вторник, ноември 02, 2004

Школата на Спартак бе срината със земята

Парите от юношите отиват в първия отбор, Левски граби без пари варненските таланти

Школата на варненския Спартак дадe на родния футбол Пламен Гетов, Живко Господинов, Красимир Зафиров и Иван Петров. Четиримата стигнаха до националния отбор, а първите двама играха и на световното първенство в Мексико. Гетов вкара на корейците. През 90-те години няколко кадри на Спартак тръгнаха към сериозния футбол. Иво Димов, Енгибар Енгибаров, Диян Дончев, Радостин Станев, Диян Генчев и Марин Петров играха за грандовете на България. Последните значими трансфери са свързани с Генко Славов и Стефан Дончев. Двамата подсилиха най-титулуваните ни клубове ЦСКА и Левски.
Но хубавото свършва дотук. Защото от втората половина на 90-те години на XX век школата я има само на книга. Липсват терени, екипировка и топки за талантите. Треньорите нямат стимул, тъй като често не взимаха заплати и просто отбиваха номера. Логично отборите във всички възрастови групи отпаднаха в първия кръг на първенствата, а до мъжкия тим не стигна нито едно попълнение.
Стигна се до порочна практика - с парите от трансфери на юношите да се издържа единствено представителният отбор. От тези средства не бе заделен дори лев за подрастващите. Дори перспективните Радомир Тодоров и Мишо Лазаров бяха заложени срещу заем от Нафтекс, за да завърши Спартак пролетния сезон на 2002 г.
Фактите показват, че ако се приспадаха 20% от трансферните пари, школата щеше да живее и да произвежда футболисти. Възможности имаше достатъчно. От трансфера на Диян Дончев в АЕК в клубната каса влязоха 800 000 немски марки. За Марин Петров Литекс брои 150 000 долара. Свежи пари дойдоха също от ЦСКА и Локо (Сф) за Радостин Станев и Диян Генчев. ЦСКА извади 100 000 лева в кеш за Генко Славов, а Левски - 120 000 лева накуп за Стефан Дончев. Тези суми обаче покриха колосалните разходи за мъжкия отбор. Да не говорим, че Левски отмъкна за смешните 5000 лева 14-годишните национали Иван Цачев и Иво Михайлов. Наскоро към Герена отпраши и 15-годишният Иван Марков. За него нищо не е платено.

--- НЕДКО ПЕТРОВ/7 dni sport/



Чакат се 60 бона и решение на общината

60 000 лева са необходими за затревяване на двата терена на спортен комплекс "Локомотив", прогнозира Иван Войчев. Там повече от 30 години тренират децата и юношите на Спартак. От 15 години обаче основният терен наподобява нива. Той е засипан с пръст, нищо че отдолу има перфектен дренаж. Вторият терен е неравен и с дупки. На третия - сгурията, също се водят тренировки. Двата терена трябва да се оградят и да сe направи нормално тревно покритие, което ще отнеме 6 месеца.
В момента се чака Общинският съвет да узакони АД между кметството и клуба за възстановяване и експлоатация на базата на "Локомотив". Стане ли това факт, ще се привлекат инвеститори и 200 деца в школата ще ритат на трева. Предвижда се също и създаване на футболен интернат за Североизточна България. Според прогнозите проектът ще се реализира до влизането ни в ЕС през 2007 г.

--- 7sport.net


Иван Войчев: Децата не бяха виждали трева от 10 години



Изпълнителният директор на Спартак Иван Войчев се е наел с тежката задача да възроди школата. От юли тя е под негово пряко подчинение. За три месеца Войчев, който е юноша на Черно море, но е играл и за мъжете на Спартак, въведе нов начин на работа и строга финансова дисциплина. Неговият футболен професионализъм и икономически ценз са гаранция за правилна инвестиция и работа с талантите.

- Г-н Войчев, първите промени, които направихте в школата?
- Уволних един треньор за слаби резултати и недобра работа с децата. По мое настояване всичките ни детски и юношески отбори вече играят мачовете си на стадион "Спартак". В последните 10 години те не са виждали тревата на клубното ни съоръжение. Ходеха да играят по селата и терени около града. Въведох също ред и финансов контрол. Треньорите знаят, че на всяко 30-о число от месеца взимат заплати.
- Вярно ли е, че през последните години треньорите са слагали таксите за обучение на талантите в джоба си?
- Вярно е, но какво да правят, след като по 11 месеца не са получавали заплати. Сега отчитат месечните такси от 15 лева в клуба. С тях покриваме разходите по мачовете и заплатите им. Ето, на 28-и раздадох на треньорите по 230 лева заплата.
- Какво изисквате от петимата треньори?
- Всяка година да дават по едно или две попълнения за представителния отбор. Тази година е Владислав Мирчев. Догодина трябва да са двама.
- Кога ще подобрите условията за работа в школата?
- В момента преговаряме за генерален спонсор, тъй като школата е на самоиздръжка и е отделно от бюджета на клуба. Надяваме се съвсем скоро въпросът да се реши и да съществува пълноценно. Целта ни е с минимум разходи да постигаме максимум резултати.

--- 7sport.net

Няма коментари: