петък, май 19, 2006

Живко Господинов: Никой да не слага собственото си "аз" пред името Спартак
От Калоян Златков, в. "Черно море" и Александър Дечев, в. "Позвънете Новини"

Легендата на варненския Спартак Живко Господинов от година и половина не ходи по мачове на любимия си клуб. Участникът на Световното първенство в Мексико през 1986 г. дори не участва в управлението на клуба. След като стана ясно че "соколите" ще се върнат в А група, потърсихме Господинов за коментар с очакванията му от представянето на варненци в елита.

- Да започнем оттам, че вероятно си доволен от факта, че Спартак се завърна в елита след само едногодишен престой във втория ешелон?
- Доволен съм, разбира се, но дотолкова, че отборът се връща в А група. За мен изобщо не е имало съмнение, че Спартак ще се върне в групата на майсторите поради простата причина, че Източната Б група е изключително слаба. Едва ли някой е желал да се бори за директна промоция, след като си знаят финансовите възможности.
- Как виждаш отбора в елита от следващия сезон? Изобщо можеш ли да имаш някаква представа?
- От това, което чувам оттук-оттам в спортно-технически аспект - трудна работа. Ще трябват доста попълнения и голяма организация.
- От сегашния състав виждаш ли играчи, които ще се представят на ниво в елита?
- Не мога да отговоря на този въпрос поради простата причина, че от година и половина не съм ходил на мач на Спартак.
- Каква е причината за това?
- Веднага отговарям. Не е проблем, че не ходя на мач, а проблемът е че Спартак от години си загуби феновете. Това означава, че няма какво да се гледа, няма спектакъл. Това личи и от слабата посещаемост на срещите.
- Каза, че е необходима организация за успешно представяне на отбора в А група. Кое не ти харесва сега?
- От това, което се вижда и чува, излиза, че организацията не е на добро ниво. Организацията включва осигуряване на спокойствие на футболистите откъм финансите, стабилност на ръководството, както и подобряване на базата.
- Наскоро членът на управата Бранимир Балачев коментира, че се чакат терени от община Варна, с които щели да влязат свежи пари в клуба. Това ли е пътят към създаването на организация на високо ниво?
- Да не би тази земя да е като в арабските емирства, като бучнеш, и да потече нефт? Това е отговорът ми.
- Нормално ли е според теб същият ръководител да коментира кои играчи стават за А група, и то 4 кръга преди края на първенството?
- За тоя човек преди време си казах мнението относно изказванията му и не искам повече да го коментирам.
- Друг член на управата (б.а. - Иван Славов) пък коментира, че Николай Ишков е виновен за състоянието на Спартак. Какво мислиш по този въпрос?
- Всеки има право да говори каквото си поиска. Най-лесно е да се обвинява човек, който вече не е в клуба. Всички знаят, че аз бях човекът, който най-много критикуваше Ишков, докато той бе собственик на Спартак. Мисля, че проблемът идва от създаването на акционерното дружество. Дали тогава, когато му дадоха Спартак Ишков бе най-подходящият човек? През всичките тези години, когато клубът трупаше задължения, къде бяха тези акционери, тъй като всяка година се прави отчет? Как така никой не се намери да стане и да каже: "Чакайте, всяка година клубът влиза в задължения"? Да не забравяме, че този човек, който обвинява Ишков водеше цялата документация. Всичко минаваше през него и много по-добре знаеше дори от самия Ишков какво точно става в клуба. Ама тогава мълчеше, а сега приказва. Много е лесно така. Аз мисля, че вината за състоянието на "Спартак" е 50% в Ишков и 50% в акционерите, както и в нас бивишите футболисти, които сме мълчали в последните години-. Не е почтено да се обвинява човек, който вече не е в клуба. Това трябва да спре веднъж завинаги.
- Нормално ли е клубна легенда като теб да не участва по някакъв начин в управлението на Спартак?
- Аз нямам никакви подобни претенции. Всички може да помага, дори с мнение само. В Спартак обаче има нещо друго. Притесняваме, че хора, с които сме играли заедно, пием си кафето и всеки нарежда какви са проблемите на клуба. В следващия момент никой не излиза да ги каже официално. Ще кажа нещо, от което ще има доста засегнати хора. Не искам да ги нападам, а да им дам съвет. Дано се вслушат в думите ми. Казвам всичко градивен план. Някои хора, които сега са на работа в Спартак, си позволяват да кажат: "Докато аз съм тук, еди кой си няма да работи в Спартак. Това е пагубно. Никой няма право да поставя собственото си аз пред името Спартак. Клубът е на 90 г., много ръководители треньори и играчи са минали от тук. "Спартак" е бил, е и ще бъде, независимо в какво състояние. Дано да е добро занапред.
- Виждаш ли някаква светлина в тунела?
- Има си собственици и ръководство. Те да отговарят. Ако обаче се продължава да се работи така, Спартак ще отиде още надолу. Уважавам президентът Иван Славков. Той е личност, но в много моменти мисля, че хората около него го подвеждат.
- Преди време беше делегат на Зоналния съвет във Варна по футболни срещи. Защо спря да ходиш?
- Както се знае, председател на ЗС към БФС е Благой Калфов. Аз с него нямам никакви проблеми. Той е точният човек на точното място, истински професионалист. А що се отнася да делегатството, то е в приоритета на спортно-техническата комисия, чийто председател е Тодор Мутафов - човек, който също уважавам като авторитет и личност, но моето виждане е че голяма част от делегатите не са подходящи за тази работа. Отказах се, защото не искам да се сравнявам с хора, които никога не са имали нищо общо футбола. Не желая да ме поставят на едно ниво с тях.

--- ole-bg.com

Няма коментари: