неделя, януари 21, 2007

Иван Динов:

Новата ера в Спартак настъпва с пролетта

Увеличихме парите на играчите, но и ще наказваме строго, предупрeждава бизнесменът

Зимната селекция в Спартак (Вн) е първата за съсобственика на клуба Иван Динов. Както е известно, 31-годишният бизнесмен издържа отбора от август миналата година. През последния месец той привлече 8 нови попълнения. Това са Богомил Дяков и Дарин Тодоров (Левски), Иван Найденов (Славия), Младен Стоев (Дунав), Росен Каптиев (Миньор), Кунчо Кунчев (Белите орли), Марко Илич (Ботев) и Николай Иванов (Черноморец Бяла). Своите очаквания за пролетния сезон и бъдещето на варненския клуб г-н Динов разкри в специално интервю за "7 дни спорт".




Снимка

Спартак ще иска международни рефери за мачовете с Левски и останалите силни отбори
Снимка: Иван Йочев

- Г-н Динов, как оценявате досегашната зимна селекция?
- Доволен съм. Повечето от футболистите, които бяха набелязани и искани от нашия треньор, са му осигурени. Държа да уточня обаче, че същинската част от селекцията тепърва предстои.
- Ще бъдете ли по-конкретен?
- Очакваме двама класни футболисти, чиито имена не искам да разкривам заради евентуални удари под кръста. Всичко с тях обаче е договорено, те ще са новогодишен подарък за нашите фенове
- Богомил Дяков се превърна в първия играч, чиито права откупувате. Какво е усещането за първата сделка във футбола?
- Съвсем нормално. Не мисля, че съм направил кой знае какво. Пред вашия вестник вече казах, че ние не търсим само свободни агенти. Щом се налага, ще плащаме и трансферни суми за нови попълнения, които влизат в плановете на Миронов. Специално за Дяков преговорите с Левски преминаха коректно и точно. Жалко само, че е наказан за първия ни пролетен мач с Литекс.
- Каква сума сте заделили за зимната селекция?
- Трансферните суми, които плащаме за нови футболисти, както и всички възнаграждения в Спартак, ще останат фирмена тайна. Мога само да ви кажа, че бюджетът за пролетния сезон е сто процента обезпечен и е значително по-висок от есента. На всички нови попълнения раздаваме и лични трансфери. Футболистите знаят, че през есента бяхме коректни към тях и всичко заработено и договорено го получават в срок. Така ще бъде и занапред. От играчите се иска само да си вършат работата на терена.
- Вярно ли е, че сте вдигнали възнаграждението на футболистите за втория полусезон?
- Абсолютно! Повишени са както заплатите, така и премиите. Запознахме момчетата с новите стимули и те знаят, че ще останат доволни, ако побеждават не само у дома, но и на чужд терен.
- Докъде стигнаха разсрочените плащания по договора с НОИ?
- Вече преведохме две вноски и стриктно изпълняваме контракта. До 2 години ще погасим задълженията от 270 000 лв. за осигуровки, които са наследство от старото ръководство.
- Прехвърли ли ви Митко Събев документално своите акции?
- Да. С него е постигната договорка следващите 5 години да погасим заема от 1,5 млн. лв., който Събев е отпуснал през лятото на 2002 г.
- Конкретните цели пред Спартак за пролетта?
- Те са няколко - да завършим в десетката, новият ни отбор да се обиграва и да се налагат млади футболисти. Целта е също да се повиши вътрешната конкуренция, като има минимум по двама футболисти за всеки пост. Искам и като цяло да се вдигне нивото на футбола, който отборът играе, за да бъдат доволни както шефовете, така и феновете.
- Първите ви три пролетни домакинства са срещу Литекс, Левски и ЦСКА. Какво очаквате от тях?
- Да спечелим най-малко 4 т. Специално на Литекс, както и на Локомотив (Сф), няма да им е лесно във Варна.
- Имате ли притеснения от съдийството на възловите ви срещи у дома?
- Ще поискаме международни съдии за домакинствата с Литекс, Левски, ЦСКА, Локомотив (Сф) и Черно море. Искам обаче да бъда разбран правилно - ние не сме загубили доверие в българските рефери. Искаме обаче да ги предпазим, тъй като, ако във въпросните срещи те допуснат грешки, няма да бъдат приети като част от играта и ще тръгнат неприятни коментари. Иначе аз смятам, че нашите съдии се стремят да свирят това, което виждат на терена. Те обаче са подложени на голям натиск и ръководят мачовете под напрежение. За родния ни футбол ще е добре, ако всички отбори първо търсят вината за неудачите в себе си и оставят арбитрите да свирят на спокойствие. Ние в Спартак точно това правим.
- Вашите очаквания от Иво Димов?
- Да помага на терена и да сплотява футболистите както през есента. От Иво Димов всички играчи могат да се учат. Той е част от Спартак - както от неговата история, така и от бъдещето му.
- Защо не подписахте със Съндей Калунга?
- За да привлечем чужденец, той трябва да е поне с една класа над българските футболисти. Калунга не отговори на очакванията ни. Освен това беше недисциплиниран.
- Вече е изготвен новият вътрешен правилник. Разкрийте някои подробности.
- Правилникът е железен и в него са фиксирани сериозни глоби за нарушаване на вътрешния ред и дисциплината. Ако даден футболист например бъде санкциониран и след това сбърка още веднъж за същото нещо, ще се разделим с него. На всеки един е ясно също как трябва да се храни.
Алкохолът е напълно забранен
Съвместно с д-р Ивайло Якимов за всеки футболист е създадена индивидуална програма за хранене и поддържане на физическото състояние.
- През есента не можахте да спечелите точка на чужд терен и се превърнахте в домакински отбор. Вашият коментар?
- Това ще бъде променено през втория полусезон. На Спаркак не му прилича да бъде домакински тим и затова ще започне да печели точки и навън. Поради тази причина привличаме нови футболисти, които да са със самочувствие и да не са притеснени на терена. Напролет започва ново начало за Спартак. Поставяме основата на отбор, който ще се развива по дългосрочна и перспективна програма и след 2-3 години трябва да се пребори за челните места.
- Мирослав Миронов ли е човекът, който ще дърпа Спартак нагоре?
- Да. Вече предложих на треньора да удължи своя договор до 2010 г. с по-добри условия и определени цели за резултати и класиране в него.
- Кога Спартак ще играе на модерен стадион?
- Надяваме се да стане 2010 г. Вече имаме два идейни проекта на външна архитектурна компания. Предлагат ни 4 варианта - по два за 8000 и 10 000 седящи места. Стадионът ще разполага с всички екстри по изискванията на ФИФА и ще бъде изграден за 18 месеца. През това време отборът ще играе на терен около Варна, като вече обсъждаме два-три варианта.

--- 7sport.net /Недко Петров/

1 коментар:

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.