понеделник, ноември 14, 2005

Ради Здравков: Не позволявам хора, които хабер си нямат от футбол, да се месят в дейността ми

Наставникът на Спартак (Вн) Ради Здравков издържа само месец медийното ембарго, което сам си наложи. Бившият национал бе заявил преди време, че ще остане да работи в клуба на инат, но днес се изправи пред медиите и официално заяви, че в ПФК Спартак (Вн) се работи целенасочено срещу влизането на отбора в А РФГ. Заедно с Методи Томанов Здравков успя да спечели 9 мача и да допусне едва 2 равенства по пътя към влизането във футболния елит.

- Г-н Здравков, защо мълчахте близо месец?
- Мълчанието в много случаи помага. Просто искахме по никакъв начин наши изказвания да не повлияят негативно върху представянето на отбора. Не искахме да нарушаваме дейността на клуба. Явно обаче ние не можем да се справим с поставените ни задачи. Чуваме оттук-оттам, че отборът не се представя задоволително и решихме да се срещнем с вас, представителите на медиите.
- Какво точно имате предвид, като казвате, че отборът не се е представил добре?
- Въпреки че нямаме контакт с ръководството от близо месец и половина, в медиите излезе информацията, че шефовете не били доволни от представянето на тима. Сигурно има какво още да се желае. Аз лично не виждам израстване на никого от футболистите и затова с моя помощник Методи Томанов депозирахме в БФС молби за разтрогване на договорите си със Спартак.
- Уведомено ли е ръководството за това, че искате да напуснете клуба?
- Уведомил съм изпълнителния директор Иван Войчев за нашите действия. Липсва дисциплина в съблекалнята, микроклиматът в отбора е нарушен, както и тимът няма достатъчно добра физическа подготовка (с ирония споделя Ради Здравков).
- Как си обяснявате всичко това?
- Когато дойдохме в Спартак, имахме мъжка дума, че в клуба ще се плаща навреме, като това важи както за играчите, така и за нас, треньорите. За съжаление, нещата не станаха точно така, както очаквахме. От доста време нямаме контакт с клубния президент. На 24 октомври подадохме молба в БФС с Методи Томанов. В петък имах семейни ангажименти в София, но както видяхте, в събота бях на линия за контролата с Девня.
- Каква е Вашата оценка за тима на Спартак (Вн), откакто Вие сте треньор?
- Отборът има много по-голям потенциал. Има какво още да се желае откъм постигнати резултати и игрово поведение. Въпреки това с тези момчета, които са при нас, ние сме на първо място в Източната Б РФГ, имаме 9 победи и 2 равни мача и сме със 7 точки преднина от прекия ни конкурент за влизане в А група. По начина, по-който се развива Спартак, силно се съмнявам, че отборът ще влезе в А група.
- Кои са основните моменти, според които подадохме тези молби в БФС?
- Вижте, молбата сама по себе си може и да няма никаква стойност. Ние бяхме водени от липсата на контакт с ръководството. Липса на взискателност, отношение, както и манипулиране на някои хора. Не може да отидем в Хасково и да се изправим срещу отбора, който най-много иска да ни измести от първото място, да пътуваме в ограничен вид и състав, да направим сполучлив мач и никой от ръководството да не ни се обади поне да ни каже честито. Да не говорим за това, че нямаше нито един представител от клубната управа в Хасково. Аз съм не толкова комуникативен човек, не толкова отворен, не позволявам вмешателство на нефутболни хора в моята работа, не позволявам навлизане на хората, които хабер си нямат от футбол, в моята дейност. Единствено аз съм в съблекалнята, хората знаят, че всичко е инсинуация, че всичко е целенасочено. Едва ли не шефовете изкараха, че треньорите са изпуснали юздите в Спартак.

--- ole-bg.com


Методи Томанов: С тази незаинтересованост Спартак едва ли ще влезе в А група

Пом.-треньорът на Спартак (Вн) Методи Томанов подкрепи напълно наставника Ради Здравков и също подаде молба в БФС за разтрогване на договора със соколите. Легендата на ЦСКА не бе пестелив в изказванията си като Здравков на вчерашната импровизирана пресконференция.

- Г-н Томанов, какъв е вашият коментар за това, което се случва в Спартак?
- Крайно съм разочарован. Дойдохме с голяма амбиция, искахме да имаме ръководство, което да ни пази със здрав гръб, да е винаги зад нас и ние да имаме сигурност. За съжаление, не срещнахме никаква подкрепа. Досега се оправяхме сами, справяхме се с тези футболисти, с които разполагахме, при положение че знаете колко напуснаха през лятната подготовка и като цяло за разлика от Ради Здравков аз мисля, че ние се справихме повече от успешно.
- Какво точно имате предвид?
- Виждате, че изкарахме почти целия есенен полусезон с гръбнак от 5 - 6 основни играчи. Другите ни попълнения са юноши и футболисти, които не са се докосвали до професионалния футбол. Недоумявам защо, когато отидеш да изиграеш най-важния си мач за годината, клубното ръководство няма представител в ответния град, никой не се сеща да те пита как всъщност е преминала срещата. Всичко това за мен е повече от несериозно отношение. Недопустимо е, ако шефовете в този клуб са толкова далеч от футбола, то нека да ни помагат. Аз не съм усетил някой да ни даде власт и да ни остави да развиваме състезателите. Явно вече сме излишни в клуба. Ради Здравков трябваше да бъде човекът, който да менажира дейността на целия клуб. Такова нещо обаче не стана.
- Как си обяснявате напускането на толкова играчи от Спартак?
- Във футбола основен момент е отношението, което за жалост при нас липсва положително такова. Чуваме от различни места, че с Ради стоим в Спартак заради пари. Ако беше така, ние още щяхме да стоим в ЦСКА. Знаете, че тогава напуснахме армейците, защото трябваше истината да излезе наяве. Имахме още година и половина договор с ЦСКА. Мисля, че отборът, с който разполагаме, показа максимума от възможностите си. Вижте резултатите. Никой с нищо не ни помогна и не ни допусна до реалното управление на Спартак. Замислете се с какви футболисти разполагаме. Видяхте как Стефан Киков, Стефан Дончев и Данчо Терзиев не останаха при нас. Съмнявам се, че със сегашното управление Спартак ще успее да се завърне във футболния елит.

--- ole-bg.com

Няма коментари: