понеделник, април 30, 2007

Георги Иванов-Геша пое Спартак

Новият старши треньор на ПФК Спартак (Варна) е Георги Иванов-Геша, съобщава официалният сайт на клуба. Досегашният Неделчо Матушев е освободен. "Трябваше да вземем мерки, предвид неубедителното представяне на нашия тим", заяви изпълнителният директор на клуба Живко Великов. "Убеден съм, че имаме класни футболисти и те могат да постигнат много повече от показаното до момента", добави Великов. Утре, от 10.30 часа новият наставник на "соколите" ще изведе отбора на първа тренировка. От 13 часа на клубния стадион Георги Иванов ще даде първата си пресконференция пред варненските журналисти. Досега Геша бе треньор на Девня. Третодивизионният тим ще бъде воден до края на сезона от бившия футболист на Спартак Мартин Иванов.

--- ole-bg.com
Спартак (Вн) и Вихрен правят 0:0

Спартак (Варна) и Вихрен направиха безлично нулево равенство пред празни трибуни на стадион "Спартак", съобщава БТА. Двата отбора започнаха изключително плахо двубоя. През цялото първо полувреме и домакините, и гостите играха много слабо, а голови ситуации липсваха. Футболистите на Спартак играеха по-често с топката, но апатичните им атаки завършваха с безидейни центрирания. Гостите залагаха на контраатаки, но освен 2-3 набега, нямаха нищо по-сериозно. Единственото за отбелязване през втората част са двата удара на Стоев от Спартак, минали встрани от вратата, както и удар на Марков в аут. През второто полувреме двата отбора продължиха с вялата си игра. Единствената разлика бе, че играта стана груба и с много нарушения. В 87-ата минута Ортега пропиля най-чистото положение за Спартак. Стоев открадна една топка, напредна в половината на гостите и центрира точно към Ортега, който отправи анемичен удар високо над вратата. Домакините продължиха играта, но без никаква идея в завършващата фаза. От своя страна гостите организираха няколко контраатаки, но без сериозни положения.

Спартак - Вихрен 0:0
Спартак: Арнаудов, Баба (46 Тодоров), Пейков, Маринов,
Арангелов, Джукич, Стоев, Дяков, Филипов (66 Кунчев), Илиев,
Ортега (86 Каптиев)
Вихрен: Тошев, Господинов, Георгиев, Юри Иванов, Тренков,
Дяков, Оливейра (57 Семерджиев), Софрониев (64 Димитров), Руслан
Иванов, Викторине (80 Величков), Марков
Жълти картони: Стоев, Ортега; Софрониев, Р. Иванов, Георгиев
Съдия: Александър Костадинов
Стадион: "Спартак", празни трибуни

--- ole-bg.com

петък, април 27, 2007

Матушев: Вихрен показва две лица през този сезон

Старши треньорът на Спартак (Варна) Неделчо Матушев очаква труден мач срещу Вихрен в събота. Двата отбора се изправят един срещу друг в среща от 25-ия кръг на "А" група от 17 ч. в морската столица, като "соколите" и в този двубой няма да разчитат на своята вярна публика, поради наказание.
"Очаква ни труден мач. Познавам добре Вихрен. Този тим показва две лица през това първенство. Есента бяха доста силни, но през зимата продадоха най-добрите си играчи и показаха някои колебливи игри. Въпреки това съперникът ни е стойностен отбор и трябва да подходим маквсимално съсредоточено, за да се поздравим с така важните за нас три точки. За съжаление няма да разчитаме на публиката ни, но се надявам да зарадваме феновете", каза Матушев.
Той няма да може да разчита на трима от своите футболисти. "Велимир Иванович започна натоварвания, но няма да е готов за двубоя. Боби Георгиев има болки в ахилеса и също отпада, както и Иван Найденов, който се лекува от доста време. Използвам възможността да поздравя Иво Димов, който днес има рожден ден. Пожелавам му винаги да обича Спартак така, както го е правил и досега", заяви треньорът.
Матушев призна, че отборът му трябав да е по-концентриран както в нападение, така ив защита. "Постоянно работим над това. Трябва да сме по-концентрирани, тъй като напред правим пропуски, а отзад се допускат леки голове", коментира бургаският специалист.
Той завърши с мнението, че изборът на Станимир Стоилов за национален треньор е правилен, но е трябвало да се назначи постоянен специалист.

--- ole-bg.com

сряда, април 25, 2007

Радо Станев тренира със Спартак, търси си тим от лятото


Варненският вратар Радостин Станев ще поддържа форма с родния си клуб Спартак до лятото. Това разкри самият той за "Позвънете Новини". Както е известно, бившият младежки национал прекрати договорните си отношения с румънския Насионал преди месец, след като осъди клуба във ФИФА. Причината бе, че западните ни съседи се усъмниха в контузия, заради която Станев не тренира известно време с отбора. Радо бе пред преминаване в полски или финландски тим в началото на април, но е почувствал болки от старата травма и е предпочел да не рискува.
"От днес започнах да тренирам със Спартак, за да поддържам форма до лятото. Преди месец и половина отново сеготвих с родния ми клуб и щях да заминавам в чужбина, но ми се обади един стар проблем. Тогава ходих до София на преглед и след като се посъветвах с лекари предпочетох да не рискувам за един месец да играя някъде. Сега до лятото ще се готвя със Спартак и след това отново ще се опитам да си уредя трансфер в чужд клуб", заяви Станев, който освен за "соколите" и Насионал игра още за Локомотив (София), ЦСКА, полския Легия (Варшава) и руския Шинник (Ярославл).

--- ole-bg.com

понеделник, април 23, 2007

Спартак записа първа победа като "гост"

Соколите биха с 3:0 символичния домакин Черноморец във Варна, Тодоров, Маринов и Ортега вкарват за тима на Неделчо Матушев


Черноморец - Спартак 0:3
0:1 Тодоров (1), 0:2 Маринов (22), 0:3 Ортега (34)
Съдия: Атанас Димитров, жълти картони: Маринов, Джукич (С), стадион: Спартак, зрители: 1000
Черноморец: Белбер, Петков, Стоилов (36 Мустафов), Стоянов, Георгиев (75 Хабул), Йончев, Димов, Зарчов, Манов, Коев (46 Василев), Дянков
Спартак: Арнаудов, Дяков, Пейков, Кунчев, Маринов, Джукич (46 Дончев), Пекин, Филипов (75 Кирчев), Стоев, Тодоров (65 Каптиев), Ортега

Спартак записа първата си победа като "гост" в първенството. Соколите биха с класическото 3:0 Черноморец на Ивайло Дражев на стадион Спартак. Тъй като хибридният тим няма стадион, се стигна до споразумение Черноморец да е домакин на стадиона на соколите. Прецедент, който показва ясно реалностите на българския футбол към днешна дата.
Очаквано символичните гости от Спартак бяха по-добрият отбор срещу момчета, родени през 1989 г. Още в 48-ата секунда Дарин Тодоров се възползва от центриране на Младен Стоев и отбеляза първото попадение. След това Венци Маринов с глава удвои преднината на варненци в 22-рата мин. Асистенцията бе на Дениран Ортега. Самият нигериец пък оформи класическото 3:0 в 34-ата мин. Нападателят обаче направи дузина пропуски през втората част.
Черноморец пристигна във Варна с колите на самите играчи, тъй като тимът няма клубен автобус. В последния момент преди двубоя основни играчи на наставника Ангел Ангелов получили някакви болки и пропуснаха двубоя.
Второто полувреме предложи на зрителите дузина пропуски пред вратата на домакините. Отличници в това отношение бяха Росен Каптиев и Дениран Ортега. Влезлият на смяна Иво Кирчев пък тресна гредата веднъж и пропусна от изгодна позиция. Гредата спаси черноморци и след удар с глава на Венцислав Маринов. От публиката намираща се от страната на козирката се чуваха доста обидни квалификации към играчите на Спартак.

--- ole-bg.com


Матушев: Ако аз съм причината за слабо представяне, съм готов да си тръгна

Старши треньорът на Спартак (Варна) Неделчо Матушев бе доволен от трите точки, но призна, че е притеснен от многото пропуски. На пресконференцията след срещата пред журналистите не се появи наставникът на Черноморец Ангел Ангелов, но Матушев бе достатъчно словоохотлив за представянето на "соколите".

- Г-н Матушев, какъв е коментарът ви за двубоя?
- Това бе мач, в който търсехме да спечелим трите точки, които са важни за нас. Това, от което се опасявах обаче се получи, и то особено през второто полувреме. В тези мачове явно колкото и да се говори на футболистите да се мотивират и да дадат максимума от възможностите си, явно не се получава. И аз отстрани им виках, изкараха ме извън нерви. Но смятам, че 3:0 е добър резултат и Спартак спечели трите точки, които са важни.
- Вашите футболисти направиха доста пропуски.
- Наистина, особено през второто полувреме. Вие виждате, че откакто водя Спартак, винаги преди да ни отбележат голове създаваме по 2-3 чисти положения, но за жалост не можем да ги реализираме и да побеждаваме. Жалко, че този факт се очертава като ахилесова пета и ще трябва да работим върху него. Пропуските не ги правим от днес или вчера. Видяхте, че и срещу Локо (Сф) преди да ни отбележат гол имахме чисти ситуации. Така беше и в Стара Загора, и в Самоков, и срещу ЦСКА. Явно трябва всеки ден да работим над майсторството на нападателите.
- Как си обяснявате факта, че през есента с футболисти от "Б" и "В" група отборът играеше по-добре, а сега при по-добри футболисти тимът се представя все по-слабо.
- Аз не смятам, че Спартак играе слабо. Особено първите ни полувремена са много добри и това, което отчитам като спад в отбора, се получава през второто полувреме. Смятам, че Спартак притежава добро лице и ще го показва все повече.
- Според някои запалянковци в отбора има групички?
- Аз такова нещо не съм забелязал. Наистина през втория сезон в Спартак са дошли доста нови състезатели, но смея да твърдя, че има добър колектив. Не знам откъде идва тази провокация. Няма групички, има един колектив.
- Как стои въпроса с Иво Димов? Появиха се информации, че ще се отказва от футбола?

- Аз специално не знам нищо, никой не ме уведомил. Иво тренираше, но от два дни не идва. Трябва да питате него. Аз с Иво Димов нямам никакви проблеми. Разговаряли сме, обсъждали сме нещата. Аз като треньор каквото трябва си правя. Знам, че феновете изискват много, но и те трябва да бъдат малко по-търпеливи, защото виждате, че Спартак има нови състезатели и искаме да направим нещо ново. Аз не искам да се оправдавам, тъй като знам като идвах какви негативи и позитиви ще приема. Наистина феновете са в правото си да изискват, но трябва и повече да обичат отбора и да му вярват. И то най-вече в трудните моменти. Спартак се намира в момента в една трудна ситуация и не трябва да им викат, да ги псуват при 3:0, и да ги наричат "продажници". Моят апел е да има едно търпение, за да може момчетата да играят по-спокойно и да ви радват. Ако аз съм причината отборът да не се представя както трябва, съм готов да си тръгна.

--- ole-bg.com

четвъртък, април 19, 2007

Вълна от контузени в Спартак

Велимир Иванович ще пропусне неделния двубой на “соколите” срещу отбора на “Черноморец” – Бс. Сф. След вчерашната среща срещу “Локомотив” – София, талантливият халф е с разкъсани мускулни влакна. Това са показали резултатите от направеното ултразвуково изследване, днес предиобяд. Нападателят Дениран Ортега е с травма в гръдния кош. За радост на спортно-техническия щаб, рентгеновата снимка е показала, че няма пукнати или счупени ребра. Полузащитникът на “соколите” Борислав Георгиев е с възпален ахилес след директен удар с противников състезател. Десният бек Богомил Дяков, който не попадна в групата срещу столичните железничари продължава да лекува травма в дясното ходило, получена при единоборство, по време на тренировката в понеделник. Направена му е рентгенова снимка и е установено, че няма сериозни наранявания или пукнати костици. Марко Илич е на антибиотично лечение през последните три дни, поради настинка. Георги Филипов е с контузия на пръст на левия крак. Припомняме, че Иван Найденов продължава възстановяването си по самостоятелна програма. Според клубния лекар д-р Ивайло Якимов, Велимир Иванович със сигурност пропуска предстоящата среща. Все още под въпрос са Ортега и Боби Георгиев, а Марко Илич, Георги Филипов и Богомил Дяков имат сериозни шансове да се възстановят и да попаднат в групата на старши треньора Неделчо Матушев за неделя.

--- spartak1918.com
ПФК "Спартак" - Варна информира за промяна, свързана с началния час на двубоя между отборите на “Черноморец” – Бс. Сф. и “Спартак” – Варна. Срещата ще се състои в неделя, от 14.30 часа, на стадион “Спартак”. Промяната е по искане на клуба – домакин, а ръководството на “соколите” се е съобразило с молбата на Ивайло Дражев.
Пресконференцията на старши-треньора на ПФК “Спартак” – Варна, Неделчо Матушев, преди предстоящия двубой ще се състои в събота /21.04./, от 16.30 часа, в кафето на стадиона.

--- spartak1918.com
Спартак - Локо (Сф) 0:2

0:1 Джилас (63), 0:2 Орачев (72)
Съдия: Михалис Германакос (Гърция), жълти картони: Иванович, Илиев (С), Д. Дончев (Л), червен картон: Илиев (77 С), стадион: Спартак, зрители: 70
Спартак: Цанков, Баба, Пейков, Илиев, Кунчев, Стоев, Джукич (79 Маринов), Филипов (74 Тодоров), Пекин, Ортега, Иванович (46 Георгиев)
Локо: Голубович, Савич, Д. Дончев, Върбанов, Коилов, Караджинов, Атанасов, Орачев (89 Руменов), Дафчев (86 Ст. Дончев), Антунович, Джилас (71 Пасков)

Пред празните трибуни на клубния си стадион, „Спартак” отстъпи с 0:2 на „Локомотив” – София, в мач от 23 кръг от първенството на страната. Феновете на „соколите” не успяха да видят загубата на своите любимци, поради наказание, наложено от Дисциплинарната комисия на БФС, което лиши варненци в две поредни домакински срещи да играе пред празни трибуни. Независимо от този факт, най-верните привърженици на „соколите”, с риск за здравето и дори живота си, намериха алтернативен начин, за да ги подкрепят. В продължение на два часа района около стадиона бе огласян от песните на синята агитка, възкачена по покривите на съседните жилищни блокове.
Около 100-те зрители на стадиона наблюдаваха равностойни първи 20 минути на двубоя, като домакините бяха по-агресивни и по-често владееха топката. В 11-та минута, спартаковци атакуваха вратата на столичните железничари, но далечния удар на Кунчо Кунчев излезе в аут. Минути по-късно, при последвалата атака на „соколите”, Владимир Пекин се опита да засече топката от границата на наказателното поле, но ударът му бе твърде слаб, за да застраши вратата на Голубович. В 20-та минута, Кунчев центрира от пряксвободен удар, но стражът на гостите изчисти топката в корнер. Велимир Иванович и Боян Илиев също изпробваха точността на удара си, но безуспешно.
Първият по-точен удар към вратата на Цанков, дойде едва в 30-та минута. След центриране от ъглов удар, Калоян Караджинов стреля, но защитниците на „Спартак” се справиха със ситуацията.
В края на първото полувреме „сините” организираха поредната атака чрез Пекин. Той комбинира с Баба, който пусна пас към Ортега, но нигерийският защитник не успя да застраши бранителите на „Локомотив”.
В двуминутното продължение, назначено от гръцкия рефер Михалис Германакос, домакините имаха възможност да открият резултата. За съжаление, след перфектна триходова комбинация, ударът на Ортега мина над напречната греда на вратата, пазена от Урош Голубович.
През второто полувреме, гостите все по-често започнаха да поглеждат към вратата на „Спартак”. Марчо Дафчев и Калоян Караджинов се опитаха да застрашат Цветомир Цанков, но варненският страж бе безпогрешен. До 63-та минута, когато след центриране, нападателят на гостите Владимир Джилас намери добре топката с глава и изведе своя отбор напред. 9 минути по-късно, след перфектен извеждащ пас на Марчо Дафчев, халфът на гостите Малин Орачев реализира втория гол за „Локомотив” - София.
12 минути преди края на двубоя домакините останаха с човек по-малко. За втори жълт картон, капитанът Боян Илиев напусна срещата преди последния съдийски сигнал.

--- spartak1918.com


Матушев: Всички голове, които ни вкараха досега са глупави

Старши треньорът на Спартак Неделчо Матушев за пореден път остана разочарован от нелепи грешки които правят подопечните му. "Неприятна загуба. Не мога да кажа, че не играхме добре, особено през първото полувреме. Жалко, че за пореден път допускаме голове от елементарни грешки. Мисля, че от първия гол съперникът заигра по-добре. Ние изпуснахме 2 чисти ситуации. Не успяхме да ги оползотворим. Велимир Иванович бе заменен, на полувремето и Йонко Пейков имаше главоболие, но чест му прави, че изкара мача с болки. И аз не мога да си обясня някои неща. Увлякохме се и се оголихме. Отбор с претенции не трябва по такъв глупав начин да допуска подобни голове. Досега, откакто съм в Спартак, всички голове са елементари и глупави", коментира след загубата от столичното Локо той.

--- ole-bg.com


Стефан Грозданов: Спартак няма да изпадне

Наставникът на Локомотив (Сф) Стефан Грозданов е убеден, че соколите няма изпаднат в Б група. "Мога да разделя мача на 2. Първото полувреме не бе и равностойно. На моменти Спартак имаше своите шансове. Нашите играчи мислиха, че много лесно ще се справят с домакините. Бяхме подготвени, че това е един корав отбор. През втората част играта се отвори и Локомотив заигра така, както през пролетта, бяхме по-комбинативни. Отрази ни се и тежкият мач срещу Литекс. Напълно убеден съм, че Спартак ще остане в А група. На нас ще ни е много трудно. Имаме тежка програма, не разполагаме с дълга скамейка. Ще направим всичко възможно да попаднем в евротурнирите", каза бившият треньор на соколите.

--- ole-bg.com