вторник, ноември 30, 2004

Анализ:"Спартак" остана в играта и за пролетта

"Спартак" остана в играта за оцеляване в "А" група и за пролетния полусезон, макар че много специалисти го отписаха преди първенството. Футболистите показаха, че с къртовски труд в тренировките и сърце и воля на терена могат да компенсират по-скромните си футболни качества.
Стартът бе тежък, тъй като отборът бе в нокдаун заради забраната за картотекиране на нови попълнения. От голобрадите юноши и резерви никой не чакаше чудеса. Докато се уреди проблемът, последваха 5 загуби, две от които у дома срещу преки конкуренти за спасение. Глътка въздух отборът взе след изстраданото 2:1 в последните секунди срещу "Несебър". Тогава играчи и треньори си повярваха, че може да бият наред във Варна. За точки отвън не беше реално да се мисли предвид класата на съперниците и незавидното състояние на варненци. Чест прави на "Спартак", че двете загуби на свой терен, изпълни 90 % целта и спечели 13 точки от възможните 15 във Варна.
На фона на мъчните, но жизненоважни победи имаше и положителни неща. На първо място израстването на Тодор Радомиров. Нападателят стана голмайстор на отбора с 4 гола, като два от тях донесоха 6 точки - срещу "Черно море" и "Марек". Този срещу "Видима" също бе стратегически. Младостта, хъсът и талантът трябва да помогнат на Тошко да бележи още по-често занапред. Стане ли това факт, той ще се превърне в централен нападател, какъвто скоро не е имал "Спартак".
С принос за успехите са още утвърдилият се в големия футбол Диян Кателиев, както и Марин Ценов, Златин Михайлов, ветеранът Николай Станчев и Калоян Филатов. Живко Бояджиев, Боян Илиев и Иван Караджов също дадоха гаранции, че на тях може да се разчита. Заради контузии Мишо Лазаров не беше пълноценен, а заради излишни килограми Марко Палавестрич проспа половината сезон. Почти не получиха шанс за изява талантливият Георги Филипов (с гол за три точки срещу "Видима"), Милен Христов - Пистолета, Георги Костадинов и Красимир Стефанов. Вратарите Арнаудов и Славов бяха колебливи, както и защитата пред тях. За Цецо Кръстев, Станислав Петров, Тончо Стефанов, Румен Георгиев и Виктор Софрониев коментарът е излишен. Петимата са стигнали тавана си във футбола и той не е висок. Милен Христов - Менката, и Калоян Каров май също са в тежест на тима.
Петър Курдов? Подобри физическото състояние на отбора, но бъркаше в избора на състава и тактиката. Нещата дойдоха на място след 2:2 с "Берое". Тогава с решение на ръководството 11-те за всеки мач, смените и стратегията започнаха да се определят съвместно от Курдов и консултативен съвет. В него влизаха Иван Войчев, Румен Димов, Николай Станчев и Златин Михайлов.
Сега "Спартак" трябва да проведе здрава зимна подготовка, да се подсили с 3 - 4-ма нови и да продължи сработването на състава и изграждането на стила на игра в контролите. Необходимите точки за оцеляване напролет са 17, макар че и 15 може да стигнат. За да ги спечелят, варненци нямат право да губят в Благоевград, Смолян и Несебър или поне да вземат 3 - 4 точки от тези три срещи. Във Варна победи над "Беласица", "Нафтекс" и "Локомотив" (Сф) са нещо реално. Точки се чакат и от срещите със "Славия" и "Локо" (Пд), защо не и от някой двубой с ЦСКА, "Левски" и "Литекс"? Важното през втория полусезон е всеки футболист на "соколите" да се стреми да дава максимума от своите възможности и да се влага 100 % на терена.

--- chernomorie.info.bg



"СПАРТАК" - ЕСЕН 2004

I КРЪГ: "Беласица" - "Спартак" 4:0
II КРЪГ: "Спартак" - "Пирин" 1:2
Голмайстор за варненци Диян Кателиев от дузпа.
III КРЪГ: "Локомотив" (Пд) - "Спартак" 5:0
IV КРЪГ: "Спартак" - "Родопа" 0:1
V КРЪГ: ЦСКА - "Спартак" 6:0
VI КРЪГ: "Спартак" - "Несебър" 2:1
Николай Станчев, Живко Бояджиев.
VII КРЪГ: "Нафтекс" - "Спартак" 5:1
Марин Ценов.
VIII КРЪГ: "Славия" - "Спартак" 2:1
Диян Кателиев от дузпа.
IX КРЪГ: "Спартак" - "Берое" 2:2
Николай Станчев, Иван Караджов.
X КРЪГ: "Локомотив" (Сф) - "Спартак" 3:1
Марин Ценов.
XI КРЪГ: "Спартак" - "Черно море" 1:0
Тодор Радомиров.
XII КРЪГ: "Левски" - "Спартак" 4:1
Точно Стефанов.
XIII КРЪГ: "Спартак" - "Видима" 3:2
Марин Ценов, Тодор Радомиров, Георги Филипов.
XIV КРЪГ: "Литекс" - "Спартак" 4:1
Тодор Радомиров от дузпа.
XV КРЪГ: "Спартак" - "Марек" 1:0
Тодор Радомиров.
----------------------------------------------
Общо: 13 точки - 4 победи, 1 равен и 10 загуби,
с голова разлика 15:41. 15-о място след есенния полусезон.

--- chernomorie.info.bg

понеделник, ноември 29, 2004

"СПАРТАК" - "МАРЕК" 1:0

- 1:0 - Радомиров, 58 мин.
- Съдия: Димитър Костов (Бургас), асистенти: Красимир Василев и Красимир Николов (Русе),
- жълти картони: Филатов (Сп), Караканов (Мар),
- стадион "Спартак", 1500 зрители.
- "СПАРТАК" (1-4-4-2): Славов - Палавестрич, Михайлов, Филатов, Илиев - Петров, Бояджиев, Кателиев (71 - Станчев), Ценов - Радомиров (85 - Лазаров), Христов (57 - Филипов).
- "МАРЕК": Тих. Тодоров, Кючуков, Великов, Драгич (46 - Коемджиев), Трайков, Мутафов, Илиев (60 - Петров), Караканов, Ем. Тодоров (40 - Паргов), Руменов, Ан. Кючуков.

С тактически правилна игра "Спартак" тресна с 1:0 "Марек" и се отлепи от дъното. "Соколите" ще зимуват на предпоследното 15-о място. Единствения гол за стратегическите три точки в събота реализира Тодор Радомиров. В 58-ата минута той се разписа с глава след вдигане на Диян Кателиев от фаул и стана голмайстор на отбора през есента с 4 гола.
Домакините можеха да водят с 2:0 през първото полувреме, но два фрапантни пропуска между 32-рата и 40-ата минута направи десният бек Марко Палавестрич. След попадението "Спартак" се прибра отзад и заложи на сигурна защита и контри. При една от тях в последните секунди реферът не свири дузпа за спъване на Марин Ценов.
Преди това в 86-ата минута Георги Караканов от "Марек" уцели гредата, а три минути по-късно Иво Паргов стреля с глава в аут.

- ПЕТЪР КУРДОВ, треньор на "Спартак": "Надиграхме "Марек" тактически, както и "Черно море". Радвам се, че Тодор Радомиров изпитва глад за голове. Той е прихванал нещо от мен като голмайстор. Обещах 18 точки през есента, но завършваме с 5 по-малко, тъй като заради кадровите проблеми на старта загубихме от "Пирин" и "Родопа" във Варна."

- НИКОЛАЙ ДОНЕВ, помощник-треньор на "Марек": "Велислав Вуцов не се яви на пресконференцията, тъй като е афектиран. Играха два слаби отбора, по-слабият от които беше "Марек". Допуснахме много грешки и брак в средата на терена, за което нямаме обяснение."

Футболистите чакат две премии
Футболистите на "Спартак" ще получат последните си две есенни премии до средата на декември. Те ще вземат общо 800 лева за победите срещу "Видима" (3:2) и "Марек" (1:0). Около Коледа играчите чакат и заплата, за да посрещнат с пълни джобове празниците.
Отборът закри есенния полусезон със стилен купон в "Булгари" до 5 часа сутринта в неделя. В следващите две седмици играчите ще тренират за тонус и по желание, преди да излязат във ваканция.

Планират тотална чистка в "Спартак"
Тотална чистка в "Спартак" планира ръководството през паузата между двата полусезона. Ще си тръгне повече от половината отбор, а нови попълнения се очакват през януари. Новината потвърди пред "Черноморие" шефът на Надзорния съвет Иван Славков. "Най-вероятно ще се разделим със 7 - 8 футболисти и ще привлечем нови 5. Решенията за кадровите промени ще се вземат на заседание на борда на директорите по предложение на спортно-техническия щаб", уточни Славков.
Засега е сигурно, че напуска Мишо Лазаров. Неговият срок за преотстъпване изтече и той се връща в "Нафтекс". Новите попълнения ще са свободни агенти и футболисти, които разполагат с бележки, че са свободни без финансов иск. Както е известно, "Спартак" не плаща трансферни суми за играчи, нито дава пари на ръка. В отбора се играе за месечна заплата и премии.

--- chernomorie.info.bg

петък, ноември 26, 2004

Спартак ще плати премии
на играчите си за победата над Видима в ХIII кръг на "А" група. Ръководството реши вместо да даде 2800 лв. на полицията за охраната на мачовете с Черно море и Видима, да се издължи на играчите. В сряда футболистите взеха и по една заплата.
На тренировка жесток удар в главата получи Живко Бояджиев. Халфът е с подуто и насинено око, но ще бъде включен в групата за мача с Марек.

--- 7sport.net

четвъртък, ноември 25, 2004

СЧУПИ се автобусът "Марек", ФЕНОВЕТЕ на "Спартак": "Ще ги скъсаме"

Неочакван проблем разтревожи "Марек". Развали се клубният автобус, с който отборът трябваше да тръгне за Варна днес. С намирането на ново возило се зае изпълнителният директор Николай Митов. По настояване на треньора Велислав Вуцов "Марек" ще пътува за Варна ден по-рано.
След като разбраха за аварията феновете на "Спартак" веднага усетиха, че се е намесила съдбата. "Ще ги скъсаме. Късметът ще е на наша страна, ще бием и няма да зимуваме на последно място. Пролетта първия ни мач е срещу "Беласица". Бием и тях и се измъкваме от зоната на изпадащите" - убедени са във фенклуб "Соколи".

--- varna-sport.com
Вратарски проблеми в Спартак преди Марек

Сериозни проблеми с вратарския пост изпитва отборът на Спартак, съобщава в-к."Позвънете новини". Титулярът Георги Арнаудов е с настинка и съществува минимална възможност да не се възстанови до двубоя с Марек в събота. Младокът Георги Колев е с изкълчен пръст на крака и се готви на облекчен режим, докато Христо Николов-Бучи е с футболна болест и въобще не се готви с тима. Така единственият здрав до вчера вратар на “соколите” бе преотстъпеният от ЦСКА Генко Славов, който почти сигурно ще започне титуляр срещу Марек в събота. Срещата е от изключително значение за варненския тим, който, ако иска да запази шансовете си за оставане в групата, ще трябва да постигне три точки срещу възпитаниците на Велислав Вуцов. Вчера повечето от футболистите на Спартак изразиха оптимизма си за важния сблъсък. “Имаме сили да победим Марек, а и трите точки са ни жизнено важни. Дано само да не повлияят странични фактори, като съдийството на Димитър Костов. Въпреки че и Черно море играе по същото време с Левски, ние си имаме наши верни привърженици, които трябва да ни подкрепят срещу Марек”, коментираха играчите. Вчера ръководството раздаде на играчите по една заплата. Шефовете обаче отложиха изплащането на премиите за победата над Видима-Раковски с 3:2, дошла след уникален обрат от 0:2.

--- pozvanete.bg

сряда, ноември 24, 2004

В Спартак раздават по 400 лева премии днес

Ръководството на Спартак ще раздаде днес по 400 лева на футболистите, научи “Позвънете Новини”. Сумите са за победата с 3:2 над Видима-Раковски, която дойде въпреки че тимът губеше с 0:2 на полувремето. Освен това футболистите ще получат и заплати. Шефовете на тима искаха по този начин да стимулират футболистите си за успех над Марек тази събота. Мачът с дупничани е от изключително значение за “соколите”, ако искат да се отскубнат от дъното в класирането на “А” група. Само при успех варненци ще са по-спокойни за оставането си. През зимата Спартак планира да привлече поне четирима нови футболисти. Първият в списъка за селекция е защитникът Здравко Радев, като не е изключено в родния си клуб да се завърнат братята Диян и Стефан Дончеви.
Старши треньорът на спартаковци Петър Курдов ще може да разчита на всичките си подопечни. От настинка в началото на седмицата се оплакваха Калоян Филатов и Георги Арнаудов, но двамата вече са добре. С травма от мача с Литекс бе и Живко Бояджиев. Два дни сърцатият халф имаше и оток в коляното, но е възстановен и ще е на линия за двубоя. Сред титулярите за Спартак се завръщат Златин Михайлов и Николай Станчев, които получиха почивка от треньора за гостуването на ловчанлии.

Главен съдия на мача на другия варненски тим - Спартак, с Марек пък е Димитър Костов. Бургазлията ръководи и варненското дерби с Черно море, спечелено от “соколите” с 1:0.

--- pozvanete.bg

вторник, ноември 23, 2004

Иван Войчев: Трябва да играем като при обрата

За изключително тежък мач срещу Марек се стягат футболистите на Спартак. При успех тимът запазва сериозни шансове за оставане в “А” група. За срещата срещу тима на Велислав Вуцов в състава на “соколите” се завръщат капитанът Николай Станчев и Златин Михайлов, чиито сили бяха съхранени в двубоя с Литекс, загубен с 1:4. “Единствено победа в този мач би ни задоволила”, заяви изпълнителният директор Иван Войчев. “Знаем обаче, че ще бъде много трудно, тъй като Марек е силен отбор. Клубът е стабилен финансово, а и притежава сериозни футболисти. Ние обаче нямаме избор. Трябва да вземем трите точки, за да останем в борбата за оцеляване в групата. Убеден съм, че ако играем както във варненското дерби и през второто полувреме от срещата с Видима-Раковски, ще се поздравим с успех”, каза Войчев. Той отличи Радомиров и младоците Филипов и Краси Стефанов за представянето им срещу Литекс. Вчера на облекчен режим тренираха Георги Арнаудов, Диян Кателиев и Калоян Филатов. Първите двама са с настинка, докато Филатов има лека к онтузия. И тримата ще са на линия за двубоя с дупничани.

---pozvanete.bg

понеделник, ноември 22, 2004

Петър Курдов остава в Спартак

Треньорът на Спартак Петър Курдов засега ще остане на работа в отбора въпреки загубата от Литекс с 1:4. Вчера част от шефовете на клуба са се събрали, за да обсъждат бъдещето на наставника. В крайна сметка те прецениха, че ще е по-добре да не избързват с треньорската рокада и да го оставят да изкара до края на есенния дял на шампионата, съобщава в. "Топспорт". Едва след това ще се реши съдбата на Курдов, но най-вероятно той ще бъде сменен.
"Бяхме се разбрали с него за едни резултати, но той не ги изпълни. До Нова година има доста време, в което ще обмислим дали треньорската рокада е наложителна", коментираха от ръководството на Спартак (Вн). Засега има двама души, които искат да застанат начело на "соколите". Това са играещият помощник-треньор Николай Станчев и бившият наставник на Янтра и Черноморец Атанас Атанасов - Орела.

--- focus-sport.net
Мениджърски интереси движат футбола в България, убеден е Николай Ишков

София. Бившият президент на Спартак (Вн) Николай Ишков вече работи като футболен мениджър. Днес в Актуално студио “Дерби Мач” дипломираният кукловод разкри, че мениджърски интереси движат футбола в страната ни. “Всеки се стреми да вкара своя клиент в националния отбор и да спечели пари от това. Преди време в България практиката бе големи суми пари да се въртят между водещите клубове. Стагнацията в последно време обаче промени всичко. Подобна е ситуацията и в Европа. На пазара се търсят предимно млади футболисти на възраст до 21 години. След въвеждането на правилото “Босман” повечето клубове търсят да привличат само свободни играчи”, каза Ишков. Бившият бос на Спартак (Вн) не пожела да коментира проблемите в лагера на “соколите”, след като бе обвинен, че стои в основата им. Николай Ишков издържа успешно пред БФС изпита за вземане на мениджърски лиценз и разкри, че работата му е насочена най-вече към сръбски футболисти.

--- focus-sport.net
Литекс - Спартак 4:1

- Голмайстори: Трика (9 д), Беляков (45), Хазуров (48, 65); Радомиров (60 д)
- Литекс: Господинов, Бачев, Желев, Беляков, Николов, Хидиуед, Джамбазов, Трика, Йеленкович (80 Паланков), Попов (56 Бандаловски), Силва (46 Хазуров)
- Спартак: Арнаудов, Зарев (67 Стефанов), Филатов, Радомиров, Кателиев, Илиев, Палавестрич, Петров, Ценов (54 Филипов), Бояджиев, Христов (68 Георгиев)
- Жълт картон: Желев
- Съдия: Станислав Тодоров
- Градски стадион “Ловеч” - 200 зрители

Литекс излезе от кризата, предизвикана от двете загуби от Нафтекс, с четири гола във вратата на Спартак. Ловчанлии победиха гостите си с 4:1 в един интересен и темпови мач. Това се случи благодарение на двете страни, които опитаха да играят футбол, а не да го убиват.
Домакините започнаха първото полувреме с много динамична игра. Затова и още в 9-ата минута откриха с гол на Еуген Трика от дузпа, отсъдена за нарушение на Филатов срещу Хидиуед. След този гол ловчанлии продължиха атаките си и почти до края редуваха удар след удар към вратата на варненци, но без успех. Пропуски направиха Хидиуед, Трика и Беляков. След две изпуснати чисти положения обаче Беляков успя да бъде точен при третото само минута преди главният съдия Станислав Тодоров да свири края на първото полувреме. Така среброкосият нападател покачи на 2:0. Същото темпо за Литекс продължи и през второто полувреме. Борислав Хазуров, който влезе в игра на мястото на бразилеца Тиаго Силва, бе точен в 48-ата минута и отбеляза третия гол за ловчанлии. Варненци все пак успяха да си върнат едно от попаденията чрез дузпа в 60-а минута. Тодор Радомиров бе съборен от вратаря Господинов и сам реализира отсъдената дузпа. Само 5 минути по-късно обаче Борислав Хазуров отбеляза четвърти гол за Литекс в 65-ата минута, при който ре зултат завърши и мачът. Едно чисто положение пропусна влезлият като резерва Георги Филипов, на когото бе лепнат прякора Дъф. Той стреля силно във вратаря, вместо да копне топката в мрежата от 10 метра.


Цигански табор изнервяше Курдов в града на люляците

Цигански табор се “забавляваше” с треньора на Спартак Петър Курдов по време на мача с Литекс. Наставникът от школата на Марица бе псуван каруцарски от феновете на “оранжевите”. На трибуните в Ловеч имаше към 200 запалянковци. По черничките вероятно по поръчка бяха седнали зад скамейката на “соколите” и здраво обиждаха Курдов по време на мача, твърди агенция “Варна Спорт”. Нервите на ловджията не издържаха и той влезе в разправия с ромите. Курдов отвърна на псувните с не по-малка каруцарска актуалност.
“Литекс не заслужава президента си Гриша Ганчев. Защото човекът е създал идеални условия за футбол, а на стадиона публиката е трагично малко. И само псуват. Никой от нас не си е правил илюзии, че можем да победим. Личат си грандовете в българския футбол, сред които е и Литекс. Що се отнася до самата среща, не бяхме дошли да се браним. Оставихме приятно впечатление”, каза Курдов след мача.

--- pozvanete.bg

петък, ноември 19, 2004

“Соколите” с нова полузащита в Ловеч

Спартаковци искат изненада. Литекс загрява с контрола за новите си попълнения

Без трима от основните си полузащитници ще излезе Спартак в гостуването си на Литекс утре от 17 ч. в Ловеч, съобщава в-к."Позвънете новини". Капитанът и играещ помощник-треньор на тима Николай Станчев ще получи почивка от наставника Петър Курдов. 37-годишният ветеран има травма и за да е напълно възстановен от нея за изключително важния мач с Марек в последния кръг ще остане във Варна. Младокът Диян Кателиев пък има разтежение на адуктора на десния крак и също най-вероятно няма да пътува за града на люляците. Неговото отсъствие в халфовата линия, както и това на Станчев означава изцяло нова полузащита. В нея вероятно ще влязат Живко Бояджиев и сензацията Георги Филипов. Окан Хасан пък не възнамерява да си плаща глобата за червения картон от мача с Несебър и поради тази причина ще слуша двубоя по радиото, за което вече “Позвънете Новини” писа. Варненци ще излязат пределно мобилизирани за срещата с двукратните шампиони, въпреки разликата в класите. “Литекс не играе нищо напоследък. Щом два пъти загуби от Нафтекс за четири дни, значи не е непреодолим отбор. Предимството ни е, че ще гоним победата на всяка цена и ще играем освободено. Ако Литекс ни подцени, ще си има сериозни проблеми. Защо да не си тръгнем с точката от Ловеч”, заявиха от варненския тим. “Соколите” тръгват днес на обяд за Плевен, където ще отседнат преди срещата с ловчанлии.
Литекс спечели с 2:1 срещу Спартак (Пл) в контролна среща, организирана заради двете нови попълнения, пристигнали в сряда. Единият от тях - Сезар Дакоста, вкара първото попадение за “оранжевите” и след това беше съборен за дузпа. От бялата точка реализира румънецът Еуген Трика. В мача взе участие и алжирския бранител Самир Бен Амар. Гостите от Плевен откриха резултата в 9-ата минута чрез Свилен Симеонов. Мачът беше наблюдаван от новия старши треньор на ловчанлии Ицхак Шум, а веднага след това ръководството на клуба се събра на заседание, за да дискутира качествата на двамата африканци.

--- pozvanete.bg

четвъртък, ноември 18, 2004

ЗЛАТИН МИХАЙЛОВ съветва Курдов за новия треньор на "Литекс"

Защитникът Златин Михайлов помага на треньора на "Спартак" Петър Курдов за мача с "Литекс". Злати се подвизава в еврейското първенство преди години и познава работата на новия треньор на ловчанлии Ицхак Шум. Футболистът ще дава съвети и на съотборниците си за стила на израелския футбол.
Самият Курдов заяви, че всичко в отбора е номрално. "Готвим се спокойно, няма контузени. Няма от какво да се страхуваме от "Литекс". Отиваме за достойно представяне. Не бихме се отказали от едната точка от този двубой. Познавам тима на съперника и има с какво да го изненадаме", каза наставникът на спартаковци.
Курдов обаче готви "соколите" отсега за сблъсъка в последния кръг срещу "Марек". Според него дупничани също са един силен отбор. 3-те точки срещу състава на Вили Вуцов обаче се оказват задължителни за "Спартак". За това техническият щаб на варненци отсега реди схеми за гостуването на Вуцов-младши и компания на Коритото.
"Соколите" пътуват в петък и ще отседнат в хотел в Плевен. В деня на мача те ще се качат на автобуса и ще отидат направо на стадиона в Ловеч, пише в-к "Местен 24 часа".

--- varna-sport.com
Генко Славов и Кателиев с контузии, не тренират

Двама играчи са с контузии в Спартак, след вчерашната тренировка на отбора, съобщава в-к."Позвънете новини". Заниманието пропусна Генко Славов, който е получил възпаление на ахилеса. Травмата на вратаря не е сериозна и до ден-два той трябва да е възстановен. “Не е разтежение, но е сериозен отокът и ме боли. Бих инжекции, надявам се да съм готов за Литекс”, каза Славов за “Позвънете Новини”. Другият играч на тима, който ще е под сериозен въпрос е Диян Кателиев. Катера, както го наричат съотборниците му, е получил разтежение на адуктора. Шансовете той да се възстанови за мача в Ловеч не са кой знае колко големи. От групата за мача с Литекс ще отпадне и Георги Костадинов, който тренира на облекчен режим, тъй като лекува ангина.
Треньорът на Спартак Петър Курдов пък се отказа от традиционната за сряда двустранна игра. Въпреки че намали тренировките на отбора до една дневно, пловдивчанинът отново заложи на тежката физическа подготовка. Играчите направиха по 300 подскока след вчерашното занимание.

--- pozvanete.bg

сряда, ноември 17, 2004

Младок от Спартак аут до зимата заради глоба

До края на сезона няма да играе за Спартак полузащитникът Окан Хасан, съобщава в-к."Позвънете новини". Русенецът беше наказан от БФБ заради дисциплинарни прояви и има да плаща глоба от 800 лв. Той обаче отказва да си я внесе сам, а от клуба не са го направили до този момент. Така е сигурно, че Хасан ще почива до зимата. Очаква се тогава проблемът да бъде решен.
В четвъртък “соколите” трябва да получат премиите си за победата над Видима миналата седмица. Не е изключено те да бъдат удвоени, заради геройството, което извърши отборът. Това обаче знае само клубното ръководство. За гостуването на Литекс в игра се завръща вторият капитан Златин Михайлов. За неговото пълно възстановяване са необходими още ден-два. Михайлов имаше проблеми с кръвоизлив около връзките в коляното.
От вчера до края на сезона, Спартак ще прави само едноразови тренировки. Това решил наставникът Петър Курдов, предвид наближаващата пауза и необходимостта от запазване на формата на състезателите. Всички в клуба се надяват тайно да изненадат Литекс, който се намира в много слаба серия.
Ръководството пък мисли за селекцията през зимата вече. Очакват се 3-4 класни попълнения, предвид по-тежката програма през пролетния полусезон. С новите играчи отборът има повече шансове да измъкне точки на чужд терен, смятат от ръководството.

--- pozvanete.bg


ГЛОБЯВАТ "Спартак" с 1000 лева за хвърления умрял плъх

Дисциплинарната комисия към БФС глоби с 1000 лв. ПФК Спартак (Вн) за хвърлен предмет без последствия в срещата с "Видима-Раковски" от изминалия кръг на “А” група. На терена бе хвърлен умрял плъх. Съдията Ангел Бекяров (Колина) спря играта и трупът на животното бе изнесен надалеч.

--- varna-sport.com

вторник, ноември 16, 2004

В Спартак отписаха мача с Литекс, гледат към Марек ?!?

С приповдигнато настроение след победата над Видима-Раковски тренираха вчера футболистите на Спартак. В клуба са обнадеждени от сгъстяването на няколко отбора в дъното с близки точки. От ръководството обявиха, че няма да се правят трагедии при загуба в предстоящия мач с Литекс, а всички цели ще бъдат насочени към спечелване на трите точки в последния есенен кръг - домакинството на Марек. “Не че отиваме като обречени в Ловеч. Напротив - ще се борим за всяка точка от терена до последния съдийски сигнал. При загуби в такива мачове обаче не се правят трагедии. Нашата цел е спечелването на последния ни мач. Много сме радостни от успеха над Видима”, заяви изпълнителният директор на “соколите” Иван Войчев. За радост на старши треньора Петър Курдов, никой в тима не е контузен от срещата със севлиевския отбор. Нещо повече - за Ловеч ще пътуват и контузеният доскоро Златин Михайлов, както и Окан Хасан, чиято глоба за червен картон досега не беше платена.

---

понеделник, ноември 15, 2004

Фенове на Спартак блокираха Варна

Феновете на Спартак полудяха от радост след победата над Видима-Раковски и блокираха движението около стадиона. Запалянковците запалиха няколко военни димки пред любимото си кафене "Шестограма". Наложи се полицията да въдворява ред, за да се възстанови движението.
Най-колоритният фен Митко Симеонов - Шамито изпълни обещанието си и награди агитката с галон от 4,5 литра уиски "Бяло конче". Питието се изпи само за 20 минути с помощта на легендата на тима Стефан Найденов - Доктора.

--- 7sport.net
Спартак - Видима-Раковски 3:2

- Спартак: Арнаудов, Палавестрич, Б. Илиев, Филатов, Зарев (80 Бояджиев), Н. Станчев, Ст. Петров, Кателиев, Ценов (67 Филипов), Караджов (63 Стефанов), Радомиров
- Видима-Раковски: Йорданов, Бислимов, Евтимов, Ашимов, Стойчев, Зеленков (84 Василев), Тодоров, Господинов, Мичев (78 Радулов), Русев, Лясков (67 Кьосев)
- Голмайстори: Ценов (54), Радомиров (69), Филипов (81); Русев (10), Господинов (24)
- Жълти картони: Палавестрич, Радомиров; Русев, Господинов, Лясков
- Червени картони: Господинов (76), Тодоров (90+2)
- Съдия Ангел Бекяров
- Стадион “Спартак” - 900 зрители

Спартак сътвори истински подвиг в мача си от 13-ия кръг на “А” група, побеждавайки с 3:2 Видима-Раковски, въпреки че на полувремето губеше с 0:2. Гостите откриха резултата още в 10-ата минута, когато защитата на Спартак проспа далечен пас на Бислимов и Десислав Русев от близо прониза вратата на Арнаудов. 14 минути по-късно отново грешка във варненската отбрана доведе до второ попадение за севлиевци, дело на Христо Господинов. До края на полувремето домакините пропуснаха чрез Радомиров и Станчев. След почивката спартаковци излязоха напълно преобразени, а гостите сякаш си повярваха, че вече са спечелили и не показаха никакво желание за игра. В 54-ата минута след рикошет в защитник на Видима топката попадна в Марин Ценов, който отблизо матира Йорданов - 1:2. Четвърт час по-късно Тончо Стефанов центрира отлично отдясно и непокритият Тодор Радомиров от един метър изравни резултата с глава. Малко след това за втори жълт картон бе изгонен Господинов от Видима. В 81-ата минута Диян Кателиев центрира перфектно от фаул и резервата Георги Филипов с глава направи обрата пълен - 3:2. В последната минута на двубоя изнервен, нападателят на севлиевци Анатоли Тодоров ритна без топка Кателиев и остави съотборниците си с 9 души.


--- Петър Курдов: Ще трябва да дърпам ушите на някои

Въпреки победата наставникът на Спартак Петър Курдов отправи някои забележки към своите подопечни. “Ще се наложи буквално да дърпам ушите на някои от моите футболисти. Те трябва да осъзнаят три неща. Първо - че играят в “А” група. Второ - че защитават цветовете на Спартак. И трето - трябва да играят по-силно през първото, а не през второто полувреме. Наши грешки доведоха до двете попадения на гостите. Важното е, че след това момчетата показаха, че имат потенциал и сами си извоюваха победата. Този отбор показва израстване с всеки изминал ден”, каза Курдов. Наставникът добави, че е огорчен от щаба на Черно море, откъдето казвали, че Спартак случайно е спечелил варненското дерби. Той изяви претенции и към привържениците на клуба. “Нашите фенове не трябва при негативен резултат да плюят по мене и играчите, а да ни подкрепят от първата до последната минута. Освен това не мога да разбера защо всеки се бие в гърдите и казва, че е спартаклия. Защо някой не купи 10 топки например. А и не съм аз виновен, че теренът беше мокър, без да е валяла и капчица дъжд през седмицата. Много благодаря на нашия президент Иван Славков, който прави и невъзможното за отбора”, коментира Курдов.


--- Радомиров: Това бе един невероятен мач

Нападателят на Спартак Тодор Радомиров отново се превърна в един от героите за своя тим, след като отбеляза изравнителното попадение при уникалния обрат срещу Видима-Раковски. Преди две седмици футболистът, който израстна в школата на Иван Петров - Феър плей, вкара победното попадение в дербито с Черно море (1:0). “Това бе един невероятен мач. Започнахме малко отпуснато. Явно тази победа над Черно море ни вдъхна повече увереност, отколкото трябваше. Допуснахме някои грешки и затова се стигна до 0:2. На полувремето обаче треньорският щаб ни даде указания, които ние следвахме и логично стигнахме до крайния успех”, каза Радомиров. Наставникът на Видима Димитър Тодоров пък заяви, че ще има глоби за неговите футболисти. Той бе изключително учуден от отпускането на подопечните му след почивката. “Явно си помислиха, че са взели мача и дадоха инициативата на един тим, който повече искаше победата”, каза Тодоров

--- pozvanete.bg

петък, ноември 12, 2004

Немци гледат двама от Спартак

Немски мениджъри ще гледат футболистите на Спартак Диян Кателиев и Марин Ценов срещу Видима утре. Интерес към двамата има от втородивизионни и третодивизионни клубове в Германия. Очаква се преди Нова година халфовете да заминат на проби.
Междувременно се разбра, че Видима пристига във Варна без нападателя Костадин Башов. Юношата на Левски е получил разкъсване на бедрен мускул и е аут до зимата. Съотборниците му Йордан Йорданов - Жан и Костадин Зеленков обаче са възстановени и ще бъдат в групата за двубоя със Спартак.

--- 7sport.net
Без извънредни премии в Спартак за мача утре

Златин Михайлов излиза на инжекции срещу Видима, водка може да стане спонсор на “соколите”

Ръководството на Спартак не предвижда извънредни премии за победа над Видима-Раковски в събота, научи “Позвънете Новини”. Мачът е в събота от 14,30 ч. във Варна и е от изключително значение за домакините. “Соколите” са на последното място в класирането на “А” група, но при евентуална победа могат дори да излязат от зоната на изпадащите отбори. В първите 12 кръга спартаковци спечелиха два мача - с Несебър и Черно море, веднъж завършиха наравно (с Берое), и загубиха останалите девет срещи. Тимът има седем точки, с две по-малко от Несебър и Локомотив (Сф), а 13-ият Нафтекс има десет.
Старши треньорът на “соколите” Петър Курдов няма сериозни кадрови проблеми преди важния двубой със севлиевци. Със сигурност аут е единствено Окан Хасан, чиято глоба е за червения картон в домакинския мач с Несебър. Тогава халфът влезе на терена и след четири минути игра бе изгонен за удар без топка. Заради постъпката му, шефовете на Спартак са категорични , че той сам трябва да си плати санкцията от 600 лева. Под сериозна въпросителна е участието на Златин Михайлов. “Железният” защитник с прякор Чиро Ферара е с вътрешен кръвоизлив на бедрения мускул и проблеми в коляното. Единственият вариант Злати да се появи на терена срещу Видима, е да излезе на инжекции.
Междувременно се разбра, че водката “Савой” може да стане спонсор на варненския тим. Според непотвърдена информация самият наставник Петър Курдов води разговорите с фирмата. До няколко дни се очаква да се разбере дали преговорите ще бъдат финализирани и какви ще са параметрите по сделката. Президентът на “соколите” Иван Славков също преговаря с няколко фирми за генерален спомоществовател. Той на няколко пъти обяви, че феновете не трябва да се притесняват, тъй като Спартак го чака добро бъдеще. Самите запалянковци пък излязоха с декларация, в която призовават всеки, който милее за Спартак, да дойде на стадиона, за да подкрепи любимците си в изключително важната среща с Видима.

--- pozvanete.bg

четвъртък, ноември 11, 2004

Да подкрепим любимците ни срещу Видима в събота

Уважаеми съграждани, с приближаването на края на есенния полусезон, поставеният по различни причини в почти безизходна позиция любим Спартак, продължава да се бори за своето съществуване. Имахме удоволствието да наблюдаваме младите “соколета” в първите им мачове и благодарим за сърцатата им и самоотвержена игра, въпреки че шансът им изневери. Победата над вечния враг показа, че не всичко във футбола е пари.
В предстоящия мач срещу Видима-Раковски се надяваме да подкрепите с присъствието си изявите на младоците в отбора. Пред спортно-техническото ръководство поставяме напълно реалната задача да победим с настървена и по-атрактивна игра, такава каквато е изнясял Спартак деситилетия пред пълни трибуни. Вярваме на опитните Ники Станчев, Златин Михайлов и Калоян Филатов, на безспорните таланти Марин Ценов, Жоро Филипов, Боян Илиев, Живко Бояджиев, Георги Костадинов, Владо Мирчев, Славов, Арнаудов, Диян Кателиев и Милен Христов - Менката, на сърцатите Иван Караджов, Калоян Каров, Красимир Стефанов, Окан Хасан, Цецо Кръстев, Станислав Петров и нашата нова синьо-бяла надежда - таранът Тошко Радомиров.
Неговото изпълнение в дербито няма да бъде скоро забравено нито от свои, нито от чужди Пожелаваме и на всички други футболисти на Спартак налагане в отбора след изявяване по безапелационен начин в тренировките и на терена. Спартаклии, мястото ви е на стадиона в яростна подкрепа от първата до последната минута!
Спартак Варна - любовта не умира!


--- www.spartak-varna.net
Спартаковци нямат победа срещу отбора от Севлиево

Преди 1095-ия си мач в “А” група, изиграни срещу 51 съперника, Спартак няма победа само срещу два отбора. Първият е ВВС София, който вече не съществува и е част от обединението ЦСКА.
Двете срещи през 1955 г. завършват без победител - 0:0 и 2:2. Вторият тим е Видима-Раковски от Севлиево, срещу когото “соколите” имат загуба и равен с 2:3 голова разлика.
През есента на 2003 година на стадион “Спартак” мачът завършва 1:2 с голове на Иво Димов за домакините, Троян Радулов и Ганчо Евтимов от дузпа, за гостите). През пролет 2004 на стадион “Раковски”, “соколите” повеждат с гол на Ивайло Петев, но Мартин Подръзачов изравнява за крайното 1:1.

--- pozvanete.bg

сряда, ноември 10, 2004

В Спартак получиха новата екипировка

Играчите се снимаха за календар за 2005 г., скандален за “соколите” рефер свири мача с Видима

Вчера пристигна новата екипировка на Спартак, съобщава в-к."Позвънете новини". Тя е на бургаската фирма “Томи”, която много сериозно влезе в родния футбол. С тази марка бяха и досегашните екипи на “соколите”, а от това лято и другият варненски тим Черно море е заложил на “Томи”. Фланелките на спартаковци са абсолютно същите като досега, с тази разлика, че на тях не е изписано “Първа инвестиционна банка”, която бе за кратко спонсор на тима. В момента босът Иван Славков преговаря със столична фирма за генерален спомоществовател на варненци и ако преговорите бъдат успешно финализирани, името му ще е изписано на екипите.
“Соколите” побързаха да се снимат за календара за 2005 г. Освен това всеки един от играчите бе сниман поотделно за картички. Те ще бъдат раздавани на запалянковци и приятелите на футболистите.
Междувременно, съдийската комисия на Българския футболен съюз назначи Ангел Бекяров за главен арбитър на изключително важния мач на Спартак с Видима-Раковски в събота. Двубоят със севлиевци е решаващ за тима, тъй като при успех варненци имат шанс дори да излязат от зоната на изпадащите. Интересното е обаче, че известният с прозвището си Българския Колина рефер, се представи много слабо в двата мача на “соколите, които свири през това първенство. Бекяров ръководи срещата от първия кръг на първенството с Беласица в Петрич, завършила 4:0 за домакините. Тогава варненци удържаха нулево равенство до 56-ата минута. Три минути по-рано за два несъществуващи жълти картона бе изгонен Марко Палавестрич и спартаковци рухнаха. В 9-ия кръг пък Бекяров допусна формално нарушение на правилника на срещата Спартак - Берое (2:2). Тогава Марио Метушев от старозагорския тим бе записан в протокола с №18, а излезе на терена с №8.
В срещата с Видима-Раковски е много вероятно да не вземе участие Окан Хасан. От ръководството на “соколите” са категорични, че халфът сам трябва да плати глобата от 600 лв. за червения картон при победата над Несебър в 6-ия кръг.

--- pozvanete.bg

вторник, ноември 09, 2004

ПЕТЪР КУРДОВ обяви мълчание преди важния мач с "Видима"

Треньорът на "Спартак" Петър Курдов поиска спокойствие и обяви мълчание преди решителния мач с "Видима-Раковски". Според наставника всякакви закани и предварителни изхвърляния преди двубоя са вредни за футболистите. "Соколите" дори отмениха пресконференцията, която по традиция дават всеки четвъртък.
Вчера Курдов заложи на здрава физическа подготовка.
В "Спартак" няма контузени играчи, а Златин Михайлов бе запазен за срещата с "Левски", за да не получи картон и да пропусне мача с тима от Севлиево, пише в-к "Местен 24 часа".
Футболист от отбора каза, че той и неговите съотборници са взели по 600 лева за успеха срещу "Черно море".

--- www.varna-sport.com

неделя, ноември 07, 2004

16-ГОДИШЕН ВКАРВА 2 гола на "Спартак", 4:1 за "Левски"

"Спартак" падна с 1:4 на стадион "Георги Аспарухов" в София от вицешампиона "Левски". Два гола за "сините" реализира 16-годишният Мариян Огнянов, който замени Георги Чиликов в 58-ата мин. Резултатът бе открит от Даниел Боримиров в 24-ата мин. Телкийски направи 2:0 в 46-ата мин. После два гола за домакините реализира 16-годишния юноша. При 3:0 Тончо Стефанов върна един гол за "Спартак" с удар от 15 метра ниско по тревата. Тончо влезе като резерва в 73-ата мин и 15 минути по-късно се разписа. Треньорът Петър Курдов направи само 2 смени.
Колегата му Станимир Стоилов пък замени Боримиров на почивката заради съмнения за комоцио.

- "Левски": Димитър Иванков, Живко Миланов, Ричард, Даниел Боримиров (46-Станислав Генчев), Тодор Колев (24-Любомир Любенов), Саша Симонович, Георги Чиликов (58-Мариян Огнянов), Станислав Ангелов, Лусио Вагнер, Елин Топузаков
- "Спартак": Георги Арнаудов, Цветан Зарев, Калоян Филатов, Марко Палавестрич, Боян Илиев, Станислав Петров, Николай Станчев (46-Виктор Софрониев), Диян Кателиев (73-Тончо Стефанов), Живко Бояджиев, Тодор Радомиров
- Съдия: Ангел Ангелов
- Стадион: "Георги Аспарухов", 2000 зрители


ПЕТЪР КУРДОВ: "Левски" бяха с няколко класи над нас"

"Спартак" (Вн) остана на последното място в елита. Треньорът на "соколите" Петър Крдов призна, че "сините" са били няколко класи над неговия отбор. "Тук има условия за работа, терени, футболисти. За нас това е химера. Надявам се и постепенно нещата да се оправят" - каза Курдов.
- СТАНИМИР СТОИЛОВ: "В първите минути "Спартак" затвори постъпите към вратата си. Не съм доволен от някои играчи. Не видях и не чух публиката да усвирква Георги Чиликов. Мариян Огнянов не е централен нападател, но вкара. Няма нищо нелогично да бележи на 16 години. След едва-две години тия футболисти ще са переспективата на отбора".

--- www.varna-sport.com


петък, ноември 05, 2004

Петър Курдов обмисля експерименти в състава

Наставникът на Спартак Петър Курдов обмисля да направи някои експерименти със състава в утрешния мач срещу Левски в столицата, съобщава в-к."Позвънете Новини".
43-годишният специалист смята да пробва някой от офанзивните си футболисти като защитници, тъй като в някои мачове нямаше кой да играе отзад. Във варненското дерби с Черно море, заради контузиите на Румен Георгиев, Марко Палавестрич и Михаил Лазаров, се наложи Боян Илиев да бъде използван като покривач. Този ход на Курдов даде резултат и младокът се справи с опеката на острието на “моряците” Пламен Тимнев. В състава срещу Левски се завръща Румен Георгиев, който почива 10 дни заради комоцио. Марко Палавестрич също ще е в групата след изтърпяно наказание. Отборът на Спартак ще тренира тази сутрин и на обяд потегля за столицата, където утре от 14,30 ч. е мачът на стадион “Георги Аспарухов”. Преди заминаването футболистите се надяват да получат заработените премии за боя над Черно море. Ръководството обяви, че ще даде по 700 лева на титулярите, но играчите още не са видяли финикийските знаци.

--- pozvanete.bg

сряда, ноември 03, 2004

По 700 лева премии в Спартак за дербито

Преместиха мача с Левски за събота. Златин Михайлов под въпрос заради травма

По 700 лева премии получиха футболистите на Спартак за победата си с 1:0 над Черно море в 54-ото варненско дерби, научи “Позвънете Новини”. Президентът на клуба Иван Славков бе изключително доволен от успеха и реши да възнагради състезателите си. Междувременно спортно-техническата комисия на Българския футболен съюз насрочи двубоя от 12-ия кръг на “А” група между Левски и Спартак за събота. Според първоначално обявената от футболната ни централа програма мачът трябваше да се играе в неделя. Това се налагаше поради факта, че “сините”, ЦСКА и Литекс играеха в турнира за купата на УЕФА. След отпадането и на трите отбора обаче, при подадена молба, техните мачове могат да бъдат пренасрочвани. Срещата на стадион “Георги Аспарухов” е с начален час 14,30, а спартаковци тръгват за столицата в петък.
Под сериозна въпросителна е участието на защитника Златин Михайлов в двубоя. 31-годишният футболист има вътрешен кръвоизлив в бедрения мускул, вследствие на удар от футболист на Черно море в дербито. Лекарят на “соколите” д-р Мирослав Купенов прави всичко възможно да вдигне “железния” защитник на крака до събота. “Има много време до мача. На мен ми се играе много, но дали ще изляза, ще се решава в последния момент”, заяви Михайлов. Неговите съотборници Михаил Лазаров, Диян Кателиев и Румен Георгиев със сигурност ще са на линия за двубоя. Спартаковци са категорични, че ако Левски ги подцени, могат да откраднат точка от “Герена”. Те обаче ще съсредоточат силите си главно в двете домакинства срещу Видима-Раковски и Марек.І В състава на Левски под въпрос за мача са националните защитници Георги Марков и Илиян Стоянов. Те са контузени и въобще не тренират с основната група на “сините”. “Хвърляме се за трите точки, както във всеки мач, без значение от противника. Спартак е последен, но през миналата година направихме няколко издънки именно срещу слаби отбори у дома, така че сега не трябва да подценяваме съперника”, заяви бранителят на столичани Елин Топузаков. Съдия на мача е Ангел Ангелов.

--- pozvanete.bg

вторник, ноември 02, 2004

Школата на Спартак бе срината със земята

Парите от юношите отиват в първия отбор, Левски граби без пари варненските таланти

Школата на варненския Спартак дадe на родния футбол Пламен Гетов, Живко Господинов, Красимир Зафиров и Иван Петров. Четиримата стигнаха до националния отбор, а първите двама играха и на световното първенство в Мексико. Гетов вкара на корейците. През 90-те години няколко кадри на Спартак тръгнаха към сериозния футбол. Иво Димов, Енгибар Енгибаров, Диян Дончев, Радостин Станев, Диян Генчев и Марин Петров играха за грандовете на България. Последните значими трансфери са свързани с Генко Славов и Стефан Дончев. Двамата подсилиха най-титулуваните ни клубове ЦСКА и Левски.
Но хубавото свършва дотук. Защото от втората половина на 90-те години на XX век школата я има само на книга. Липсват терени, екипировка и топки за талантите. Треньорите нямат стимул, тъй като често не взимаха заплати и просто отбиваха номера. Логично отборите във всички възрастови групи отпаднаха в първия кръг на първенствата, а до мъжкия тим не стигна нито едно попълнение.
Стигна се до порочна практика - с парите от трансфери на юношите да се издържа единствено представителният отбор. От тези средства не бе заделен дори лев за подрастващите. Дори перспективните Радомир Тодоров и Мишо Лазаров бяха заложени срещу заем от Нафтекс, за да завърши Спартак пролетния сезон на 2002 г.
Фактите показват, че ако се приспадаха 20% от трансферните пари, школата щеше да живее и да произвежда футболисти. Възможности имаше достатъчно. От трансфера на Диян Дончев в АЕК в клубната каса влязоха 800 000 немски марки. За Марин Петров Литекс брои 150 000 долара. Свежи пари дойдоха също от ЦСКА и Локо (Сф) за Радостин Станев и Диян Генчев. ЦСКА извади 100 000 лева в кеш за Генко Славов, а Левски - 120 000 лева накуп за Стефан Дончев. Тези суми обаче покриха колосалните разходи за мъжкия отбор. Да не говорим, че Левски отмъкна за смешните 5000 лева 14-годишните национали Иван Цачев и Иво Михайлов. Наскоро към Герена отпраши и 15-годишният Иван Марков. За него нищо не е платено.

--- НЕДКО ПЕТРОВ/7 dni sport/



Чакат се 60 бона и решение на общината

60 000 лева са необходими за затревяване на двата терена на спортен комплекс "Локомотив", прогнозира Иван Войчев. Там повече от 30 години тренират децата и юношите на Спартак. От 15 години обаче основният терен наподобява нива. Той е засипан с пръст, нищо че отдолу има перфектен дренаж. Вторият терен е неравен и с дупки. На третия - сгурията, също се водят тренировки. Двата терена трябва да се оградят и да сe направи нормално тревно покритие, което ще отнеме 6 месеца.
В момента се чака Общинският съвет да узакони АД между кметството и клуба за възстановяване и експлоатация на базата на "Локомотив". Стане ли това факт, ще се привлекат инвеститори и 200 деца в школата ще ритат на трева. Предвижда се също и създаване на футболен интернат за Североизточна България. Според прогнозите проектът ще се реализира до влизането ни в ЕС през 2007 г.

--- 7sport.net


Иван Войчев: Децата не бяха виждали трева от 10 години



Изпълнителният директор на Спартак Иван Войчев се е наел с тежката задача да възроди школата. От юли тя е под негово пряко подчинение. За три месеца Войчев, който е юноша на Черно море, но е играл и за мъжете на Спартак, въведе нов начин на работа и строга финансова дисциплина. Неговият футболен професионализъм и икономически ценз са гаранция за правилна инвестиция и работа с талантите.

- Г-н Войчев, първите промени, които направихте в школата?
- Уволних един треньор за слаби резултати и недобра работа с децата. По мое настояване всичките ни детски и юношески отбори вече играят мачовете си на стадион "Спартак". В последните 10 години те не са виждали тревата на клубното ни съоръжение. Ходеха да играят по селата и терени около града. Въведох също ред и финансов контрол. Треньорите знаят, че на всяко 30-о число от месеца взимат заплати.
- Вярно ли е, че през последните години треньорите са слагали таксите за обучение на талантите в джоба си?
- Вярно е, но какво да правят, след като по 11 месеца не са получавали заплати. Сега отчитат месечните такси от 15 лева в клуба. С тях покриваме разходите по мачовете и заплатите им. Ето, на 28-и раздадох на треньорите по 230 лева заплата.
- Какво изисквате от петимата треньори?
- Всяка година да дават по едно или две попълнения за представителния отбор. Тази година е Владислав Мирчев. Догодина трябва да са двама.
- Кога ще подобрите условията за работа в школата?
- В момента преговаряме за генерален спонсор, тъй като школата е на самоиздръжка и е отделно от бюджета на клуба. Надяваме се съвсем скоро въпросът да се реши и да съществува пълноценно. Целта ни е с минимум разходи да постигаме максимум резултати.

--- 7sport.net
Премии в Спартак за победата

Ръководството на Спартак ще раздаде на футболистите премии за победата с 1:0 във варненското дерби с Черно море, съобщава в-к."Позвънете Новини". Това ще стане днес, като парите ще бъдат връчени от изпълнителния директор Иван Войчев. От клуба отказаха да обявят какъв ще е точният размер на финансовите възнаграждения, но е сигурно, че те ще са най-малко по 500 лева на играч.
Двама са футболистите в отбора на Спартак, които имат проблеми след двубоя с Черно море. Полузащитникът Диян Кателиев и бранителят Златин Михайлов имат пресечен мускул от дербито, но ще се възстановят за предстоящия мач от първенството. Румен Георгиев и Михаил Лазаров обаче се завръщат в състава, след като страдаха от травми.
В неделя “соколите” гостуват на вицешампиона Левски. От отбора обявиха, че в този мач ще целят предимно да се пазят от картони и контузии. За варненци мачът от 13-ия кръг срещу Видима-Раковски е далеч по-важен, тъй като севлиевци са пряк конкурент за оставане в групата.

--- pozvanete.bg