понеделник, май 21, 2007

Спартак взе варненското дерби и се спаси от изпадане

Спартак победи с 2:0 градския си съперник Черно море в 57-ото варненско дерби в историята на "А" група. "Соколите" отбелязаха по едно попадение във всяко полувреме, а с този успех запазиха мястото си в "А" група и за следващия сезон. Варненци са с 33 точки, а Рилски спортист е с 30 след загубата си днес у дома срещу Беласица с 1:2. Каквото и да се случи в последния кръг спартаковци имат по-добри показатели в преките двубои с тима от Самоков.
Първото полувреме на варненското дерби не предложи почти никакъв футбол на около трите хиляди зрители. Първия удар към (но не в очертанията) на някоя от вратите бе чак в 33-ата минута, когато Косьо Мирчев стреля от 20 метра, но далеч от целта. Малко след това Младен Стоев центрира от фаул отляво, като седящият на далечната греда Миша Милошевич изби топката в корнер. Именно след ъглов удар в 37-ата минута бе открит резултатът. Будимир Джукич центрира, Младен Стоев пусна с глава топката към дясната греда на Илчев, откъдето непокритият Дениран Ортега порази мрежата - 1:0. Малко след това Маркош да Силва изпълни добър пряк свободен удар, но Генко Славов бе на мястото си и изби в корнер. Минути преди почивката съдията Николай Йорданов изгони от скамейката администраторът на Спартак Румен Димов.
На полувремето наставникът на Черно море Ясен Петров замени Миша Милошевич с Георги Андонов, опитвайки се да увеличи нападателната мощ на своя тим. Това не даде резултат, а в 68-ата минута падна втори гол в полза на символичните домакини. При една на пръв поглед безобидна ситуация Кирил Джоров върна топката с глава към Карамфил Илчев, който се бе устремил да хване кълбото и дори бе извикал на защитника за намерението си. Там притича Дарин Тодоров и прати топката в мрежата на "моряците" за втори път. Четири минути по-късно Мирослав Манолов отблизо с глава пропусна да върне интригата в мача, а докрая на срещата единственото положение бе далечен удар на Боби Георгиев след една контраатака на Иван Найденов.
Двата отбора завършиа с по 10 човека срещата. За по два жълти картона бяха изгонени Кунчо Кунчев (Спартак) и Радослав Бачев (Черно море). Интересното е, че вторите санкции и на двамата бяха за реплика.

Спартак - Черно море 2:0
Спартак: Славов, Дяков, Арангелов, Пейков, Стоев (77 Найденов), Джукич, Б. Илиев, Кунчев, Ортега, Д. Тодоров (69 Б. Георгиев), Иванович (62 Пекин)
Черно море: Илчев, Джоров, Бачев, Милошевич (46 Андонов), Александров, Томаш, Паланков (52 П. Костадинов), Мирчев, Стоянов, Христов, Да Силва (64 Манолов)
Голмайстори: Ортега (37), Тодоров (68)
Жълти картони: Джукич, Кунчев; Бачев, Стоянов
Червени картони: Кунчев (75); Бачев (83)
Съдия: Николай Йорданов
Стадион "Спартак" - 4000 зрители

--- ole-bg.com


Геша: Господ ни прати този мач
Наставникът на соколите Георги Иванов бе повече от щастлив след успеха над Черно море. "Естествено е да съм на другия полюс. Нямам думи. Изключително съм горд с футболистите си. Искам да им благодаря. Аз им казах и преди мача, че Господ ни изпраща тази двубой - да победим и да останем в групата. Направихме го срещу Черно море и зарадвахме многобройните си привърженици", коментира Геша. След края на мача наставникът се разплака на терена, а футболистите му го хвърляха във въздуха.


Ясен: Разочарован съм, играхме изключително страхливо
Старши треньорът на Черно море Ясен Петров бе бесен от играта на своите футболисти във варненското дерби. "Изключително съм разочарован от този мач. Отборът ми игра много страхливо, без никакво самочувствие. Не може да дойдеш на този стадион и да играеш по този начин. Имаме определен точков актив, който ни дава спокойствие. Отделно си гоним и целите. А ние играем страхливо. Направихме грешка при първия гол, която накара отборът на Спартак да си повярва. Второто попадение въобще няма какво да го коментирам. Направихме елементарни и груби грешки. Цяла пролет представянето ни е метаморфоза. От време на време имаме добри игри, но ги редуваме със слаби", заяви Петров.


Иван Славков: Който каже, че има уговорка е ненормален
Президентът на Спартак Иван Славков даде изявление единствено за спортния сайт на Варна www.ole-bg.com. Бизнесменът категорично отрече да е преговаряно с шефовете на Черно море за успех на соколите. "Щастлив съм. Видяхте каква победа постигнахме. Просто искам да кажа нещо, което отдавна знам и съм убеден, че съм прав. Спартак има силен отбор. Момчетата имаха нужда от един подобен успех, за да си повярват. Гледахте ли мача? Който каже, че мача е уговорен е ненормален. Ще ни гледате и догодина в А група. Ситуацията обаче няма да е същата", заяви Славков. "Нямаме финансови проблеми. Ще се развиваме", завърши босът.


Младен Стоев: Аз съм най-щастливият човек на стадиона

- Вече не знам какво да кажа. Виждате сами каква е обстановката на терена. Сигурно аз съм най-щастливият човек на стадиона. Всички се борихме и в крайна сметка успяхме да бием.

-Това беше нашия финал. Ние го изиграхме по най-добрия начин. Благодаря на всички хора по трибуните. Мисля, че след този успех ще ни простят всички слаби игри през сезона. Надяам се от следващия сезон да сме си в А група и да радвае повече привържениците си.


Боян Илиев: Такъв мач може да те държи цяла година
Капитанът на Спартак Боян Илиев бе много щастлив от успеха над Черно море. Боцето е юноша на "соколите" и за него бе още по-сладко, че отборът му се спаси от изпадане именно с успех над градския съперник. "Стана добър мач, в който играхме по-добре от Черно море. Раздадохме се на сто процента. Няма как да не съм доволен, че точно с този мач се спасяваме. Както се казва такъв двубоя може да те държи цяла година", коментира за Спортния сайт на Варна www.ole-bg.com Илиев.


Кралев: За втори път напускам мач преди да е свършил
Подалият оставка като председател на Надзорния съвет на Черно море Красен Кралев заяви в ефира на "Канал 3", че няма начин да се върне на поста си дори да акционерите на клуба да се приемат напускането му. "Поне за себе си съм сигурен, че няма начин да се върна. Девет години върших обща работа за клуба, не искам повече. След втория гол напуснах стадиона. Не ми издържаха нервите. От 1977 г. ходя на мачове и за втори път си тръгвам преди края на дадена среща", заяви Кралев.
Запитан дали е вярно, че е казал пред варненски сайт (www.ole-bg.com), че няма нищо общо с това, което е ставало на терена, Кралев уточни, че е визирал слабата игра на отбора.
Наставинкът на тима Ясен Петров пък заяви също в ефира на Канал 3, че загубата се дължи на слабата игра, а не на някакъв вид договорка между Черно море и Спартак.


Живко Великов: В цяла България няма нищо нормално, защо ние да сме нормални?


Шефът на Спартак Живко Великов бе повече от доволен след успеха над моряците, който де факто остави соколите в А група и за следващото първенство.

- Г-н Великов, честито оставане в елита! Какъв е коментарът Ви за мача? - Благодаря на момчетата, че се раздадоха. Изчистихме срама. Цял сезон така е не успяхме да се представим добре. Явно досега не успявахме да наредим момчетата правилно. Радостен съм, че показахме потенциала си в дербито. По принцип обаче дерби нямаше.
- Казахте, че Спартак няма да изпадне и успяхте...
- Каквото и да ми струваше, отборът нямаше да изпадне. Всичко щях да направя.
- Как виждате бъдещето на клуба. Доста неща се случиха при Вас. За месец и половина сменихте 3-ма треньори, като че ли не е много нормално?
- В цяла България няма едно нещо, което да е нормално, така че защо ние трябва да сме нормални? 3-ма треньори се смениха, но сега залагаме на Геша.
- Той остава начело на тима, така ли?
- Остава и започваме да изграждаме отбор. Основата я имаме. Няма да купуваме кой знае какви футболисти. Необходими са ни 2-3 попълнения и мисля, че през следващия сезон ще бъдем доста сериозен фактор в А група.
- Това ли е основната Ви амбиция?
- Абсолютно. Нямаме никакви притеснения. Имаме един месец през лятото, в който да работим и да се развиваме. Мисля, че няма да имаме никакви грижи.

--- ole-bg.com

Няма коментари: