неделя, март 23, 2003

И на 35 години Николай Станчев е незаменим за Спартак (Варна)

Съвсем доскоро Левски си имаше Станимир Стоилов, а Херо още върти състава на пловдивския Локомотив около Дончо Донев. Сините обаче са вече без Мъри, а контузиите постоянно преследват белокосото крило. В същото време на другия край на България има един техен набор, който изглежда незаменим във варненския Спартак. На 3 юни и Николай Станчев ще навърши 36 години. Но за железния боец сякаш не съществуват законите на възрастта. Това се видя и в градското дерби с Черно море в събота, в което Ники заслужи правото да бъде играч №1 на 18-ия кръг във Висшата ни лига.
Тъкмо след пряк свободен удар на ветерана се получи ситуацията в 41-ата минута, в която Нанков направи 2:0. Съдията Иван Добринов свири фаул на 35 метра от вратата на Ивайло Петров. Станчев изстреля снаряд и топката се отби в стената. Тогава Добринов видя игра с ръка и отсъди нов удар точно пред пенала. Именно от тази позиция Толята врътна топката в мрежата.
Роденият в ботевградското село Врачеш през 1967 г. Николай акостира на варненския бряг през есента на 1994 г. заедно със съфамилника си Валентин Станчев. Преди да подпише със Спартак, е играл в ботевградския Балкан, Ботев (Вр) и Черноморец (Бс). Бил е пред трансфер във великотърновския Етър, но президентът Николай Ишков е успял да го отмъкне. През тези девет години е неизменна част от схемата на всички треньори, преминали през Спартак. В началото беше използван като опорен халф, но по-късно го поставиха на поста либеро. В съботната битка с Черно море игра и на двете позиции и се раздаде докрай. Той е един от любимците са публиката, тъй като е всеотдаен и се хвърля без страх в сблъсъците. Това обаче понякога му носи наказания, особено във варненските дербита. В предишните два сблъсъка тръгваше преждевременно към съблекалнята, тъй като получаваше червени картони.
Станчев на два пъти излиза да играе в чужбина. Но и в двата случая изкара по един полусезон. Първият му опит беше в португалския Шавеш, а вторият - в германския Заксен.
Според голяма част от съотборниците му Николай предпочита да прекарва голяма част от времето със семейство си. Той е женен, с две деца. Знае какво иска от живота, което го прави непоколебим на терена. И нужен на Спартак.
--- 7 дни спорт

Няма коментари: