неделя, август 12, 2007


Спартак стига до реми, след като 15 минути преди края губи с 0:2 от Ботев


Спартак (Варна) завърши наравно 2:2 срещу Ботев (Пд) у дома в първия кръг от новото първенство на България по футбол. "Соколите" стигнаха до точката, след като губеха с 0:2 до 76-ата минута на срещата. С попадения на Иван Найденов и Владислав Мирчев обаче възпитаниците на Георги Иванов-Геша стигнаха до точката.
Домакините създадоха повече положения за гол в мача, но в 5-ата минута бяха "обляни със студен душ". Красимир Кръстев нахлу по левия фланг и стреля от 23-24 метра. Вратарят на варненци Генко Славов не подходи добре към топката, тя се топна пред него и го прескочи в посока мрежата за 0:1. В следващите минути домакините се настаниха трайно пред вратата на "канарчетата", но Бойко Величков на два пъти не успя да порази мрежата. След половин час игра Велимир Иванович стреля от фаул, топката рикошира в крак на човек от стената на Ботев, но мина на сантиметри от вратата и излезе в корнер. След изпълнението му Иван Найденов овладя добре топката, нахлу отдясно, но ударът му бе спасен с вещина от опитния Лилчо Арсов.
Второто полувреме отново започна динамично. В 50-ата минута топовен шут от 25 метра на Ахмед Хикмет бе спасен отново от Лилчо Арсов, а две минути след това гостите за втори път ликуваха. След неразбирателство в защитата на Спартак топката попадна в непокрития Красимир Кръстев, който не срещна проблеми с преодоляването на Генко Славов - 0:2. В следващите минути пловдивчани се възползваха от объркването в редиците на Спартак и на два-три пъти излизаха на добри позиции пред противниковата врата, без да успяват да преодолеят Генко Славов. В последните 20-25 минути футболистите на Спартак успяха да организират няколко атаки, като първо диагонален шут отблизо на Боян Илиев бе спасен от Арсов, а след това Бойко Величков не успя да направи добавка след центриране на резервата Васил Боев. В 76-ата минута след разбъркване в наказателното поле на гостите Боян Илиев стреля с глава, Арсов изби, топката рикошира в десния стълб и попадна в краката на Иван Найденов, който намали резултата на 1:2. Две минути преди края на редовното време безгрешният до този момент Арсов подари точката на "соколите". Ветеранът не успя да отиграе една висока топка и Владислав Мирчев довкара кълбото отблизо в мрежата за 2:2.
В следващия кръг варненци гостуват на бургаския Черноморец.

Спартак (Вн) - Ботев (Пд) 2:2
Спартак: Генко Славов, Станислав Петров, Станислав Жеков, Боян Илиев, Венци Маринов, Будимир Джукич, Ахмед Хикмет, Велимир Иванович (68 Васил Боев), Дарин Тодоров (46 Владислав Мирчев), Бойко Величков (85 Калоян Цветков), Иван Найденов
Ботев: Арсов, Милев, Каров, Величков, Божков, Аврамов (63 Чипилов), Гърков, Момчев, Кръстев (87 Василев), Христов, Саидходжа (77 Караматев)
Голмайстори: Найденов (76), Мирчев (88); Кръстев (5, 52)
Жълти картони: Тодоров; Аврамов, Кръстев
Съдия: Ангел Ангелов
Стадион "Спартак" - 3000 зрители

--- ole-bg.com


Геша: С оглед на развоя на мача, спечелихме една точка

Старши треньорът на Спартак (Варна) Георги Иванов-Геша заяви след срещата, че гостите от Ботев са вкарали двата си гола с първите си две минавания на центъра. "Аз мисля, че с оглед на развитието на двубоя в крайна сметка спечелихме една точка. През първото полувреме те имат един удар във вратата, който се превърна в гол. Държахме инициативата, създадохме няколко ситуации, но ги пропуснахме. Второто полувреме започна много динамично пред противниковата врата. Второ минаване на центъра, втори гол. Нормално беше да има малко объркване, малко падане на тонуса. Минахме и малко на риск вече след втория гол.
Но в крайна сметка успяхме да изравним резултата и пак казвам спечелихме една точка. Това, което го изгубихме тука, ще трябва да го наваксваме, то е ясно. Първенството сега започва. Маратонът е дълъг, има много мачове. Но тези точки тук трябва да си ги наваксаме някъде. Дали срещу ЦСКА, дали срещу други отбори, дали сега при гостуванията ни навън. Аз съм убеден, че ако момчетата проявяват такъв морал и такива морални сили като през второто полувреме днес, ще намерят себе си и ще успяват да побеждават и вънка и вътре", коментира Геша на пресконференцията след срещата.
На въпрос на журналист за избора му да използва Станислав Петров за ляв бек, а Венци Маринов за десен, Георги Иванов коментира: "Сега ако започва мача пак по същия начин щях да наредя отбора. Те са опитни футболисти, видяхте че смените бяха само юноши , които дебютираха в "А" група. Дебютираха добре според мен, справиха се с това, за което влязоха на терена. Но мисля, че разчитах на по-опитните футболисти да внесат спокойствие".
Иванов призна още, че е доволен, че неговите играчи са издържали физически до края на срещата. "Като първи мач действително очаквах, че във футболистите ще се понатрупа умора в края на мача. Целите и плановете ни бяха съвсем други. Но това е радостното, че отборът успя да издържи физически на високи обороти до края. Може би съм пристрастен, но мисля, че физически издържаха 90 минути и щурмуваха до последно вратата на гостите", завърши треньорът.

--- ole-bg.com

Гърков: Доволен съм частично, че почваме с точка на чужд терен

Старши треньорът на Ботев Светослав Гърков изрази съжалението си от изпусната победа, но все пак каза, че и точката е успех, тъй като е на чужд терен. "Мисля, че стана добър мач. Всички трябва да останат доволни, защото се отбелязаха четири гола, а бяха изпуснати още много. Аз съжалявам, че не можахме да вземем трите точки, защото мисля, че ние изпуснахме победата. При 2:0 в наша полза нападателите ни не успяха да реализират две чисти положения. Но това е футболът. Допуснахме грешки. Изравниха ни. Накрая предимството премина на страната на домакините. Въпреки всичко съм доволен, защото започваме първенството с точка на чужд терен. Доста желание и доста старание проявиха момчетата. Благодаря на всички - и на домакините и на гостите за този поднесен спектакъл. Пак казвам, че всички трябва да бъдем доволни", заяви наставникът на Ботев.

--- ole-bg.com

Няма коментари: