петък, февруари 02, 2018

Геодезист и проектанти и днес продължиха работата си на стадион „Спартак“ във връзка с предстоящия ремонт на съоръжението.

Специално за „Петел“ изпратеният от Министерството на младежта и спорта инж. Ивайло Радев обясни какво точно ще свършат до неделя и кога спартаклии ще се зарадват на обновения си клубен дом.
Ето какво разкри г-н Радев:
„Основната ни цел е да направим подробно геодезическо заснемане на стадиона в планово и височинно положение. Ще бъдат заснети терена, отводнителната система, трибуните и пистата. За изходни точки на геодезическото заснемане ще използваме работни геодезически точки от кадастралната карта на град Варна.
Резултатите от геодезическото заснемане ще послужат на съпътсващите проектанти по отделните специалности за стадиона - ВиК инженери, конструктори относно скамейките, за дренажа, отводнителната система, канализация, ВиК и електрочаст, която след време ще бъде за поставянето на табла и пилони за осветление.
За основата на осветителната система, която ще се прави на втори етап, ще се използва снимка извън чашата на стадиона, за да се види каква е територията, която ще позволи на съответните специалисти да предвидят колко осветителни тела ще трябва да покрият терена, за да може на него да се играе нощно време и да има мачове от турнири.
За по-голям комфорт на зрителите, разстоянието между редовете и седалките ще бъде разширено, и те ще могат спокойно да гледат мачове, да стават и да се разминават между редовете.
Новата трибуна ще бъде изградена на мястото на вишката и пространството около нея, и оттам ще бъде главния вход.
Като резултат от геодезическото заснемане, ще се направи заснемане на терена, дренажната система, пистата, оградите, отделните сектори, входове и изходи в посока стадиона и инфрастркурата – кабели, ел. табла и шахти.
Ще се реновира също стария вход, а стъпалата за аварийното излизане от стадиона ще бъдат коригирани, каквото е изискването на пожарната.
До неделя трябва да заснемем терена, шахтите за отводнителни системи – стара и нова, и оградите отвън и отвътре, за да може по този начин да се получи габарита на всяко съоръжение. В зависимост от габарита проектантите ще решат какво да е точното местоположение на терена.
След приключване на теренните измервания, те от своя страна ще бъдат обработени и на базата на това ще се състави модел на стадиона, а мрежата за геодезическото заснемане ще бъде използвана за трасиране на строителството.
Готовото заснемане ще бъде предоставено в Министерството на младежта и спорта за откриване на процедура за проектиране на реконструкция на стадиона. След изготвяне на проекта ще се обяви конкурс за изпълнител на тази дейност. Предполагам, че нещата ще бъдат направени в най-кратки срокове, за да може реконструкцията да приключи през август 2018 година и спартаклии да посрещнат на обновения стадион вековния юбилей на своя клуб.“
--- petel.bg

Няма коментари: