понеделник, октомври 26, 2009

Горан Петров: Поискаха 7 млн. за Спартак

Горан Петров напусна Спартак след пропадането на сделката за акциите. Той престоя във варненския клуб около 3 месеца, но така и не бе назначен за изпълнителен директор, каквито бяха плановете.

- Господин Петров, защо си тръгвате?
- От моето оставане няма смисъл, след като Асен Асенов не стана собственик на клуба. С нищо не мога да съм полезен на Спартак.

- Защо Асенов не взе акциите?
- Искаха му 7 млн. лв., което е много висока цена. Той трябваше да плати тези пари и тогава да влезе във владение на земите, които са отдадени на клуба. Това означава, че оттам нататък да мисли за нови инвестиции, за развиване на бизнес върху имотите и след години евентуално да очаква печалба, с част от която да издържа клуба. Докато стане, той трябваше да финансира сам Спартак.

- Нямаше ли вариант за градивен компромис?
- И да е имало, не стана. Асен предложи на общината, докато стане собственик, да отпуснат 600 000 лева гарантиран заем на клуба, за да живее. После сумата падна на 300 000 лева, но така и не бе отпусната. Асен бе поел ангажимент, че ще върне заема.

- Има ли бъдеще Спартак?
- Не виждам светлина в тунела. Започвам да си мисля, че определени хора във Варна не искат този отбор да го има. За 3 месеца реална помощ оказа единствено Неделчо Михайлов. Така, както вървят нещата, Спартак ще последва съдбата на плевенския си съименник.

- Каква е организацията в клуба?
- Ще ви кажа само, че е по-слаба от тази в Беласица например. Ние в Петрич също имахме проблеми, но никога не сме оставяли футболистите гладни. Какво е сега в Спартак? Футболистите не са вземали пари с месеци, тренират с фланелки, които им стигат до пъпа, нямат витамини. Не може всичко в клуба да пада върху плещите на един човек - Атанас Атанасов. Треньорът работи от сутрин до вечер, дава пари назаем на играчите. Дори плати от джоба си и част от единствения обяд, който бе даден на тима преди мач.

--- 7sport.net

неделя, октомври 25, 2009

Спартак - Любимец-2007 1:0

„Спартак“ - „Любимец“ 1:0
Голмайстор: Г. Костадинов (69)
„Спартак“: Симеонов, Юри Иванов, Жеков, Пенев, Б. Илиев, Боев, Стойков, Димов (68 Г. Костадинов), Аврионов, Бижев (89 Михалев), Драголов (46 Павлов)
„Любимец“: Кузманов, Крумов, Великов, Катранков, Йорданов, Ангелов (76 Григоров), Зеленков (76 Фахрединов), Салиф, Тодоров, Караматев (62 Велев), Петков
Жълти картони: Симеонов, Пенев; Йорданов, Ангелов, Караматев, Салиф, Тодоров
Червени картони: Пенев (80); Тодоров (80)
Съдия Ивайло Бозев
Стадион "Спартак" - 500 зрители

Спартак Варна победи с 1:0 Любимец в мач от 10-ия кръг на Източната Б група. Единственият гол в срещата вкара резервата Георги Костадинов.
Въпреки че тренираха много малко през последните дни заради финансовите си проблеми, варненци излязоха пределно мотивирани и имаха надмощие през цялата среща. Още в петата минута Мишо Аврионов имаше шанс да се разпише отблизо, но топката излезе в аут. Малко след това Станислав Жеков можеше да си отбележи автогол, но топката се отби от горната греда и излезе. В 22-ата минута Кузманов спаси страхотно воле на Георги Бижев, а след половин час игра капитанът на гостите Емил Петков стреля над вратата.До края на полувремето шут на Ангел Стойков отдалеч бе отразен от вратаря, а Свилен Симеонов изби топката в корнер след опасно центриране.
След почивката Варненци отново имаха териториален превес, но Аврионов нямаше ден. Нападателят пропусна два пъти от добри ситуации с глава след центрирания на своите съотборници. В 69-ата минута логично надмощието на домакините бе материализирано. След центриране на Иван Павлов отдясно Боян Илиев свали топката в краката на резервата Георги Костадинов, който от близко разстояние донесе победата на своя тим. Любопитното е, че голмайсторът влезе само 25 секунди по-рано на терена. В 80-ата минута двата отбора се хванаха за гушите, след фаул на Павлин Тодоров срещу капитана на Спартак Боян Илиев. След четириминутното спиране на играта реферът Ивайло Бозев показа три жълти картона. За двама от играчите – Веселин Пенев и Павлин Тодоров, те бяха втори и така отборите останаха с човек по-малко. До края на срещата Григор Григоров на два пъти не можа да засече топката в мрежата на домакините, а Иван Павлов направи неуспешен опит да прехвърли вратаря на „Любимец” Кузманов.
С този успех Спартак запази второто си място в класирането.

--- ole-bg.com / narodnodelo.bg


Наско Атанасов: Изиграхме мача с чест и мъжество

Старши треньорът на Спартак Атанас Атанасов бе изключително доволен от победата на своя тим над Любимец. "Изкарахме мача на мускули и го спечелихме с чест и мъжество. Момчетата не бяха тренирали последните десетина дни, но днес се справиха и заради обещанието си да дадат всичко от себе си до края. Проблемите в отбора ни от финансов характер продължават и не искам да се връщам на тях. Чест прави на Неделчо Михайлов, че направи и невъзможното да подсигури средства, които да закрепят на този етап сезона. Той го прави от чисто фенски подбуди", заяви Атанасов.

Той разкри, че Горан Петров днес напуска клуба, за което изключително много съжалява, тъй като е помагал много на варненци до сега.

--- ole-bg.com


Стамен Белчев
Силен мач за „Б“ група
Наставникът на „Любимец“ Стамен Белчев призна превъзходството на варненския съперник и му пожела успех по-нататък в първенството. „Мачът бе добър за нивото на „Б“ група. Имаше доста положения, но същевременно преобладаваха и единоборствата. Момчетата ми не стояха лошо на терена, но домакините са по-класният обор и спечелиха абсолютно заслужено. Нашите цели са далеч по-скромни – да се задържим в средата на класирането, ако може, и в по-предни позиции. Но амбиции за влизане в „А“ нямаме“, заяви Белчев.

--- narodnodelo.bg

четвъртък, октомври 22, 2009

За купата: „Соколите“ отпадат, Банков хваща дузпа

Отборът на „Спартак“ отпадна за купата, след като изгуби с 0:2 от „Ботев“ в 1/32-финален мач във Враца. За домакините вкараха Валериев (12) и Добрев (85). Както е известно, за гостите играха само юноши, а от представителния тим на терена бяха само Николай Банков и Виктор Драголов.
Треньорът Тодор Попов заложи на 1-4-5-1, като напред бе изнесен само Драголов. Поради липса на алтернатива в защита пък Янко Янков бе преквалифициран в централен бранител. „Играха по-добре от нас и заслужено победиха. При 1:0 в 29-ата мин вратарят ни Банков спаси дузпа на Борисов. Вторият им гол падна след контра, преди която нашите централни защитници бяха отишли да скачат при корнер“, заяви за „Народно дело“ треньорът Тодор Попов. Той допълни, че най-чистото положение за тях е изтървал Орлин Обрешков. При 0:1 халфът е получил удобен пас от Виктор Драголов, който успял да надбяга снажните съперници, но шутирал в аут.

Съставът
Николай Банков – Цветомир Михайлов, Янко Янков (ж.к.), Георги Глушков, Михаел Михалев – Юдсжан Хасанов (70-Стилиян Димитров), Станислав Николов, Орлин Обрешков (65-Станимир Милев), Борис Мидилев (60-Янчо Стефанов), Атанас Йовчев – Виктор Драголов

--- narodnodelo.bg / botev.vratza.com
„Спартак“ спира бойкота

Отборът ще доиграе есенния полусезон
Общински съветник обеща една заплата


Футболистите на „Спартак“ прекратиха бойкота и ще играят в оставащите 5 мача от есенния полусезон. Решението бе взето след срещата с Неделчо Михайлов вчера. Общинският съветник обеща, че днес ще плати наемите за квартирите на играчите, а най-късно до 28 октомври (сряда) ще раздаде по една заплата на тях и клубния персонал, каквото е било желанието на футболистите. Самият Михайлов уточни, че дава парите в качеството си на фен на тима.
Той обаче призна, че повече от това не може да направи и прогнозира, че много трудно клубът ще намери нов инвеститор при тези огромни дългове.
„Не съм вземал заплата от април, но след като г-н Михайлов пое ангажимент, ще доиграя сезона заедно със съотборниците ми“, заяви Ангел Стойков. Както е известно, на „соколите“ предстоят домакинства с „Любимец“, „Светкавица“ и „Черноморец“ (Балчик) и гостувания на „Свиленград“ и „Спартак“ (Пд).
Не е ясно обаче какво ще е бъдещето на „Спартак“ напролет, ако не се реши въпроса с трайното финансиране на клуба или ръководството не се разплати. При положение, че футболистите имат да получават суми по договорите, ще ги разтрогнат по вина на клуба на арбитражите през декември или януари.

--- narodnodelo.bg / ole-bg.com

петък, октомври 16, 2009

Скандално!!! Спартак губи служебно от Черноморец-Поморие!

"Срам ме е! Какво повече да Ви кажа", бе коментарът на наставника на "соколите" Атанас Атанасов

Спартак (Варна) няма да пътува за Бургас утре. Това решение взеха футболистите на тима и треньорският щаб. Това на практика означава, че двубоят от предстоящия кръг в Източната Б Група срещу Черноморец- Поморие и Спартак (Вн) няма да има. Домакините печелят служебно мача с 3:0, а при повторно неявяване на варненския тим за следващия официален мач следва много жестока санкция-изхвърляне на тима от професионалния футбол и ...
"Соколите" не тренираха вече втори ден заради финансовия колапс в клуба. "Срам ме е! Няма да играем с Черноморец-Поморие. Какво повече да Ви кажа?",. Това каза наставникът на Спартак Атанас Атанасов пред Спортния сайт на Варна OLE-BG.com Атанасов. "И юношите ни нямат право да играт срещу Черноморец-Поморие. Просто нямам думи", добави той.

--- ole-bg.com
„Спартак“ спря тренировки

Отборът плаши с бойкот мача в Бургас
Играчите искат заплата и наем за квартири

Футболистите на „Спартак“ преустановиха тренировки и се заканиха, че няма да се явят за съботното гостуване на „Черноморец-Поморие“ в Бургас. Причината е тоталната финансова криза в клуба и неяснотата около бъдещето. Играчите имат да получават по три заплати и премии, а някои от тях и заработени пари от пролетта. Хазяите на футболистите извън Варна пък им посочиха за пореден път вратите на квартирите заради неплатени наеми. Вчера „соколите“ дойдоха на стадиона в 10 часа и проведоха осемминутен разговор с Атанас Атанасов. Пред него те обявиха, че няма да се събличат за тренировки, докато не получат ясни гаранции за бъдещето на клуба. Следобед в 16 часа тимът също се събра, но от шефовете се появиха само административният директор Силвия Николова и акционерът Методи Гушлев. Изпълнителният директор Живко Великов се обадил, че е болен от грип. Днес в 16 часа отборът отново ще е на стадиона. „Готови сме да играем, ако получим по една заплата и ни платят наема за квартирите. Не се ли получи, няма да излизаме на терена“, заяви от името на футболистите Станислав Жеков.
Ако „Спартак“ не пътува за Бургас, има вариант срещу „Поморие“ да излязат юношите старша възраст на клуба, за да се избегне служебна загуба. Те ще бъдат водени от Тодор Попов, който има лиценз „А“ и договор в БФС като помощник-треньор на представителния тим. Възможно е също в състава да има и футболисти по желание от мъжете.

--- narodnodelo.bg

четвъртък, октомври 15, 2009

На сесията на местния парламент - Поискаха общо събрание и одит в "Спартак"

Съветниците настояват още за програма за финансова стабилизация на дружеството и финансова инжекция от общината

Общо събрание на акционерите на Спортен комплекс "Спартак" АД и одит на дружеството с общинско участие поискаха вчера съветниците от варненския местен парламент. Освен това бе решено имотите на дружеството да бъдат запорирани, за да останат в негово владение. Това стана по време на сесията на Общинския съвет.
Още във вторник като извънредна точка в дневния ред бе вкарано за обсъждане плачевното състояние на Спартак - Варна. В присъствието на неколцина фенове, които цял ден чакаха въпросната точка, представителят на общината в Спортен комплекс Спартак АД Янко Станев описа накратко какво е състоянието в акционерното дружество, което би трябвало да издържа футболния клуб, изпаднал в тежка финансова криза. Основният акционер в Спартак - "Булпропърти", е дал чрез свои фирми кредит на дружеството от 970 000 лв. На практика обаче от миналата година футболният клуб не е издържан и финансови постъпления са постъпвали само от дарители. Не е ясно защо не се експлоатира спортният комплекс и с постъпилите средства да се издържа Спартак", каза Янко Станев.
Ако клубът продължи да трупа задължения, това ще утежни и без друго тежкото финансово състояние на дружеството, добави съветникът от ДПС.
Кашата в "Спартак" е огромна, присъедини се към мнението на Станев и лидерът на движение "Нашият град" и зам.-председател на Общинския съвет Неделчо Михайлов. Без финансова инжекция една марка на спортния живот в града може да си отиде безславно, а надявам се нито един от нас не би искал да се свърже с това, добави той.
Янко Станев предложи и конкретни мерки за стабилизирането на АД Спартак. Той настоя, а съветниците подкрепиха предложението да се свика незабавно общо събрание на Спортен комплекс Спартак чрез представителя на общината в дружеството, а ако това не стане, да се потърси за съдействие съд. Сред приетите от местния парламент мерки са и искане на отчет на съвета на директорите за 2008 г. и за първите 9 месеца на 2009 г. Според гласуваното от съветниците решение трябва да бъде избран и експерт счетоводител, който да направи одит на Спартак. Със своето решение местните депутати приеха да се изготви програма за финансова стабилизация, а чрез кмета и председателя на общинския съвет - да се предприемат действия за намирането на инвеститор за изкупуването на мажоритарния пакет акции в акционерното дружество. Освен това бе прието да се направи нужното за запориране имотите на Спартак, за да се гарантира, че те ще останат в клуба и няма да бъдат обект на задкулисни интереси.
Съветникът Веселин Марешки, който също се обяви за "спартаклия", заяви, че е най-добре да се постави "ново начало", като се разпусне футболният клуб и се създаде ново дружество, което да започне "начисто" в зоналните групи. За това предложение се застъпи и легендата на Спартак Иван Петров, който присъстваше в залата и поиска думата. В крайна сметка обаче болшинството от съветниците се застъпиха за предложението на Янко Станев.
В края на сесията се стигна до словесни сблъсъци между фенове на Спартак, Иван Петров и Янко Станев и размяна на остри реплики. В идните дни се очаква насрочването на събранието на акционерите на дружеството.

--- ole-bg.com

понеделник, октомври 12, 2009

Добруджа – Спартак 2:0

-Голмайстори: Данков-59 мин., Няголов,76 мин.
-Добруджа: Николов, Петров, Димов, Димитров, Георгиев, Симеонов, Данков (78-Илиев), Костов (86-Ив.Георгиев), Кискинов, Божинов (70-Ангелов), Няголов
-Спартак (1-4-1-4-1): Симеонов – Иванов, Жеков, Илиев, Пенев – Стойков – Павлов (64-Аврионов), Т. Костадинов (36-Боев), Бижев, Димов (67-Драголов) – Воденичаров
-Съдии: Вихрен Манев, Цветан Трифонов, Ивайло Милков
-Жълти картони: Бижев, Димов
-Стадион „Дружба“, 2500 зрители

Отборът на „Спартак“ записа втора загуба в Източна „Б“ група – с 0:2 от „Добруджа“, в отложен мач в Добрич. Головете за домакините вкараха Тодор Данков (59) и Георги Няголов (76). Въпреки слабото първо полувреме и за двата тима, гостите имаха две положения. Между 47-ата и 49-ата създадоха още две, но пак не вкараха и логично бяха наказани.
В 20-та мин след пас на Юри Иванов от десния фланг Воденичаров пое топката, мина край бранител, но от удобна позиция шутира в аут. В 45-ата мин Бижев проби и кълбото отскочи към непокрития Воденичаров, който от 12 метра не улучи вратата.
Второто полувреме започна с натиск на „соколите“ и в 47-ата мин сътвориха най-футболния момент в мача. Бижев изведе технично Боев, който нахлу отляво към аутлинията и върна към непокрития Иван Павлов. Последният връхлетя върху топката, но стреля над гредата. Две мин по-късно Павлов бе изведен отдясно, пусна успоредно на голлинията, но трима се разминаха с топката.
В 52-рата мин бе първата ситуация за домакините. Кирил Божанов бе изведен сам срещу вратаря Симеонов, но стреля в него. Седем мин по-късно Боян Илиев направи глупаво нарушение срещу Няголов пред дъгата. От фаула Тодор Данков прехвърли майсторски стената и откри – 1:0. От тук до края имаше само един отбор на терена - „Добруджа“. В 76-ата мин Ивелин Костов-Барона изведе с нисък пас Георги Няголов-Магията. Нападателят навлезе отдясно и с нисък шут в близкия ъгъл направи 2:0. Последваха два пропуска на резерви. Недко Ангелов уцели напречната греда, а Славомир Илиев не можа да отклони в мрежата подаване от десния фланг.

--- narodnodelo.bg


Не е виновно безпаричието
Наставникът на „Спартак“ Атанас Атанасов заяви, че загубата не се дължи на безпаричието. „Ние не си вкарахме положенията при 0:0, а съперникът вкара своите. Не е редно обаче да се оправдаваме с финансовите проблеми. Който футболист не е готов психически и физически, да не излиза на терена“, заяви Атанасов. Последният обаче смята, че на този етап е най-важно да се реши генерално въпроса с финансирането на клуба. „Една или две загуби няма да
са фатални, ако всичко е изрядно при нас. Вътрешните ни проблеми обаче няма как да не дадат отражение на тренировките и мачовете“, допълни Атанасов.

--- narodnodelo.bg



Пейчев: Родният ми клуб остава фаворит

Според Валентин Пейчев родният му „Спартак“ остава фаворит за първото място в Източна „Б“ група. „Радвам се, че победихме и продължихме успешната серия. За мен обаче „Спартак“ продължава да е най-достоен за елитна промоция, защото има добър отбор с доказани изпълнители“, заяви за „Народно дело“ наставникът на „Добруджа“. Изпълнителният директор на клуба Стайко Генчев пък посвети трите точки на Добричка област. „Радвам се, че за първи път този сезон дойдоха толкова много хора. Надявам се, че за следващия мач с „Волов“ ще са повече“, каза Генчев.

--- narodnodelo.bg


Капитанът на „Спартак“ песимист за бъдещето

Боян Илиев отчаян, не вярва в чудо
Стойков готов с молбата за арбитража


Най-големият оптимист за бъдещето на „Спартак“ Боян Илиев вече е песимист. Според капитана загубата на Добрич дошла закономерно, тъй като се подиграли с футбола и при 0:0 изтървали няколко чисти положения. „Загубата обаче не е фатална. Фатална за клуба може да се окаже сряда, ако сесията на Общинския съвет не вземе решението, което очакваме. Да ви кажа честно, вече съм песимист за бъдещето на клуба. Ще се радвам, ако бъркам“, заяви за „Народно дело“ Илиев.
Халфът Ангел Стойков пък намекна, че ако в сряда няма яснота за бъдещето, по-голяма част от футболистите си пускат молбите за извънреден арбитраж. „Дълго чакахме, много ни лъгаха. Няма вече кой да вярва на нови обещания“, отсече Стойков. Опорният халф смята, че загубата от „Добруджа“ е отражение на негативизма в клуба. „Само отрицателни неща стават в „Спартак“ през последните месеци, така че няма логика да очакваме положителни резултати на терена. Оставете, че не са ни плащали от месеци. Ние дори витамини нямаме, нямаме възможност да правим и възстановяване“, допълни Стойков.

--- narodnodelo.bg

неделя, октомври 04, 2009

Спартак - Миньор Раднево 3:0

Спартак Варна победи с 3:0 Миньор Раднево в мач от осмия кръг на Източната „Б” група. Въпреки сериозните финансови проблеми, които съпътстват клуба от началото на сезона, футболистите на Спартак излязоха пределно мотивирани в двубоя и владеееха инициативата през всичките 90 минути. Противно на логиката обаче в началото гостите достигнаха до три ситуации, които можеха да завършат с гол. Ударите на Стойко Колев.и Даниел Добриков не намериха вратата, а Станислав Жеков парира шут на Добри Добрев. Варненци поведоха в резултата в 15-ата минута.

Георги Бижев отправи силен удар с воле от движение, вратарят Господино Господинов изби топката, но Димитър Воденичаров притича и я заби в мрежата му. Гостите можеха да изравнят малко след попадението, но Даниел Добриков и Стойко Колев не съумяха да се възползват от идеална възможност пред вратата на Свилен Симеонов. След половин час игра соколите стигнаха до второ попадение. Бижев стреля с воле, а на пътя на топката бе Станислав Жеков, който с глава удвои резултата.

След почивката домакините диктуваха изцяло нещата на терена. Димитър Воденичаров направи два пропуска, преди да се стигне до 58-ата минута, когато нападателят отбеляза второто си попадение в двубоя. Юри Иванов стреля отдалеч, вратарят отново реагира неуверено и Воденичаров направи успешна добавка за крайното 3:0. Нападателят на Спартак вкара и трети гол, който бе отменен заради засада. До края на срещата пропуски за домакините направиха Георги Костадинов, Воденичаров и Тони Костадинов.

След този кръг Спартак е на второ място, изоставайки с две точки от лидера Несебър, но е с мач по-малко

„Спартак“ - „Миньор“ (Раднево) 3:0

- Голмайстори: Воденичаров (15, 58), Жеков (31)
- „Спартак“: Симеонов, Юри Иванов, Жеков, Б. Илиев, В. Пенев (62 - Г. Костадинов), Стойков, Т. Костадинов, М. Димов, Павлов (53 - Драголов), Бижев, Воденичаров (85-Аврионов)
- „Миньор“: Господинов, Недев, Синчев, Дончев, Христов (75-Кьосев), Димитров, Добрев, Добриков (64-Анг. Лачов), Колев, Куртев, Огнянов
- Жълт картон: Тони Костадинов
- Съдия: Михаил Йорданов
- Стадион „Спартак“, 400 зрители

--- ole-bg.com / narodnodelo.bg


Старши треньорът на „Спартак“ (Варна) Атанас Атанасов за пореден път се оплака от сериозните финансови проблеми, които разтърсват клуба.
След победата с 3:0 над „Миньор“ (Раднево) младият специалист разкри, че скоро не се очаква положително развитие. „В отбора говорим много малко за футбол. Всички знаете за проблемите ни извън терена. Докога ще продължаваме така, не знам. Няма никакво развитие и не виждам как ще има пари в близките 20 дни, да не кажа месец. Така че – който издържи. И аз не знам как мотивирам играчите. За този мач им казах да играят за собствената си чест и за честта на отбора, който е на 91 години“, заяви за „Народно дело“ Атанасов.
Той остана доволен от успеха на своя тим. „На терена имаше един отбор - нашият. Не може да се каже, че сме направили кой знае какво, но нивото ни бе прилично. В сравнение с предния мач с „Брестник“ играхме малко по-добре“, завърши Наско.

--- narodnodelo.bg


Веско Пенев с травма
Защитникът на „Спартак“ Веселин Пенев напусна принудително терена заради контузия. При сблъсък за висока топка с футболист от Раднево той падна на рамото си, което доскоро лекуваше. Веско получи медицинска помощ от д-р Христо Кьосев край терена и поигра още няколко минути. Наставникът Атанас Атанасов обаче бързо реагира и реши да замени левия халф-бек, за да не се усложни травмата му.
На трибуните на стадион „Спартак“ пък бе халфът Иван Найденов, който извади бъбрека си по време на двубоя с „Несебър“. След срещата той влезе в съблекалнята, за да поздрави съотборниците си за силната игра.

--- narodnodelo.bg