четвъртък, май 14, 2015

Тримата братя и "златния" Спартак

Как да избере общината на кого да повери спортната база и най-вече - бъдещето на славната футболна история на Варна?

След няколкогодишна агония варненският Спартак вече го няма на футболната карта, а клубното съоръжение на "соколите" тъне в мизерия. Ако режисьорът на филма "28 дни по-късно" Хуан Карлос Фреснадилио, се беше родил някъде около варненските Римски терми, със сигурност щеше да използва "Коритото" за някоя от апокалиптичните сцени за едноименния филм.
Гледката е наистина грозна, но колкото и да е тъжно всичко, има светлина в тунела. Даже три. Цели три дружества в момента искат да стопанисват и да правят футбол на Коритото.
Настоящият ползвател Спартак 1918, който има подписан близо 10-годишен договор за възмездно ползване на стадиона със Спортен комплекс Спартак, новосформираният ФК Спартак Варна и "истинският" Спартак от не знам си коя година, преди да претърпи трансформация в Спартак Варна АД, с председател Иван Петров.
Как да избере общината на кого да повери спортната база и най-вече - бъдещето на славната футболна история на Варна?
На пръв поглед три различни дружества. Но само на пръв поглед. Има нещо, което свързва Иван Петров и Спартак 1918. Но какво е то?
В клубния сайт на Спартак 1918, ден след несъстоялото се общо събрание на Спартак 1918, бе публикуван следният текст: "Заради моментното положение на клуба - без представителен отбор и със значителни финансови задължения, членът на Общото събрание - Димчо Карачобанов направи предложение: За да се съхранят и продължат историята и традициите, клубът да се възобнови със старата си регистрация, под името ФК "Спартак" Варна. Тази регистрация е действаща до 1998 г., когато клубът се трансформира в АД, като ПФК "Спартак" и е актуализирана отново през 2010 г.
Следователно дружеството, с председател Иван Петров, ще се явява нещо като приемник, ако Спартак 1918 в сегашната си форма на функциониране не продължи дейността си.
Ясно е, че Спартак 1918 няма необходимия ресурс, а и желание да поддържа стадион Спартак, защото, ако имаше поне едно от двете, нямаше да допусне клубното съоръжение да е в такъв вид.
Третото дружество - ФК Спартак Варна, е съвсем ново. Първоначално бе регистрирано като Сдружение "Бъдеще за Спартак Варна". Основателите му на 12 май входираха документи в деловодството на Община Варна - стадион "Спартак", с всички прилежащи площи и Спортен комплекс "Локомотив", да бъдат върнати на Общината, а тя от своя страна да ги даде за безвъзмездно ползване на ФК Спартак Варна. В последствие обаче точката за гласуване за базите на Спартак изобщо не влезе в дневния ред на сесията на Общинския съвет. Причината е, че местният парламент няма как да вземе решение, свързано със Стадион "Спартак", най-малкото заради действащия договор на Спартак 1918 за стопанисването на Коритото. Той първо трябва да бъде прекратен или развален, след това Спортен комплекс Спартак да прояви съпричастност и сключи нов с Футболен Клуб Спартак Варна. Как ще се случи това, обаче не е ясно.
Кметът Иван Портних, който категорично обяви, че община Варна ще съдейства на този Спартак, зад който стоят феновете, се е запознал с официалното искане на ФК Спартак Варна часове преди сесията на общинския съвет. Именно заради добавянето на стадион Спартак в него предложението не бе вкарано в дневния ред на сесията. Още в понеделник обаче на заседание на комисията по собственост и стопанство този проблем трябва да бъде решен.
Какво следва оттук нататък...предстои да видим!

---  varnautre.bg

Няма коментари: