявам се отново да нямаме загуба, ама нали знаеш, Божа работа.
- Играе ли ти се още година-две в А група?
- Времето ще покаже. Чакай да свърши сезонът, да се класираме в елита, пък ще видим. Рано е да говорим. Има време за това. Ако съм здрав...
- Какво ще си пожелаеш за следващата година?
- За догодина си пожелавам единствено здраве, всичко друго може да се оправи

От Калоян Златков, в. Черно море
--- ole-bg.com

Няма коментари: