сряда, март 31, 2004

В Спартак сигурни, че бият Марек

Всички в Спартак са убедени, че ще бият Марек в предстоящия си мач от 23-я кръг на първенството. Срещата е от изключителна важност за "соколите" предвид факта, че са им нужни още поне 10 точки, за да се спасят от изпадане. Мачът с дупничани пък може да се окаже преломен момент за варненци в шампионата. Както е известно, футболистите на съперника вече получиха обещания за солидни премии от конкуренти на Спартак за оставане в елита. От друга страна обаче, на "Коритото" виждат добра поличба, в това че именно Марек ще е Рубикон за тях. Подобна ситуация се разигра преди две години, когато именно гостуване на надъхания с обещания за премии от конкуренти дупнишки тим, бе спечелено с 2:1. В игра за "соколите" се връщат Марин Ценов и Иво Димов.

--- www.pozvanete.bg
Ивайло Петев пропуска важния мач с "Марек" в събота

Иво Димов е възстановен и ще играе

Халфът Ивайло Петев, който е основна фигура в състава на "Спартак" (Вн) бе наказан за 1 мач от Дисциплинарната комисия на БФС. Петев получи два жълти картона в мача с "Македонска слава" в Симитли и бе изгонен в 80-ата минута. Той ще трябва да плати и глоба от 300 лева. Отсъствието му ще се отрази в мача с "Марек" в събота. Съдия на двубоя ще е Момчил Врайков. В игра ще се завърне Иво Димов, който е възстановен. В "Спартак" изразиха недоволство от факта, че двубоите в поредния кръг се застъпват с дербито "Левски" - "Локомотив" (Пд), което започва в 17,30 ч. и ще се излъчи по телевизията.

--- www.varna-sport.com

вторник, март 30, 2004

"Спартак" чакат санкция и за Златко

В "Спартак" очакват Златин Михайлов да бъде наказан за натрупани жълти картони днес. Ако това стане факт, един от най-добрите футболисти на отбора през пролетта няма да може да помогне на своите във възловия двубой с "Марек". Както е известно, твърдо аут в събота заради санкция от един мач е Ивайло Петев. Добрата новина за Ради Здравков е свързана с евентуалното завръщане на Иво Димов. Вчера техничарят въртеше обиколки около терена, докато отборът тренираше на "Спортпалас". "С Иво "Спартак" е друг. Ако той играе, единствената дилема е с колко гола ще загуби "Марек", коментираха варненски специалисти.
Съществува възможност срещу дупничани да се пусне и Марин Ценов.

Стимулират "Марек" за точка във Варна
"Марек" ще бъде стимулиран от конкуренти на "Спартак" за оцеляване при една или три точки в събота. Двубоят във Варна е от 16,30 часа на стадион "Спартак". "Знаем, че дупничани ще са пределно надъхани, тъй като ще играят и за парите на други 2-3 отбора. Това обаче не ни притеснява", уточниха от "Спартак".
Срещите между двата отбора винаги са били с по-особен заряд. Особено тази на 29 май 2002 г. Тогава "Спартак" трябваше да бие на всяка цена в последния кръг, за да спаси кожата. Въпреки че за "Марек" мачът беше протоколен, подопечните на Димитър Алексиев се хвърлиха като за световно. Причината - обещани тлъсти премии от други отбори.
На тежкия и разкалян терен под непрекъснат дъжд Емил Кременлиев изпусна дузпа в началото. После "Марек" вкара чрез Ивайло Кирилов и на полувремето водеше с 1:0. В този момент "соколите" бяха в "Б" група, но намериха сили за пълен обрат след почивката. Николай Станчев изравни от дузпа, а Иван Кризманич довърши гостите с прекрасен гол.

--- chernomorie.info.bg
Петима бивши "соколи" срещу "Спартак"

Петима бивши футболисти на "Спартак" ще бъдат включени в групата на "Марек" съботния мач във Варна. Това са вратарят Стоян Стоянов, защитникът Галин Иванов и халфовете Георги Караканов, Илия Илиев и Иван Вълков. Със сигурност Иванов и Караканов ще излязат титуляри. През есента варненци спечелиха с 2:1 в Дупница. Головете за тях вкараха Димитър Георгиев - Шустера, и Иван Кризманич.

--- chernomorie.info.bg

понеделник, март 29, 2004

Ради: Оттук нататък всеки мач ще е финал

Наставникът на Спартак Ради Здравков заяви след загубата, че е бил учуден, че неговите футболисти са се задоволили с това да играят за 0:0. “Честитя успеха на домакините. Оттук до края всеки мач за нас ще е като финал, но не трябва да играем по този начин. Не искам да коментирам решението на рефера да изгони Ивайло Петев, тъй като от моята позиция не видях добре ситуацията”, каза мустакатият специалист. Вратарят на “соколите” Урош Голубович пък заяви, че реферът Ангел Бекяров е подкрепял домакините. “Всяка спорна ситуация я свиреше в полза на Македонска слава. Постоянно отсъждаше нарушения в близост до наказателното поле”, каза сръбският страж, който направи силен мач. “Можехме да стигнем до победата, но за съжаление Джурич направи пропуск в края на първото полувреме”, добави Голубович.

--- www.pozvanete.bg
"МАКЕДОНСКА СЛАВА" - "СПАРТАК" 1:0

1:0 - Юруков, 74 мин.
Съдия: Ангел Бекяров, асистенти: Неделчо Чакъров и Трендафил Думбалаков (Пловдив),
червен картон: Петев (Сп, 77),
жълти картони: Ралчовски, Герганчев, Гемеджиев, Янев (Мсл), Джурич, Найденов, Ташев, Михайлов, Петев (Сп),
градски стадион в Симитли, 300 зрители.
"МАКЕДОНСКА СЛАВА": Николов, Ралчовски, Йонов, Станков, Юруков (77 - Матович), Войнов, Герганчев, Петров (80 - Бижев), Гемеджиев, Лясков (63 - Янев), Евтимов.
"СПАРТАК" (1-3-6-1): Голубович - Савич, Лазаров, Джурич - Найденов, Ташев (87 - Илиев), Станчев, Петев, Михайлов (76 - Вълев), Тодоров - Георгиев (82 - Павлов).

"Спартак" загуби от прекия си конкурент за оцеляване "Македонска слава" с 0:1 в Симитли. Гола вкара Йордан Юруков в 74-ата минута след колективна грешка в защитата на варненци. Най-чистото положение за "соколите" изтърва Деян Джурич в 35-ата минута. Тогава вратарят изби удар от фаул на Станчев, Джурич посрещна отбитата топка, но шутира в тялото на легналия Владо Николов. Варненци завършиха с 10 души, тъй като между 74-ата и 77-ата минута Ивайло Петев получи два жълти картона.
РАДИ ЗДРАВКОВ: "Беше ясно, че който вкара гол, ще спечели. Реалните голови положения бяха повече за нас, но след почивката домакините по-силно желаеха победата и заслужено я спечелиха. Не обвинявам Джурич за пропуска при 0:0. Накрая, ако имаше шанс, Боби Илиев можеше да изравни. Получихме лек гол, когато имахме числено предимство в защита. В тази ситуация Дарко Савич не се намеси по-най-добрия начин и позволи да подадат на техен играч, който вкара. Претенциите ми към нашите футболисти са за тяхното игрово поведение през второто полувреме. Необяснимо защо се прибрахме дълбоко в нашата половина, за което нямам обяснение. Дължи се или на умора или на задоволяване с равния резултат. Футболистите ни сякаш чакаха да се доиграе мача. Изгонването на Петев не повлия на резултата."

- Петев: Те бяха мъртви души
Тотално разочарован, че си тръгнали с празни ръце от Симитли, остана Ивайло Петев. "Домакините бяха отбор от мъртви души. Сами сме си виновни за загубата, тъй като не играхме нищо", призна Петев. Халфът определи втория му жълт картон за измислен. Във въпросната ситуация той изобщо не извършил фаул. "Техният футболист падна артистично на тревата и започна да крещи. Реферът 5-6 секунди се чудеше какво да свири", уточни Ивайло.

- Президентът Николай Ишков призна, че няма да налага глоби, тъй като футболистите сами се санкционирали, като пропуснали възможността да заработят добри премии. "Сега до мача с "Марек" момчетата няма да вземат пари. В Симитли бяхме длъжни да спечелим една или три точки. Аз очаквах да играем по-добре, с хъс и желание, както срещу ЦСКА. Не се получи. Явно непостоянството при нас е постоянна форма в момента. Ще проведа сериозни разговори с футболистите, защото с подобно игрово поведение нищо добро не ни чака", заяви Ишков. Последният напуснал ложата 6 минути преди края, но догледал срещата прав от изхода.

- Задигнаха два GSM-а на Швайца
Неизвестни апаши са задигнали два GSM-апарата на Иван Павлов от съблекалнята по време на мача в Симитли. Любопитно е, че Швайца си закупи придобивките два дни преди двубоя с "Македонска слава". Полицаите вдигнали рамене и поклатили глави, когато научили за кражбата. Те уточнили, че ключът за съблекалнята бил в "Спартак". Варненци обаче допускат, че крадците са проникнали вътре с резервен ключ.

--- chernomorie.info.bg

петък, март 26, 2004

Реферът да е на висота, очаква Ради Здравков

Реферът на "Македонска слава" - "Спартак" Ангел Бекяров да е на висота, очаква Ради Здравков. "Двата отбора еднакво силно желаят победата и затова са възможни нерви и грубости. Съдията е длъжен да овладее положението и да се играе нормален футбол", пожела си треньорът на "Спартак" на пресконференция вчера. Здравков е придобил преки впечатления от играта на "Славата" при загубата от "Марек" с 0:3. Спецът смята, че техният съботен съперник разполага с опитни и можещи футболисти, особено в средата на терена. "Домакините ще са пределно мобилизирани, амбицирани и по-агресивни от допустимито, тъй като ги устройва само победа. Как ще се противопоставим, зависи от обстановката на терeна и от това как ще подредя футболистите и доколко ще изпълнят указанията", допълни Здравков.


"Спартак" сменя начина на игра

"Спартак" ще играе по съвсем друг начин срещу преките си конкуренти за оцеляване. Според Ради Здравков срещу "Нафтекс", "Славия" и ЦСКА отборът е заложил на силата и единоборствата и е пречил на съперниците си да играят. "В събота трябва да обърнем внимание и на градивното в играта, въпреки кадровите ни проблеми. За целта разполагаме с футболисти, които имат нюх към противниковата врата", уточни Здравков. Последният смята, че за да оцелеят, е необходимо да вземат максимален брой точки от двубоите с преките им конкуренти и каквото дойде от другите мачове.
Разбра се още, че халфът и нападателят, с които "Спартак" преговаря, са наши свободни агенти, играли за последно в чужбина.


Шустера сам в атака

Димитър Георгиев - Шустер, ще е сам в атаката на "Спартак" утре. Зад него ще оперират шестима халфове, които трябва да неутрализират силата на "Славата" в средата на терена. Вероятен състав (1-3-6-1): Голубович - Савич, Джурич, Лазаров - Найденов, Ташев, Михайлов, Станчев, Петев, Тодоров - Георгиев. В 18-те са още Арнаудов, Хасан, Павлов, Вълев, Величков, Илиев и Костадинов. Аут са Иво Димов и Марин Ценов, както и Диян Кателиев, чиято глоба още не е опростена от БФС.
"Соколите" тръгват за Благоевград днес в 8 часа.

--- chernomorie.info.bg

четвъртък, март 25, 2004

Р. Здравков: "Чака ни тежък мач срещу Македонска слава"

"Очаквам тежък мач срещу Македонска слава", заяви на днешната пресконференция на Спартак Вн наставникът на тима Ради Здравков. "Мачовете между отборите на дъното в таблицата са решаващи в спора за това, кои отбори ще останат в елита и кои ще изпаднат. В лицето на Македонска слава ние срещаме директен съперник в борбата за оцеляване.
Давам си сметка за отговорността на този двубой. Той е толкова важен за нас, колкото и за противника. На терена ще има два отбора, които еднакво ще желаят победата. Дано не стане нервен и груб мач. Нека по-добрият победи. Имам наблюдения върху играта на Македонска слава от гостуването в Дупница. Отборът разполага с много опитни футболисти", завърши Ради Здравков.

--- www.dnesplus.com
"Спартак" преговаря с халф и нападател

"Спартак" преговаря с халф и нападател, научи "Черноморие". До този момент обаче няма яснота дали ще се стигне до трансфер. "Нито са казали "да", нито "не". При това положение е излишно да обявявам техните имена", заяви за "Черноморие" Николай Ишков, който снощи пристигна във Варна. До седмица ще е окончателно янсо дали "соколите" ще успеят да спазарят някой от въпросните двама български играчи.

Швайца пак отрязан за националния

Иван Павлов - Швайца, не бе поканен в младежкия национален отбор за спаринга с Русия на 31 март. Селекционерът Петър Миладинов се отказал от услугите на халфа на "Спартак", тъй като пропусна последните два кръга заради мускулна контузия. Състоянието на Павлов е по-добро и той участва в двустранната игра вчера. Юношата на ЦСКА се завърща в групата за съботното гостуване на "Македонска слава". Твърдо аут са Иво Димов и Марин Ценов.
Спартаковци тръгват за Симитли утре в 8 часа и ще преспят в Благоевград. Там следобяд ще проведат тренировка. Ради Здравков потегля към София още днес след сутрешното занимание. Преди това от 12 часа спецът ще даде редовната си пресконференция за медиите. От 13 часа пък футболистите си организират почерпка в барчето на стадиона.

--- chernomorie.info.bg

сряда, март 24, 2004

ФУТБОЛИСТИТЕ: Взехме пари, доволни сме

Футболистите на "Спартак" (Вн) признаха, че са били обезпечени след мача с ЦСКА и сега обстановката в клуба е нормална, тренировъчния процес върви по план. "Взехме пари, доволни сме", казаха играчите.

--- www.varna-sport.com

Уреждат Ради за "Спартак"

Ради Здравков очаква БФС да го картотекира като футболист в "Спартак до петък. Ако това стане факт, 48-годишният специалист ще влиза в игра само в краен случай. "Не виждам проблем да не получа права. Впоследствие, ако се появя на терена, няма опасност клубът да запише служебни загуби, защото документите ми са изрядни", уточни за "Черноморие" Здравков.
Възможно е бившият национал да дебютира още в събота при гостуването на "Македонска слава" заради кадровите проблеми. "Контузията на Иво Димов няма да му позволи да излезе на терена. Марин Ценов най-вероятно също ще отпадне, въпреки че състоянието му се подобрява. Иван Павлов ще е до последно под въпрос", уточни Здравков.

--- chernomorie.info.bg
Найденов: Имаме благоприятна програма до края

Убеден, че Спартак ще запази мястото си в "А" група е защитникът Валентин Найденов. Бившият национал смята, че предстоящият мач с Македонска слава ще е доста труден за него и съотборниците му. "Все пак съперникът ни ще гони на всяка цена победата, тъй като е на последно място в класирането и се нуждае от точки. Ние също ще търсим победата и се надявам, че ще успеем да я постигнем. Не познавам съперника, въпреки че съм играл срещу няколко негови футболисти. Ние сме във възход, който се дължи на добрия колектив, финансовото обезпечаване и добрия тренировъчен процес. На тези предпоставки отдавам и постигнатите добри резултати срещу Нафтекс и ЦСКА, които някои определиха като изненади. До края на първенството имаме благоприятна програма и съм убеден, че ще останем в елита", каза Найденов.

--- www.pozvanete.bg
Милен Христов се завърна при "соколите"

Братовчедът на капитана на Черно море Илиян Илиев - Милен Христов, се завърна вчера в лагера на Спартак. Той се пробва да си уреди трансфер в тим от чужбина, но въз-можността пропадна. Техничният полузащитник има договор със "соколите" до 2005 г. Христов обаче тренира облекчено вчера, заедно с нападателя Тодор Радомиров и халфа Иван Павлов-Швайца. Последният очаква днес да бъде сред повиканите от селекционера на младежкия национален отбор Петър Миладинов за контролата с Русия на 31 март. От спортно-техническия щаб на Спартак се надяват Павлов, както и Марин Ценов да се възстановят от контузиите си до събота, когато варненци гостуват на последния в класирането Македонска слава. Радомиров със сигурност пропуска срещата в Симитли заради проблеми с ахилесите.

--- www.pozvanete.bg

вторник, март 23, 2004

"Соколите" наблягат на физическите упражнения

На по-сериозни физически натоварвания наблегнаха на вчерашната си сутрешна тренировка футболистите на Спартак. Старши треньорът Ради Здравков усили упражненията за издръжливост, тъй като именно в този аспект "соколите" са малко изостанали. Това си пролича в мача с Нафтекс преди две седмици, когато въпреки победата, през второто полувреме силите на играчите се поизчерпаха. Мустакатият специалист даде един ден повече почивка на капитана Николай Станчев, Ивайло Петев и Урош Голубович. Последният го използва, за да се прибере при семейството си в Сърбия и Черна гора. Днес и тримата обаче трябва да тренират с отбора. Заради мускулен спазъм сутрешното занимание вчера пропусна и полузащитникът Иво Димов, който бе принудително заменен срещу ЦСКА.

--- www.pozvanete.bg
Вдигат Ценов на крака

Марин Ценов се връща в "Спартак" за съботното гостуване на "Македонска слава". Ценов, който е с първи симптоми на футболна болест, е 90 % готов за игра.
Междувременно Марко Палавестрич може да дебютира за "Спартак" срещу "Марек" на 3 април във Варна. Дотогава работната виза на сърбина трябва да е готова. Защитникът ще бъде картотекиран служебно в БФС утре, тъй като от сръбската федерация не спазиха срока за изпращане на жълтата му карта.
Диян Кателиев също има права за "Спартак", след като БФС му опрости глобата от 3000 лева за наказание преди две години в "Б" група. В момента обаче халфът не е 100 % възстановен от контузията в глезена.

--- chernomorie.info.bg
Обявиха Ишков за кадем на "Спартак"

Николай Ишков бе обявен за кадем на "Спартак". През тази пролет президентът гледа два мача на своите подопечни - срещу "Нафтекс" и ЦСКА, в които те спечелиха 4 точки. Напук на предварителните прогнози и очаквания за най-много една точка в двете срещи. Окуражени от този факт, футболистите задължили шефа си на всяка цена да дойде на стадиона в Симитли в събота.
"За да сме сигурни за оцеляване, трябва да завършим с 31 точки. Това означава, че сме длъжни да вземем оставащите си четири домакинства. Не отписваме също нито едно от гостуванията ни. Дори тези на "Левски" и "Литекс". Ако те ни отписват, си е техен проблем", заяви за "Черноморие" Ишков.

--- chernomorie.info.bg
Петев: "Левски" и "Литекс" също ще берат ядове с нас

ЦСКА няма да е единствения гранд, който "Спартак" е измъчил. Това гарантира Ивайло Петев. "Левски" и "Литекс" също ще берат ядове срещу нас. Как ще завършат мачовете ни обаче, не мога да прогнозирам", уточни Петев. Според халфа фаворити за титлата са "Локомотив" (Пд) и "Литекс". Спорът за златните медали между тях можело да бъде решен на мача им в Пловдив.
Петев допълни също, че причините за подобрената игра на "Спартак" са три - опитните и можещи футболисти, идването на Ради Здравков и редовното изплащане на обещаните възнаграждения. "Чувствам се прекрасно в "Спартак" и се надявам след силен полусезон да реализирам трансфер зад граница. При положение, че тук нещата са стабилни във финансов и организационен аспект, нямам нищо против да остана във Варна и напролет", завърши Ивайло.

--- chernomorie.info.bg

понеделник, март 22, 2004

Вратарят на Спартак си тръгва през лятото

Героят от мача с ЦСКА Урош Голубович ще напусне Спартак през лятото. Сърбинът е получил изгодни оферти от Украйна и наши водещи клубове.
- Играя футбол за пари. Сигурно е, че след края на сезона се махам от Спартак - уточни 27-годишният вратар.
Президентът Николай Ишков заяви, че ще направи всичко възможно, за да задържи Голубович.
Капитанът на тима Николай Станчев определи като златна точката, спечелена от ЦСКА. Ивайло Петев пък допълни, че тя се равнява на победа.
- Яд ме е, че не успях да вкарам в 6-ата минута, но топката тупна коварно пред мен и аз не можах да я уцеля добре - заяви Петев.

--- 7 dni sport
Трябва да проявяваме характер

и в мачовете си като гости, заяви вчера старши треньорът на Спартак Ради Здравков. Той е изключително доволен от факта, че подопечните му първо победиха Нафтекс с 2:0 у дома, а след това стигнаха до 0:0 срещу ЦСКА. "Отборът има две лица. В тези два мача се представихме много добре, но пък бяхме безпомощни при 0:4 от Славия в София. Искам и в гостуванията отборът да проявява характер", каза Здравков. Спецът призна, че е професионалист и не му е болно от факта, че е отнел точки на бившия си клуб ЦСКА. "Може би ще ми стане неприятно само ако тези две изгубени във Варна точки се окажат фатални за ЦСКА по пътя към титлата", каза мустакатият специалист. След равенството Здравков даде два дни почивка на своите подопечни и днес ги събира за сутрешна тренировка.

--- www.pozvanete.bg

неделя, март 21, 2004

РАДИ ЗДРАВКОВ: Цяла седмица търсих контакти с ЦСКА

Треньорът на "Спартак" (Вн) Ради Здравков не издържа коментирите по "Канал 3" снощи и се включи в предаването на Сашо Диков. "През цялата седмица търсих контакти с футболистите на ЦСКА и ги уговарях да играят слабо" - каза иронично Ради. Сашо Диков сподели, че хумора не е удачен. За да защити тезата си Ради продължи: "Футболистите на ЦСКА са най-добрите в България. "Спартак" това, което може да прави е да пречи и пречи добре. Според коментарите ти излиза, че "Левски" и ЦСКА са играли без противници. Един отбор играе толкова колкото му позволява съперника. Ще ти кажа и за мача с "Нафтекс". След този двубой лично отидох при ръководител на "Нафтекс" и питах има ли действиетлно някаква уговорка. Отговора бе, че футболистите на "Нафтекс" са били демотивирани по причини, които мен не ме засягат. Наред с проблемите виждам, че в клуба има сериозни хора, които дават гаранции, че "Спартак" ще го има. Трябва са приемем резултатите в "А" ПФГ за реални, защото силите се изравняват когато има достатъчно мотивация в по-слабия тим. Резултатите са реални, не игри".

--- www.varna-sport.com

събота, март 20, 2004

Ради Здравков доволен от хъса и волята на своите

Наставникът на Спартак Радослав Здравков бе изключително доволен от спечелената от неговия тим точка срещу шампиона ЦСКА. Той похвали своите подопечни най-вече за хъса и волята, които са проявили. "Когато се играе срещу отбор като ЦСКА винаги съществува риск да загубиш. Още повече, че ние имахме много проблеми, свързани най-вече с късата ни скамейка. Успяхме да затворим максимално играта на съперника. През втората част ЦСКА взе изцяло инициативата, а на нас ни понатежа умората. Най-вече с воля, характер и хъс можахме да задържим нулевото равенство. Към съдията единствената ми претенция е, че даде петминутно продължение на второто полувреме", каза Здравков. На въпрос дали са му се обаждали с обещания за премия при успех над ЦСКА, специалистът отговори, че телефонът му е изключен.


Доказахме, че играем феър плей заяви след равенството с ЦСКА защитникът на Спартак Валентин Найденов.

"Ние не сме толкова опитен тим като съперника ни и затова равенството е още по-сладко. Все пак нашият отбор бе сглобяван в движение, като вече се чувства, че подобряваме играта си", коментира Найденов. Той изрази недоволството си от ръководството на съдията Стефан Господинов. "При всяко леко побутване на противников футболист, реферът свиреше фаул. Дори след като съперникът ни пропусна от дузпата, отидохме при него и му казахме, че има Господ", каза бившият национален защитник, който е играл и в ЦСКА. Вратарят на спартаковци Урош Голубович пък призна, че според него Стефан Господинов правилно е отсъдил дузпа. Извършителят на нарушението Дарко Савич не пожела да коментира ситуацията в 80-ата минута.


Ишков: Други клубове не са ни премирали за хикса

Президентът на Спартак Николай Ишков опроверга информациите от последните дни, че неговият тим е получил солидна сума от конкуренти на ЦСКА за титлата, за да бие или вземе точка от "червените". "Няма такова нещо. Може би обаче трябва да пусна червена телефонна линия. Истината е, че момчетата дадоха всичко от себе си в името на Спартак. Равенството, което постигнахме срещу ЦСКА се приближава до подвиг. Това е така, защото имахме кадрови проблеми. Поздравявам момчетата, че успяха със сетни сили да се доберат до реми с миналогодишния шампион на България. Изявите на съдията не искам да ги коментирам", каза Ишков. Той не пожела да отговори на въпроса дали Спартак ще остане в групата, казвайки единствено, че има още девет мача до края на първенството. Освен боса, за да поздрави футболистите в съблекалнята след мача влезе и спонсорът на тима Иван Славков.

--- www.pozvanete.bg

СПАРТАК - ЦСКА 0:0

- "Спартак": Урош Голубович, Златин Михайлов, Дарко Савич, Михаил Лазаров, Деян Джурич, Илиян Ташев, Николай Станчев, Валентин Найденов (70-Николай Вълев), Ивайло Петев (61-Боян Илиев), Иво Димов (84-Любомир Величков), Димитър Георгиев
- ЦСКА: Стоян Колев, Йордан Тодоров (72-Герасим Заков), Йордан Върбанов, Жоао Карлош, Ибрахима Гай, Тодор Янчев (46-Муджири), Велизар Димитров, Евгени Йорданов, Стойко Сакалиев (60-Христо Янев), Алтин Хаджи
- Съдия: Стефан Господинов от Стара Загора
- Жълти картони: Голубович, В. Найденов, Ивайло Петев, Иво Димов, Димитър Георгиев/Карлош, Хаджи
- Стадион: "Спартак", 5000 зрители

За втора поредна година варненският Спартак направи домакинско равенство с ЦСКА. През миналия шампионат "соколите" стигнаха до 1:1 срещу непобедения в 13 срещи тим на "червените". Вчера пък варненци направиха 0:0 и препънаха ЦСКА по пътя му към титлата. Наставникът на домакините Ради Здравков бе заложил на по-дефанзивна тактика като отборът разчиташе предимно на контраатаки. Още в шестата минута една от тях можеше да завърши с гол. Димитър Георгиев-Шустера нахлу по левия фланг, върна топката към Иво Димов, който от точката на дузпата намери отдясно връхлитащия Ивайло Петев. Топката обаче бе малко неудобна за халфа и той не успя да намери мрежата. Малко след това далечно воле на Димов бе спасено от Стоян Колев. В 30-ата минута удар на Ники Станчев от фаул мина на сантиметри от вратата. Гостите пък не успяха да създадат нито едно голово положение преди почивката. През втората част "червените" имаха по-голям превес, но трудно стигаха до вратата, пазена от Голубович. В 55-ата минута Сакалиев пропусна да се разпиш е отблизо, а малко след това и Велизар прати топката извън вратата с далечен шут. Иво Димов отново отправи далечно воле, но малко след това получи схващане и бе заменен принудително. В 80-ата минута реферът Стефан Господинов отсъди дузпа в полза на ЦСКА за нарушение на Дарко Савич срещу Евгени Йорданов. Националът Велизар Димитров обаче стреля извън вратата и нулевото равенство се запази до края.

- Ферарио Спасов: "Лош мач за нас. Разочарованието е голямо, но нищо не може да се направи. Трябваше да спечелим този мач. Това, че нямахме положения заслугата е на домакините. Очаквахме, че "Спартак" ще играе така. Центриранията ни бяха безплодни. Изпуснахме дузпа. Велизар бе определен да изпълни дузпа. Не вярвам, че ще има катаклизми след този мач. Отдаличихме се от целта - шампионската титла."

- Ради Здравков: "Не доминирахме, но постигнахме целта си. През второто полувреме се бранихме, но не загърбихме вратата на съперника, организирахме контри. Благодаря на момчетата. Имаше обещани стимули преди мача, съвсем нормални".

- Николай Ишков: "Резултатът е равен на подвиг. Да вземем точка на ЦСКА с този състав си е геройство. Излъгахме ги тактически. Правилно е, че не тръгнахме да се надиграваме. Ръководството се постара да стимулира играчите, в рамките на нормалното. Ще останем в групата".


--- www.pozvanete.bg & www.varna-sport.com

петък, март 19, 2004

Николай Ишков: Трябва да вземем пример от Родопа

От нито един клуб не са ни обещани пари, за да бием ЦСКА, казва президентът на Спартак

При максимална концентрация футболистите на Спартак могат да спечелят една или три точки в днешния мач с ЦСКА. Така смята президентът на варненския клуб Николай Ишков. Той заяви за "Позвънете Новини", че неговите играчи трябва да вземат пример от колегите си от отбора на Родопа (Смолян). Възпитаниците на Войн Войнов хвърлиха бомбата на миналия кръг, побеждавайки Левски с 2:1. "Родопа доказа, че разликата в класите може да бъде преодоляна с максимална мобилизираност и концентрация. Примерът на смолeнския тим трябва да изиграе ролята на още един стимул за футболистите на Спартак. По този начин те ще помогнат на самите себе си в тази битка за оставане в елита, която задължава отбора да търси точките във всеки мач. Ако вземем точка или три от ЦСКА ще допринесем и за засилването на интригата за шампионската титла на България. През миналия шампионат спряхме серията на ЦСКА от 13 поредни победи, но година с година не си прилича", каза Ишков. Той добави, че не се предвиждат извънредни премии за футболистите му за тоз и мач. Брадатият бос каза също, че никой от конкурентите на ЦСКА за титлата не му се е обаждал, за да обещава премии. "Вече ми писна навсякъде да се говори, че други отбори ще ни дават пари, за да бием ЦСКА. Най-добре питайте ръководствата на въпросните отбори. На мен лично никой не ми се е обаждал", каза завършилият в НАТФИЗ кукловод. Той добави, че прякото предаване на мача по телевизията не е положително за клуба, но не може да промени нищо. "Приходите, които постъпват в клуба от прякото предаване на даден мач по телевизията са съвсем символични. Не стигат дори за покриването на разходите по охраната и съдийските такси. Това за мен е смешно, но не мога да направя нищо. Какво, да променя програмната схема ли?! Надявам се, че все пак феновете ни ще запишат силно присъствие на стадиона, тъй като обичат Спартак", каза Ишков.

--- www.pozvanete.bg
Раздадоха цялата премия за успеха над "шейховете"

Футболистите на Спартак получиха финансов стимул от ръководството вчера. Президентът Николай Ишков се срещна с играчите на следобедната тренировка като те получиха целия размер на обещаната премия за победата над Нафтекс с 2:0 преди две седмици. Окончателно отпадна възможността Ради Здравков да бъде картотекиран. Администраторът на "соколите" Румен Димов заяви за "Позвънете Новини", че все още съществува малка вероятност треньорът да получи права на футболист, но това може да стане едва за някой от следващите мачове. Спартаковци два пъти са изисквали от Сърбия и Черна гора жълтата карта на Марко Палавестрич, но и в двата случая са удряли на камък. От БФС обаче обещали, че ако до 24 март документът не е пристигнал, на халфа ще му бъде издадена служебна жълта карта.

--- www.pozvanete.bg

четвъртък, март 18, 2004

РАДИ ЗДРАВКОВ: На 48 г. съм по-добър от скъпите ни звезди

Ради Здравков е пред уникален рекорд. Той може да стане първият наш футболист, който е играл в “А” група на 48 години. Вчера обаче БФС не уважи молбата на бившия национал да бъде картотекиран за мача с ЦСКА. Мотивите - за последно е бил картотекиран като аматьор и не е попаднал след това в трансферната листа. До срещата с червените остават 48 часа и Здравков не губи надежда, че може да получи права и да излезе на терена срещу отбора, където минаха най-хубавите му години.


- Г-н Здравков, защо решихте да се върнете на терена?
- Ситуацията е доста деликатна и искам да бъда разбран правилно. Предвид общите проблеми на Спартак, небалансирания състав и многото контузени аз изявих желание да помогна на тима. Основната причина е свързана с контузиите. Имаме седем невъзстановени футболисти, двама от които твърдо отпадат за мача с ЦСКА. Другите петима са с болки и участието им е проблематично.
- Как ще коментирате решението на БФС да не ви разреши картотека?
- Смешно е. Все пак аз съм на 48 години и всичките ми документи са напълно изрядни.
- Съществува ли възможност футболната централа да се произнесе във ваша полза до мача с червените?
- Вижте, за мен сега е най-важно невъзстановените ни титуляри да се изправят на крака. Да мога да сглобя един приличен състав, да подредя правилно футболистите по терена и да се противопоставим успешно срещу изключително силния отбор на ЦСКА. Не се натискам да играя, нито това е някаква моя прищявка. За мен ще е по-добре момчетата да са възстановени и аз да давам указания от пейката.
- На кого принадлежи идеята да влезете в игра?
- Идеята не е моя, но не смятам за необходимо да ви казвам името на автора. Аз дойдох по екстремен начин в Спартак и съм длъжен да му помагам с каквото мога, за да оцелее.
- Ако играете в петък, какви функции ще изпълнявате - на опорен халф или централен защитник?
- Пак ви казвам, че изобщо не ми минава през главата да изляза на терена. Вярвам, че контузените момчета ще бъдат вдигнати на крака.
- Ако все пак облечете екипа, за колко минути ще имате сили?
- Функционалното ми състояние е много добро. Това го показаха предсезонните изследвания в Дианабад преди 6-7 месеца. Щом имам 60 процента кислородна консумация за минута, значи всичко е наред. По този показател аз съм по-добре от някои скъпоструващи футболисти по нашите терени. Този процент го достигнах само с две седмици тренировки
Един друг известен играч обаче имаше 39 процента кислородна консумация, а след два месеца тренировки едва стигна 55. На мен ми липсва единствено игрова подготовка, но мисля, че щом съм добре физически, другото ще е по-лесно.
- Вярно ли е, че сте искали да дебютирате за Спартак още преди пет години?
- Смятах да изляза на терена в мача от предпоследния кръг през пролетта на 1999 г. Тогава гостувахме на Ботев и загубихме с 2:3. Когато видях ситуацията и обстановката на терена, реших обаче, че е безпредметно да влизам в игра. Любопитно е, че тогава съдия беше Стефан Господинов. Той ще свири и мача ни с ЦСКА. Дано сега отново не ми попречи да се появя на терена, ако се наложи.
- В този мач през 1999, който визирате, трите точки позволиха на Ботев да оцелее. Означава ли това, че Господинов им е помогнал и се опасявате да не направи същото с ЦСКА утре?
- Вече говорих за мача с Ботев и се изразих ясно. Както искате, така го разбирайте.
- Ако БФС не ви картотекира до петък, няма да можете да играете до края на първенството. Какво ще правите, ако за следващия мач също имате 5-6 контузени?
- Ами тогава ще вземем повече юноши. Казах ви, че ще вляза на терена само в краен случай. Надявам се през следващите два месеца това да не стане. Дано имаме по-малко контузени, наказани и болни, защото резервната ни пейка е къса
- През есента си тръгнахте скандално от ЦСКА. Обзет ли сте от реваншизъм за утрешния мач?
- В никакъв случай. В моя случай вината е на определени хора. ЦСКА няма нищо общо. ЦСКА е една велика институция, която е достойна за уважение, и винаги ще изпитвам сантименти към този клуб, за който имах честта да играя.
- Няма ли да трепне нещо във вас, ако спрете ЦСКА за титлата?
- И тогава каква ще е моята вина? Вие какво искате от мен - да объркам умишлено постовете на футболистите на терена ли? Сега аз работя за Спартак, получавам възнаграждение от този клуб и защитавам неговата кауза.
- Кое е най-голямото ви притеснение преди мача с червените?
- Дали ще разполагам с повече здрави футболисти, за да не се налага някои от тях да играят на непривични постове и зони, както стана срещу Славия. Непрекъснато мисля за състава и тактиката. Дано в петък на обяд разполагам с необходимите изпълнители.
- Кой ви респектира най-много от ЦСКА?
- В ЦСКА са събрани най-силните футболисти в България. За мен е удоволствие, че успях да работя с тях. Те са истински професионалисти във всяко едно отношение.
- Излиза, че ще е чудо Спартак да вземе една точка.
- Предвид известните ни проблеми, нашата цел ще бъде да сме достоен опонент на ЦСКА. Ако надскочим себе си и сме максимално концентрирани и отговорни през цялото време, ще затрудним максимално червените
Тогава нищо не се знае.
- Възможно ли е Спартак да повтори подвига на Родопа?
- Това ще проличи на терена.
- Притеснява ли ви фактът, че няма да разчитате на повечко публика заради директното излъчване на мача по телевизията, а и петък е работен ден?
- Истинските привърженици на Спартак ще ни подкрепят от трибуните. Що се отнася до прякото излъчване на срещата, то може да е за добро. Ако се представим добре, ще ни види цяла България.
- За какви премии ще играете! Вярно ли е, че ще бъдете стимулирани от конкуренти на ЦСКА?
- Нямаме утвърдена схема за финансово стимулиране. Преди всеки мач ръководството обявява премия, която е съобразена със силата на съперника и важността на срещата. Непосредствено преди мача с ЦСКА момчетата ще научат от нашето ръководство какви ще са стимулите.
- Какво най-често казвате на вашите футболисти?
- Че разполагаме с отбор, който е способен във всеки мач да вземе една или три точки. Нямаме обаче тим, даващ гаранции, че ще успеем да вземем оставащите пет домакинства. В момента Спартак разполага с доказани футболисти и надеждни играчи, които могат да се развият във футбола. Продължаваме обаче да се готвим в движение, защото не сме в оптималното физическо състояние.

--- 7 dni sport /НЕДКО ПЕТРОВ/

Феновете да покажат ролята си

призова старши треньорът на Спартак Ради Здравков преди утрешния мач с ЦСКА. Наставникът се надява, че прякото предаване на двубоя и това, че той се играе в работен ден, няма да повлияе на посещаемостта от страна на привържениците на "соколите". "Нямам нищо против прякото предаване по телевизията, стига то да не повлияе отрицателно върху посещаемостта. Точно в този момент вярвам, че феновете ще покажат каква е тяхната роля и ще ни подкрепят", каза Здравков.

--- www.pozvanete.bg
Найденов и Петев: Бием ЦСКА

Непоправими оптимисти за крайния изход от мача с ЦСКА са основните футболисти на "Спартак" Валентин Найденов и Ивайло Петев. Защитникът, който игра на "Армията" под наем през есента на 1998 г., отсече: "Бием ЦСКА и толкоз. Те са добър отбор, но ние да не сме лоши. Мача със "Славия" не го бройте". Халфът пък уточни, че евентуални три точки за "соколите" трябва да се приемат за нещо нормално. "ЦСКА е във възход, но ние няма закъде да отстъпваме. Уважавам бившия ми наставник Ферарио Спасов и съжалявам, че ще го разочароваме. Аз не съм 100 % готов за игра, но в подобни мачове болките остават на заден план", каза Петев.

--- chernomorie.info.bg
ЛЮБОПИТНО

"СПАРТАК" Е ИЗИГРАЛ 76 МАЧА СРЕЩУ ЦСКА, В КОИТО ИМА 5 ПОБЕДИ, 11 РАВНИ И 60 ЗАГУБИ, при голова разлика 57:193. Във Варна спартаковци имат 4 победи, 10 равни и 23 загуби, при голово съотношение 28:63.
ЧЕТИРИТЕ ДОМАКИНСКИ ПОБЕДИ НА "СОКОЛИТЕ" СА С 2:1 - 1956 г. (голове на Тома Захариев и Георги Арнаудов), 1958/1959 (Христо Николов, автогол на Манол Манолов), 1963/1964 (Петко Петков и Васил Ненов), 1997/1998 (Валентин Станчев, Славейко Димитров). В София варненци печелят веднъж с 1:0 през 1961/1962 г. с гол на Петко Петков.
РАВНИТЕ ВЪВ ВАРНА СА ТРИ ПЪТИ 0:0 И СЕДЕМ ПЪТИ 1:1. ЦСКА печели най-убедително като гост по два пъти с 3:0 и 4:1. Най-често срещаните победи на "червените" са с 1:0, 2:0 и 2:1 - по 5 пъти.
САМО КИРИЛ КИРЯКОВ Е ВКАРАЛ ДВА ГОЛА НА ЦСКА В ЕДИН МАЧ - при загубата с 2:4 през 1976/1977. ЦСКА е отборът в България, който е побеждавал най-много "Спартак" и му е вкарал най-много голове.

--- chernomorie.info.bg
Премиите на "соколите" ясни преди мача

За какви премии ще играе "Спартак" утре, футболистите ще научат непосредствено преди мача. "В нашия клуб няма утвърдена схема за финансово стимулиране. Съобразно съперника и важността на срещата, ръководството преценява каква да е премията", уточни Здравков.
Треньорът призна, че ЦСКА разполага с най-силните футболисти в България. Запитан дали е възможно да повторят подвига на "Родопа", Здравков заяви: "Целта ни е да сме достоен опонент на ЦСКА. За да се надяваме на една или три точки, трябва да надскочим себе си и да сме максимално концентрирани и отговорни през цялото време."
Както "Черноморие" писа, аут за двубоя в петък са наказаният Радомир Тодоров и контузените Марин Ценов и Иван Павлов. Въпреки неотшумелите болки Николай Станчев, Иво Димов, Ивайло Петев, Дарко Савич и Димитър Георгиев ще играят.

--- chernomorie.info.bg
Ишков: Отнеха правото на труд на Здравков

Озадачен от решението на БФС за Ради Здравков остана президентът на "Спартак" Николай Ишков. "Не виждам какво е нередовното в документите на Ради. Какво значи, че не бил включен в трансферната листа? Той бе картотекиран в "Спартак" през сезона 1998/1999. След края на първенството договорът му изтече и автоматически попадна в трансферната листа. Оттогава не е играл за друг клуб. В случая БФС отнема правото на труд на Здравков. За мен това е недопустимо", заяви Ишков.
Разбра се още, че Марко Палавестрич ще получи права за варненци по служебен път, ако до 24 март в международния отдел на БФС не пристигне жълтата му карта.

--- chernomorie.info.bg
БФС отказа да картотекира Ради Здравков в "Спартак"

БФС отказа да картотекира 48-годишния Ради Здравков като футболист в "Спартак". По този повод вчерашната пресконференция на специалиста закъсня с 40 минути. Докато журналистите чакаха, Ради водеше тежки разговори по телефона с административния директор Румен Димов. Оказа се, че Здравков не е получил права, тъй като за последно бил картотекиран като аматьор и след това не е включен в трансферната листа. Ради обаче определи аргументите на "Кърниградска" като смешни и изрази надежда, че ще играе срещу бившия си клуб ЦСКА в петък. "Не разбирам защо ме спират. Аз съм на 48 години и освен това всички документи са ми изрядни", заяви Здравков.
Бившият национал иска да помогне на отбора като футболист поради три причини - заради общите проблеми, многото контузии и небалансирания състав. Той не уточни дали ще изпълнява функциите на централен защитник или халф.
"Основният проблем е в контузиите. Ако повечето невъзстановени играчи се оправят, влизането ми в игра става безпредметно", смята Ради.
В назначението на Стефан Господинов за съдия на петъчния мач той вижда любопитен факт. Преди 5 години Здравков също планираше да дебютира за "Спартак" при гостуването на "Ботев". Срещата в Пловдив ръководи именно Гсоподинов. Домакините спечелиха с 3:2 и оцеляха. "Като видях ситуацията и обстановката на терена, се отказах да влизам. Дано сега Господинов отново не ми попречи да дебютирам", намекна загадъчно Здравков.

--- chernomorie.info.bg

сряда, март 17, 2004

Надъхват "соколите" с пари преди мача с ЦСКА

Иван Павлов също отпада за срещата с "червените", наставникът Ради Здравков крие състава

Финансови стимули се очаква да получат футболистите на Спартак до петък, когато е домакинският им мач от 21-ия кръг на "А" група с ЦСКА. Парите най-вероятно ще са част от премията, обещана от ръководството за победата над бургаския Нафтекс. Целта е играчите да са по-спокойни в двубоя с "червените". На този етап няма индикации, че отборите, които са конкуренти на ЦСКА за титлата ще надъхат "соколите" с пари за победа. Това е обичайна практика в родното първенство от няколко години. Както е известно, освен "армейците", шансове за първото място имат отборите на Локомотив (Пд), Левски, Славия и Литекс и всяка загубена точка от техен конкурент ще увеличава възможността на всеки един от тях за титлата. При победа или добро представяне на спартаковци, може да има и извънредни премии за футболистите. Вчера варненци проведоха двустранна игра. Обикновено в нея наставникът Ради Здравков изпробва титулярния състав за предстоящия мач, но този път мустакатият специалист раздели подопечните си на халфове и нападатели срещу защитници. Разбра се, че почти сигурно от групата на мача с шампионите отпада полузащитникът Иван Павлов-Швайца. Младежкият национал има разтежение, което няма да му позволи да излезе срещу бившите му съотборници. Другите двама, които Ради Здравков няма да може да използва са Марин Ценов, който има футболна болест и Радомир Тодоров, който е наказан. За радост на треньорския щаб, останалите контузени футболисти в състава са възстановени и ще могат да играят срещу тима на Ферарио Спасов. "Соколите" се надяват отново да спрат ЦСКА, както сториха това през пролетта на миналата година. Тогава "армейците" дойдоха във Варна с 13 поредни победи, но с гол на Пламен Крумов спартаковци се поздравиха с 1:1. Мачът е в петък от 15 ч. на стадион "Спартак" и ще бъде излъчен директно по "Канал 1" на Българската национална телевизия.

Полузащитникът на Спартак Радомир Тодоров няма да може да играе в петъчния домакински мач с ЦСКА. Юношата на "соколите" бе наказан с лишаване от състезателни права за един мач и глоба в размер на 1000 лева.

--- www.pozvanete.bg

вторник, март 16, 2004

УЕФА ще проверява елитните клубове

УЕФА ще провери състоянието на клубовете в "А" група. Членът на комисията за лицензиране в европейската централа Дане Йост пристига у нас в края на април. 30 май 2004 т.г. е крайният срок, в който професионалните клубове трябва да бъдат лицензирани според изискванията на УЕФА. Те са разпределени в четири раздела - финансов, административен, спортно-технически и спортна база.

--- 7 dni sport
С бившия си клуб тренира защитникът на Левски Стефан Дончев. 28-годишният футболист е получил почивка от треньорския щаб на "сините", която използва, за да отскочи до морската столица и да види бившите си съотборници. Той се включи в сутрешното занимание на "соколите", а следобед само наблюдава тренировката. "Много съм доволен от условията в "Левски". Наставникът Георги Василев е един отличен специалист и се надявам при него да се наложа в титулярния състав. Не мога да си обясня загубата от "Родопа". Жалко е, че пак губим точки, които ни отдалечават от титлата", каза Дончев. Той е убеден, че "Спартак" няма да изпадне от "А" група. Разбра се, че от петък като домакин в "Спартак" е назначен бившият футболист на отбора Ради Радомиров. Неговият син Тодор е централен нападател на отбора.

--- www.varna-sport.com
"Соколите" без отбор за петъчния мач

Без отбор остава "Спартак" за петъчния мач с ЦСКА. След двубоя на "Овча купел" с контузии са още четирима и чак в четвъртък ще е ясно кои от тях ще са в състояние да излязат срещу "червените". Дарко Савич отново има проблеми с глезена, а Ивайло Петев, Димитър Георгиев и Иво Димов чувстват мускулни болки. Твърдо аут за срещата с ЦСКА е Радомир Тодоров. Днес той ще бъде наказан заради пети жълт картон. Марин Ценов е с първи симптоми на футболна болест и също пропуска петъчния двубой. До последно под въпрос ще е Иван Павлов - Швайца. Единствената добра новина за Ради Здравков е, че травмата на Николай Станчев отшумява.

--- chernomorie.info.bg
3000 лева ще струва на "Спартак" охраната

Около 3000 лева ще излезе "Спартак" охраната за мача с ЦСКА. Срещата се определя за рискова и затова за реда на стадиона и около него ще се грижат над 100 униформени служители на реда. Отделно домакините са осигурили и 30 цивилни ченгета. Досега рекордната сума, която "соколите" са платили на полицията, е 2600 лева за дербито на Варна.
Разбра се още, че феновете на ЦСКА ще влизат с билет от 3 лева за петъчния мач, както всички зрители. Предвид работния ден и директното предаване на срещата по БНТ, изпълнителният директор Иван Славов смята, че ако продадат 2000 билета, ще е успех.
Николай Ишков отрече, че ще вземат пари от конкуренти на ЦСКА за една или три точки. "Винаги, когато дойде подобен мач, ме занимавате с глупости. В момента имаме да решаваме много по-важни проблеми в клуба. Последният е свързан с непрофесионалното отношение на футболистите към срещата на "Овча купел", уточни президентът.

--- chernomorie.info.bg

понеделник, март 15, 2004

Ценов, Павлов и Станчев под въпрос за ЦСКА

Под въпрос е участието на трима футболисти на Спартак в петъчния мач с ЦСКА. Марин Ценов, Иван Павлов и Николай Станчев пропуснаха двубоя със Славия, тъй като имат контузии, които не е сигурно, че ще отшумят в близките дни. В щаба на “соколите” правят всичко възможно да вдигнат на крака въпросните халфове, тъй като двубоят с “червените” е много важен за тима. С лека травма от срещата със столичани е и Иво Димов, но той ще бъде на линия за мача от 21-ия кръг на “А” група.

--- www.pozvanete.bg
Ради Здравков: На терена имаше само един отбор

"Изглеждахме като събран от улицата отбор. Голямото бездушие, което беше обзело нашите момчета, доведе до дезорганизация. Изглеждахме като събран от улицата отбор, който е дошъл в София да изиграе насила 90 минути. Изобщо не затруднихме съперника. Той играеше, а ние го гледахме отблизо. Не отидохме обречени, но на терена очакванията ни се разминаха с възможностите. Такъв първи гол, какъвто получихме, не съм виждал досега. Да сме с числено преимущество в защита, да няма скорост в атаката и да ни вкарат? Това не мога да го разбера. Явно към многото ни проблеми - къса резервна скамейка и подготовка в движение, се прибави още един - липса на манталитет. Защото у дома играем по един начин - с желание, хъс и амбиция, а навън - по съвсем друг. Казах на момчетата, че разполагаме с отбор, който може да вземе една или три точки във всеки мач. Но нямаме отбор, който да ни гарантира, че ще спечелим петте си оставащи домакинства. Затова е необходимо във всяка среща да търсим добра изява и резултат, за да оцелеем. На "Овча купел" не се получи."

--- www.varna-sport.com
"СЛАВИЯ" - "СПАРТАК" 4:0

1:0 - Георгиев, 12 мин., 2:0 - Джукич, 22 мин., 3:0 - Владимиров, 47 мин., 4:0 - Иванович, 63 мин.
Съдия: Георги Игнатов, асистенти: Ив. Кюркчиев, Хр. Коцовски (Сф),
жълти картони: Михайлов, Лазаров (Сп),
стадион "Славия", 500 зрители.
"СЛАВИЯ": Амбарцумян, Джоров, Петков, Секулоски, Янков, Караславов, Георгиев, Джукич (69 - Бачев), Николов, Иванович (71 - Мозес), Владимиров (75 - Шопов).
"СПАРТАК" (1-3-6-1): Голубович - Джурич, Лазаров, Найденов - Савич, Ташев (83 - Вълев), Михайлов, Тодоров, Петев, Димов (55 - Величков) - Георгиев (87 - Илиев).

Спартак загуби с 0:4 при гостуването си на Славия в среща от 20-ия кръг на "А" група. Варненци не успяха да покажат играта, с която постигнаха домакински успех над Нафтекс и логично отстъпиха пред около 300 души на стадиона в кв. "Овча купел". Домакините притиснаха "соколите" в тяхната половина още от самото начало на срещата и в 12-ата минута Благой Георгиев откри резултата от границата на вратарското поле след пас на Владимиров. В 21-ата минута Будимир Джукич вкара прекрасен гол като със силен шут от около 30 метра прати топката в горния десен ъгъл на вратата на Урош Голубович. До почивката двата тима си размениха по два пропуска. В 58-ата минута Георги Владимиров се възползва от добър авантаж на съдията Георги Игнатов и от 25 метра прати топката неспасяемо в горния ляв ъгъл на вратата. Велимир Иванович вкара четвъртия гол, след като "белите" отнеха топката и организираха бърза контраатака. На трибуните на стадион "Славия" присъства и националният селекционер Пламен Марков.

--- www.pozvanete.bg

петък, март 12, 2004

Савич: Трябва да играем както с Нафтекс и Локо (Пд)

След отсъствие заради контузия, срещу Славия с титулярната фланелка на Спартак отново ще излезе Дарко Савич. Сръбският бранител изкълчи глезена си при минималното поражение от Локомотив (Пд) и не игра при успеха над Нафтекс с 2:0. 24-годишният футболист заяви за "Позвънете Новини", че е оптимист за предстоящото гостуване в столичния квартал "Овча купел". "Чувствам се вече по-добре и съм възстановен на 90% от контузията. От треньора зависи дали ще се появя на терена. Вярвам, че можем да отмъкнем нещо от Славия. Ако отборът играе така мобилизирано, както срещу Локомотив (Пд) и Нафтекс, на Славия няма да й е лесно. Иначе съм убеден, че мачът ще е много труден за нашия отбор. Дано и реферът да свири 50 на 50", заяви Савич. Според него Спартак няма да срещне никакви проблеми със запазването на мястото си в "А" група.

--- www.pozvanete.bg
Иво Димов титуляр срещу "белите" утре

След едномесечно отсъствие от терена поради контузия, халфът на Спартак Иво Димов се завръща в титулярния състав за утрешния мач със Славия в София. Ексцентричният полузащитник имаше разтежение на бедрен мускул, а миналата седмица бе болен от грип. Останалите титуляри утре са Урош Голубович, Деян Джурич, Валентин Найденов, Михаил Лазаров, Дарко Савич, Радомир Тодоров, Златин Михайлов, Ивайло Петев, Илиян Ташев, Иво Димов и Димитър Георгиев-Шустера. Именно този състав изпробва Ради Здравков в двустранната игра в сряда. Аут за мача в столицата са Николай Станчев и Марин Ценов. Съществува малка вероятност Иван Павлов да влезе в групата. "Соколите" тръгват за столицата днес сутринта в 8,30 ч. Треньорът Ради Здравков потегли за София още вчера.

--- www.pozvanete.bg

четвъртък, март 11, 2004

Здравков притеснен от липсата на трима

Станчев, Ценов и Павлов почти сигурно аут за мача в София, треньорът на Спартак не вярва Славия да подцени тима му

Много е малка вероятността Марин Ценов, Николай Станчев и Иван Павлов да бъдат възстановени до съботното гостуване на Спартак на Славия в София. Това разкри за "Позвънете Новини" старши треньорът на варненския тим Ради Здравков. Тримата са с по-сериозни контузии и мустакатият специалист е притеснен, че няма да може да ги използва в мача в столичния квартал "Овча купел". От думите му се разбира, че другите контузени в отбора ще бъдат вдигнати на крака за важния сблъсък. Става дума за Дарко Савич Иво Димов. Първият бе с травма в глезена, която получи при минималната загуба от Локомотив (Пд) преди десет дни. Димов пък разтегна бедрен мускул в последната контрола от зимната подготовка и още не е излизал на терена през пролетния полусезон. Здравков заяви, че познава отлично отбора на Славия и мачът в столицата ще е изключително труден за подопечните му. "Със сигурност не отиваме като обречени. Вярваме, че имаме своите шансове да отмъкнем нещо от Славия. Познаваме се много добре със съперника. Притеснява ме обаче ф актът, че е огромна вероятността Марин Ценов, Николай Станчев и Иван Павлов да отпаднат от състава заради контузии. Това може да окаже влияние върху облика на отбора ни", заяви Здравков. Според него е абсурдно да се твърди, че Славия може да подцени Спартак. "Имайки предвид амбициите, които "белият" отбор си е поставил в първенството, смятам че не може да си позволи да ни подцени", каза Здравков. Славия в момента е на пето място в класирането и все още има шанс да се пребори за местата, даващи право на участие в европейските клубни турнири. Бившият национал каза още, че не се притеснява от съдията Георги Игнатов. Варненският клуб ще тръгне за София утре като по традиция най-вероятно ще пренощува в столичния хотел "Амбасадор".

--- www.pozvanete.bg
Илиян Памуков напусна "соколите"

Георги Игнатов ще ръководи мача "Славия" - "Спартак"

Защитникът Илиян Памуков, който дойде в "Спартак" (Вн) по искане на треньора Ради Здравков напусна отбора. Футболистът, който е свободен агент може да се върне, ако не стане трансфера му в руски клуб. Памуков замина за Турция, където руснаците водят подготовка. Българинът ще играе в една две контроли и ако не бъде удобрен ще се върне във Варна.
"Соколите" тръгват за София в петък в 8,30 ч. Отборът ще нощува в Царско село, като преди това ще направи тренировка на базата на НСА. Ради Здравков гледа на запис последните мачове на "Славия" и е на мнение, че при строга тактическа дисциплина неговият отбор може да открадне точка. Съдия на двубоя ще бъде Георги Игнатов.

--- www.varna-sport.com

сряда, март 10, 2004

Иван Славков: Не се съмнявам, че "Спартак" ще оцелее

Новият спонсор на "Спартак" Иван Славков е на 36 години. Завършва средно образование в механотехникум "Антон Иванов", а висше - във ВНВУ "Васил Левски" (Велико Търново). След завръщането си във Варна работи в полицията. После започва частен бизнес. Собственик е на автокъщи и верига от заведения. В момента е общински съветник от листата на ДПС. Женен е, с 4-годишна дъщеря Алис.

- Г-н Славков, как решихте да помогнете на "Спартак"?
- Обади ми се Николай Ишков с бизнеспредложение за финансово подпомагане на клуба и развитие на инфраструктурата. Разговаряхме няколко пъти и приех да помагам финансово до лятото.
- След това?
- Ще седнем и ще уточним бъдещите си взаимоотношения. С Ишков имаме интересни идеи и дългосрочни планове. Дано успеем да ги реализираме, тъй като клуб с традиции и име като "Спартак" заслужава по-добра участ.
- Щом наливате пари, вероятно ще вземете и акции. Ясно ли е колко процента?
- В момента се уточнява юридически моето участие в АД-то. Когато стане факт, тогава ще коментирам. Не мисля, че сега са важни акциите. Важното е "Спартак" да остане в елита.
- Шансовете ви за оцеляване нараснаха след успеха над "Нафтекс"?
- Изключително сме доволни от играта и резултата на отбора в този мач. Успешен ход се оказа привличането на Ради Здравков, който е доказан специалист и добър човек.
- Обезпечен ли е "Спартак" до лятото?
- Абсолютно. Направихме сме си сметката колко пари са необходими за лагери, квартири, мачове, заплати и премии. Аз вече съм осигурил минималните средства за нормалното съществуване на клуба през втория полусезон.
- За какви пари става дума?
- Излишно е да го коментирам. Ще ви кажа само, че е гарантирано месечно възнаграждение на футболистите от минимум 1000 лева. Сумата ще скочи, ако момчетата побеждават по-често и заработят повече премии.
- Казахте премии. Мач за мач ли ще ги определяте или за определен брой точки от няколко срещи?
- Стимулите ще са в зависимост от съперника и важността на мача. Ще се изплащат 50 % от всяка премия, останалата част се натрупва и ще се раздаде на футболистите при оставане в "А" група. Нещо, в което не се съмнявам.
- След дни приемате ЦСКА. По традиция преди тези мачове тръгват приказки за далавера.
- Аз вярвам на момчетата и съм убеден, че ще играят мъжки и честно във всеки мач.
- Възможно ли е да приемете пари от други отбори за победа над ЦСКА?
- Това е съвсем друг въпрос. Доколкото съм запознат, подобни неща са нормална практика в другите държави. Спомнете си как "Барселона" ставаше шампион през първата половина на 90-те. Има и други примери.
- Какво най-често казвате на футболистите в разговорите си с тях?
- Да инвестират в самите себе си на терена. При положение, че играят силно и побеждават, "Спартак" ще оцелее, а те ще вдигнат цената си и ще реализират трансфери в по-богати клубове.
- Ще отговаря ли стадион "Спартак" на изискванията на БФС за другия сезон?
- Вече съм наел строителна фирма за приключване на целия ремонт - поставянето на останалите седалки, довършването на оградата и всичко друго необходимо. През лятото съоръжението ще отговаря на всички изисквания на БФС и "Спартак" ще получи лиценз за новия сезон.

--- chernomorie.info.bg /НЕДКО ПЕТРОВ/

Тачо Жеков иска пак във Варна

Станислав Жеков иска да се върне в "Спартак" за другия сезон. Защитникът бе приет топло от публиката по време на морското дерби с "Нафтекс". Феновете го посрещнаха и изпратиха с овации, а по време на мача скандираха: "Тачо, махни се от Херо, за да не те провали." За "Черноморие" Жеков призна, че футболистите на "Спартак" са играли с голямо сърце и заслужено са победили. "Благодаря на публиката на "Спартак", че не ме е забравила. Заради нея си заслужава да облека пак екипа на този отбор. Мисля че това е напълно възможно", призна за "Черноморие" Жеков.
Ивайло Петев пък смята, че правилно са се дръпнали отзад през второто полувреме срещу "Нафтекс". "Все пак водехме с 2:0 срещу силен отбор и не отиваше да се надиграваме. Погледнете завързаните мачове в Европа и ще видите, че отборът, който води в резултата, също действа по подобен начин. Жалко, че срещу бургазлии не успяхме да вкараме трети гол в контрите", заяви Петев.

--- chernomorie.info.bg
Плашили Джорджевич със смърт заради гавра с химна на Босна

Бившият футболист на "Спартак" Славолюб (Мика) Джорджевич е бил заплашeн със смърт, тъй като се изгаврил с химна на Босна. Мика се направил на патриот, когато играел под наем за сателита на "Цървена звезда" - "Лeотар". Преди финалната среща за купата със "Железничар" (Сараево) прозвучал химна на Босна. За всеобща изненада Джорджевич се хванал с лявата ръка за мъжкото си достойнство, а трите пръста на дясната поставил до сърцето си. Телевизията обаче уловила позата. На другия ден феновете тръгнали да линчуват футболиста, а властимащи настоявали за 2 години затвор. Джорджевич бил отърван от сръбския посланик и по-късно отзован в "Звезда". В момента бранителят рита за белградския гранд под ръководството на Славолюб Муслин.
През пролетта на 2000 г. Мика игра за "Спартак" при Велислав Вуцов. Любопитно е, че Николай Ишков отиде в Белград, за да брои в кеш за играча 10 000 DM. Президентът на "звездашите" Драган Джаич обаче настоя да се спази практиката да получават пари по банков път.

--- chernomorie.info.bg
Памуков дойде, чака се жълтата му карта

Илиян Памуков започна тренировки със "Спартак" вчера. Според Ради Здравков обаче защитникът още не е сигурно попълнение. "Първо трябва да дойде жълтата му карта от Молдова и после да се разбере с Ишков за договор. Мисля обаче, че проблемът е в жълтата карта. Ако дойде навреме, ще го използваме поне до лятото", уточни за "Черноморие" Здравков. Треньорът съжали, че победата над "Нафтекс" е излязла доста скъпо на тима и на практика го е оставила без средна линия. Здравков визира контузиите на Ценов, Станчев и Павлов.

--- chernomorie.info.bg

вторник, март 09, 2004

"Спартак" оцеля с новия треньор и спонсор

"Спартак" на практика оцеля в елита след победата с 2:0 срещу "Нафтекс" и предвид другите резултати в изминалия кръг, пише в-к "Черноморие". Сметките показват, че за да спасят кожата и на теория, "соколите" трябва да вземат 10 точки (три победи и един равен) от оставащите си пет домакинства с ЦСКА, "Марек", "Черноморец", "Локомотив" (Сф) и "Родопа". Подобна цел е напълно осъществима, тъй като "Черноморец" и "Родопа" са възможни за преодоляване отбори, а "Локо" и "Марек" не играят за нищо.
Срещу "Нафтекс" се видя, че с новия треньор Ради Здравков и новия спонсор Иван Славков "Спартак" тръгва нагоре. На терена играчите пресъздадоха по убедителен начин модерните разбирания и виждания за футбола на бившия национал. Тук не е толкова важно, че Ради смени схемата и се върна към либеро и персонално покритие в защита. Важното е, че под ръководството на Здравков "соколите" се стремят да играят правилно, опростено и рационално. Да са сплотени и задружни, да се раздават на 100 процента. 47-годишният специалист умее да извлича максимума от всеки един футболист и да го надъхва за върхови изяви. Ако Ради обаче знаеше за един проблем, когато пое отбора - скромният игрови потенциал и липсата на класни изпълнители, той едва ли е предполагал, че ще получи лошо наследство във физическо отношение. Неслучайно силите на играчите привършиха далеч преди края. Явно зимната подготовка е проспана и футболистите ще подобряват кондицията си в движение.
Радостно е също, че варненци разполагат със силни единици във всяка една линия. Такива, които в трудни моменти се превръщат в обединителни фигури и повеждат отбора. Макар че имаше малко работа, Урош Голубович затвърди впечатлението, че е сред най-добрите чужди вратари, пазили в България. Валентин Найденов внесе сигурност и спокойствие в защита, а възроденият Златин Михайлов е еднакво полезен в ариергарда и като дефанзивен халф. Не само с гола, но и с интелигентите си ходове, Ивайло Петев загатна, че е готов да поеме диригентската палка в средата на терена. Там се откроява и Радомир Тодоров, един нешлифован диамант. Ами като се върне Иво Димов? С него отборът ще играе още по-смислено, изобретателно и разнообразно. Изобщо за "Спартак" пролетния полусезон започна след победата над "Нафтекс". Вече съществуват реални предпоставки тимът да спаси кожата и на теория преди последния кръг, напук на прогнозите.
Изключително попадение се оказа също включването в управленческите дела на клуба на Иван Славков. Бизнесменът със спортна жилка даде ясно да се разбере, че при свършена работа футболистите ще остават доволни. Казано по друг начин: "Момчета, бийте ли, вземате редовно заработените пари." Сумите не са космически, нито се доближават до тези на повечето отбори в елита, но поне са гарантирани. Славков пък е мъжкар и думата му е закон.

--- www.varna-sport.com
По 500 лева за соколите!

Иван Павлов със сигурност ще получи покана за контролата на младежкия национален отбор с Русия на 30 март в София. По тази причина Швайца ще лекува 10 дни мускулното си разтежение и ще пропусне гостуването на "Славия".
Аут за съботния мач на "Овча купел" е Марин Ценов. Халфът е разтегнал мускул срещу "Нафтекс". До последно под въпрос ще са невъзстановените Николай Станчев, Дарко Савич и Иво Димов, който има проблеми със сливиците.
Днес ще бъдат подадени документите на Марко Палавестрич за работна виза и до домакинската среща с ЦСКА на 19 март сърбинът ще получи права.
Също днес Ради Здравков се връща от София и ще води тренировката от 15,30 часа. Спецът уточни, че Илиян Памуков не му се е обадил, каквато е била тяхната договорка и трансферът на защитника най-вероятно пропада. За успеха срещу "Нафтекс" спартаковци ще получат по 500 лева премия.

--- chernomorie.info.bg
Гонзо отказал да яде змии в Китай

Николай Вълев е отказал да яде змии по време на пробите си в Китай. Любезните домакини му предложили да хапне техния специалитет - пържено змийско месо с подправки и водорасли, но Малък Гонзо наблегнал на телешко и ориз. В резултат олекнал с 5 кг. "Не подписах с "Хуан Жо", тъй като се оказа, че селекцията там е приключила, преди да отида. Това ми го призна мениджърът Гао, чак след като се прибрах. Той се обади и ми се извини. Жалко обаче, че загубих 10 дни. И без това не бях в добра физическа форма, а сега изостанах повече", уточни за "Черноморие" Вълев.
Нападателят на "Спартак" усетил на къде отива работата още при пристигането си в 7-милионния Хуан Жо. "Първия ден стояхме с Росен Каптиев в хотела, защото нямаше да ни използват в контролата на другия ден. 24 часа по-късно ни хвърлиха два потника и наредиха да влизаме на терена в последните 20 минути. Каптиев ми подаде и аз вкарах за 3:1. Помислих си, че ще подпиша договор, но вместо това ни казаха да стоим в хотела, тъй като сме били уморени. И така още 6 дни, докато си тръгнем", допълни Вълев.
Футболистът уточни, че "Хуан Жо" е с бюджет от 15 милиона долара и ще преследва елитна промоция. Отборът е взел 5 африканци, които първо изкарали едномесечни проби.

--- chernomorie.info.bg
Радо бил убеден, че ще вкара

Радомир Тодоров нито за миг не се съмнявал, че ще вкара дузпата срещу "Нафтекс". Това беше първото изпълнение на халфа от бялата точка в официален мач. "Въпреки че бях съотборник с вратаря Господинов в "Нафтекс", не съм му бил дузпи на тренировки. В неделя предположих, че ще се хвърли надясно и още когато се засилвах, реших да шутирам вдясно от него", уточни за "Черноморие" Тодоров.
"Соколите" поляха успеха над "Нафтекс" с щур купон в "Булгари".

--- chernomorie.info.bg

понеделник, март 08, 2004

"Соколите" може да привлекат чужденци

Спартак няма да има проблеми с картотекирането на футболисти през лятото, прогнозира президентът на варненския тим Николай Ишков. Както е известно, девет играчи разтрогнаха договорите си по вина на клуба, което според правилника лишава "соколите" от възможността да привличат нови състезатели през следващия трансферен прозорец, който е лятото. "Смятам, че ще намерим изход от проблема и през лятото ще можем да вземем нови хора. Лошото е, че с решението си да не разгледа една наша молба, шефът на Апелативната комисия Антон Антонов потъпка правилото, че футболният съюз е институция, която трябва да помага на клубовете, а не да им пречи", каза Ишков. Той добави, че има вариант в клуба да бъдат привлечени чуждестранни футболисти, които са свободни агенти. В момента клубовете имат право да картотекират само играчи с такъв статут. Днес или най-късно утре пък се очаква Илиян Памуков да даде отговора си дали ще заиграе в Спартак през пролетта.

--- www.pozvanete.bg
Павлов и Станчев с травми, не им дават почивка

С контузии от двубоя с Нафтекс са футболистите на Спартак Иван Павлов-Швайца и Николай Станчев. На първия му се обади старото разтежение на бедрен мускул в последните минути, но Ради Здравков бе направил три смени и той доигра срещата. Ники Станчев също получи разтежение и бе заменен принудително на почивката именно от Павлов. След срещата обаче Ради Здравков заяви, че няма да дава почивка на никого. "Нямаме хора, предстоят ни важни мачове и искам да мога да разчитам на всички налични състезатели. Така че, Павлов и Ники Станчев няма да получат почивка. Ще се готвят на индивидуална програма и се надявам да бъдат възстановени за следващия ни мач", каза Здравков. В събота "соколите" гостуват на Славия като тогава на линия може да е и Иво Димов.

--- www.pozvanete.bg
"СПАРТАК" - "НАФТЕКС" 2:0

1:0 - Тодоров, 16 мин., 2:0 - Петев, 44 мин.
Съдия: Камен Алексиев, асистенти: Красимир Георгиев и Петко Павлов (Велико Търново),
жълти картони: Тодоров (Наф), Пенев (Наф),
стадион "Спартак", 1000 зрители.
"СПАРТАК" (1-3-6-1): Голубович - Джурич, Найденов, Лазаров - Михайлов, Ташев, Станчев (46 - Павлов), Ценов, Петев (90 - Илиев), Тодоров - Георгиев (72 - Вълев).
"НАФТЕКС": Господинов, Жеков, Бранимиров, Димитров, Пенев (46 - Киселичков), М. Петров, Борносузов, Бадеску (72 - Косев), Трендафилов, Ан. Петров, Георгиев.

"Спартак" започна операция оцеляване с 2:0 срещу "Нафтекс". "Соколите" прекъснаха негативната си серия от три поредни загуби в повторния дебют като треньор на Ради Здравков.
Домакините изиграха най-силното си първо полувреме през пролетта, в което на практика убиха интригата. Те действаха тактически грамотно, умно и интелигентно. В 10-ата минута Мишо Лазаров пропусна да открие, но 6 минути по-късно това стори другият футболист, който е собственост на бургазлии - Радомир Тодоров. Халфът изпълни перфектно дузпата, отсъдена за фаул на Веселин Пенев срещу Ивайло Петев. За нарушението Пенев получи жълт картон. Малко по-скъсно Петев пропусна да удвои, тъй като тръгна да лъже бранител, вместо да бие веднага. Ивайло обаче се поправи в 44-ата минута. Тогава Мишо Лазаров отклони топката с глава към гредата и Петев от метър я довкара в мрежата.
След почивката спартаковци успяваха да задържат топката далеч от наказателното поле и да атакуват остро. При две от контрите Иван Павлов се размина с трети гол. Първия удар на Швайца профуча над гредата, а вторият бе спасен от вратаря.
"Нафтекс" остана без голово положение и сериозен удар във вратата за цял мач.
За домакините добър дебют записа Валентин Найденов, който се справи перфектно с функциите на покривач. Срещата бе No 100 за съдията Камен Алексиев в елита. Юбилярът бе позравен от изпълнителния дирекгор на варненци Иван Славов и съдийската комисия на БФС.

- РАДИ ЗДРАВКОВ, треньор на "Спартак": "Спечелихме много важни три точки по пътя към оставане в групата. Удовлетворен съм от поведението на нашите играчи в първия ми мач. Те се раздадоха максимално и бяха пределно концентрирани. Особено през първото полувреме водехме играта, вкарахме два гола и изпуснахме още няколко положения. След почивката не се представихме толкова добре, за което има ред субективни и обективни причини. Смених Николай Станчев заради мускулно разтежение, а от дебюта на Валентин Найденов съм доволен. Знаех, че ще ни помогне с опит и рутина."

- ДИМИТЪР ДИМИТРОВ, наставник на "Нафтекс": "Бяхме демотивирани и нищо не ни оправдава. Излязохме да убием номера, а не да играем футбол. Всичко хубаво в този мач го създаде "Спартак". Домакините заслужено спечелиха с по-голяма амбиция и желание. Дали ще налагаме наказания? Не виждам смисъл да го правим. В България все за наказания се говори, но основният проблем е в манталитета на футболистите и липсата на класа. Не изригнах от пейката, защото съдията свиреше по правилата и справедливо отсъди дузпа за домакините. Протестирам и съм буен, когато видя тенденция при съдиите, като при Христосков, Бекяров и други."

-Иван Славков се оказа кадем за "Спартак". В първия си мач като шеф неговите подопечни спечелиха убедително и с подобрена игра. След двубоя Славков и Николай Ишков влязоха в съблекалнята и поздравиха футболистите. Двамата обявили, че ще завишат премията за трите точки. "Доволен съм, можехме да ги бием и с 3:0. Вижда се, че сме на прав път, но още не може да сме спокойни", заяви Ишков.

- ПО СХОДЕН НАЧИН ИЗРАЗИХА РАДОСТТА СИ СЛЕД ГОЛОВЕТЕ РАДОМИР ТОДОРОВ И ИВАЙЛО ПЕТЕВ. Радо прекоси половината терен, за да прегърне резервата Боян Илиев до тъча. Петев пък спринтира мощно и се хвърли в обятията на Иво Димов, който гледаше мача встрани от линейката.

- АГИТКАТА НА "НАФТЕКС" ВЛЕЗЕ НА СТАДИОНА ПРЕЗ ВТОРОТО ПОЛУВРЕМЕ. Двата автобуса са били държани от полицията час и половина на Аспаруховия мост. Униформените служители на реда претърсвали всеки един ултрас и го проверявали с апарат за алкохол."

--- chernomorie.info.bg

петък, март 05, 2004

Ради Здравков: Отборът не е подготвен, но излизаме за победа!
Изработват спешно нова схема за стимулиране!


Защитникът Валентин Найденов бе картотекиран в БФС и ще дебютира за "Спартак" срещу "Нафтекс" в неделя. Марко Палавестрич обаче не успя да си извади работна виза и отпада за двубоя с бургазлии. След проби в китайски втородивизионен клуб в "Спартак" се завръща Николай Вълев (Гонзо).
В клуба започна офанзива по изработването на нова схема за стимулиране на футболистите.
"Досега такава нямаше - каза треньора Ради Здравков на пресконференция. - Имах няколко разговора с г-н Иван Славков и той ме увери, че не трябва да имаме финансови проблеми до края на сезона. Отборът в момента не е балансиран и добре подготвен. Веднага искам да направя едно уточнение, че вината не е на предния троньор, който не е могъл да направи нищо, след като футболистите не искат да тренират. Подготовката е нарушена, водена е неравномерно. Честно казано, след като получих предложението да стана треньор дълго се колебах. Сега дилемата е дали да рискуваме следващите два мача и първенството за нас да започне след 2-3 седмици, или да намерим някакъв среден път. Приехме втория вариант, но ще ни бъде тежко. В това отношение всичко зависи от професионалното отношение, начина на живот на самите футболисти. Оптимист съм, имам вдъхновение и никога те ми е липсвала увереност. Виждам положителна промяна и старание у състезателите. Проблемът е, че липсва конкуренция в отбора. Доста опитни футболисти напуснаха. Сега има много переспективни футболисти, но млади. Затова на този етап е по-добре да заложа на опитните. Дарко Савич е контузен в глезена. Разтежението на Иво Димов в бедрото отшумя, но сега пък е настинал. И аз съм с настинка. Иван Павлов стъпи на криво, има леки болки в глезена, но ще се оправи. Не си правим илюзия, че "Нафтекс" ще бъде уморен или пък проблемите в състава им ще ни помогнат. "Нафтекс" е балансиран състав, конкуренцията в състава е голяма. Тези, които излязат на терена няма да намалят нивото на отбора. Обигран тим са. При нас има липса на познание за тяхната игра. Моите футболисти в този си вид да играли заедно 2 мача. По време на двубоя ще изисквам дисциплина, но това няма да е съществено за изхода на мача. Не знам с кои футболисти ще започна, все пак до началото на срещата има 48 часа."

--- varna-sport.com
Ради Здравков променил тима, твърди халф

Идването на Ради Здра-вков в Спартак е променило тотално облика на Спартак, заяви вчера полузащитникът Марин Ценов. Според него сега тренировките са доста по-разнообразни и в отбора има живец. Той добави, че няма какво да си връща на ПФК Нафтекс, в който игра допреди Нова година. "Трябва да играем силно и да даваме максимума от възможностите си, ако искаме да се спасим от изпадане. Огромен плюс за нашия тим е, че Нафтекс идва без петима от основните си футболисти. Тимът на Херо игра силно срещу Литекс, но мач с мач не си прилича и съм убеден, че ние имаме своите шансове", заяви Ценов. Радомир Тодоров, който също доскоро игра при "шейховете" каза, че Нафтекс няма с какво да изненада Спартак, докато неговият тим е непознат за бургазлии.

--- www.pozvanete.bg
"Соколите" само с един в нападение

Само с един играч в нападение ще излезе Спартак в неделното си домакинство на Нафтекс от 19-ия кръг на "А" група. Старши треньорът Ради Здравков ще заложи на Димитър Георгиев-Шустера, който ще бъде подкрепян от втора линия от Ивайло Петев. Този вариант бе изпробван във вчерашната двустранна игра, която "соколите" проведоха. Останалите в предполагаемата титулярна единадесеторка бяха Урош Голубович, Михаил Лазаров, Деян Джурич, Валентин Найденов, Илиян Ташев, Златин Михайлов, Николай Станчев, Радомир Тодоров и Марин Ценов. В заниманието не се включиха Дарко Савич и Иво Димов. Сърбинът е с повредена капсула на глезена и не е ясно кога ще бъде възстановен. Димов пък разтегна бедрен мускул на последната контрола на Спартак и не е играл в официален мач през пролетта.

--- www.pozvanete.bg
Нафтекс идва без петима основни играчи във Варна

На петима от основните си футболисти няма да може да разчита старши треньорът на Нафтекс Димитър Димитров-Херо за неделния мач със Спартак във Варна. Заради изгонването си в четвъртфинала от турнира за купата на България с Литекс е наказан бразилеца Даниел Моралес, а заради други санкции аут за срещата са Благомир Митрев и Пламен Тимнев. Заради контузии в Бургас ще си останат нападателите Антон Спасов и Пламен Крумов. Особено за втория Херо изрази огромното си разочарование. "Пламен е може би най-добрият нападател в България. Малко преди срещата с Литекс скъса мускулно влакно и отпада за двубоя с бившия си тим Спартак. Надявам се, че ще мога да разчитам на него в реванша с Литекс", каза Димитров. Той добави, че отборът му идва твърдо за победата в морската столица, тъй като "шейховете" отдавна са си изчерпали лимита за изгубени точки.

--- www.pozvanete.bg

четвъртък, март 04, 2004

Ради Здравков с по-добри показатели от играчите си

Отлични физически показатели показа на вчерашната тренировка на Спартак новият наставник на тима Радослав Здравков. Бившият футболист на ЦСКА доказа, че макар и на 44 години, все още се справя с натоварванията отлично. Треньорът се включи заедно с възпитаниците си в кросовите упражнения и след това пулсът му паднал най-бързо до необходимите норми. В заниманието участва и сръбският полузащитник Марко Палавестрич. Той се завърна в отбора и ще бъде картотекиран в следващите десетина дни. До петък се чака отговор и от десния защитник Илиян Памуков. Юношата на ЦСКА игра при Здравков в Черно море преди няколко години. Междувременно се разбра, че общинският съветник Иван Славков е новият силен човек в Спартак. До две седмици той трябвало да поеме и президентските функции на клуба.

--- pozvanete.bg

сряда, март 03, 2004

Шестима контузени в Спартак

Шестима са контузените играчи на Спартак след последния мач на тима - гостуването на Локо (Пд). Тогава "соколите" загубиха с 0:1, а Димитър Георгиев-Шустера, Ники Станчев, Дарко Савич и Иван Павлов-Швайца получиха травми. Най-тежко е състоянието на сърбина, чийто глезен е надут. Той е под сериозна въпросителна за неделния мач с Нафтекс. За Станчев също не е сигурно дали ще бъде възстановен дотогава, докато Швайца и Шустера ще са на линия. Проблеми с коляното има и Ивайло Петев, а за участието на Иво Димов ще се решава в последния момент.

--- pozvanete.bg
Методи Томанов идва в Спартак от лятото?

Методи Томанов може да бъде привлечен в треньорския щаб на Спартак, разкри вчера новият наставник на "соколите" Радослав Здравков. Двамата работиха заедно в ЦСКА, но напуснаха клуба след скандал с тогавашния старши треньор Стойчо Младенов. "Ние двама сме свързани, но засега той отказва да дойде, оправдавайки се с лични причини. Със сигурност обаче в един по-далечен план виждам отново съвместна дейност между мен и Томанов", каза мустакатият специалист. Най-вероятно Томанов ще се присъедини към щаба на варненци през лятото. Здравков добави, че все още не е подписал договор със Спартак. В неговия щаб новото име е това на Георги Божков, който ще отговаря за физическата подготовка и възстановяването на футболистите. За последно Божков бе методист на вицешампиона Левски.

--- pozvanete.bg
Илиян Ташев с 50 срещи за Спартак в елита

Загубата на Спартак срещу Локомотив (Пд) в неделя бе и мач №50 за левия халф-бек Илиян Ташев с екипа на "соколите" в "А" група. Той дебютира на 25 септември 1999 г. в Стара Загора, където Спартак губи с 0:2 от местния Берое. Играе до 74-ата минута, когато е заменен от Георги Иванов-Геша. През първия си сезон записва четири мача под ръководството на Велислав Вуцов. В следващите два шампионата под ръководството на Стефан Грозданов играе в общо 30 срещи. През настоящия сезон Ташев е бил на терена в 17 двубоя. Играл е срещу 19 различни отбора. Най-много (по четири пъти) е излизал на терена срещу Берое, Вел-бъжд, Черноморец, Черно море, ЦСКА и Локо (Сф). Единствения си гол до момента за Спартак отбелязва през есента на 2003 г., когато варненци бият с 4:2 Ботев (Пд).

--- pozvanete.bg
Не знаят кога ще се връща Гонзо

Новият наставник на Спартак Ради Здравков заяви, че няма никаква представа дали в отбора ще се завърне Николай Вълев. Известният с прякора си Варненския Гонзо нападател замина на проби в китайския Грийн лайн и не се знае дали ще бъде одобрен. Вчера към тренировките на Спартак се присъедини Валентин Найденов. Защитникът може да дебютира още в неделя, когато "соколите" посрещат Нафтекс. "Правим опити да привлечем и други свободни играчи, но засега няма нищо сигурно. Целта ни е да останем в групата. Аз все още имам бегли впечатления от момчетата и се надявам на помощ от страна на хората, които досега бяха в спортно-техническия щаб. Във всеки мач ще излизаме максимално мобилизирани и концентрирани в преследване на трите точки", заяви Ради Здравков.

--- pozvanete.bg
Ради Здравков: "Искам Илиян Памуков в състава"

Треньорът проведе първа тренировка със "Спартак"

Ради Здравков проведе днес първа тренировка със "Спартак" (Вн). Треньорът доводе от София Валентин Найденов, който в четвъртък ще подпише за 1 година със "соколите", а в пекът ще получи права за варненския клуб.
"Според мен съм в добра спортна форма - каза Найденов. - Целта е "Спартак" да остене в "А" ПФГ, където му е мястото. Ради ми е бил треньор в "Локомотив" (Сф). Показал ми е пътя във футбола. Смятам, че той има качествата да мобилизира момчетата и спаси тима. Това е целта и всичко го знаем".
Здравков призна, че следващата му трансферна цел е Илиян Памуков, който разтрогна преди време с ЦСКА и за последно игра в Молдова.
Утре към "Спартак" трябва да се присъедини сърбина Палавестрич, който днес следобед заедно с менажера си се договори с Николай Ишков.

--- varna-sport.com
Ради Здравков: "Връщам се много притеснен"

Ради Здравков призна, че е много притеснен от ситуацията в "Спартак" . Той прие поканата на Николай Ишков с единственото намерение да помогне на клуба да се спаси от изпадане.

- Г-н Здравков как намирате обстановката в клуба?
- Не познавам все още всички футболисти, но Николай Станчев и Румен Димов ще ме въведат в обстановката. Връщам се с много притеснения, заради състоянието на отбора и финансирането. Надявам се до два дни да има финансово стабилизиране.
- Ще спасите ли отбора от изпадане?
- "Спартак" винаги е бил болка за мен. В момента положението е тежко. Дано нещата се стабилизират, за да може да работим спокойно.
- Да чакаме ли нови играчи.
- Пристигнах с Валентин Найденов, чакам пристигането на Палавестрич, а скоро искам да имам в състава си и Илиян Памуков. В "Спартак" има достатъчно класни и опитни играчи, които могат да възродят отбора.
- Ще бием ли "Нафтекс" в събота?
- Трябва, иначе положението става сериозно. Съперникът играе мач в сряда срещу "Литекс" за купата и се надявам да не бъдат толкова свежи.

--- varna-sport.com

вторник, март 02, 2004

И Палавестрич ще подсили "Спартак"

Сърбинът Палавестрич ще е поредното ново попълнение в тима на "Спартак" (Вн). Във вторник сръбският футболист и менажера му пристигат в София за да се видят с президента Николай Ишков. Сделката трябва да бъде само финализирана, параметрите са уточнени. Палавестрич идва като свободен агент, каквито може да се картотекират след затварянето на трансферния пазар. Той може да дебютира още в събота срещу "Нафтекс", ако е готов. Сърбинът проведе подготовка със "Спартак" и обстановката в отбора му е позната, което предполага моментална адаптация.

--- www.varna-sport.com

понеделник, март 01, 2004

"Спартак" взе защитникът Валентин Найденов,
Футболистът пътува утре за Варна заедно с Ради Здравков


Защитникът Валентин Найденов тръгва утре в 9 ч. за Варна заедно с треньора Ради Здравков. Треньорът бе на семинар в НСА и от утре ще води тренировките на "Спартак". Помощници ще му бъдат Илко Станчев и Николай Станчев. Кондиционен треньор ще е Георги Божков. Румен Димов ще изпълнява функциите на администратор, както досега. Той водеше едновременно и отбора, защото единствен имаше лиценз за треньор. До следващото заседание на Арбитражната комисия Ради Здравков ще се води главен менажер, защото не е разтрогнал договора си с ЦСКА като помощник-треньор.
Ради ще преценява дали Найденов е готов физически да помогне на "Спартак" срещу "Нафтекс" в събота. До петък футболистът трябва да подпише договор и да бъде картотекиран в БФС. След едночасов разговор с Николай Ишков Найденов се съгласи да играе за "соколите", тъй като е свободен агент.

--- www.varna-sport.com
Нанков пак каза "не"

Анатоли Нанков за втори път отказа да се върне в "Спартак" през последния месец. "Ради Здравков ме покани, но аз му обясних, че имам ангажименти, които ме задържат в София. Както семейни, така и служебни. Пожелах успех на Ради, тъй като го уважавам като човек и специалист. Вярвам, че "Спартак" няма да изпадне. Срещу "Локо" отборът ми хареса, а и с идването на Ради Здравков ще изглежда още по-добер във всяко едно отношение", заяви за "Черноморие" Толята.

--- chernomorie.info.bg
"Соколите" очакват Найденов и Галин Иванов

Днес Николай Ишков ще преговаря в София с бившите защитници на ЦСКА Валентин Найденов и Галин Иванов. Двамата са свободни агенти и преговорите ще са само за личните им условия. "Доволен съм от представянето ни срещу "Локомотив" (Пд). Мисля че заслужавахме една точка. На футболистите обаче им липсва самочувствие и още не могат да повярват в себе си. Надявам се с Ради Здравков нещата да потръгнат и да оцелеем", заяви Ишков. Той уточни, че футболистите ще продължат да спят в "Бриз". До този момент клубът е платил на хотела 3000 лева, а през следващата седмица предстои ново плащане.

--- chernomorie.info.bg
Ради Здравков ще се води селекционер

Новият треньор на "Спартак" Ради Здравков ще се води в БФС главен селекционер или главен мениджър, тъй като Стефан Грозданов има действащ договор с клуба като старши треньор. Здравков ще тренира "соколите" от утре. Негови помощници ще са кондиционният спец Георги Божков и Илок Станчев. От лятото на Ради ще помага Методи Томанов. "Засега контрактът на Здравков е до края на полусезона, но през лятото със сигурност ще го продължим, тъй като имам планове и идеи за другото първенство", уточни Ишков. "Неслучайно дойдох във Варна в седмицата на местното дерби. След като Николай Ишков си намери нов партньор и нещата в клуба почнаха да се стабилизират, поех ангажимент", заяви Здравков.
Засега не е ясно какви ще са функциите на Стефан Грозданов в "Спартак", тъй като Ишков се отказа от идеята да направи дипломирания историк технически директор. "Чакам Стефан да ми обясни защо си тръгна, защото аз съм бил достатъчно коректен към него", каза Ишков.

--- chernomorie.info.bg
"ЛОКОМОТИВ" (ПД) - "СПАРТАК" 1:0

1:0 - Камбуров, 24 мин.
Съдия: Цветан Георгиев, асистенти: Иван Вълчев и
Стефан Петров; жълти картони: Вл. Иванов, Спалевич (Лок),
Станчев (Сп); стадион "Локомотив", 6000 зрители.
"ЛОКОМОТИВ": Камбуров, Вл. Иванов, Тунчев, Котев, М. Камбуров, Стойнев (57 - Спалевич), Михайлов (67 -Нешадов), Илиев, Джайеоба (88 - Пасков), Роб. Петров, Кризманич.
"СПАРТАК" (1-4-5-1): Голубович - Савич (90 - Костадинов), Джурич, Лазаров, Ташев (82 - Величков) - Ценов, Михайлов, Станчев (46 - Павлов), Петев, Тодоров - Георгиев.

Реферът Цветан Георгиев поряза "Спартак" при загубата с 0:1 от лидера "Локомотив" в Пловдив вчера. В 76-ата минута Малката баничка не отсъди дузпа за варненци, когато Тунчев бутна в гръб Димитър Герогиев. Малко по-рано пък Шустера се откъсваше сам срещу вратаря и бе фаулиран отзад от Владимир Иванов. Съдията обаче показа жълт, а не червен картон на Иванов.
Спартаковци заложиха на дефанзивна тактика и контри. В 9-ата минута Димитър Георгиев остана сам срещу вратаря Васил Камбуров, но стреля в тялото му. Секунди преди края на първото полувреме пък капитанът Николай Станчев уцели дясната греда от фаул.
Единственият гол в мача вкара звездата на домакините Мартин Камбуров в 24-ата мин. след подаване на нигериеца Джайеоба. В 79-ата минута арбитърът правилно отмени гол на Тунчев заради засада на Дарко Спалевич.
За "Локо" добър дебют записа ексспартаковецът Иван Кризманич, а Марин Ценов изигра първия си мач за варненци.

- ИВАН МАРИНОВ, треньор на "Локомотив": "Искам да
се извиня на всички зрители. Играхме много
слабо, а това че гостите се защитаваха в по 7-8 души не ни оправдава. Тове бе много слаб мач за нас и ще вземем мерки да подобрим играта си. Момчетата, които влязоха на смяна, се включиха добре."
- РУМЕН ДИМОВ, треньор на "Спартак": "Стана повече здрава
битка, отколкото приятен за гледане мач. Мисля че се представихме достойно. Тактиката ни беше дефанзивна, защото все пак играем с лидера. Стремяхме се да браним успешно вратата си и да изненадаме домакините с контраатаки. Не успяхме в нападение и виждаме, че там са основните ни проблеми и ще се помъчим да ги решим."

--- chernomorie.info.bg