вторник, март 09, 2004

"Спартак" оцеля с новия треньор и спонсор

"Спартак" на практика оцеля в елита след победата с 2:0 срещу "Нафтекс" и предвид другите резултати в изминалия кръг, пише в-к "Черноморие". Сметките показват, че за да спасят кожата и на теория, "соколите" трябва да вземат 10 точки (три победи и един равен) от оставащите си пет домакинства с ЦСКА, "Марек", "Черноморец", "Локомотив" (Сф) и "Родопа". Подобна цел е напълно осъществима, тъй като "Черноморец" и "Родопа" са възможни за преодоляване отбори, а "Локо" и "Марек" не играят за нищо.
Срещу "Нафтекс" се видя, че с новия треньор Ради Здравков и новия спонсор Иван Славков "Спартак" тръгва нагоре. На терена играчите пресъздадоха по убедителен начин модерните разбирания и виждания за футбола на бившия национал. Тук не е толкова важно, че Ради смени схемата и се върна към либеро и персонално покритие в защита. Важното е, че под ръководството на Здравков "соколите" се стремят да играят правилно, опростено и рационално. Да са сплотени и задружни, да се раздават на 100 процента. 47-годишният специалист умее да извлича максимума от всеки един футболист и да го надъхва за върхови изяви. Ако Ради обаче знаеше за един проблем, когато пое отбора - скромният игрови потенциал и липсата на класни изпълнители, той едва ли е предполагал, че ще получи лошо наследство във физическо отношение. Неслучайно силите на играчите привършиха далеч преди края. Явно зимната подготовка е проспана и футболистите ще подобряват кондицията си в движение.
Радостно е също, че варненци разполагат със силни единици във всяка една линия. Такива, които в трудни моменти се превръщат в обединителни фигури и повеждат отбора. Макар че имаше малко работа, Урош Голубович затвърди впечатлението, че е сред най-добрите чужди вратари, пазили в България. Валентин Найденов внесе сигурност и спокойствие в защита, а възроденият Златин Михайлов е еднакво полезен в ариергарда и като дефанзивен халф. Не само с гола, но и с интелигентите си ходове, Ивайло Петев загатна, че е готов да поеме диригентската палка в средата на терена. Там се откроява и Радомир Тодоров, един нешлифован диамант. Ами като се върне Иво Димов? С него отборът ще играе още по-смислено, изобретателно и разнообразно. Изобщо за "Спартак" пролетния полусезон започна след победата над "Нафтекс". Вече съществуват реални предпоставки тимът да спаси кожата и на теория преди последния кръг, напук на прогнозите.
Изключително попадение се оказа също включването в управленческите дела на клуба на Иван Славков. Бизнесменът със спортна жилка даде ясно да се разбере, че при свършена работа футболистите ще остават доволни. Казано по друг начин: "Момчета, бийте ли, вземате редовно заработените пари." Сумите не са космически, нито се доближават до тези на повечето отбори в елита, но поне са гарантирани. Славков пък е мъжкар и думата му е закон.

--- www.varna-sport.com

Няма коментари: