петък, май 23, 2003

Who is who от събранието в „рила“

---Васил Крумов Божков - 46 г., собственик на ЦСКА. Председател на бизнес клуб „Възраждане“. Контролира хазартния сектор в страната, както най-голямата частна агенция за залагания „Еврофутбол“ заедно с гръцкия милиардер Сократис Кокалис. Съдружник в над 60 търговски дружества. Президент на спортните федерации по шахмат и стрелба, ангажиран е и в баскетболния клуб ЦСКА.
---Георги Андреев Илиев - 36 г., собственик на „Локомотив“ (Пд). Управляващ на „ВАИ холдинг“, наследник на структурите на бившата ВИС-2. Бивш състезател по борба, брат на покойния създател на групировката Васил Илиев. Влиза във футбола през 1994 г. чрез „Велбъжд“ (Кюстендил), а в отделни периоди от време чрез групировката си контролира още отборите на „Черно море“ и „Искър“ (Сф). Спонсор на „Левски“ в периода 1997-98, когато логото на ВИС-2 стои на екипите на столичния тим. На стадиона Кюстендил станаха двата найтежки инцидента в новата история на клубния футбол.
---Младен Йорданов Михалев - 39 г., представител на „Славия“ и акционер в клуба. Бивш състезател по борба от Силистра. Един от босовете на бившата групировка СИК и „Интергруп“. Влиза във футбола през март 1995 г., когато е избран за президент на „Славия“. Впоследствие се оттегля от президентския пост, но продължава да контролира футболния клуб. Името му се свързва със спечелването на шампионската титла и Купата на България от „Славия“ през сезон 1995/96, когато има сигнали, че това е станало не без помощта на силови методи на работа.
---Венцеслав Димитров Стефанов - 53 г., президент на „Славия“ и вицепрезидент на БФС. Един от основателите на „Интергруп енд партнърс“. Във футбола влиза през есента на 1994 г. отначало като вицепрезидент на „Септември“ (Сф), впоследствие оглавява заедно с Младен Михалев отбора на „Славия“. Присъства в повечето изпълнителни комитети на БФС при Иван Славков.
---Николай Мирчов Цветин - 38 г., член на изпълкома на БФС. Съдружник на Георги Илиев в няколко търговски дружества от структурите на бившата ВИС-2. Бивш състезател по борба, с влияние в ръководството на футболния съюз.
---Тодор Костадинов Батков - 44 г., представител на „Левски“. Пълномощник на собственика на клуба Майкъл Чорни, който е изгонен от България като опасен за националната сигурност, а в момента е под домашен арест в Израел. Има дял в „Левски“, освен това участва във финансирането на футболния отбор от първа лига „Родопа“ (Смолян), като с негово съдействие клубът бе осигурен със спонсорски договор с „Мтел“.
---Гриша Данаилов Ганчев 40 г., собственик на „Литекс“. Бивш състезател по борба, управител на фирмата „Литекс комерс“, ангажирана в производството на сокове, кафе и захар, както и в дистрибуцията на горива. Във футбола е от 1996 г., когато поема отбора на град Ловеч. Създава схемата с така наречените сателитни отбори, с помощта на която „Литекс“ става шампион през 1998 и 1999 г. Твърди се, че от няколко години насам неговият клуб не купува мачове и се стреми към по-честен футбол.
---Ангел Бончев Аврамов - 42 г., съдружник на Гриша Ганчев. Бивш състезател по борба. Отговаря за футболния отбор на „Литекс“, където по документи се води президент на клуба. Член на изпълкома на Българския футболен съюз.
---Стефан Георгиев Милушев - 43 г., президент на „Марек“. Собственик на веригата магазини за лизингова търговия „Зора“, считан е за един от сериозните инвеститори във футбола. Поема „Марек“ през 2000 г. и успява да го вкара във Висшата лига от аматьорските групи.
---Николай Андреев Ишков - 40 г., президент на „Спартак“ (Вн). Завършил НАТФИЗ, специалност „Кукловодство“. Съдружник с актьорите Стефан Данаилов и Сотир Майноловски в търговското дружество „Олд старс“. Един от президентите на клубове с най-дълъг стаж от 1994 г. насам.
---Димитър Георгиев Христолов - 52 г., президент на „Ботев“ (Пд). Във футбола името му се появява за пръв път през 1993 г., когато УЕФА го обявява за персона нон грата заради опит да бъде подкупен делегат на футболна среща от европейските клубни турнири. Чрез фирмата си „Валео“ е представител на „Диадора“ за България. Президент на „Ботев“ от 1999 г., твърде често атакуван от привържениците на отбора.
---Ивайло Дражев Атанасов - 36 г., президент на „Черноморец“ и шеф на холдинга „Ин трейд“, развиващ туроператорска и друга дейност по Черноморието.
---Стефан Стоянов Орманджиев - 50 г., главен мениджър на ЦСКА. Бивш футболен съдия, бивш вицепрезидент и член на изпълкома на БФС. Работи в музикалния бизнес, където е представен чрез собствената си музикална къща „Джо“ и още няколко дружества.
---Христо Божинов Порточанов - 49 г., изпълнителен директор на футболен клуб „Нафтекс“. Една от най-скандалните фигури в българския футбол за последните десет години. Член на ръководството на Партията на зелените, общински съветник в Бургас.
---Митко Василев Събев - 41 г., председател на надзорния съвет на „Нафтекс България холдинг“ и председател на надзорния съвет на Евробанк. .

--- www.capital.bg

Няма коментари: