четвъртък, октомври 15, 2009

На сесията на местния парламент - Поискаха общо събрание и одит в "Спартак"

Съветниците настояват още за програма за финансова стабилизация на дружеството и финансова инжекция от общината

Общо събрание на акционерите на Спортен комплекс "Спартак" АД и одит на дружеството с общинско участие поискаха вчера съветниците от варненския местен парламент. Освен това бе решено имотите на дружеството да бъдат запорирани, за да останат в негово владение. Това стана по време на сесията на Общинския съвет.
Още във вторник като извънредна точка в дневния ред бе вкарано за обсъждане плачевното състояние на Спартак - Варна. В присъствието на неколцина фенове, които цял ден чакаха въпросната точка, представителят на общината в Спортен комплекс Спартак АД Янко Станев описа накратко какво е състоянието в акционерното дружество, което би трябвало да издържа футболния клуб, изпаднал в тежка финансова криза. Основният акционер в Спартак - "Булпропърти", е дал чрез свои фирми кредит на дружеството от 970 000 лв. На практика обаче от миналата година футболният клуб не е издържан и финансови постъпления са постъпвали само от дарители. Не е ясно защо не се експлоатира спортният комплекс и с постъпилите средства да се издържа Спартак", каза Янко Станев.
Ако клубът продължи да трупа задължения, това ще утежни и без друго тежкото финансово състояние на дружеството, добави съветникът от ДПС.
Кашата в "Спартак" е огромна, присъедини се към мнението на Станев и лидерът на движение "Нашият град" и зам.-председател на Общинския съвет Неделчо Михайлов. Без финансова инжекция една марка на спортния живот в града може да си отиде безславно, а надявам се нито един от нас не би искал да се свърже с това, добави той.
Янко Станев предложи и конкретни мерки за стабилизирането на АД Спартак. Той настоя, а съветниците подкрепиха предложението да се свика незабавно общо събрание на Спортен комплекс Спартак чрез представителя на общината в дружеството, а ако това не стане, да се потърси за съдействие съд. Сред приетите от местния парламент мерки са и искане на отчет на съвета на директорите за 2008 г. и за първите 9 месеца на 2009 г. Според гласуваното от съветниците решение трябва да бъде избран и експерт счетоводител, който да направи одит на Спартак. Със своето решение местните депутати приеха да се изготви програма за финансова стабилизация, а чрез кмета и председателя на общинския съвет - да се предприемат действия за намирането на инвеститор за изкупуването на мажоритарния пакет акции в акционерното дружество. Освен това бе прието да се направи нужното за запориране имотите на Спартак, за да се гарантира, че те ще останат в клуба и няма да бъдат обект на задкулисни интереси.
Съветникът Веселин Марешки, който също се обяви за "спартаклия", заяви, че е най-добре да се постави "ново начало", като се разпусне футболният клуб и се създаде ново дружество, което да започне "начисто" в зоналните групи. За това предложение се застъпи и легендата на Спартак Иван Петров, който присъстваше в залата и поиска думата. В крайна сметка обаче болшинството от съветниците се застъпиха за предложението на Янко Станев.
В края на сесията се стигна до словесни сблъсъци между фенове на Спартак, Иван Петров и Янко Станев и размяна на остри реплики. В идните дни се очаква насрочването на събранието на акционерите на дружеството.

--- ole-bg.com

Няма коментари: