понеделник, февруари 28, 2011

Чуждо мнение относно някои неща около янко станев и неговия отбор

 Мнението на ФК Сливнишки герой за казуса Юлиян Куртелов

Ръководството на Сливнишки герой се свърза с Football24.bg в отговор на публикации във варненски вестници и сайтове (Позвънете :ВестникЬт от 23.02.2011г. и 25.02.2011г.) по случая Юлиян Куртелов.

Предлагаме на Вашето внимание мнение на клуба от Сливница в отговор на нападките на варнеския тим.

Ето изявлението без редакторска намеса:

Уважаеми господа,
задължен съм да Ви поднеса действителното развитие на събитията по кратковременното пребиваване на футболиста Юлиян Куртелов собственост на ФК „Сливнишки герой“ във варненският "Спартак1918″ . За съжаление добронамереното ми желание да информирам феновете за причините поради които Куртелов не остана в „Спартак“-Варна , не е пресъздадено напьлно и обективно . Поради тази причина в хронологичен ред ще изнеса подробно всичко като събития в клубният ни сайт .

Предисторията е , че мен ме свързва старо приятелство с Живко Господинов , както всички го определят за легенда на „Спартак“-Варна и варненският футбол . Традиционно от няколко години нашият отбор води зимните си занимания на варненска земя . През тези периоди Живко Господинов е наблюдавал всичките ни контроли и има впечатления от нашите футболисти . Зарадвах се когато разбрах , че Живко се завръща в любимият си клуб като технически директор . Разговарях с него и зная искренното му желание да помогне за връщането на „Спартак“ в професионалният футбол . За тази цел Господинов пожела да му преотстъпя Юлиян Куртелов тьй-като обновеният отбор на „Спартак“ има необходимост от добър нападател . Живко имаше поглед върху качествата на Куртелов , и решихме , че Куртелов би помогнал на този етап за реализиране на целите на „Спартак“-Варна . Не беше без значение и факта , че Куртелов е сред водещите голмайстори на Югозападната „В“ група . За него бях сигурен , че ще се реализира във Варна и че ще спечели привържениците и съотборниците си защото освен футболни умения е и с перфектен характер , възпитание и интелект за неговите 22 години . Разбрахме се за неговите лични условия . Те бяха чиста заплата от 1000лв. , храна и квартира . Перфектни условия за българските стандарти и то в аматьорският футбол , и в переспектива за реализация в професионалният футбол . НО ДО ТАМ . Хронологията е друга.

На 12.01.2011г. Куртелов е посрещнат от Живко Господинов и настанен в хотел до 15.01.2011г.  За първите три дни Юли не е хранен .

От 15.01 е преместен в комплекс  „Термал“ ,  спирка „Журналист“ , КТ „Златни пясъци“ , където „Спартак“ идва на лагер ден по късно . Той остава с тях в хотел до 28.01.2011г. От 28.01.2011г. до 14.02.2011г. Юли е настанен с още четирима свой съотборници в един рушащ се апартамент . Тези пет момчета живеят в мизерни условия , без топла вода , без мивка , с много влага и прогизнала кухня , на всичкото отгоре клуба ги задължава да си плащат консумативите по апартамента – ток и вода . В този период никой от тях не е хранен . На Юли му е предложено от Господинов да се храни в ресторант , но той отказва защото не е морално за него от петимата които живеят заедно само той да се храни . Присъединява се към тях и в ежедневното им меню – хляб пастет и яйца. След престигането ми във Варна на 07.02.2011г.  с отбора на „Сливнишки герой“  , за провеждане на зимната ни подготовка , направих среща с Живко Господинов на която уточнихме нашата програма , но тогава нито аз нито той бяхме запознати с горните условия при който се е озовал Юлиан Куртелов . За случилото се ми съобщи помощника ми Петър Малинов на 12.02.2011г. В същият ден бе предвидена контрола между двата отбора .

Преди нея направих връзка с Живко Господинов и му обясних какво се случва с нашият футболист . Пожелах от него да ми организира среща с отговорен фактор във футболният клуб . Господинов ми се извини за случилото се и каза ,че веднага ще реагира . Учуден бе ,  че до този момент няма информация за това и ,  че той самият е предложил на Юлиан да се храни в ресторант . Предполагам ,че Куртелов не е споделил  неволите си директно с мен , защото не е искал да ме засегне , тъй-като аз съм в основата той да дойде във Варна , и разминаването с предварителната уговорка за неговите условия би ме разочаровало. Междувременно Живко бе посетил момчетата в апартамента в който са настанени и останал потресен от гледката , като веднага е предприел действия пред администрацията на клуба спешно да се търсят два апартамента . Според думите му той от доста време е настоявал за това .

След контролата със „Спартак“ Живко Господинов ми организира среща с г-н Янко Станев – „силният човек“ . Той  е посредник между строителният холдинг , който е собственик  на част от имотите на прилежащата територия на футболният клуб , ФК „Спартак-Варна 1918″ , и община Варна . В разговора ни казах на г-н Станев за лошите битови условия при които живее Куртелов и че със съотборниците си са само на пастет , хляб и яйца . Той остана изненадан и каза , че това е ненормално за хора които тренират , а и трябва да играят мачове. Допълни че никой не го е информирал за това . Предложих на г-н Станев да премести момчетата и Куртелов в комплекс „Термал“ . Изказах мнение ,че това ще е по изгодно за „Спартак“ , бях проучил че в близкото минало там са живяли футболисти от клуба , както и това че към момента двойната стая струва 280 лв. на месец . Имайки в предвид че в тази сума влизат и разходите по консумативите – ток , вода , бельо , хотелиерското обслужване това  би било доста изгодно и за момчетата и за клуба . В комплекса се дава възможност футболистите да бъдат и хранени . Има опции стойността на храната им да бъде преференциална на цената на живущите студенти в комплекса . При положение че се дават двойно повече пари за квартири  , с плащане на консумативите отделно , това е една добра оферта . Г-н Станев ми каза че още същият ден ще провери всичко за което си говорихме и ще го реши по най-добрият начин .

До 14.02.2011г. не получих отговор от г-н Станев и тогава приех Куртелов в комплекс „Термал” където бяхме отседнали на лагер . На 16.02.2011г. се видях с г-н Станев на контролата  „Спартак” – Варна  – „Добруджа” . Поисках да говорим но той ми отговори , че сега гледа мача. За мен това е явно неуважение и нежелание за решаване на проблема с Юли .

На 17.02.2011г. позвъних на мобилният телефон на г-н Станев , като поисках от него да ми отговори какво е решението му за Куртелов , клубът ще го храни ли два пъти дневно както е според уговорката , и ще го остави ли в „Термал” . Отговора му беше ,че неприема вмешателство в клуба си , и че решението ще каже на Юли , който от своя страна щял да ме запознае . Казах на г-н Станев , че това е чисто човешки въпрос касаещ бъдещето на едно момче , а не вмешателство в клубната му политика. В крайна сметка аз като човек който в момента носи отговорност за Юлиан Куртелов трябва да бъда информиран лично . Последвалият отговор бе , че с мен няма да коментира решенията си и толкоз.
В това очертаващо се неясно бъдеще на Юли Куртелов , единственото ми правилно решение бе да го отзова от Варна и да го върна в ФК „Сливнишки герой” . За решението си оповестих Живко Господинов  и  Д.Трендафилов , съвсем коректно прието и от двамата .
Това е истината в детайли .

Що се отнася до публикуваното в същия вестник от същият автор интервю с „Деятеля” както сам определя себе си  Янко Станев озаглавено „Изгладнелият” Юлиан  Куртелов  е щял да взема  1275лв.на месец . И натакък в публикацията : били му усигурени по 121лв. месечно за храна , медикаменти , застраховка . Направени са извадки от трудовата книжка на Куртелов и сравнения със заплатите му в ЦСКА – 500лв. , Етрополе – 450лв. и Сливнишки герой – без заплата . Изтъква се че ако г-н Станев разкрие заплатите на другите футболисти не може да спре наплива към „Спартак”. Дадени били от клубът на Юли 500 лв.  за да не гладува , и са похарчени за него още 770 лв. без да ги е заработил .

Ето и моя отговор.
Деятелю Станев , както сам казахте Вие сте специалист по възтановяване на фалирали субекти .Това хубаво .Не наддавам ухо и на слуховете ,че преди това участвате във фалита на тези субекти . Абстрахирам се и от негативните писания за Вас . Вие сте политик от доста години  , публична личност . Притежавате съвкупност от качества , бизнесмен , политик , спортен деятел , който милее за „Спартак”-Варна  и за феновете си . Изтъквате че футболният клуб е със стриктна организация – футболисти , спортно-технически щаб , ръководители и ветерани . Акцентирате , че с всички тези хора ще градите светло бъдеще за любимият Ви „Спартак” . Силно подчертавате ,че липсата на морал не се толерира и искате всичко да ви бъде на чисто .

Г-н Станев ако мислите , че хората са страна по ваша сделка и искате да ги омаяте с поднесената информация – лъжете се . Те също не са и заблуден еректорат , от предизборна кампания, нещата са уникално прости Деятелю Бизнесмене Политико Станев . Да бъдем истински . Изгладнелият  Куртелов е истински . Затова беше съпричастен със своите колеги и гладуваше с тях . Като деятел на ФК „Спартак” дали сте овластен да се разпореждате и по какъв начин за да можете да се разпореждате във ФК „Спартак”-Варна това е отделно .
От действията Ви няма как да съм сигурен  , че  Вие като посредник между клуба и строителният холдинг към който трябваше да бъде назначен Куртелов на тази висока заплата , Вие  ще изпълните задълженията си към него  до край . Това няма нищо общо с футболният клуб юридически , но нека Ви отговоря конкретно .

Парите 121лв. месечно за храна с  които е трябвало да се храни Куртелов се падат по 3.90 лв на ден . Разбира се за пастет и хляб при пестене стигат , но без яйца .Това са сериозни калории за двуразово трениращ спортист , но от отбора на Освиенцим . Данните които вадите от трудовата книжка за заплатите които е получавал Юли в ЦСКА  – 500лв. , в Чавдар – 450лв. Нали не смятате че има невежи . Цитирате , че Куртелов в „Сливнишки герой” не е взимал нищо . Да ТАКА Е . При нас играе за удоволствие , но не гладува . Ние сме беден провинциален клуб , но нека да припомня , че „Сливнишки герой” беше от първите дарители които дариха 1000лв. за лечението на Иван Найденов – футболист именно на „Спартак”-Варна .За човещината намираме средства . Факт са даренията ни за детски градини , сираци и прочее . По наша инициатива съвместно с цирк „Балкански” предстои представление , средствата от които ще отидат за сираци . Постоянно участваме в мачове с благотворителни мисии , една от които бе не отдавна в Охрид , в памет на   наши сънародници загинали на 05.09.2009г.  в охридското езеро .Това са малки примери за морал на нашият беден провинциален клуб. Приповдигнато съобщавате , че сте похарчили 1270 лв. за Куртелов от които 500лв сте му дали авансово без да ги е заработил . Съвсем нормално е човек когато се е трудил един месец от 12.01 до 16.02 да получи възнаграждение , да води тренировъчен процес  , да играе мачове , това му е работата . 500-те лева са му дадени на два пъти , веднъж 300лв. и веднъж 200 лв. Не зная обаче до 1270 лв. останалите 770 лв. за какво са похарчени за него . Може би имате в предвид подготвителният лагер в комплекс „Термал” . Но както казах един месец се е трудил, и то според техническият щаб добре .Относно второто му пребиваване в „Термал” разходите са поети от „Сливнишки герой” . По отношение на високо платените Ви футболисти , това навярно е така и е желано достижение за всеки един клуб , но защо не посочите и месечната заплата от 300 лв. на Чипев и на накои други футболисти който с тези пари трябва да се хранят , да си плащат тока и водата  на  квартирата . Сериозното заплащане в клуба изглежда  е принудило и най-важният човек за един клуб домакина да тарашува джобовете в съблекалнята и да търгува с екипировката на клуба . Навярно поради същата причина все още нямате хигиенист  (чистачка ) . Предполагам  , че  това не ви е известно . Това не кореспондира нито със стриктната ви организация , нито с политиката Ви да сте изрядни във всяко едно отношение . Както казах по горе наистина всичко е много просто .

„Спартак Варна 1918″ е без конкуренция в североизточната група със солиден аванс от 5 точки и на сто процента  ще се завърне в професионалният футбол . Съвсем логично изглежда ,че и без сериозни финансови разходи това ще се случи , но защо това да е за сметка на част от  момчетата притискайки ги до стената на полу-сезона . Не намерихте доблест да ми отговорите на простият въпрос : Ще изпълните ли поетите обещания към Юли Куртелов или не ? Честно би било да получа какъвто и да било отговор . Останалото е смешно но пък е отражение на вашата същност . Изглежда затова не желаете в „Спартак“ да има силна футбулна личност за изпълнителен директор . Засвидетелствахте пред мен слабоста си към вашият кумир от близкото минало Живко Господинов , но съвсем предвидливо не му давате  пълната власт в клуба защото той е истински , с голямо честно сърце , отворено към „Спартак“ и всичко гнило го дразни .Към пошлите неща той е първосигнален и нетактичен , но е истински . За това такива като него са свързани  с  историята на клуба , а други като Вас ще се възползват само от откъсите на тази история и то изглежда комерсиално . Чуите феновете на „Спартак“ те са вечни . ФК „Сливнишки герой“ още веднъж благодари на Живко Господинов , Димитър Трендафилов и хората от общината отговарящи за спортният комплекс „Аксаково“ .

--- football24.bg

Няма коментари: