четвъртък, декември 16, 2004

Стефан Найденов оцелява след скок от третия етаж

Голмайстор No 1 в историята на "Спартак" Стефан Найденов - Доктора, оцеля след скок от третия етаж. Той се хвърли от терасата си и падна от близо 5 метра върху плочата на входа в блок 4 в кв. "Възраждане". Инцидентът е станал в сряда, малко след 21 часа. Минути по-късно 47-годишният Найденов е откаран с линейка в Спешния център на Окръжна болница. Установено е, че има рана в корема и фрактура на прешлен. Гръбначният мозък не е засегнат. Бившият национал е настанен в неврохирургията и ще остане там най-малко една седмица. Първа помощ на пострадалия е оказал неговият съсед Тодор Попов. "Стефан ми каза, че не чувства краката си. Лъхаше на алкохол", призна за "Черноморие" треньорът на юношите на "соколите".
Вчера репортер на "Черноморие" посети Стефан Найденов в интензивното отделение. Фамозният халф от края на 70-те и 80-те години на XX век заяви: "Скарах се с дъщеря си, излязох на терасата и увих прострените хавлии и кърпи, за да направя въже и да се спусна по него до земята. Изхлузих се и паднах лошо. Добре, че имах късмет."


Жиката: Трябва да му помогнем

"Всички ние, които познаваме Стефан и сме близо до него толкова години, трябва да му помогнем, за да тръгне по правилния път в живота. Длъжни сме да го направим бързо, докато не е станало късно", заяви за "Черноморие" Живко Господинов. Както е известно, той и Найденов бяха сред най-добрите провинциални дуети на терена през 80-те години. "Стефан беше суперфутболист. За мено беше истинско удоволствие да играя с него, тъй като се разбирахме с поглед. Като човек е добряк и честен. Когато беше на върха на славата си, много хора го използваха, за да си правят и авторитет с него. Стефан е правил само услуги и добрини, но след като се отказа от футбола, същите тези хора го забравиха. Вина има и ръководството на "Спартак" през 90-не години, тъй като остави Найденов без работа", допълни Господинов.


Ретро: Два пъти се разминава със смъртта

Преди инцидента в сряда Стефан Найденов е оставал още два пъти на косъм от смъртта. На погребението на Красимир Венков - Джанито, Стефан припадна и си глътна езика, но Румен Димов го извади навреме. Миналата есен двама мъже налетяха с ножове на Найденов. Отърва го нощен пазач, който го прибра при себе си в магазина.
Като футболист Найденов беше сред български артисти на зеления килим. С екипа на "Берое" той игра срещу "Ювентус" и направи Стойчо Младенов голмайстор на "А" група. Талантът му впечатли и "Левски". Войникът Найденов обаче избяга без разрешение при "сините" и лежа в ареста, докато тече съдебното дело. От затвора го спаси Иван Вуцов. През 1983/1984 Найденов записа 6 мача и 1 гол за националния тим под ръководството на Вуцов.


Живее от подаяния на приятели и съотборници

Стефан Найденов едва свързва двата края. Бившият национал е без работа от 11 години. Изключение прави единствено краткото му завръщане в Спартак. За месец той е назначен като селекционер в клуба. Живее от подаяния на съотборници и приятели. Те му хвърлят дребни пари, за да не гладува.
Като футболист Стефан пиел само бира, разказват негови съотборници. Понякога обръщал 5-6 бутилки на плажа, след което отивал на тренировка. Приключва с футбола през пролетта на 1993 г. Тогава започва да пие и твърд алкохол. Съдбата не е благосклонна към него и през януари 1997 г. съпругата му Тина умира от рак. Малко по-късно голямата му дъщеря се омъжва и поема по своя път в живота. Малката дъщеря се прибира само за няколко дни в месеца в семейния апартамент в кв. "Възраждане". Стефан често отскача и до родното си село Ступел край Монтана, където живеят родителите му.



ВИЗИТКА: Стефан Найденов е роден на 16 август 1957 г. Юноша е на Монтана, а по-късно играе за Берое, Спартак и Черно море. За Спартак има общо 239 мача и 61 гола, от които 193 мача и 55 гола в "А" група и 46 мача и 6 гола в "Б" група. За Берое е записал 75 мача и 21 гола. Печели бронзов медал през 1984, а година по-рано е финалист за Kупата на България. Тогава Спартак губи с 0:4 от ЦСКА в Пловдив, като при 0:0 в 7-ата минута Найденов цели напречната греда. В националния отбор Стефан е записал 6 мача и 1 гол. Веднъж е избиран за футболист №1 на Варна.


Иван Вуцов: Разби си семейството заради алкохолa

Стефан Найденов беше много добър футболист. Направи силни мачове за Берое и Спартак (Вн). За съжаление като човек не е толкова силен. Поддаде се на алкохола и това му повлия лошо. Разби си семейството, всичко му тръгна на зле. Съжалявам, че му се е случил този неприятен инцидент.


Стойчо Младенов: Суперталант, направи ме голмайстор в Берое

Ако има някой, който да познава добре Стефан Найденов като футболист, това е Стойчо Младенов. Двамата играят за Берое в края на 70-те години.
- Стефчо действаше зад мен в атаката - спомни си Младенов. - През сезон 1977/78 станах голмайстор най-вече с негова помощ. Беше много грамотен тактически, имаше поглед върху играта. За мен Найденов бе суперталант, но не можа да направи голяма кариера. Удоволствие бе да играя с него. Откакто съм треньор и съм посещавал Варна, винаги идваше да ме види. И до днес сме приятели.


Феновете на Спартак го наричат Фалкао и Доктора (аналогия със Сократес). Ултрасите виждат прилика в техниката и импровизацията на играча с тeзи на бразилските национали. Талантът на Найденов е единодушно признат от специалисти, съотборници и съперници. Със Спартак (Вн) той става трети в България и играе срещу Манчестър Юнайтед на "Олд Трафорд". Стига дори до националния отбор, където го кани Иван Вуцов. Същият треньор го води във Варна от Берое. Вуцов е като ангел пазител за нападателя. През 1976 г. той го отървава от затвора. Причината е, че като войник Найденов бяга без разрешение в Левски. Заловен е и е вкаран в арест. Срещу него е повдигнато дело. На помощ обаче се притичва Вуцов и до съд не се стига.
За феновете на Спартак (Вн) Найденов ще остане също незабравим и с клубния рекорд от 11 гола във вратата на вечния враг Черно море. По този повод от трибуните често ехтяха познатите викове "Докторе, майсторе" и "7 мача, 11 гола, Найденов".




--- chernomorie.info.bg & 7sport.net

1 коментар:

vladi каза...

Стефан Найденов е роден в с.Стубел общ.Монтана в момента 8.3.2009г Сефан си живее в същото село фенове който се интересуват могат да го намерят тук