понеделник, май 05, 2008

Спартак (Вн) - Локомотив (Пд) 2:1

- Спартак: Цанков, Ст. Петров, Маринов, Ст. Георгиев, М. Димов, Б. Илиев (66 Боев), Кунчев, Иванович (90 Д. Стефанов), Найденов, Мирчев, Воденичаров (77 Величков)
- Локомотив: Акалски, Мечечиев, Кюмюрджиев, Милиев, Горанов (69 Стойчев), Вели, Да Силва (46 Заков), Въндев, Кр. Димитров (81 Банев), Тон, Сечков
- Голмайстори: Найденов (12, 68 д); Въндев (90)
- Жълти картони: Иванович; Мечечиев, Стойчев, Банев
- Съдия: Георги Караколев
- Стадион "Спартак"

Спартак (Варна) ще играе и през следващия сезон в "А" група, след като тази вечер победи Локомотив (Пд) с 2:1 у дома в мач от 28-ия кръг на елитното ни първенство. В същото време 14-ият в класирането Беласица завърши наравно 1:1 срещу Черно море и е с 20 точки, срещу 27 за "соколите" два кръга преди края. Спартаковци вече са 12-ти като зад тях е и друг застрашен от изпадане - Берое с 25 точки. Марек и Видима пък сигурност са в "Б" група от догодина.

"Соколите" изнесоха може би най-добрия си мач през сезона днес, като създадоха доста положения и сътвориха хубави комбинации. Още в третата минута Владо Мирчев нацели горната греда след центриране от корнер и рзбъркване пред вратата на Локомотив. Малко след това отново нападателят отправи силен шут отдалеч, но вратарят Акалски спаси. В 12-ата минута "соколите" вече ликуваха. Владо Мирчев излъга двама футболисти на Локото, пусна топката между двама играчи към Велимир Иванович, сърбинът премина един защитник и от аутлинията центрира към връхлитащия Иван Найденов, който с прецизен удар направи 1:0. До почивката варненци създадоха още няколко опасни атаки, но не стигнаха до попадение.

През втората част домакините отново имаха надмощие, което се материализира в 68-ата минута. Велимир Иванович направи дълъг рейд и навлезе в наказателното поле, където бе фаулиран от Йордан Милиев и съдията Георги Караколев посочи бялата точка. От дузпата Иван Найденов без проблеми матира за втори път Акалски за 2:0. Варненци имаха още положения, но в 90-ата минута допуснаха Явор Въндев да им отбележи гол, който бе последен в мача и така Спартак победи с 2:1.

В следващия кръг тимът гостува на градския си съперник Черно море, а в последната си среща този сезон приема изпадналия Марек.

--- ole-bg.com / снимка: lportala.net


Ради: Идвайки във Варна, бях сигурен, че изпадането не стои на дневен ред

Наставникът на Спартак Ради Здравков поздрави своите футболисти за успеха, който остави тима в елитното първенство на България. "Един изключително важен мач за Спартак. На всяка цена трябваше да бъде взет. Футболистите заслужават похвала. Не само за този мач, ами и за всичко това, което направиха до този момент. Идвайки във Варна, аз бях сигурен и убеден, че изпадането на стои на дневен ред пред отбора на Спартак. Това нещо се постигна два кръга преди края на първенството, което е още по-радващо. Използвам случая да благодаря на футболистите, които имат основна заслуга за оставането на Спартак в "А" група. Оттук нататък стоят ред въпроси, които може човек да си ги зададе. Да, Спартак остана там, където му е мястото, което е "А" група, но стоят доста въпроси пред него. Иначе за мача няма какво повече да допълня. И Аян каза, че е заслужена победата. Да, тя можеше да бъде по-изразителна, но залогът си оказва влияние. В някои ситуации нещата не стояха така както ни се иска на всички - не се завършиха по най-добрия начин. По-важното е, че отборът игра рационално и практично, с което постигна това, което му трябваше", заяви Здравков.

Запитан за коментар относно жълтия картон на Велимир Иванович, 51-годишният специалист отговори: "Какво да правим, явно че така е трябвало да бъде. Аз обаче оспорвам жълтия картон. Нарушението на Веле не беше отзад, беше малко отстрани. Да, извърши такова нарушение, но пък съдията в началото на срещата избра един критерий, който точно в този случай не спази. В крайна сметка картонът е факт и за него първенството приключи".

--- ole-bg.com / снимка: lportala.net

Няма коментари: