понеделник, януари 05, 2004

Николай Ишков: Приватизацията върна клубовете назад

Има играчи, които след даден мач купуват скъпа кола, разкрива шефът на Спартак (Вн)

Президентите в родния футбол идват и си отиват. Малцина от тях се задържат на постовете си повече от 5 години. Затова Николай Ишков е достоен за книгата с рекордите на "Гинес". Вече десети сезон той е човекът клуб в Спартак, въпреки че изминалата 2003 г. бе най-тежката за него. Наред с финансовите проблеми варненският тим претърпя и два сериозни труса в спортно-технически аспект. Спартак бе наказан с две служебни загуби през пролетта и есента. Причината бе една и съща - неплатени глоби за картони.


- Г-н Ишков, каква е равносметката ви за 2003 г.?
- Спартак запази позициите си в елита. През май изпълнихме целта: да завършим на седмо място. Бяхме арбитър в спора за титлата като взехме първите точки в "А" група на ЦСКА и завършихме наравно с Левски в София. През есента бяхме в "златната" среда, но изгубихме по наивен начин 4 точки в последните минути. За фарса с Локомотив (Сф) не ми се говори. Вярвам, че отнетите несправедливо 3 точки ще ни бъдат върнати от апелативната комисия. Ако тя не го направи, има други варианти, за да си получим заслужената победа в Надежда.
- За пореден път Спартак бе разклатен от финансови трусове. Стигна се дотам дори, че футболистите подписаха декларация, в която заплашиха с бойкот.
- Вижте, има пазарна икономика и всеки футболист е свободен да избира как ще продължи кариерата си. Това, което играчите направиха, е безумие. Тяхната работа е да тренират и да играят. Ако някой е недоволен, отива на арбитраж и там се вижда кой е прав.
- Защо Спартак постоянно има проблеми с парите?
- През миналото първенство бюджетът бе гарантиран от богата варненска фирма чрез заем. От лятото се оправям сам. Ние обаче не сме в Реал (Мадрид), където 30% от бюджета е от продадени билети и абонаментни карти, другите 30% от телевизионни и рекламни права, а останалите 35 от маркетинг. Ако в Реал разчитат на 5% от трансфери, то при Спартак процентите са 95. Това обаче не оправдава някои наши футболисти, за които се появи слух, че са играли симулативно в отделни мачове. Идиотщина е ние, шефовете, да търсим всякакви начини, за да им плащаме заплати, а те да си пълнят джобовете отделно по втория начин.
- Ще бъдете ли по-конкретен?
- Не се съмнявам в морала на моите футболисти, а и нямам доказателства. Но не е нормално да вървят толкова много слухове. Как ви се струва например няколко дни след мач даден футболист да си купува скъпа кола, след като упорито твърди, че не е получил парите си по договора? Явно феърплеят в България още е имагинерна величина.
- Защо се стигна до служебните загуби?
- Това е пълно безумие и цинизъм. Преди мача със Славия дадохме пари в брой на дежурния делегат, за да платим глобите на Анастас Петров и Мечечиев. Защо ни отказаха? Защо преди мач съдиите получават в брой своите хонорари, а глоби за картони не могат да се плащат? Подобна бе ситуацията и преди срещата с Локомотив. В клуба не беше получена телеграма, че Златин Михайлов няма право да е в групата. Дежурният делегат също остана ням. Моя работа ли е да знам дали Михайлов е редовен, след като внасям в БФС глоби за 15-20 футболисти? Явно във футболната ни централа липсва координация между отделните комисии.
- Заради служебната загуба от Локо заплашихте, че напускате футбола.
- Вие как щяхте да постъпите на мое място? Златин Михайлов изобщо не се е появявал на терена и по никакъв начин не е повлиял на крайния изход от срещата.
- И все пак защо Спартак закъсва с парите?
- Основната причина е във вижданията на моите партньори. Продължавам разговорите с тях, но не съм оптимист. Преговарям и с чужди инвеститори, но в българския футбол няма условия за привличането на пари отвън. За какво да си дават хората парите? Нито ще спечелят от телевизионни и рекламни права, нито има закон, който ще увеличи техния данък печалба. Качеството на футбола ни също е ниско. Остава само да убедим бизнесмените, че разполагаме с талантливи футболисти. Според мен нещата тръгнаха назад, след като се приватизираха клубовете. По-добре беше те да останат дружество с идеална цел. Да не говорим, че през 1994 г. бе изпуснат моментът когато след "пиянството на един народ" трябваше да се приеме Закон за спорта, който да осигури облекчения на инвеститорите.
- Притеснен ли сте за издръжката на отбора напролет?
- Разбира се, че съм притеснен. Но аз продължавам да се боря, както го правя вече 10 години. Ако не успея да се справя, ще се оттегля. Направих това, което мога. Не крия, че чакаме пари в близките един-два месеца от трансферите на 4-5-ма футболисти, с които да облекчим максимално бюджета за пролетния полусезон.

--- 7 dni sport

Няма коментари: