вторник, май 29, 2007

Боян Илиев: Невежи хора приказваха за уговорка в дербито

Калоян Златков, в. "Черно море"


Юношата на соколите Боян Илиев бе сред най-добрите играчи на варненци през сезона и логично стигна до капитанската лента. Боци, както го наричат приятелите му, игра в 27 мача от шампионата и 1 за Купата, или общо 2240 минути престой на терена. Има 1 вкаран гол, а е получил 5 жълти и 1 червен картон.

- Каква е оценката ти за изминалото първенство?

- Каква може да е? Най-хубавото нещо, което се случи, е, че запазихме мястото си в А група. Останахме в групата на майсторите и очакваме с нетърпение следващото първенство.

- Тогава вече целите сигурно ще са други?

- Разбира се. Догодина ще търсим по-горно място в таблицата. Този сезон отборът се обиграваше. Да не забравяме, че през зимната пауза доста момчета напуснаха отбора. На тяхно място дойдоха нови и докато се сработим, изпадането чукаше на вратата на Спартак.

- С добрите си изяви получи и капитанската лента. Тежи ли?

- Да, тежка е. Тежи в смисъл, че отговорността е по-голяма. Не е лесно да повеждаш отбора във всеки мач. Капитанът трябва да осъществява и връзката между ръководителите и футболистите.

- Под наставленията на Георги Иванов-Геша като че ли се чувствахте най-добре като отбор?

- Абсолютно. Как няма да е така? Той е спартаклия. В съблекалнята си говорим като спартаклии. Той ни говори със сърцето си и всички момчета го усещат. Не е като някои други треньори, които излизат със заучените фрази напред. Георги Иванов ни надъхваше. Бил е в големи отбори и е наясно със задачите, които трябва да ни постави. Всъщност най-много ни помогна в мачовете с Родопа и Черно море - просто си повярвахме. Това бяха най-важните ни срещи за оцеляването в елита.

- Предполагам, че най-щастлив си бил след победата над Черно море, още повече че си юноша на Спартак?

- Изпитах най-голямата наслада от този успех. На практика
с този мач ние се спасихме. Победата в градското дерби може да те крепи и до следващото първенство, когато е следващият сблъсък с моряците


- Доста се коментираше този двубой. Едва ли не е бил уреден. Възможно ли е да се нагласи това дерби?

- По принцип всичко е възможно във футбола. Специално за този въпросен мач никой нищо не ни е казвал. Говорил съм и с момчета от Черно море и никой не е казвал и на тях нещо. И двата отбора имаха конкретни цели и това бе единствено победата. Ние играхме за оцеляване в А група, а Черно море си гонеше 5-ото място в таблицата. Нуждаехме се от победата както ние, така и съперниците ни. Мисля, че приказките за уредено дерби на Варна дойдоха от хора, нямащи много общи неща с футбола, невежи.

- Договорът ти със Спартак изтича. Мислил ли си какво ще правиш след 30 юни?

- Искам да си почина поне една седмица. После ще реша какво да правя.

- Знаеш ли за някакъв интерес към теб от други отбори?

- По принцип никой не ми се е обаждал, но все пак току-що завърши първенство. По-вероятно е да остана в Спартак и през следващия сезон. Обаче има и момент, в който трябва внимателно да се прецени къде ще се чувствам най-добре. Къде ще бъде най-добрият вариант за развитието ми като футболист.

- Доста млади момчета взеха участие в първенството...

- Да, видя се, че Спартак залага на млади момчета, които изиграха по 2 - 3 мача. На всички се разчита. Феновете трябва все повече да се радват, че младите се вписват в атмосферата. В същото време трябва да им се дава път, за да се добие ясна представа какво идва отдолу. Треньорът трябва да си направи сметката на какво и на кого може да разчита.

- Какво искаш да кажеш на публиката, която толкова сърцато ви подкрепя въпреки загубите?

- Подкепяха ни момчетата. И в добрите и в лошите моменти. Казвам им едно голямо благодаря. Искрено се надявам през следващия сезон да им донесем повече радост.

--- ole-bg.com

Няма коментари: