вторник, май 18, 2004

Живко Господинов, екснационал и капитан на "Спартак", пред Алфа радио: Ишков докара клуба ни до това положение!
Песимист съм за бъдещето му, не виждам кои играчи ще дойдат при нас!


Жиката е изиграл 139 мача в А група за родния "Спартак", има срещи и в Б група. Облича националната фланелка в 36 двубоя и вкарва 6 гола. Участник в световните финали в Мексико "86. Футболист No2 на Варна за миналия век.

- Живко, как оценяваш завършилото първенство?
- Пак беше голям цирк! Само приказват за феърплей, събираха се миналото лято президентите на клубовете и - нищо!
- Последните срещи бяха доста интригуващи и непредсказуеми...
- Да не би мачът в Ловеч да е бил чист? На "Ботев" точките нямаше да помогнат, а и "Левски" е голям отбор, цената там е много висока. Да си чул някой да излезе и да каже мачът е уреден?
- Предимствата на новия шампион "Локомотив"?
- "Локо" показа най-стабилна игра, нямаше звезди, но имаше най-добрия отбор. Пловдивчани биха грандовете и едва ли някой може да оспорва заслужената им титла.
- В Пловдив пият шампанско за титлата, във Варна - че сме останали в групата...
- Това не е добре. "Черно море" беше много по-стабилен в игрите си, в "Спартак" има голяма неяснота. Цяла година нямат пари, сега заплащането е под това, което се получава в Б група, бойкоти, промяна на ръководството...
- За добро ли е промяната?
- Бъдещето ще покаже, но аз лично съм песимист. Не виждам кой футболист ще дойде в "Спартак" при такива заплати и премии.
- Много футболисти заявиха в нашия вестник, че напускат "Спартак".
- Да, всяка година заплашват, но няма кой да ги вземе. Ще отидат някъде, където няма да се забелязват. Варна си е Варна, отборите ни са институции! Едно е да играеш тук, друго е в Симитли или Петрич. Макар че там заплащането е по-добро. В "Спартак" я има един-двама футболисти, към които някой отбор ще прояви интерес, ако има трансферна цена.
- При тези условия на УЕФА - бюджет с доказани пари, условия на стадиона - колко отбора могат да бъдат лицензирани за новото първенство?
- Не виждам повече от 4 - 6 отбора, ако пак не се промушим по български през някоя вратичка. В "Спартак" специално положението е изключително тежко. Искат се декларации от НОИ, от данъчните... Не вярвам да няма компромиси от БФС предвид финансовата обстановка в клубовете, но те ще бъдат за отборите с по-малки задължения.
- Парите не стигат, така ще бъде още много години. Ще заиграят ли все пак "Черно море" и "Спартак" привлекателен футбол, променя ли се играта им през годините?
- Променя се в негативен план. Няма по-точен барометър от броя на зрителите. "Спартак" е на последно място по посещаемост.
- Защо няма силни, интересни футболисти?
- Защото политиката на клубовете е да се вземат готови футболисти от други градове. Не всичко трябва да бъде от местните школи, но когато от тях не излизат талантливи момчета, няма как да стане добър футболът. Положението в школите е трагично, там трябва да се инвестират много пари и да се почака няколко години. А Варна е вадила много футболисти, и то големи! Поколения наред имаше личности, повечето от футболистите бяха варненци, те винаги са били гръбнакът на отборите ни. Помня 1971/1972 г. когато треньор беше Иван Вуцов, той доведе играчи като Аладжов, Николчев, Борисов, Димов, но ядрото беше варненско и те се приобщиха към нас. Тогава бихме ЦСКА 2:1 за купата, а той беше отстранил "Нотингам" от евротурнира! Скоро отворих една книга, имаше състава на "Спартак" от моето време - до един варненци!
- Спасението?
- Варна да намери богати хора като Митко Събев и Гриша Ганчев, които да инвестират в школите.
- Познаваш варненските бизнесмени, няма ли такива?
- Мисля, че няма. Спасението за "Спартак" беше навремето. Митко Събев да го вземе. Но там проблемът беше Николай Ишков, той не искаше да го даде. Днес "Спартак" щеше да има база като тази на "Нафтекс", а и друга организация.
- Митко Събев все още е акционер, той и Ишков притежават пакета от акции... Обеща да дава пари за базата.
- Тези акции предполагам не го интересуват, той е голям бизнесмен и вижда какво става в клуба. Съмнявам се, че ще дава пари. Преди 2 години даде 2 милиона лева за реконструкция на стадиона, пейки на половината стадион, другата сума някъде другаде е отишла...Г-н Ишков беше едноличен ръководител тогава, той разпределяше парите...
- Виждам, че не си позитивно настроен към Ишков, който близо 10 години крепи "Спартак".
- Нямам нищо лично срещу него, но ако се обърне назад, какво остава? Стадион ли, отбор ли, база ли? Можем да кажем, че Порточанов е оставил нещо след себе си, или Гриша Ганчев, Жоро Илиев, който направи "Локо" шампион. Мен не ме радва, че 10 години отборът е в А група, защото няма бъдеще. И защото от 50 - 60 мача с грандовете слагам и дербитата, имаме 52 загуби сигурно. Един отбор, един футболист се доказва срещу силните, аз съм чакал мачовете с "Левски" и ЦСКА, с "Черно море" цяла година! Сега играят пред 500 души, какво удоволствие изпитват...
- Ишков би ти отговорил, че е нямал зад гърба си солидна финансова подкрепа.
- Така ли? Той е собственик на отбора и е длъжен да осигурява парите. Все едно аз си правя вила и да искам пари от общината. Защо Митко Събев не дава вече? Защото преди 2 г. даде 2 милиона за стадиона и къде отидоха тези пари? Кой тогава ще инвестира или ще дава реклама, когато на стадиона има 500 души?
- Помага ли според теб общината?
- Двата клуба вдигат патърдия, че не е помагала. Това са акционерни дружества и общината няма право да им дава пари. Друг е въпросът, че общината може да помага и е помагала по други начини. Кметът Йорданов и заместниците му са отворени хора към спорта.
- За финал би ли искал да пожелаеш нещо на варненци?
- Да се напълнят стадионите ни. Футболът се играе за зрителите!

--- more.info.bg /Стефан Янев/

Няма коментари: