петък, април 09, 2004

Иван Славков: Трябва ни нова бизнесполитика

Иван Стоянов Славков е роден на 14 септември 1967 г. в село Партизани, Варненска област. Завършва висше образование във ВНВУ “Васил Левски” във Велико Търново. До 1994 г. работи като полицай, след което се захваща с частен бизнес. Славков е собственик на верига заведения и дискотеки, търгува с автомобили и авточасти, притежава магазини за дрехи и др. Освен това е общински съветник от квотата на ДПС. Женен е с едно дете.

- Г-н Славков, как се стигна до влизането Ви във футбола и защо избрахте ПФК Спартак?
- Избрах Спартак заради тежкото положение, в което се намира клубът. Преди съм имал отношения с Николай Ишков предимно на приятелска основа, но е ставало дума и за бизнес. За мен футболът е преди всичко бизнес. Основната причина, поради която се ориентирах към Спартак са плановете за инфраструктурата около клубния стадион и изграждането на една стабилна бизнес-политика.
- Какви са точно плановете Ви?
- Трябва да се направи кардинално решение на бизнесполитиката в клуба. На Общото събрание на акционерите се обединихме около идеята, че трябва да бъде създадено едно ново начало в отношенията на Спартак като обществена институция. Защото за мен този клуб е именно обществена институция. Целим Спартак да мине на собствена стопанска сметка. Трябва да се положат основите за самоиздръжка на отбора от инфраструктурата, за да могат впоследствие да бъдат привлечени инвеститори в клуба. Ще обърнем голямо внимание и на детско-юношеската школа. Според плана ни, занапред ще разчитаме на собствени кадри - млади варненски футболисти, които впоследствие да изградят гръбнака на отбора. Това, разбира се, е план за няколко години напред. Ефектът няма да се види утре или след година-две.
- Отборът не се намира на завидно място в класирането и има сериозна опасност да изпадне във втория ешелон...
- На първо време основната задача на нашата работа е запазването на мястото на Спартак в “А” група. За тази цел е необходимо всички в клуба - ръководители, треньори и футболисти, да положим неимоверни усилия.
- Вие помагате с финансови средства на Спартак от почти два месеца. Напоследък обаче отново излязоха наяве проблеми свързани с неполучени от футболистите пари.
- До този момент аз съм дал някакви средства, но конкретни цифри не искам да назовавам. Осигурил съм минимума за нормалното протичане на домакинските мачове. Имам предвид плащането на съдийски и полицейски такси. Освен това и футболистите са получили пари от мен. Аз обаче не мога сам да издържам отбора. До края на сезона ще разчитаме на наши сподвижници, които да помагат с каквото могат. Занапред ще се търси генерален спонсор, чието лого ще бъде изписано на фланелките на тима. Освен това ще разчитаме и на помощта на по-малки фирми, които също да помагат. Разчитам на обкръжението, което имам и се надявам, че личните ми контакти ще помогнат в намирането на спомоществователи. Вече ще има диференциация на задачите, всеки в клуба ще си има собствени задачи и ще си отговаря за тях. Ще се наложат нови хора, нов екип, нова стратегия. Митко Събев, който е собственик на 34% от акциите, също ще помага. Ако Спартак му представи една добра бизнес-програма имаме неговото уверение за това. И според него клубът се нуждае от един дългосрочен план за развитие и е отворен за преговори по всяко време.
- Станахте ли собственик на акции на клуба?
- В момента се водят разговори с Николай Ишков в тази насока и вярвам, че те ще завършат с успешен край. Но отново не искам да конкретизирам с колко процента от акциите ще разполагам. През всичките девет години и половина в управлението на клуба Николай Ишков е направил много за оцеляването и доброто съществуване на отбора. Само той си знае какви усилия му е коствало всичко това.
- Какво е мнението Ви за това, което се случва в българския футбол? Не Ви ли притеснява цялата тази мръсотия в него?
- Според мен това, което става в българския футбол е много неприятно. Нередно е да се плаща на даден футболист или отбор да губи. Премиите са за това, да се дават при добре свършена работа. А добре свършената работа на един състезател е победата.

--- www.pozvanete.bg

Няма коментари: