неделя, август 24, 2003

МИРОСЛАВ МИРОНОВ:
Където съм ял бял хляб, не плюя
Спартак вече не се плаши дори от ЦСКА и Левски, горд е треньорът в оставка


Треньорската авантюра на Мирослав Миронов в Спартак (Варна) продължи само 10 месеца. Бившият нападател на Дунав и Славия няма от какво да се срамува за работата си край морето. Той пое отбора със свален гард и бързо го вдигна на крака, като през пролетта приятният игрови облик на Спартак впечатли футболните естети. Единственото, с което Миронов не можа да се справи, бяха хроничните финансови проблеми в клуба. Заради тях специалистът обяви оттеглянето си в навечерието на мача с Локомотив (Пд).

- Г-н Миронов, след като преспахте, продължавате ли да мислите, че оставката бе правилното решение?
- Абсолютно. Пред мен нямаше друг изход, направих единствения верен избор.
- Кога всъщност решихте да се оттеглите?
- Решението назряваше в мен още в началото на лятната подготовка. Трудно тръгнахме да тренираме, срещнахме много препятствия, но после нещата се стабилизираха.
Дори направихме лагер в Тетевен. Аз и футболистите вярвахме, че нещата ще отидат към по-добре, но не се получи.
- Вярно ли е, че лично сте спрели някои играчи за арбитраж?
- Не аз, а момчетата сами прецениха да останат в отбора, вместо да си разтрогнат договорите. Причината е, че вярваха на нашия президент, имаха му доверие и продължават да му имат.
- Казват, че сте искали да напуснете още преди първия кръг. Защо не го сторихте?
- Не отиваше някак сезонът да започне с оставка. Успях да убедя момчетата да излязат на терена срещу Беласица, както и в дербито на Варна.
- Какво казахте на футболистите, след като подадохте оставката си в петък?
- “Момчета, това го правя заради вас. За да се обърне внимание на обществеността и феновете за тежкото състояние на отбора. Срещу Локомотив (Пд) играйте заради г-н Ишков и заради мен. Вярвам, че ще спечелите.”
- Разговаряхте ли вече с клубния шеф Николай Ишков?
- Да. Обади се след пресконференцията и каза, че ще обсъдим ситуацията във вторник, когато си идва във Варна. Каква ще е темата на разговора, само той знае.
- Ако през следващата седмица на отбора бъде платено, съществува ли вариант да се върнете?
- Не искам да говоря предварително. Засега единственият факт е депозираната оставка, но тя подлежи на разглеждане и обсъждане.
- Имали ли сте професионални конфликти с Ишков?
- Категорично не. По-правилно е да се каже, че между нас съществуваха професионални разногласия, което е съвсем нормално, но работихме коректно. Такива бяха отношенията ни между работодател и треньор. Тонът, с който говорех на пресконференцията, още веднъж показа, че атмосферата в колектива и клуба е прекрасна. Въпреки трудностите.
- Кога един български треньор ще последва примера на европейските си колеги и след напускането си ще обяви ясно и открито колко пари не е получил по договора си?
- Защо да го правя? Аз държа на коректните взаимоотношения. Най-лесно щеше да бъде, ако призная какви суми имам да взимам. Но където съм ял бял хляб, не плюя. Държа да си тръгна с достойнство и да запазя приятелските си връзки там, където съм работил.
- Колко трябва да бъде платено на футболистите, за да са спокойни?
- Това е вътрешноклубен проблем. Ако приемем, че в момента е невъзможно момчетата да си вземат 100 процента договореното и заработеното, поне заслужават да получат едни прилични суми. Аз съм убеден, че и по 3000 да им раздадат, ще стиснат зъби и ще играят на предела на възможностите си.
- Най-престижните ви резултати със Спартак?
- 0:0 с Левски за купата, когато играхме повече от едно полувреме с 9 души. След това 1:1 с ЦСКА за първенство, като уточнявам, че до този мач червените нямаха загубена точка. Изпитах радост и при 0:0 на Герена и при още три победи - срещу Черно море (2:1), Славия (1:0) и Нафтекс (1:0). Бях удовлетворен и от последното равенството 1:1 срещу съгражданите на “Тича”. Все пак надиграхме тотално съперника, бяхме с две класи над него, но само малшансът и съдиите попречиха да ги бием с разлика.
- Мачът, за който не искате да си спомняте със Спартак?
- Загубата в Дупница с 0:3 през пролетта.
- Кое нещо ви донесе най-голямо удовлетворение от престоя в Спартак?
- Отборът показа ново лице у дома, а на чужд терен се превърна в препъникамък за грандовете. Всички в елита се съобразяваха с нас. Спартак вече скъса с провинциалното мислене, играе по един и същ начин у дома и като гост. Специално във Варна завършихме наравно единствено с шампиона ЦСКА. В останалите мачове победихме.
- Футболисти, които израснаха най-много под ваше ръководство?
- Безспорно Станислав Жеков, пред когото има добро футболно бъдеще. Дойде при нас като резерва в Нафтекс, а им го върнахме готов футболист. Когато поех Спартак, Иван Кризманич беше резерва, а Стефан Дончев въобще не играеше. Сега и двамата са титуляри. Също бих отличил и Нено Ненов, когото привлякохме без пари. По същия начин реализирахме трансферите на вратаря Стоян Стоянов и нападателя Николай Вълев. Привлякохме ги по моя препоръка. Прогнозирам, че Вълев ще се окаже много добра инвестиция за Спартак, ако му откупят правата през зимата.
- Как успяхте да мотивирате футболистите въпреки безпаричието?
- Попитайте тях. Може би ми вярваха, защото съм бил прям и откровен към всеки един. Сигурно и спортно-тренировъчният процес е бил провеждан правилно.
- В какво състояние оставяте отбора?
- С наличния потенциал Спартак ще завърши между 6-о и 8-о място Ако се намерят финанси, разбира се.
- Ако няма феърплей обаче?
- Забравете за феърплей в България. Феърплей ще има само за малките отбори.
- Получихте ли вече нови предложения за работа?
- Не. Искам да уточня, че не съм преговарял с нов отбор, когато вътрешно в мен надделя мнението да си тръгна от Варна. Сега искам да почина известно време, за да се отърся от напрежението. Може да е до Нова година, може и до юни. Треньорската професия е непредвидима.

--- НЕДКО ПЕТРОВ/7 dni sport/

Няма коментари: