сряда, октомври 31, 2007

"Соколите" отстраняват Сливен с дузпи като гости

Варненци изравняват, след като губят с 0:2 след час игра. Боян Илиев изпуска от бялата точка в продълженията

Спартак (Варна) се класира за осминафиналите на турнира за Купата на България, след като победи със 7:6 като гост (след изпълнение на дузпи, 2:2 в редовното време и продълженията) Сливен 2000. Варненци имаха превъзходство през целия двубой, но допуснаха домакините да им поведат с 2:0 в началото на второто полувреме. Първо, след изпълнение на тъч в 55-ата минута, топката мина покрай всички футболисти в наказателното поле на Спартак и отиде до далечната греда, откъдето Генов бе точен за 1:0. Десетина минути по-късно Минчев напредна по десния фланг, и намери на границата на наказателното поле бившият нападател на Черно море Стефан Киков, който с премерен шут по земя вкара в денсия ъгъл на вратата, пазена от Георги Арнаудов.
След двете попадения "соколите" натиснаха здраво своя съперник и намаляването на резултата не закъсня. Дарин Тодоров нахлу отляво и стигна почти до аутлинията, откъдето върна топката към Иван Найденов, който от точката на дузпата направи 2:1. В 80-ата минута пък при опита си да центрира Ахмед Хикмет директно вкара топката в мрежата за 2:2. В последните минути Владо Мирчев пропусна да доведе нещата до пълен обрат и така се стигна до продълженията. В тях капитанът на "соколите" Боян Илиев изпусна да донесе успеха на своя тим, след като вратарят му спаси дузпа, отсъдена за нарушение срещу Мирчев. В 120-ата минута гостите отново се разминаха с гола. Иван Найденов изпълни много добре пряк свободен удар, но Караманов спаси топката. Тя обаче отиде във Владо Мирчев, който отблизо отново пропусна.
Така се стигна до дузпите, в които варненци вкараха всичките си удари, чрез Иван Найденов, Венци Маринов, Дарин Тодоров, Велимир Иванович и Марко Савич, докато домакините изпуснаха един от опитите си и така "соколите" са на осминафинал.

Сливен 2000 - Спартак (Варна) 2:2 (6:7 след дузпи)
Сливен: Караманов, Стоянов, Зафиров, Радев, Янев, Ценов, Миндев, Колев, Киков, Петров, Петков
Спартак: Арнаудов, Ст. Петров, Жеков, Б. Илиев (113 Маринов), Ст. Георгиев, Джукич (50 Вл. Мирчев), Боев, Иванович, Хикмет (90 Савич), Д. Тодоров, Найденов
Голмайстори: Генов (55), Киков (64); Найденов (69), Хикмет (80)
Жълти картони: Боев, Иванович
Съдия: Стоян Алексиев
Стадион "Хаджи Димитър" - 2000 зрители

--- ole-bg.com

вторник, октомври 30, 2007

КОС реши: Десислав Русев няма действащ договор с Родопа

Комитетът за организиране на състезанията към БФС присъди Десислав Русев на Спартак (Варна). Графологичната експертиза установи, че договорът на нападателя с Родопа е изтекъл на 30 юни. Смолянци имат 24 часа да обжалват решението. Десислав тренира със "соколите" от юли, но неговият казус бе отлаган няколко пъти. Русев твърдеше, че от 1 юли е свободен агент и подписът му под контракта, който представи Родопа, е фалшифициран.

--- ole-bg.com

неделя, октомври 28, 2007

Балдовалиев наказа грешка на Спартак. Локо бие 1:0

Спартак (Варна) продължава да е без победа на своя терен през този сезон, след като в среща от 10-ия кръг на "А" група отстъпи с 0:1 на Локомотив (София). Единственото попадение в срещата падна в 20-ата минута, а негов автор бе Зоран Балдовалиев. Той се възползва от грешка на защитника на "соколите" Станислав Жеков, който върна много леко към своя вратар Цветомир Цанков една топка с глава. Балдовалиев усети какъв ход е предприел Жеков, спринтира към топката и я вкара в мрежата за 0:1. "Соколите" тръгнаха да връщат попадението, но преди почивката стигнаха само до един опасен удар на Велимир Иванович и няколко корнера. Марко Палавестрич пък извади рамо в последната минута и на полувремето бе заменен от Стоян Георгиев.
През втората част варненци играха по-добре, но нямаха шанс да стигнат до равенството. В 60-ата минута удари на Хикмет и Дарин Тодоров бяха спасени от Урош Голубович. Гостите отвърнаха с един опасен удар на Кристиян Добрев, който мина над вратата. В последните минути варненци на два пъти имаха претенции за жълти картони заради груби нарушения на Калоян Караджинов и Диян Дончев. Първият дори "висеше" с един жълт картон и треньорът Стефан Грозданов побърза да го смени с Христо Коилов. В последната минута Иван Найденов изпълни много добре пряк свободен удар, но топката мина на десетина сантиметра над вратата.
В следващия кръг "соколите" гостуват на Славия, след което приемат Берое.

Спартак (Варна) - Локомотив (София) 0:1
Спартак: Цанков, Жеков, Ст. Петров, Палавестрич (46 Ст. Георгиев), Б. Илиев, Кунчев (69 Мирчев), Хикмет (87 Маринов), Боев, Иванович, Найденов, Д. Тодоров
Локомотив: Голубович, Лопеш, Савич, Д. Дончев, Орачев, Караджинов (78 Коилов), Добрев, Иванов, Атанасов (74 Златковски), Дафчев (89 Върбанов), Балдовалиев
Голмайстор: Балдовалиев (20)
Жълти картони: Боев, Ст. Георгиев; Караджинов, Орачев, Балдовалиев
Съдия: Александър Костадинов
Стадион "Спартак" - 2000 зрители

--- ole-bg.com


Атанас Атанасов: Теренът е един и същ за двата отбора

Треньорът на Спартак Атанас Атанасов бе изключително ядосан след мача с Локо (Сф), който варненци загубиха с 0:1. "Труден мач за нас. В офанзивен план имахме доста малко положения. По-опитният отбор взе победата. Ние сами си вкарахме гола. Груба грешка на Станислав Жеков, но никой няма намерение да го съди. Всеки бърка. Имахме желанието и долу-горе напипахме къде може да се възползваме от слабостите на Локомотив, но не успяхме в 2-3 ситуации да се разпишем. Колкото до терена - той е един и същ за двата отбора. Какъвто е за нас, такъв е и за съперника. В никакъв случай обаче нямаме оправдание с лош терен за загубата", коментира Атанасов.
Според него включването на Васко Боев като персонален пазач на Марчо Дафчев е било успешно. "Боев се справи много добре. В офанзивен план играта на Локо бе абсолютно притъпена", каза още Орела.
"След като сме паднали, значи сме изиграли слаб мач. Очакванията бяха да играем само за победа. Ако сме искали равен мач, щахме да се приберем отзад и да чакаме какво ще направи Локомотив. Мисля, че в по-голямата част от мача атакувахме ние. Не успяхме. Без голово положение ни победи Локо", завърши той.
Запитан дали има претенции за втори жълт картон на Караджинов в края на мача, Атанасов каза: "Смятам, че Караджинов трябваше да получи директен червен картон за това нарушение, а не само жълт. С това обаче не искам да казвам, че сме загубили заради рефера. Не искам повече да коментирам съдийството".

--- ole-bg.com


Стефан Грозданов: Лошият терен не ни позволи да сме комбинативни

Наставникът на Локомотив (Сф) Стефан Грозданов се оплака от лошия терен на стадион "Спартак" след победата на тима му над "соколите" с 1:0. "За мен това бе един тежък мач. Основното е, че мислих, че колегите, които се оплакват от терена, преувеличават. За съжаление, този терен не предразполага за един по-качествен футбол. Топката прави някакви необичайни движения. За това казвам, че мачът бе тежък и имаше повече единоборства. Локомотив контролираше играта и не позволи някакви много сериозни опасности пред вратата си. Тежък мач, радваме се, че взехме трите точки от този двубой. Теренът не ни позволи да покажем един комбинативен футбол", коментира след мача дипломираният историк.

--- ole-bg.com

петък, октомври 26, 2007

Спартак скача за първи домакински успех през сезона

Футболистите на Спартак (Варна) са надъхани да спечелят първа домакинска победа през настоящото първенство. В досегашните си мачове у дома "соколите" загубиха от ЦСКА и Левски, когато бяха заклани от рефера Христо Ристосков, а срещу Ботев (Пд), Литекс и Видима-Раковски тимът направи равенства.
Утре съперник на варненци е Локомотив (София), срещу който обаче спартаковци имат загуби в последните си четири мача. След успеха с 2:1 в Благоевград срещу Пирин възпитаниците на Атанас Атанасов се заканиха да победят и "железничарите". Наставникът на тима няма да може да разчита единствено на Младен Стоев, а Владислав Мирчев и Будимир Джукич са в групата, но ще са до последно под въпрос, тъй като се възстановяват от доскорошни контузии. Тимът е на 24-часов лагер преди мача, което още повече говори за сериозните амбиции за три точки. Срещата е с начален час 14,30 ч.
Наставникът Атанас Атанасов призна, че братът на Ричард Еромоигбе - Джоузеф, не идва на тренировки от няколко дни. "Явно си мисли, че щe подпише договор, но аз още не съм убеден, че трябва да остане", лаконичен беше младият специалист.

--- ole-bg.com


"Соколите" разделили 60 хиляди лева за успеха в последното дерби

Като най-важния мач определиха дербито с Черно море в 14-ия кръг наставникът на Спартак (Варна) Атанас Атанасов и изпълнителния директор Живко Великов. "Тази среща е въпрос на чест. Искам да достигнем сто процента от възможностите си точно в този двубой. Това е мача на истината за нас", каза Наско.
Живко Великов пък категорично отрече слуховете, които още витаят, че последното дерби (2:0 за Спартак) е било съмнително, за да могат "соколите" да се спасят от изпадане. "Трябва да съм умрял, за да вляза в договорка с Черно море. Предпочитам да изпаднем. Аз съм израснал на стадион "Спартак" и е нормално да виждам в градския съперник свой враг", коментира Великов.
Наско Атанасов дори разкри какви са били премиите за успеха. "С риск да има последствия за мен, ще разкрия, че премиите тогава са били по 3000 лева на всеки един участник в дербито. С хората от треньорския щаб са били раздадени общо 60 000 лева. Хайде кажете ми как се дават такива пари за уговорен мач? Сега дори чувам нова мълва. Пирин ни били легнали по поръчка на Локомотив (София), за да могат те да си вземат мача във Варна в събота. Така се говореше и след победата над Вихрен и следващия мач с Литекс. Тогава обаче взехме точка, а можехме и да победим", припомни младият наставник.

--- ole-bg.com

вторник, октомври 23, 2007

ВЕТЕРАНИ НА СПАРТАК И НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР УВАЖИХА ЖИВКО ГОСПОДИНОВ

Едни от най-добрите футболисти на България за всички времена уважиха футболната среща по случай 50-ата годишнина на легендата на Спартак Живко Господинов. Именитите играчи бяха разделени в два отбора. В единия присъстваха ветерани на Спартак, а в другия футболисти на националния отбор, с които е играл в един тим Господинов. Играчите направиха истинско шоу за публиката на стадион “Спартак”, макар да са достигнали малко по-крехка възраст. Резултатът от футболната среща завърши 2:2. Головете за ветераните на Спартак отбелязаха Митко Трендафилов и Живко Господинов, а за националите точни бяха Пламен Гетов и Илиян Илиев.
Първи в срещата поведоха трикольорите, които бяха облечени в червени екипи. Голът отбеляза Пламен Гетов, който получи страхотен пас от помощник треньора на настоящия национален отбор по футбол Илиян Илиев. Няколко минути по-късно Живко Господинов показа, че футболът все още е в кръвта му. Господинов изведе на чиста позиция помощник треньора на Спартак Митко Трендафилов, който необезпокояван изравни резултата. През второто полувреме главният мениджър на “соколите” Пламен Гетов върна жеста на Илиян Илиев и изведе последния на стрелкова позиция за 2:1 за националите. За пълния празник на терена спомогна и треньорът на варненския отбор Атанас Атанасов, който нахлу в наказателното поле на трикольорите и бе спънат от треньора на вратарите в Спартак Костадин Костадинов. Главният съдия на срещата отсъди дузпа, която бе изпълнена по прекрасен начин от юбиляря Живко Господинов за крайното 2:2. Освен футболния мач, легендата на “спартаковци” получи много награди, сред които и почетен плакет, връчен от пресаташето на Спартак Силвия Николова.

Спартак (ветерани) – България (национален тим – ветерани) 2:2
Спартак: Симеонов, Господинов, Илиев, Димов, Гушлев, Великов, Йорданов, Петров, Атанасов, Трендафилов, Радомиров
България: Славков, Илиев, Здравков, И.Илиев, Борисов, Костадинов, Гетов, Марев, Янков, Русинов, Богомилов

--- presscenter.bg
Юбилей на Жикардо!

Носителят на "Златната обувка" за голмайстор на Европа през 1981 г. Георги Славков ще уважи мача послучай 50-годишният юбилей на варненската футболна легенда Живко Господинов. Двубоят е утре от 16,30 ч. на стадион "Спартак", входът е свободен. Едни срещу други ще се изправят ветерани на "соколите" и "Звезди", сред които ще са бивши национали. Жиката ще играе по едно полувреме за двата отбора. Зрителите ще имат възможност да се насладят на футболните умения на Пламен Гетов и Ради Здравков, които играха на Мондиал`86, както и на куп други бивши национали и любимци на родната футболна публика. Легендарният защитник на Сливен Николай Арабов, който също участва на световното в Мексико, ще дава указания отстрани заради изкаран инфаркт. Участие в празника са потвърдили министърът на вътрешните работи Румен Петков и шефът на Професионалната футболна лига Валентин Михов.

--- ole-bg.com

ИВАНОВИЧ напуска “Спартак” след Коледа! ПРОДАВАТ ГО на "Малага" (Исп)!

Велимир Иванович ще напусне "Спартак" след последния есенен мач на тима. Това каза изпълнтелният директор на клуба Живко Великов за в-к "Местен 24 часа". Той потвърди, че един от селекционерите на испанския втородивизонен "Малага" ще гледа сърбина в събота в мача срещу
"Локомотив" (Сф). Испанският клуб е на второ място във втора дивизия и гони завръщане в елита.
"Иванович сам е установил контакт с чужди мениджъри. Ние обаче няма да го спираме. Още повече, очакваме доста добра сума за него", сподели Великов. Той се надява във вторник най-после да бъде решен спорът около договора на Десислав Русев. Ако казусът бъде изяснен, нападателят може да бъде картотекиран за двубоя с "Локо".
"Ще търсим и ще правим нов Иванович. никой треньор не би се разделил с такъв играч. Но това си е политика на клуба", каза за евентуалния трансфер наставникът Атанас Атанасов. Той вече мисли за сблъсъка с дългогодишня си предшественик Стефан Грозданов.
"Трябва най-после да прекършим бай Гроздан. Човекът е на 75 години и не знам защо трябва да имам комплекси от него", заяви Орела. Двамата съперници имат и риболовна закачка. За мача с "Локо" със сигурност ще бъде възстановен нападателят Влади Мирчев.

--- varna-sport.com


Спартак продава трима

Освен Велимир Иванович Спартак (Вн) може да продаде още двама футболисти през зимата. Това са капитанът Боян Илиев и Иван Найденов, към които има интерес от чужди клубове.
- Всеки момент е възможно да започнем преговори. Въпросните отбори разполагат с видеокасети от мачове на двамата, а в някои от оставащите есенни срещи ще ги гледат и на живо - заяви Живко Великов.
Изпълнителният директор уточни, че ще направят всичко възможно двете страни да останат доволни.
- Няма да спираме развитието на Илиев и Найденов, но и клубът ще получи сума, която отговаря на техните качества - допълни Великов. Както e известно, за подписа на Иванович напира Малага. Испанците ще изпратят свой човек да гледа изявите на сърбина срещу Локомотив (Сф).

--- 7sport.net

понеделник, октомври 22, 2007

Наско Атанасов: най-важното е, че променихме манталитета си

Старши треньорът на Спартак (Варна) Наско Атанасов бе много доволен от играта на своя тим и резултата срещу Пирин в Благоевград. "Изиграхме добър мач, с изключение на първите 10-15 минути, докато се окопитим. След това се получи така както го искахме. Най-радостното е, че променихме манталитета си. Спокойно мога да заявя, че вече вънка и вътре излизаме, за да печелим трите точки, независимо срещу кой противник. Кога успяваме и кога не вече е друг въпрос. Смятам, че когато всички футболисти са в строя ще играем още по-добре. За съжаление сега имахме само 15 играчи. Знаете, че имаме доста кадрови проблеми. След нашите попадения домакините се изтеглиха по-напред, смениха единия си защитник с халф и заиграха с трима в отбрана. Аз пък изтеглих напред Велимир Иванович като втори нападател. Изпуснахме още три положения, след втория гол", коментира за "Позвънете Новини" младият треньор.
За следващия мач той най-вероятно отново няма да може да ползва Младен Стоев, който преди десет дни лежа в "Пирогов" заради язвата си, както и Будимир Джукич и Владко Мирчев, които се възстановяват съответно от разтежение и обърнат глезен.
"Младен се прибира утре от София и ще започне тренировки, но няма да играе срещу Локомотив (София) в следващия кръг. Владо и Джукич също почти сигурно пропускат срещата. На Владо глезенът му е още подут, а Джукич надали ще влезе в необходимата форма с пет тренировки тази седмица. Все пак много се надявам някой от тях да е готов, тъй като, ако паднем от Локомотив (София), се губи смисъла от трите точки в Благоевград. Така беше и след успеха с Видима, когато не трябваше да губим от Литекс у дома. Колкото и да е хубава тази победа над Пирин, ние сме само с девет точки. Така че една загуба те праща отново в зоната на изпадащите. У дома сме длъжни да не губим", завърши Атанасов.

--- ole-bg.com / Александър Дечев, в-к Позвънете Новини

събота, октомври 20, 2007

Спартак (Варна) изненада изненадата Пирин насред Благоевград

Спартак (Варна) победи като гост Пирин с 2:1 в мач от 9-я кръг във футболната "А" група и по този начин прекъсна серията си от четири срещи без успех. Пред около 2000 зрители първо Иван Найденов в 43-ата минута и Ахмед Хикмет в 61-ата донесоха трите точки за варненци. Две минути преди края на редовното време на първата част Найденов направи хубав самостоятелен пробив отляво по атаката на гостите и с прекрасен изстрел в горния десен ъгъл на вратата, пазена от Чавдаров, даде преднината за своя отбор. Резултатът в полза на Спартак удвои Хикмет в 61-ата минута, след като препарира стража на домакините със страхотен фронтален удар. В даденото от съдията продължение Пиетробон от домакините вкара за 1:2.
Въпреки поражението благоевградчани заемат 4-то място в класирането с актив от 16 точки, а момчетата на Атанас Атанасов са на 10-то с 9 точки. Интересното е, че до този момент "соколите" имат две победи, като и двете са като гости - на Вихрен и Пирин. Благоевградчани се превърнаха в изненадата на първенството, след като няколко кръга след началото на първенството водиха в класирането на "А" група, а в момента са на четвърта позиция.
Пирин - Спартак (Варна) 1:2
Пирин: Чавдаров, Дафков, Коемджиев, Костадинов, Бодуров, Дяков, Пиетробон, Паланков, Хазуров, Лапантов, Наков
Спартак: Цанков, Жеков, Ст. Петров, Палавестрич, Б. Илиев, Кунчев, Хикмет, Иванович (90+5 Савич), Найденов, Боев (89 В. Маринов), Д. Тодоров (80 Ст. Георгиев)
Голмайстори: Пиетробон (90+4); Найденов (42); Хикмет (61)
Жълти картони: Дафков, Наков; Иванович, Д. Тодоров
Съдия: Антон Генов
Стадион "Христо Ботев" - 2000 зрители

--- ole-bg.com


Боян Илиев: Третото място на Пирин се дължи на късмет

Капитанът на Спартак (Варна) Боян Илиев бе изключително доволен от победата на своя тим над Пирин. Преди броени минути сърцатият футболист бе намерен за коментар единствено от Спортния сайт на Варна www.ole-bg.com, докато "соколите" минаваха през София.
"Мачът мина основно в средата на терена. Отзад бяхме доста добре групирани. Изтеглихме отбора напред и с контраатаки ги препарирахме на два пъти. След двата ни гола имахме още две, да не кажа три, чисти положения. Те бяха отново при контраатаки, когато мои съотборници оставаха трима на един, трима на двама и т.н. Накрая допуснахме един гол в продължението. Всички момчета играха добре и бяхме мобилизирани на сто процента. Знаехме, че след този мач както можехме да останем назад при евентуална загуба, така можехме да бием и да мръднем нагоре в класирането. Пирин бяха трети в "А" група, но честно казано ми се струва, че това е плод на някакъв късмет и случайност. Аз познавам две-три момчета от техния отбор, другото е плод на емоции и на македонски дух. Играхме правилно и за това спечелихме", заяви Илиев.

--- ole-bg.com