неделя, август 16, 2015

Протести белязаха и празника на Варна

Навръх празника на Варна вчера привърженици на футболния клуб "Спартак" в града за пореден път организираха протест срещу неправомерното според тях използване на базата им от акционерното дружество "Спортен комплекс Спартак" и общинския съветник от СДС Янко Станев.

По време на литийното шествие за празника "Св. Ууспение Богородично", на който Варна отбелязва празника си, членове на фенклуба на "Спартак" разпънаха пред катедралния храм в града транспарант с надпис "Вън мафията от "Спартак" - Варна".



Графити със същия лозунг бяха изрисувани и край току-що ремонтирания бул. "Княз Борис I". Те бяха насочени и срещу общинския съветник и председател (в оставка) на СДС във Варна Янко Станев. Негови карикатури също бяха разлепени в централната част на Варна. "Бъдеще за Спартак! Затвор за Янко Станев" и "Янко Станев – ти ограби Варна", гласяха част от надписите.

Вчерашната протестна акция се състоя само десетина дни след скандалната последна сесия на Варненския общински съвет, когато фенове на "Спартак" опитаха да се саморазправят със Станев.


Според протестиращите базата на клуба им - стадион "Локомотив", вече четири години се използва неправомерно от акционерното дружество "Спортен комплекс Спартак", за което те обвиняват община Варна. Договорът за отдаването на стадиона под наем е сключен през юни 2001г. от тогавашния областен управител на Варненска област – Николай Пантев. Той имаше десетгодишен срок на действие и изтече през юни 2011 г.

"От този факт "следва, че стадионът се управлява вече повече от четири години без правно основание, твърдят феновете на "Спартак" - Варна. Според разпространена неотдавна от тях информация с акт за частна общинска собственост от 25 ноември 2009 г. община Варна е станала собственик на имота и следва да следи за изпълнението на задълженията на наемателя – "Професионален футболен клуб Спартак" АД, който по силата на договора за наем е следвало да освободи предоставения му стадион.


Според феновете на "Спартак" и до момента не става ясно защо общината не се е погрижила за собствеността си. Преди време те изпратиха до медиите и общинския съвет писмо, с което настояваха да получат отговор на въпроса "дали бездействието от страна на община Варна представлява умишлена безстопанственост или пропуск, който ще бъде отстранен в най-кратки срокове". В писмото се настояваше и за намеса на прокуратурата, която да установи дали в случая има извършено престъпление.


Пак според феновете на "Спартак" - Варна, Общинският съвет в града трябва да преразгледа и сделката, с която през юни 2006 г. в дружеството "Спортен комплекс Спартак" АД бяха апортирани общински имоти. При неговото основаване съдружник на община Варна (34%) стана компанията "Барет ауто" (66%) на бившия общински съветник от ДПС и бивш президент на ПФК "Спартак – Варна" Иван Славков.


През 2013 г. Славков беше осъден от Варненския окръжен съд на 10 г. затвор за създаване и ръководене на въоръжена престъпна група за разпространение на наркотици, склоняване към проституция, трафик на хора и пране на пари. През февруари т.г. прокурорът от бургаския Апелативен съд Георги Кузманов поиска тази присъда да бъде завишена на 12 г., а делото все още не е приключило.

При учредяването на "Спортен комплекс Спартак" за представител на Общинския съвет в него беше избран Янко Станев (тогава съветник от ДПС, а сега от СДС). В момента неговото място е заето от брат му Валентин.

--- dnevnik.bg

Няма коментари: