неделя, октомври 15, 2017

Феновете на Спартак (Варна) пред БЛИЦ: Ние няма да се предадем! За пръв път в историята някой краде стадион

Феновете на Спартак (Варна) пред БЛИЦ: Ние няма да се предадем! За пръв път в историята някой краде стадион
Искаме наказателна отговорност за договора, който е гласуван и подписан
Феновете на славния някога Спартак (Варна) вече над седем години водят борба за базата на любимия си клуб. До ден днешен обаче това все още не се е случило. По темата БЛИЦ СПОРТ разговаря с фена на клуба Стефан Калименов, който е сред основните движещи сили в опитите за възраждане на клуба и спечелване на сагата за стадиона.
- Как върви вашата битка за стадиона? Явно все още няма резултат…
- Да. За съжаление все още няма, но се надяваме до края на календарната година нещата да се случат.
- Има ли индикации от Община Варна, че това ще стане?
- Абсолютно никакви. Но вече много хора се вдигнаха, много популярни личности застанаха зад каузата ни. Много медии също отразяват какво се случва. Това ме навежда на мисълта, че рано или късно трябва да излязат с някакво решение. Проблемът при тях е, че колкото повече бавят решението, толкова повече лъсва цялата кражба. Защото във Варна е ясно кои са замесени, как са замесени и защо се е стигнало до тук. В България, за съжаление, до този момент бе малко по трудно да се популяризира проблема. Но сега вече с подкрепата на много известни личности, това вече се случва.Хубаво е, че всички национални медии вече правят репортажи, за да се види реалната ситуация. Това ме навежда на мисълта, че от Община Варнане може безкрайно да мълчат. От тях все още няма нито една официална позиция, няма реакция. Не казват дали ще помагат или няма да помагат.
- Вие не сте ли ходили в Общината или при кмета?
- Накратко ще ви разкажа. Шест или седем пъти сме се срещали с председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов в неговия кабинет. Отначало говореше, че всичко е частни имоти, договорът бил железен и т.н. Те са напрвили схемата по модела на Стефан Софиянски с една скрита приватизация. Но с времето направихме среща и със спортния министър Красен Кралев. Той също говореше, че договорът е железен и няма как да се промени ситуацията. После пък ми премиерът Бойко Борисов беше тук. С един приятел успяхме да минем кордона, след като обяснихме за какво става дума, и стигнахме до него. Говорих лично с него, а в това време там беше и кмета на Варна Иван Портних. Борисов като чу и веднага каза: „Кмете, искам да се срещнеш с тези момчета, да изговорите проблема и да го решиш“.Портних се върна при мен, говорихме 2-3 минути, в които каза, че ще ни покани на среща в следващите дни. Разбира се, вече 3 месеца покана и разговор няма. Балабанов пък обясняваше колко много бил зает кмета и не можел да направи среща. Не можел да съдейства за подобна среща, тъй като кмета имал много ангажименти. Докато преди 2-3 седмици го засякох ан един светофар и го попитах какво стана с нашата среща. Той каза да отидем при него в Общината, да ни какъв е проблема и защо нищо не се случва. Звъннах веднага на Балабанов, който каза, че ще направи всичко, за да има среща. И вече втора седмица няма такава.
Вече нямам какво да чакам. Бойко Борисов му казва на Портних да се срещне с нас и да се реши проблема, той не го прави. Защо не го прави и каква е причината – наистина не мога да си отговоря. Затова събирам 1500-2000 души пред Общината. Има хора, които искат да се палят, други плашат да скачат от моста. Трети говорят да се задръсти движението, протести. Да се ходи пред къщата на Пламен Стилиянов, който е собственик на „Инж Строй“ и пред тази на Янко Станев, който е архитект на цялата схема. Да се правят поразии на техниката на фирмата на Стилиянов. Не мога да разбера обаче защо трябва да се стига до това. Ясно е, че общественият интерес е нарушен и Община Варна трябва да вземе едно адекватно решение. Кметът Иван Портних не е виновен, защото това се случи по времето на Кирил Йорданов, но трябва да се направи едно разследване – кой е виновен, каквки нарушения са направени, къде са прехвърляни акции, какви пари са влезели в Общината. Да се разследва защо състоянието на терена е в такова окаяно състояние. Всички мълчат.
Искаме и наказателна отговорност за общинската власт и кмета, които са гласували през 2006 година договора, и след това през 2010 при положение, че договорът е в ущърб на общината и обществения интерес. Времето показа, че това е явна схема и скрита приватизация. И да не си помислят да нападат или удрят някой от нас, защото тогава ще стане още по-лошо.
- Стадионът е в окаяно състояние. Никой ли не се грижи за него?
- Абсолютно никой. Ние феновете се борим по всякакъв начин. Медиите във Варна ни помагат, но скандалът не излиза от града. Заглушава се отзива из страната. Когато обаче направихме пресконференция в София, включиха се Тодор Стойков, Николай Ишков, Радо Станев, Борислав Георгиев и още много хора, се разчу. Стана по-различно. Сега търсим втора среща с Бойко Борисов. Но тук на местно ниво всички мълчат като риби. "Господари на ефира“ се активизираха и звънят на Общината, но никой не вдига телефон от тези хора. Представете си за какво става дума. Не съм чувал друг случай историята, в който да бъде откраднат стадион на 100-годишен клуб.
- Защо се случи всичко това с толкова славен клуб като Спартак (Варна)? Къде започна всичко?
- Грешката започна през 2006 година с една фирма „Барет ауто“, която влезе в едно дружество с Община Варна. Местната управя влиза с 34% апорна вноска и имоти. 54 декара имоти, но е миноритарен собственик, което е странно. През 2009 година собственикът на фирмата влиза в ареста. Той поддържаше стадиона в прекрасно състояние, а отборът бе в А група. След това обаче акциите се прехвърлят в „Инж Строй“ и собственика Пламен Стилиянов. 2010 ние направихме един фенски отбор, който да бъде алтернатива, защото знаехме, че където стоят лицата Янко Станев и Пламен Стилиянов, всичко е схеми и измами. Те пък направиха много сериозна организация срещу нас. Започнаха да купуват част от ветераните и стана много голямо объркване. Започнахме протести, влизания на общински сесии. Но трудно самият скандал излизаше от Варна.
- Ще играете ли мач пред Общината във вторник (17.10)?
- Да, ще играем. Очаквам огромно количество хора. Радо Станев в момента си търси самолетен билет. Иво Георгиев, Мартин Зафиров… Много хора. Бивши футболисти ми звънят постоянно, бивши ръководители и треньори. В момента всички сме едно и обединени около една кауза – да се върнат имотите в Община Варна и тя да бъде мажоритарен собственик.
- Ако това се случи какво следва?
- Провели сме разговори с много сериозен бизнесмен, който е готов да се ангажира с футболния клуб и издрръжката му, както и с възстановяването на спортната база. В момента Спартак (Варна) е в окаяно състояние и е на дъното на Трета лига. Разговаряли сме с Красен Кралев, който обеща, че върне ли се базата в ръцете на Общината, той лично ще се ангажира да направи стадиона, тревното покритие, съблекалните, залите на стадиона.
Ние няма да се откажем. Родени сме във Варна, обичаме си клуба и продължаваме да се борим. Всичко минава през много перипетии и трудности, но досега не сме се отказали и няма да го направим. Дори имаме договорка с най-стария италиански клуб – Дженоа. Ние сме в близки отношения с техните привърженици. Хората ни казаха, че ако се възстанови футболния клуб и в него има адекватни хора, те биха дошли с футболния си клуб да изиграят мач срещу Спартак (Варна) за 100-годишния ни рожден ден.
- Подкрепиха ви и други български клубове. Снощи в мача Черно море – Лудогорец, феновете на гостите изразиха солидарност с вас…
- Много сериозен отзвук се получи – все пак Лудогорец е шесткратен шампион на България. През години са ни подкрепяли и Ботев (Пловдив), Локо (ГО), Локо (София), Пирин (Благоевград), ЦСКА… Всички тези отбори са опъвали транспаранти в наша подкрепа. Призовавам варненската общественост, всички граждани, всички свързани, всички агитки, футболни и спортни клубове да застанат зад тази кауза. Ние наистина сме в много трудно положение. Феновете на Спартак и клуба, винаги биха застанали срещу такава неправда срещу който и да е футболен клуб. Дори и ако е срещу градския ни съперник.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ

Няма коментари: