четвъртък, април 29, 2004

Ишков джироса акции на Иван Славков

Отпускат три безплатни автобуса за феновете за мача в Севлиево

"Спартак" вече има трима съакционери, за което "Черноморие" писа. Това стана факт, след като Николай Ишков джироса свои акции на шефа на Съвета на директорите Иван Славков. "Изпълних това, за което се бяхме разбрали с Иван Славков и му джиросах акции на фирмата, която той ми посочи. "Спартак" вече няма мажоритарен собственик, а трима съакционери - аз, Славков и Митко Събев. Кой колко акции държи, е търговска тайна. Има и още 11 акционери", каза за "Черноморие" Ишков. Той отказа да коментира информациите, че Славков е отказал да поеме старите задължения, както и слуха, че ще му предложи на следващото събрание на акционерите през май да подпише декларация, че ще изчисти дълговете на клуба. "Иван Славков не ми е казвал подобно нещо по време на дългия ни разговор във вторник. Излишно е да коментирам", уточни Ишков. За "Черноморие" Славков също отказа коментар.
Както е известно, едно от изискванията за лиценз на всеки отбор за новото първенство е документ от НОЙ и други държавни институции, че няма дългове. "Соколите" обаче висят с над 1 млн.лв.
Както се очакваше, Иван Славков назначи Румен Димов за треньор до края на сезона вчера. "Не ме питайте за акции и пари. Сега е важно да се представим достойно в оставащите 4 мача и да направим всичко възможно да оцелеем", уточни Славков.

Междувременно Иван Славков плати и екскурзията на феновете за гостуването в Севлиево. Записванията са до 20 часа в петък в бар "Шестограма". Трите безплатни автобуса тръгват в събота в 11 часа от паркинга срещу заведението. "Единият автобус вече го напълнихме. Очаквам, че няма да има места и в другите два. Ако нашите любимци спечелят в Севлиево, твърдо оцеляваме", каза силният човек във фенклуба Стефан Филипов.

--- chernomorie.info.bg

сряда, април 28, 2004

Атанас Атанасов поема "Спартак"

Атанас Атанасов ще поеме "Спартак" от лятото. Неговото назначение ще е част от новата клубна политика, която предвижда да се залага предимно на собствени кадри. Атанасов ще върне в отбора по-талантливите юноши, които в момента се обиграват в североизточна "В" група. Радомир Тодоров и Михаил Лазаров може да останат под наем и за другия сезон. 35-годишният Атанас Атанасов е възпитаник на "Спартак" и негов футболист през периода 1989/1995 г. След това е обличал екипите на "Монтана" и "Шумен". През сезона 1999/2000 г. помагаше на Вуцов в родния си клуб, а след това го последва за две години и в Плевен. През 2002/2003 г. Атанасов водеше "Янтра", но си тръгна в началото на втория полусезон заради безпаричие.
Ради Здравков уведоми Иван Славков за причините за неговото напускане. "Радвам се, че г-н Славков ме разбра. След като не получих в срок обещаните две заплати от Ишков търпението ми се изчерпа. Освен това моят помощник Георги Божков беше с 2 лева в джоба и аз го хранех във Варна", заяви Здравков.


Петев пропуска последните мачове

Ивайло Петев няма да може да помогне на "Спартак" в битката за оцеляване. Той напусна тренировка с пукнато ребро и ще се лекува най-малко 20 дни. Това означава, че халфът пропуска последните четири мача. Няма шанс също апелативната комисия на БФС да върне трите точки на "Спартак" от есенното гостуване на "Локомотив" (Сф). Иво Димов ще играе в двубоя срещу "Видима" само с три тренировки през седмицата. Нестандартният полузащитник напусна терена срещу "Черноморец" с мускулен спазъм, но от днес се очаква да се готви пълноценно.
Рефер на мача "Видима" - "Спартак" е Галин Москалев.


Фенклубът на варненци организира екскурзия за срещата. Записванията са до петък в бар "Шестограма" срещу нощен клуб "Електра".



--- chernomorie.info.bg

вторник, април 27, 2004

Иван Славков ще чака Ради и днес

Иван Славков ще чака за разговор Ради Здравков и днес. Ако треньорът не дойде във Варна, или не се обади, Славков е готов с неговия наследник. Както е известно, фаворит за поста е Атанас Атанасов. Възможно е 35-годишният специалист да поеме отбора след края на сезона, а до лятото "соколите" да се водят от Румен Димов.


Ради: Ако се бях върнал, щях да загубя морала си

Вчера бившият треньор на "Спартак" Ради Здравков и Николай Ишков изясниха своите взаимоотношения в София. Разговорът бе продиктуван от словестната престрелка между двамата в медиите.

- Г-н Здравков, какъв е резултатът от разговора?
- Уточнихме взаимоотношенията си като интелигентни хора и се разделихме нормално. Чак сега разбрах от Ишков, че е прехвърлил всички свои отговорности, ангажименти и задължения на Иван Славков. Ако знаех това по-рано, нямаше да напусна "Спартак", тъй като уважавам г-н Славков и това, което прави за клуба.
- При това положение нямаше ли възможност да промените решението си и да се върнете в "Спартак"?
- Ако го бях направил, щеше да излезе, че постъпката ми е необмислена, че олеквам като мъж и че съм изнудвал ръководството за пари. Освен това аз имам морал и достойнство, на които държа. Ако се бях върнал, щях да загубя морала си. Решението ми да си тръгна в събота е крайно и окончателно.
- Ще се промени ли ситуацията, ако се обадите на Иван Славков?
- Не ми е удобно да го търся. Този човек вероятно е разчитал на мен и е възможно да помисли, че съм го предал. Убеден съм, че с Иван Славков "Спартак" ще оцелее в елита и ще върви нагоре.



Отлепена обувка и паднал перчем лишили рожденика Димов от хеттрик

Заради отлепена обувка и паднал перчем Иво Димов се разминал с хеттрик срещу "Черноморец". Халфът искаше да вкара 3 гола в навечерието на рождения си ден, както го направи преди 5 години при успеха на ЦСКА с 5:2 срещу "Септември".
При 1:0 срещу "акулите" Димов получи добра топка от Шустера. За ужас на феновете обаче той не улучи целта с глава. Оказа се, че му е попречил падналият в окото перчем, вследствие на размекнатия гел по косата. През второто полувреме при 2:1 техничарят изскочи сам срещу вратаря, но не успя да го преодолее. Този път се отлепила дясната обувка на No 11. Предният ден тя е залепена от личния обущар на халфа, след като Атанас Атанасов я пробвал на тренировка на ветераните. Бялата обувка е специална за любителя на Римската история. Тя е негов спомен от Китай и му донесе около 300 000 лева от гурбета в най-многолюдната държава.
Снощи лидерът на "Спартак" отпразнува 34-ия си рожден ден в "Ароганса". Събитието уважиха хора от всички области на живота, повлияни от симпатии към ореола на личноста Иво Димов. Те оценяват особеностите на специфичния характер на футболиста, тъй като е поучителен за тях. Неслучайно девизът на Иво в живота е: "Трябва да си различен". Рожденикът зае традиционното си място на VIP бара, откъдето се радваше, че неговите гости са вдъхновени от веселието и празника на душевната висота.

--- chernomorie.info.bg

понеделник, април 26, 2004

Босът на Спартак ще връща Здравков

Футболистите взимат по 250 лв. за победата над Черноморец

Спонсорът на Спартак и шеф на надзорния съвет Иван Славков ще направи опит да върне начело на тима треньора Ради Здравков.
- Чакам Здравков за разговор във Варна в понеделник или вторник. Ако приеме условията ми, ще продължи да води отбора. - каза Славков.
Според него треньорът бил психически разстроен.
- Тръгнах си заради Николай Ишков и няма да се върна заради него. Той ме доведе в Спартак, а сега иска да прехвърли отговорността и задълженията на Иван Славков. 60-дневният срок, за който Ишков трябваше да ми даде двете заплати, изтече, а аз съм получил едва 1/10 от тях - уточни Здравков.
Треньорът обяви също така, че не се е чувствал добре психически преди мача с Черноморец и затова си е тръгнал за София.
- Ако бях на пейката, можехме и да загубим. Отборът ще оцелее в елита само заради усилията на г-н Славков, който прави всичко възможно да създаде структура на един модерен клуб - допълни Здравков.
В негово отсъствие тимът отново ще бъде воден от Румен Димов. Междувременно се разбра, че Иван Славков е в преговори с мощна фирма за рекламодател на клуба от идния сезон. От Спартак съобщиха също така, че играчите ще получат по 250 лв. за победата над Черноморец. Премията всъщност е 500 лв., но остатъкът ще се изплати на футболистите, ако останат в групата.

--- 7 dni sport
Връщат беглеца отново, ако не - си идва Орела

Ради Здравков може да се окаже новият старши треньор и през следващата седмица. До този абсолютен парадокс може да се стигне във вторник, когато ръководството на отбора има нова среща с него. Самият Здравков призна, че е готов да се извини на Иван Славков, че не го е уведомил за неочакваното си напускане. Той обаче уточни, че си е тръгнал заради Ишков и няма да се върне заради Ишков. "Видях много човешки трагедии на Спартак. Само Иван Славков прави нещо за клуба. Не съм избягал, а си тръгнах, защото президентът не спази последния срок за плащане. Така не бях мотивиран и можеше да загуби отборът заради това", каза Здравков. Той е оптимист за оцеляването на тима в елита. Ако наставникът откаже да се върне във Варна, начело на отбора ще остане административният директор Румен Димов. Възможно е да се върне и бившият помощник-треньор Атанас Атанасов, но вече като старши.



Спартак - Черноморец 4:2

- Спартак: Голубович, Найденов, Савич (77 Ташев), Михайлов, Лазаров, Джурич, Кателиев, Тодоров, Георгиев (53 Илиев), Петев, Димов (62 Радомиров)
- Черноморец: Попов, Ченешков (55 Недев), Атанасов, Илиев, Костенски, Митев, Трифонов, Динев, Раев, Калоянов, Колев (81 Рангелов) Голмайстори: Димов (19), Найденов (38), Тодоров (66, 78 д); Раев (36), Митев (59)
- Жълти картони: Тодоров, Петев; Атанасов, Калоянов
- Съдия Христо Ристосков
- Стадион "Спартак" - 350 зрители

Два гола на Радомир Тодоров подписаха окончателното изпадане на Черноморец от елитната ни футболна група и дадоха поредната глътка въздух за Спартак. "Соколите" победиха с 4:2, а попаденията на Тодоров бяха третото и четвъртото. Мачът протече изцяло под диктовката на домакините, но това не попречи на "акулите" да отбележат и двете възможности, открили им се пред Голубович. Иво Димов материализира пръв усилията на съотборниците си в 19-ата минута. Халфът, който игра отлично до контузията си в 62-ата минута, използва пас на Иво Петев с глава и отблизо откри. В 36-ата минута обаче Раев догони една дълга топка и след кратко меле я добута в мрежата за 1:1. В ответната атака Валентин Найденов възстанови аванса на домакините. Дребничкият Митев се оказа най-съобразителен при втората добра атака на Черноморец и с глава направи 2:2. Тогава дойде часът на Тодоров, който изведе отново своите напред в 66-ата минута, а в 78-ата реализира дузпа за крайното 4:2. На Спартак са нужни още 7 точки, за да оцелее в елита.

- Румен Димов: "Останах много изненадан, когато разбрах, че Ради Здравков си е тръгнал. Той ми се обади 2 часа преди мача. Каза ми, че е разговарял с Николай Ишков и Иван Славков, не са се разбрали и си тръгва за София. Благодаря на момчетата, че играха с настроение, не подцениха съперника. Вярно е, че правим много грешки в защита и допускаме леки голове. Ще трябва да работим доста в това отношение. Изненадан съм от хикса в Ловеч между "Литекс" и "Ботев" (Пд)".
- Стоян Филипов: "Ще играем сериозно до края на първенството. "Спартак" (Вн) разполагат с опитни футболисти и логично спечели мача. Пожелавам им да останат в групата".





Ради Здравков избяга 5 часа преди срещата

Треньорът си тръгнал заради претенции към Ишков, босът твърди, че е изплатил 6 хиляди лева на бившия национал

Поредното си заминаване (четвърто поред само в рамките на този сезон) от Спартак спретна в събота наставникът Радослав Здравков. Този път обаче бившият национал буквално дезертира от отбора, точно пет часа и половина преди важния мач с Черноморец. Здравков се качил в джипа си и отпрашил в 10,30 ч. в събота сутринта, след скандал с клубния президент Николай Ишков. Специалистът с мустачките не уведомил никого и едва когато се качил на магистралата, започнал да звъни телефони. "В петък вечерта говорихме с Ради Здравков, коментирахме нещата около разлащане и договорки, тренировъчни процеси, подготовка и селекция през лятото, дори за евентуалното отпадане или оставането в групата. При тръгването му успях да видя, че имаше някакъв дисбаланс в психическото му състояние, беше поизморен от тренировъчния процес, приех напускането като нужно време за почивка и се разбрахме във вторник да разговаряме. Между мен и него няма нищо неуредено. Мисля обаче, че не трябваше 3-4 часа преди толкова важен мач да остави отбора", каз а председателят на управителния съвет на "соколите" Иван Славков в интервю за "Алфа радио". Здравков е взел 6 000 лева от Спартак през този сезон, оповести на почивката на мача с Черноморец босът на тима Николай Ишков. "Обяснявам си постъпката на Ради като дете, на което му вземат играчката. Лично аз присъствах на два официални разговора между него и Иван Славков, на които много точно и ясно му бе обяснено как ще му се издължаваме. Здравков взе 6 хиляди лева за престоя си във Варна. Явно се превръща в тенденция треньорите да идват и си заминават, без да си изпълнят до край ангажиментите", каза Ишков. Той твърди, че финансовите ангажименти към треньора са приоритет на новото ръководство. Новите шефове обаче са категорични, че няма да изплащат пасивите на клуба и че са поели финансирането от 1 април.

--- www.pozvanete.bg & www.varna-sport.com

петък, април 23, 2004

"Соколите" взеха по 650 лева и обещаха да бият Черноморец

РАДИ ЗДРАВКОВ: "Спартак" ще остане в групата

Футболистите на "Спартак" (Вн) получиха по 650 лева и обещаха да победят "Черноморец" в събота, пише в-к "24 часа Местен". Парите са от заплата и премии. Старши треньорът Ради Здравков каза на редовния брифинг с варненските журналисти, че "Спартак" ще се спаси от изпадане. Треньорът обаче призна, че в клуба има проблеми. "Това, което бе обещано на футболистите е изпълнено. Вече не става дума само за тях. В клуба има и други хора. Нямам никакви притенции към Иван Славков. Вчера се видях с него, разговаряхме. Ако имам искания, то те са към Николай Ишков. Мачът с "Черноморец" е много важен. С какъвто и състав да излезе съперника ще се настроим бързо към начина им на игра. Важно е ние да изиграем с хъс срещата и да не подценим бургазлии. Николай Вълев е контузен, а Николай Станчев наказан. Иво Димов е под въпрос. Отпада Любомир Величков, който има семейни проблеми и цяла седмица не е тренирал", сподели Ради Здравков.
В сряда, 28 април има заседание на Общинския съвет към община Варна, но в програмата не е включен проблема с финансирането на двата варненски клуба.

--- www.varna-sport.com

четвъртък, април 22, 2004

ИВАН ВОЙЧЕВ: Дългът на "Спартак" към държавата е 1 млн лв.

Новият изпълнителен директор на "Спартак" Иван Войчев има около 150 мача и над 60 гола в А група за "Черно море" и "Спартак". Варненецът записа 33 срещи с 13 попадения за младежкия национален отбор. Завърши езиковата гимназия с френски език, Икономическия институт, здравен мениджмънт и икономика на здравеопазването. 11 години беше директор на АГ болница. В новото ръководство на "Спартак" той единствен ще има право да подписва всички документи от името на клуба.

- Иване, каква е иконимическа картина в клуба?
- Трагична! Само на държавните институции клубът дължи близо 1 млн. лева! 245 000 са невнесените осигуровки към НОИ.
- Защо се захвана с тази рискована работа?
- Познавам добре и футбола, и икономиката, реших, че мога да помогна на "Спартак". А и не можах да откажа поканата на моя приятел Иван Славков, варненски съветник и уважавана личност в страната.
- Какви са идеите ви за стабилизирането на клуба?
- Първото нещо, което направих, е да отделим детско-юношеската школа, тя може да се самоиздържа. Месечната такса от 15 лв. на дете осигурява пълната издръжка, остават пари и за купуване на екипи и топки. Ние обаче трябва да подобрим терените и с помощта на Митко Събев ще затревим двата терена. Той ще осигури средства и за завършването на седалките и обновяването на стадиона. Иначе не можем да го лицензираме пред УЕФА за новото първенство.
- Притеснен ли си за съдбата на отбора?
- Много! Трябва да останем задължително. Иван Славков беше на мача в Пловдив, много е доволен и играчите ще получат добра премия. Мислим и за нов вътрешен правилник, предвиждаме заплати по 500 лв., премиите ще се изплащат наполовина, цялата сума ще бъде получена при свършена работа, т.е. според мястото в групата. Ще има завишени премии за някои мачове, но и глоби.
- Мислите ли вече за новата селекция?
- Тук положението е също трагично: нямаме право да картотекираме играчи до края на 2004 г., тъй като всички футболисти разтрогнаха договорите си по вина на клуба! А и правата им все още се държат от Ишков. Но ще ни трябват двама-трима класни играчи, другите трябва да бъдат местни момчета. Ради Здравков остава до края на сезона.
- Ще търсите ли хора, които да инвестират в клуба?
- Това е възможно само след като се установи собствеността на клубната база. Също много голям проблем! При направената промяна в ръководството призовавам всички, които обичат "Спартак", да помагат.

--- more.info.bg /Стефан Янев/

НОВИНИТЕ на Меридиан Мач

Спартак губи нападател за мача с Черноморец

Халфът на Спартак (Вн) Николай Вълев със сигурност пропуска мача с Черноморец. Той не е тренирал цяла седмица, тъй като има пукната костица в ръката. Треньорът Ради Здравков обаче ще може да разчита на всички останали футболисти, за да спечели трите точки, които са от жизнена необходимост за оставането в елита.

--- SportBg.com
В Спартак са получили секретна информация, че Черноморец ще бъде стимулиран от конкуренти на варненския клуб в борбата за оцеляване. Двата тима играят в събота. Най-вероятно спонсорите са Македонска слава и Ботев. Спартаковци ще бъдат пък стимулирани с премията за ценното равенство 0:0 срещу Ботев в Пловдив.

--- 7 dni sport

сряда, април 21, 2004

ИВО ДИМОВ няма да играе срещу "Черноморец"

Най-качественият футболист на "Спартак" (Вн) Иво Димов е под въпрос за мача в събота срещу "Черноморец". Атакуващият халф все още чувства болки от стара контузия и почти е сигурно, че няма да играе срещу "акулите".
Капитанът и играещ помощник-треньор на "соколите" Николай Станчев също е с травма и няма да участва в предстоящия домакински мач. Халфът се контузи в мача с "Ботев". След наказание в отбора се завръщат Димитър Георгиев (Шустера) и Златин Михайлов. Ръководството на клуба е уверило футболистите, че през тази седмица ще получат пари.
60 000 лева са нужни на "Спартак" (Вн) за да участва в оставащите срещи на футболното първенство, пише в мейл изпратен от постоянната комисия "Младежки дейности и спорт" към община Варна. На следващото заседание се очаква комисията да разгледа тежкото състояние на двата представителни футболни клуба "Черно море" и "Спартак". В общината търсели начини за финансовото им стабилизиране.

--- www.varna-sport.com

вторник, април 20, 2004

Убиха наркодилър пред футболисти

Известният варненски наркодилър Михаил Манолов - Чешкия бе убит по време на тренировка на децата на Спартак. Манолов бе прострелян с автомат Калашников в 13 ч. пред фитнеса на игрище "Локомотив". Децата тренирали на около 50 метра от мястото на покушението. Те са били изложени на пряка опасност, а автомобилът на техния треньор Димитър Митов е бил надупчен с куршуми. Митов по-късно даде показания.

--- 7 dni sport
Спартак се нуждае от 60 000 лв., за да завърши сезона

Варненският Спартак се нуждае от 60 хиляди лева, за да може да завърши нормално настоящото първенство. Това заяви на вчерашното заседание на постоянната общинска комисия "Младежки дейности и спорт" новият член на управата на "соколите" Бранимир Балачев. Съветниците взеха решение на следващото си заседание да търсят варианти за финансовото подпомагане на двата футболни клуба от морската столица - Черно море и Спартак. Общината не може да отпуска средства от бюджета си на тези два тима, тъй като те са акционерни дружества и по закон това е забранено. Въпреки това съветниците от комисията ще търсят алтернативни варианти, тъй като според тях не може да се допуска да продължава безпаричието в двата футболни тима от Варна.

Христо Ристосков бе назначен за главен съдия на мача от 25-ия кръг на "А" група между отборите на Спартак и Черноморец. Срещата, която е в събота от 15 ч., е от изключително значение за двата тима, тъй като те са преки конкуренти за оставане в елита.


Ники Станчев пропуска мача с Черноморец

Капитанът и играещ помощник-треньор на Спартак Николай Станчев е контузен и няма да може да вземе участие в предстоящия домакински двубой с Черноморец.
Халфът е получил травмата си по време на мача с Ботев. Другият футболист на "соколите", който е под въпрос за събота е Иво Димов. След наказание в отбора се завръщат Димитър Георгиев-Шустера и Златин Михайлов. Вчера "соколите" проведоха една тренировка под ръководството на Ради Здравков. Управата на клуба е уверила футболистите, че през тази седмица ще получат пари.


Петев ще си търси клуб в чужбина през лятото

Полузащитникът на варненския Спартак Ивайло Петев заяви, че през лятото ще се пробва да си намери отбор в чужбина. 28-годишният футболист призна, че в България добри условия предлагат едва 3-4 отбора, а в останалите клубове ситуацията е плачевна. През зимата халфът бе на проби в руския Кубан (Краснодар), но трансферът му не се осъществи, тъй като отборът разполагал с 29 полеви футболисти. Полузащитникът, който през есента играеше в Литекс, е оптимист, че Спартак ще запази мястото си в "А" група. "На всяка цена трябва да спечелим трите ни домакински мача до края на сезона. Във всеки от тях ще излизаме като на финал. Смятам, че имаме шанс да вземем и една точка при гостуването на Беласица. Ако през миналата седмица ги нямаше тези проблеми в нашия клуб, спокойно щяхме да бием Ботев с 1-2 гола разлика", каза Петев, добавяйки, че реферът на мача им в Пловдив здраво е подпирал домакините.

--- www.pozvanete.bg
Тънки комбини против "Спартак"

Тънки комбини, които да изхвърлят "Спартак" от елита, надушват във варненския клуб. Според секретна информация
"Марек" ще "услужи" с три точки на "Видима" в събота. "Беласица" пък ще "легне" в предпоследния кръг на "Славата", а в последния ще вземе три точки в Дупница. Петричани обаче може и да се разхождат срещу "Марек", ако преди това са победили "Славия". Успехът на "Славата" в Петрич ще й позволи да завърши с 31 точки. Стане ли това факт, освен в трите домакинства, "соколите" ще трябва да бият и в Севлиево, за да спасят кожата.


Деян Джурич:Нищо не се е променило след 0:0 в Пловдив

Според Деян Джурич ситуацията около "Спартак" не се е променила след 0:0 в Пловдив. Варненци продължават да са застрашени от изпадане, тъй като до тях достигнала информация, че феърплеят ще липсва в последните 5 кръга. "Ако у нас футболът се играеше по правилата, както в другите държави, щях да ви кажа, че вече сме се спасили. Но като чувам какви далавери предстоят, може да се окаже, че в Севлиево сме длъжни да спечелим, за да оцелеем", заяви за "Черноморие" сърбинът. Защитникът гарантира, че оттук нататък ще играят за победа във всеки мач. "Съботното домакинство с "Черноморец" няма да е протоколно. Някои броят съперника за изпаднал, но дори да е така, той ще се хвърли заради премии от наши конкуренти. Ние пък нямаме право на повече грешки у дома. Загубим ли точка във Варна, сме в "Б" група", допълни Джурич.

--- chernomorie.info.bg

понеделник, април 19, 2004

"Ботев" - "Спартак" 0:0

Съдия Галин Москалев
Стадион "Христо Ботеж" - 5000 зрители
"Ботев: Арсов, Василев, Домакинов, Андонов, Божков (80 Урумов), Ст. Костадинов (60 Саидходжа), Б. Димитров, Караманов (73 Въргов), Пашев, Минев, Миленов
"Спартак": Голубович, Савич, Джурич, Найденов, Лазаров, Палавестрич (72 Павлов), Н. Станчев (83 Ташев), Кателиев, Петев (61 Вълев), Илиев, Тодоров

Спартак постигна изключително важно реми при гостуването си на Ботев. Точката може да се окаже скъпоценна за "соколите" в борбата им за оставане в елита. Домакините се хвърлиха в атака от първата минута, но проявиха неточен мерник пред вратата на "синьо-белите". Още в петата минута Иван Караманов излезе сам срещу Урош Голубович, но би в тялото му. Пет минути по-късно Боби Димитров изпълни добре пряк свободен удар, но сърбинът хвана топката. Малко по-късно Минев изскочи сам срещу вратаря, но прати топката над вратата. До почивката варненци предимно се браниха и не застрашиха пазената от Лилчо Арсов врата. Натискът на ботевци продължи и след почивката. В 50-ата минута Георги Андонов стреля от фаул, но Голубович отново показа класата си. Четири минути по-късно Боби Димитров със задна ножица затрудни вратаря на варненци, но все пак той успя да улови топката. В 62-ата минута Димитър Пашев отблизо прати топката с глава в аут. Спартаковци можеха да си тръгнат и с трите точки, но в последната минута удар от 20 метра на Боян Илиев бе париран от Лилчо Арсов.



Иван Славков дал гаранции за бъдещето, Ради остава

Новият председател на Борда на директорите на ПФК Спартак АД Иван Славков е дал гаранции пред отбора, че ще има достатъчно пари за нормалното завършване на първенството. Босът се е срещнал с играчите и треньорския щаб в петък вечерта. Поради тази причина и старши треньорът Ради Здравков е взел решение да остане на поста си. “Доволен съм от спечелената точка, която увеличи значително шансовете ни за оставане в “А” група. Знаете какви проблеми имахме през седмицата и съм приятно изненадан от мъжката игра на момчетата. След като нашият президент Иван Славков даде гаранция, че проблемите в клуба ще се решат, аз оставам начело на отбора на Спартак до края на първенството”, каза Здравков. Неговият колега Трифон Пачев пък бе на крачка да хвърли оставката си след мача, но след разговор с президента Димитър Христолов е решил да доизкара пър-венството.

--- www.pozvanete.bg

петък, април 16, 2004

Агитката подкрепи и двете страни

Привържениците на Спартак смятат, че футболистите и ръководството са еднакво прави в конфликта. Затова те смятат да стоят настрана.

- Ние гледаме да си вършим нашата работа. Затова вниманието ни е насочено изцяло към предстоящото гостуване в Пловдив. Занимаваме се само с екскурзията. Интересът към мача е голям. Ще бъдем здрава агитка - заяви силният човек във фенклуба Стефан Филипов.
Той смята, че проблемът с парите ще се реши през идната седмица.
- Вярваме, че вече няма да се говори за пари, а за това как да се спаси отборът - допълни Филипов.
Феновете ще организират мащабна екскурзия и за гостуването в Севлиево. Както е известно, след мачовете с Ботев и Видима ще стане ясно дали Спартак ще оцелее.


СПОНСОРЪТ: Няма да допуснем изнудване

Подсигурили сме средства за нормалното съществуване на отбора, заяви вчера шефът на Надзорния съвет на Спартак и спонсор на клуба Иван Славков. Днес той отново ще се срещне с отбора, а утре ще пътува до Пловдив за мача с Ботев.
- Футболистите знаят какво ще взимат. Който е съгласен с поставените условия, ще остане. Няма да допуснем да ни изнудват. Премии ще има при свършена работа. Важното е сега да се спасим, а за следващия сезон съм подсигурил бюджет, какъвто никога не е имало в Спартак. Той ще ни позволи абсолютно спокойствие - каза Славков.
Босът разкри, че в Ловеч футболистите са играли за огромна премия.


Урош Голубович: Прибрах се в Сърбия, за да си взема пари

Няма да бойкотирам мачовете, заяви сръбският вратар на Спартак Урош Голубович. Той се прибра в родината си и мнозина смятаха, че повече няма да се върне.

- Просто отидох у дома, за да взема пари, с които да живея във Варна. Ръководството ми дължи много, но ще забравя за това до лятото. Парите минават на заден план. Ще играем за името на клуба и за себе си. Дойде време да се борим за оцеляването си. Ако се спасим, ще можем да си уредим трансфери в други отбори. Иначе никой няма да ни иска - заяви Голубович.


Валентин Найденов: Храним семейства, искаме си своето

Шефовете на Спартак да променят финансовите условия за футболистите, очаква Валентин Найденов. Той смята, че това ще стане през следващата седмица.

- Ние храним семейства и затова държим да си получаваме заработеното, но в петък и събота няма да мислим за пари, а за позитивен резултат от мача с Ботев. Въпреки проблемите смятам, че ще успеем да се мотивираме и да изиграем професионално срещата. Не ме интересуват резултатите на нашите конкуренти за оцеляване. Ако вземем трите си домакинства и един мач на чужд терен, ще спасим кожата. Целта е напълно реална и постижима - каза Найденов.

--- 7 dni sport

четвъртък, април 15, 2004

РАДИ ЗДРАВКОВ НАПУСКА "СПАРТАК" В ПЛОВДИВ

Треньорът не може да събере състав от 18 футболисти, ще пуска вратар като защитник

Двубоят срещу "Ботев" (Пд) ще е последния за Ради Здравков като треньор на "Спартак". 48-годишният специалист е категоричен, че от Пловдив се прибира в София при семейството си и няма да се връща във Варна. На среща с футболистите новият член на борда на директорите Иван Войчев е обяснил на футболистите реално какви пари могат да получат до края на сезона. Цифрите тотално отчаяха играчите и половината от тях не излязоха да тренират вчера сутринта. В сряда следобедното занимание също бе бойкотирано, защото ръководстовото на отбора обещало да плати, но не го направи.
"Истината се крие доста отдавна - каза Здравков. - Поставените условия не се изпълняват и излиза, че аз съм излъгал футболистите. Ще се постарая всички, които отидем в Пловдив да си изпълним професионално задълженията. Доколко ще успеем е друг въпрос. Към този момент футболистите не са готови. Не тренират, бойкотират тренировките. Психиката и съзнанието им е обременено. Как да ги мотивирам, като ядат банички. При тези обстоятелства ми е неудобно да получавам заплата и ще се прибера в София. Благодарен съм на Войчев, че каза истината, няма вече заблуда. Не мога да събера група от 18 футболисти затова включвам в състава контузения Иван Павлов. Вземам и третия вратар Христо Николов, който на последната тренировка ми показа, че може да играе като централен защитник. Отпадат наказаните Златин Михайлов и Димитър Георгиев и контузените Иво Димов и Марин Ценов. От останалите може някой да ме изненада и да откаже да се качи в автобуса. Ако футболистите бяха независими финансово досега щяха да си намерят нови отбори, но ги е страх от наказания и санкции."

--- varna-sport.com
ФАКТИ

"СПАРТАК" Е ИЗЛИЗАЛ 70 ПЪТИ СРЕЩУ "БОТЕВ" ОТ 1951 Г., КОГАТО И ДВАТА ОТБОРА ДЕБЮТИРАТ В ЕЛИТА. Тогава само "соколите" от останалите пет провинциални отбора печелят и двата си мача срещу "канарчетата" - 2:1 и 1:0.
"БОТЕВ" Е ЗАПИСАЛ 29 ПОБЕДИ, 13 РАВЕНСТВА И 28 ЗАГУБИ, ПРИ ГОЛОВО СЪОТНОШЕНИЕ 119:94. Ботевци са отборът, срещу който варненци са постигнали най-много победи от всичките си 50 съперника в елита.
В ПЛОВДИВ МАЧОВЕТЕ СА 34 - 21 ПОБЕДИ ЗА "БОТЕВ", 5 РАВЕНСТВА И 8 ЗАГУБИ, при голова разлика 84:40. Тези 8 победи като гост са най-много за "Спартак" срещу отбор от настоящия елит. Резултатите: 1:0 (1951, 1965/1966), 2:1 (1955, 1975/1976, 1987/1988), 2:0 (1958/1959), 3:1 (1995/1996) и 3:2 (2000/2001).
НАЙ-УБЕДИТЕЛНИЯТ УСПЕХ НА "БОТЕВ" ПОД ТЕПЕТАТА Е С 6:0 ПРЕЗ 1962/1963 Г. Четири гола бележи Гунди. При 6:1 Георги Марков записва хеттрик (1993/1994), а в най-резултатния мач между двата отбора при 6:2 Костадин Видолов реализира хеттрик (пролет 2000).
ИВО ДИМОВ Е ВКАРАЛ 4 ГОЛА НА ПЛОВДИВЧАНИ (ЕДИН ХЕТТРИК), А НИКОЛАЙ СТАНЧЕВ - 2. По веднъж са били точни Златин Михайлов и Илиян Ташев. Всички голове са на двубои във Варна.

--- chernomorie.info.bg
Бунт за пари в "Спартак"

Футболистите бойкотират тренировка,ще играят срещу "Ботев" в събота

Футболистите на "Спартак" бойкотираха вчерашната тренировка от 17 часа. Те разговаряха около 20 минути със спортно-техническия щаб в съблекалнята и напуснаха стадиона. Играчите отказаха да се съблекат, тъй като разбрали, че до мача с "Ботев" няма да получат пари.
Шефът на надзорния съвет Иван Славков отказа коментар, защото не е запознат със ситуацията. В момента той е по бизнесдела в Турция. Президентът Николай Ишков бе лаконичен: "Учуден съм от поведението на момчетата. След като Иван Славков се завърне от Турция, в понеделник ще се срещнем с футболистите и всеки от тях ще е наясно какви пари ще получи до лятото."
Днес отборът се събира за възстановителнта тренировка от 10,30 часа. Два часа по-късно Ради Здравков дава пресконференция за медиите. Според кулоарна информация "соколите" няма да бойкотират двубоя с "Ботев" и ще заминат за Пловдив в пълен състав утре.
Междувременно Валентин Найденов може да продължи с футбола в Кипър или Гърция от лятото. В противен случай той ще остане във Варна, ако отборът оцелее.

--- chernomorie.info.bg

сряда, април 14, 2004

Надъхват "Спартак" с яки премии

Премиите в "Спартак" до края на сезона са гарантирани. Стимулите са доста добри и остава единствено футболистите да ги заработят. За три точки в Ловеч на "соколите" били обещани общо 20 000 евро. Парите са донесени от ръководството на стадиона. При равен играчите щели да вземат четирицифрени суми в левове. Премията за една или три точки срещу "Ботев" също ще струва.
Междувременно Дарко Савич обмисля да си разтрогне договора през лятото. Сърбинът е обвързан до 30 юни 2005 г. Към него има интерес от няколко чужди клуба. "Вярно е, че ако не се оправи положението, отивам на арбитраж. Сега ме вълнуват само оставащите 6 мача. Трябва да останем в елита", заяви за "Черноморие" Савич.
Според Илиян Ташев всички в отбора се надяват да вземат пари до петък, за да се надъхат максимално за гостуването на "Ботев". До петък права ще получи и Милен Христов. Новата картотека на братовчеда на Илиан Илиев вече е в БФС. Старата Христов загуби в Германия. Халфът обаче е с малки шансове да влезе в групата, тъй като не тренира от началото на седмицата заради мускулно разтежение.

Съдия на мача ще бъде Галин Мускалев.

РАДИ ЗДРАВКОВ: Изпадащите ще са ясни в последния кръг
"Изпадащите от "А" група ще са ясни в последния кръг. От решаващо значение ще са преките двубои между застрашените от изпадане. Това са отборите след 11-о място в класирането. Те ще търсят задължително пълен актив от домакинските си мачове и точки на чужд терен за по-голяма сигурност. Силите са изравнени и затова в директните двубои всеки резултат ще го приема за нормален."

--- chernomorie.info.bg

вторник, април 13, 2004

"Соколите" още не са взели пари, Ивайло Петев контузен

Футболистите на Спартак все още не са получили дължимите от ръководството суми, разкриха някои от тях вчера. Очаква се шефовете да стимулират финансово играчите през тази седмица, за да излязат те спокойни в изключително важното гостуване на Ботев в Пловдив. Двата тима са преки конкуренти за оставане в елита и загуба под тепетата ще остави на Спартак минимални шансове за постигане на целта. Ивайло Петев е получил контузия при загубата от Литекс. Той е с пресечен мускул, но със сигурност ще се възстанови до събота. Наставникът Ради Здравков разкри, че головете на Литекс са станали след грешки на подопечните му в защита. Според мустакатия специалист, в края на срещата е можело да се стигне и до равенство, но 2:1 бил реален резултат. Вчера "соколите" проведоха едно занимание, за което почивка получиха Урош Голубович, Николай Вълев и Любомир Величков.

--- www.pozvanete.bg
"Соколите" тренираха без Гонзо, Голубович и Величков

Отборът на "Спартак" проведе първа тренировка преди важния мач с "Ботев" в събота. В заниманието не участваха Николай Вълев (Гонзо), Любомир Величков и вратарят Голубович. Те бяха освободени от треньорът Ради Здравков. Останалите се включиха активно в тренировката водена от Здравков. Единствено Ивайло Петев обикаляше игрището заради разтежение, но ще бъде готов на 100 процента за гостуването на "канарчетата". Тренировката наблюдаваше Диян Дончев, който се контузи във 2-ата минута в мача със "Славия" и бе заменен принудително в състава на "Локомотив" (Сф).

--- www.varna-sport.com
"ЛИТЕКС" - "СПАРТАК" 2:1

2:0 - Янкович, 23, 33 мин., 2:1 - Петев, 60 мин.
Съдия: Петър Стоянов,
жълт картон: Кателиев (Сп);
стадион "Ловеч", 4000 зрители.
"ЛИТЕКС": Здравков, Желев, Джамбазов, Кирилов (50 - Бачев), Янкович, Беляков (80 - Юруков), Димитров, Анг. Русев, Хидиуед, Йеленкович, Трика (66 - Йовов).
"СПАРТАК" (1-3-5-2): Голубович - Савич, Найденов, Лазаров - Павлов, Ташев (84 - Величков), Станчев (53 - Радомиров), Кателиев, Петев - Илиев (64 - Вълев), Тодоров.


Литекс постигна очаквана домакинска победа с 2:1 над варненския Спартак в мач от 24-ия кръг на "А" група. Кандидатите за шампионската титла и купата на България диктуваха играта почти през целия двубой, прехвърляйки я изцяло в половината на гостите. Старши треньорът на "соколите" Ради Здравков бе заложил на силно дефанзивна тактика и възпитаниците му разчитаха предимно на контраактаки. Още във втората минута румънецът Еуген Трика стреля към вратата на Урош Голубович, но не успя да порази мрежата. Ловчанлии създадоха няколко чисти голови възможности до почивката, като успяха да реализират две от тях. В 23-ата минута съдията Петър Стоянов отсъди пряк свободен удар на границата на наказателното поле, който Зоран Янкович реализира. Националът вкара и вторият гол малко случайно 11 минути по-късно. Темпото на игра не се промени особено и през вторите 45 минути. Варненци обаче стигнаха до намаляване на резултата - Ивайло Петев се разписа от статично положение. До края на двубоя домакините можеха да увеличат разликат а в своя полза, но не мачът завърши 2:1. За Спартак дебют записаха Тодор Радомиров и Диян Кателиев.

--- pozvanete.bg + varna-sport.com



петък, април 09, 2004

Актьорът обещава подарък за феновете

Подарък за феновете на Спартак обеща вече бившият №1 в клуба Николай Ишков. Президентът обаче не пожела да уточни дали става въпрос за нов генерален спонсор, привличането на гръмко футболно име или мач с известен европейски отбор.

- Не искам да разкривам плановете си предварително, но ако успея да финализирам идеята си, нашите фенове ще са приятно изненадани идната седмица - уточни Ишков.
Последният призна, че няма да привлича друг футболист до лятото освен Марко Палавестрич. Сърбинът ще се уреди с работна виза другата седмица и ще бъде картотекиран за гостуването на Ботев в Пловдив.
Във вторник Марин Ценов ще бъде опериран от двустранна херния в София. Халфът ще почива до лятото.

--- 7 dni sport
Треньорът остава поне до лятото

Ради Здравков ще води Спартак най-малко до лятото. Вчера треньорът се прибра във Варна, а в късния следобед проведе разговор с Николай Ишков и Иван Славков.

- За да напусна Спартак преди края на сезона, вариантите са два - да ме изгонят или сам да напусна. Ако обаче си тръгна случайно, няма да правя тих бойкот, както досега - уточни Здравков.
48-годишният бивш национал опроверга информацията от БФС, че е картотекиран като футболист в клуба. До този момент спортно-техническата комисия не е взела подобно решение.
- Много се спекулира с моето завръщане на терена. Не искам повече да ме иронизират. Аз не съм тръгнал да правя кариера, тъй като съм постигнал достатъчно във футбола - имам над 500 мача в "А" група и Португалия, 75 в националния тим и съм бил футболист №1 на България. Ако се върна на терена, то ще е единствено заради проблемите на клуба и желанието ми да помогна. Разбира се, за целта трябва да получа и права от БФС - заяви Здравков.
Той показа последните си медицински изследвания, направени в Дианабад. Според тях Здравков е готов за игра, тъй като кислородната му достатъчност за една минута е 67. Какво значи това? Когато Лео Лима дошъл в ЦСКА, имал коефициент 39. За отличен се приема 61.
- По този показател превъзхождам някои чужденци, които са играли в българското първенство срещу милиони левове - допълни Здравков.

--- 7 dni sport
Ишков остава президент, ще има трима съакционери

Николай Ишков остава президент на "Спартак", стана ясно след събранието на акционерите. В близко време в дружеството ще има трима съакционери - Ишков, Митко Събев и Иван Славков. Те ще държат приблизително равен брой акции. Най-вероятно между 30 и 32 %. Ишков вече е постигнал принципна уговорка с Иван Славков за прехвърлянето на акции. "В момента Ишков още е мажоритарен собственик, а моето участие в АД-то се уточнява юридически. Търговска тайна е колко акции ще взема", заяви за "Черноморие" Славков.

--- chernomorie.info.bg
Ишков: Надявам се да ни предоставят стадиона

Николай Ишков очаква в най-скоро време стадион “Спартак” да бъде предоставен на едноименния футболен клуб. Както е известно, преди кметските избори през 2003 г. Общинският съвет гласува положително отдаването за безвъзмездно ползване от клуба на съоръжението и прилежащите около него площи в продължение на десет години. Освен него на “соколите” бе предоставен и стадион “Локомотив”, но впоследствие областна управа спря решението. Клубът още не е влязъл във владение на нито един от двата стадиона, въпреки че са минали около шест месеца от въпросните решения на Общинския съвет. “Целта ни беше в Спартак да влязат повече общественици и хора от управата на града. С тяхна помощ се надяваме най-после да влезем във владение на стадиона и прилежащите около него площи. Само по този начин можем да привлечем инвеститори и да осигурим издръжката на клуба. С Иван Славков принципно сме се разбрали за процента акции, които ще му бъдат прехвърлени”, каза Ишков. Най-вероятно той, Иван Славков и Митко Събев ще имат по равен брой акции.

--- www.blogger.com
Иван Славков: Трябва ни нова бизнесполитика

Иван Стоянов Славков е роден на 14 септември 1967 г. в село Партизани, Варненска област. Завършва висше образование във ВНВУ “Васил Левски” във Велико Търново. До 1994 г. работи като полицай, след което се захваща с частен бизнес. Славков е собственик на верига заведения и дискотеки, търгува с автомобили и авточасти, притежава магазини за дрехи и др. Освен това е общински съветник от квотата на ДПС. Женен е с едно дете.

- Г-н Славков, как се стигна до влизането Ви във футбола и защо избрахте ПФК Спартак?
- Избрах Спартак заради тежкото положение, в което се намира клубът. Преди съм имал отношения с Николай Ишков предимно на приятелска основа, но е ставало дума и за бизнес. За мен футболът е преди всичко бизнес. Основната причина, поради която се ориентирах към Спартак са плановете за инфраструктурата около клубния стадион и изграждането на една стабилна бизнес-политика.
- Какви са точно плановете Ви?
- Трябва да се направи кардинално решение на бизнесполитиката в клуба. На Общото събрание на акционерите се обединихме около идеята, че трябва да бъде създадено едно ново начало в отношенията на Спартак като обществена институция. Защото за мен този клуб е именно обществена институция. Целим Спартак да мине на собствена стопанска сметка. Трябва да се положат основите за самоиздръжка на отбора от инфраструктурата, за да могат впоследствие да бъдат привлечени инвеститори в клуба. Ще обърнем голямо внимание и на детско-юношеската школа. Според плана ни, занапред ще разчитаме на собствени кадри - млади варненски футболисти, които впоследствие да изградят гръбнака на отбора. Това, разбира се, е план за няколко години напред. Ефектът няма да се види утре или след година-две.
- Отборът не се намира на завидно място в класирането и има сериозна опасност да изпадне във втория ешелон...
- На първо време основната задача на нашата работа е запазването на мястото на Спартак в “А” група. За тази цел е необходимо всички в клуба - ръководители, треньори и футболисти, да положим неимоверни усилия.
- Вие помагате с финансови средства на Спартак от почти два месеца. Напоследък обаче отново излязоха наяве проблеми свързани с неполучени от футболистите пари.
- До този момент аз съм дал някакви средства, но конкретни цифри не искам да назовавам. Осигурил съм минимума за нормалното протичане на домакинските мачове. Имам предвид плащането на съдийски и полицейски такси. Освен това и футболистите са получили пари от мен. Аз обаче не мога сам да издържам отбора. До края на сезона ще разчитаме на наши сподвижници, които да помагат с каквото могат. Занапред ще се търси генерален спонсор, чието лого ще бъде изписано на фланелките на тима. Освен това ще разчитаме и на помощта на по-малки фирми, които също да помагат. Разчитам на обкръжението, което имам и се надявам, че личните ми контакти ще помогнат в намирането на спомоществователи. Вече ще има диференциация на задачите, всеки в клуба ще си има собствени задачи и ще си отговаря за тях. Ще се наложат нови хора, нов екип, нова стратегия. Митко Събев, който е собственик на 34% от акциите, също ще помага. Ако Спартак му представи една добра бизнес-програма имаме неговото уверение за това. И според него клубът се нуждае от един дългосрочен план за развитие и е отворен за преговори по всяко време.
- Станахте ли собственик на акции на клуба?
- В момента се водят разговори с Николай Ишков в тази насока и вярвам, че те ще завършат с успешен край. Но отново не искам да конкретизирам с колко процента от акциите ще разполагам. През всичките девет години и половина в управлението на клуба Николай Ишков е направил много за оцеляването и доброто съществуване на отбора. Само той си знае какви усилия му е коствало всичко това.
- Какво е мнението Ви за това, което се случва в българския футбол? Не Ви ли притеснява цялата тази мръсотия в него?
- Според мен това, което става в българския футбол е много неприятно. Нередно е да се плаща на даден футболист или отбор да губи. Премиите са за това, да се дават при добре свършена работа. А добре свършената работа на един състезател е победата.

--- www.pozvanete.bg

четвъртък, април 08, 2004

ИВАН СЛАВКОВ Е НОВИЯТ ПРЕЗИДЕНТ НА "СПАРТАК"

След 9 години управление на Николай Ишков "Спартак" (Вн) има нов президент. На заседание на борда на директорите на акционерното дружество за председател на борда на директорите бе избран Иван Славков, който е общински съветник във Варна от квотата на ДПС. Славков е новият президент на клуба.
На заседанието, което се проведе във Фестивалния комплекс присъства лично Митко Събев, който държи 34 процента от акциите във варненския клуб. По предложение на Събев членовете на борда на директорите бяха увеличени до 9. Освободени са Валери Запрянов и Рангел Вълчанов. Новите са Иван Славков, бившият футболист Иван Войчев, адвокатът
Бранимир Балачев и нов човек на Митко Събев - един от шефовете на "Петрол холдинг".

--- www.varna-sport.com
Ради: Край на тихия бойкот, чакам "Спартак" в Плевен

48-годишният спец се връща на терена в Ловеч

Ради Здравков се връща като треньор в "Спартак", съобщи самият той за "Черноморие". 48-годишният дори ще се върне и на терена в съботния мач с "Литекс" в Ловеч. В понеделник той получи права за футболист във варненския клуб.
Вчера предиобяд Ради проведе пореден разговор с Ишков, а по-късно остана трогнат от декларацията на футболистите, с която те застанаха зад него. "Ишков ми даде обещания, но не гаранции, че нещата в клуба ще се нормализират. С декларацията момчетата също показаха, че са ангажирани към общата цел - оставане в "А" група. Аз също смятам да се ангажирам. Спирам тихия бойкот и чакам заедно с Георги Божков отбора в Плевен в петък. Дали ще играя срещу "Литекс"? Изтървах контрола върху тренировъчния процес в първите три дни от седмицата, но във вторник и сряда тренирах в София. Ще реша какво да правя в събота", заяви за "Черноморие" Здравков. Спартаковци тръгват за Плевен утре наобяд и от 17 часа ще тренират на стадиона на "Белите орли". Заниманието ще се води от Здравков.
Междувременно Деян Джурич се закле в двете си деца, че не е продал мача срещу "Марек". "Потресен съм, че името ми се замесва в мръсотии. Никога не съм играл и няма да играя симулативно. Вярвам, че и моите колеги са чисти. Който се продава, да остарее в инвалидна количка", отсече Джурич. Последният припомни как преди години е бил обвинен в симулативна игра от Анастас Петров. Сърбинът си наел адвокат и след като разследването доказало неговата невинност, Петров му се извинил.



"Соколите" пишат декларация,искат си Ради Здравков

С декларация до ръководството футболистите на "Спартак" поискаха Ради Здравков да се върне като треньор, за да им помогне и като футболист на терена. Както е известно, 48-годишният Здравков получи права като играч в понеделник. Той обаче ще се завърне, ако се плати на футболистите. "След като обсъдихме създалата се сложна обстановка, породена от незадоволителното представяне на отбора в последните срещи и финансовите трудности в клуба, единодушно декларираме, че въпреки това, водени от славните традиции на "Спартак", изграждани 85 години, твърдо заставаме зад техническото ръководството на отбора и лично зад изтъкнатия специалист и бивш национал Радослав Здравков. Нуждаем се от него не само като треньор, а и като състезател. Ще положим максимални усилия да защитим името и честта на клуба с успешно приключване на футболната година. Вярваме, че ръководството ще направи всичко възможно да изпълни поетите финансови ангажименти към нас", се казва в декларацията. Тя е подписана от 20 футболисти - Николай Станчев, Радомир Тодоров, Михаил Лазаров, Урош Голубович, Илиян Ташев, Деян Джурич, Николай Вълев, Диян Кателиев, Георги Арнаудов, Окан Хасан, Ивайло Петев, Валентин Найденов, Дарко Савич, Златин Михайлов, Иван Павлов, Димитър Георгиев, Марин Ценов, Тодор Радомиров, Боян Илиев и Христо Николов.
Липсват подписите на Иво Димов, Любомир Величков, Георги Костадинов, Диян Делев и Георги Филипов.



Тежки дебати водеха акционерите

Тежки дебати водеха акционерите на "Спартак" на събранието във Фестивалния комлекс вчера. До 21 часа нямаше официална информация за медиите. "Черноморие" разбра, че основно е обсъждано бъдещото финансиране и организационно обезпечаване на клуба. Гласувано е също предложението в борда на директорите да влязат Иван Славков, Иван Войчев и Бранимир Балачев.

--- chernomorie.info.bg

сряда, април 07, 2004

Ради Здравков успя да се картотекира

48-годишният треньор на Спартак обаче ще продължи бойкота си към ръководството, докато то не се разплати с играчите

Старши треньорът на Спартак Ради Здравков най-после получи картотека като футболист. Вчера Българският футболен съюз одобри молбата на "соколите" и даде права на 48-годишния специалист да помага на отбора си и на терена. Той искаше да облече отново футболния екип още срещу ЦСКА в 21-ия кръг, но тогава от БФС заявиха, че трябвало да бъде вкаран отново в трансферната листа, а от Спартак закъснели с подаването на молбата. Въпреки че получи права обаче, Здравков продъл-жава да стои в София. Той постави ултиматум пред клубното ръководство, че докато то не се разплати с футболистите, няма да води тренировките на отбора. "Моето картотекиране няма нищо общо с позицията, която съм заел. Обикновено, когато в даден клуб има подобна обстановка, треньорът взима решение да си тръгне и въобще не се връща. Аз направих компромис - оставих вратата леко отворена. Нормално е да се надявам да се върна, но това може да стане само ако ръководителите изпълнят моите изисквания, а именно да успокоят обстановката в отбора с финансови стимули. Притеснява ме фактът, че вече два дни не съм във Варна и изпускам от контрол тренировъчния процес на тима", заяви за "Позвънете Новини" Здравков. В шеговит тон той каза, че ако шефовете му се обадят и го помолят да се върне само като футболист, можел и да склони. "Тогава обаче не е сигурно дали новият треньор ще разчита на мен в игра", смята мустакатият специалист. Той добави, че няма представа какво ще бъде обсъждано на днешното Общо събрание на акционерите в ПФК Спартак. Вчерашната тренировка на отбора се водеше от играещия капитан и помощник-треньор Николай Станчев. В заниманието на облекчен режим се включиха Иво Димов и Окан Хасан. Днес сутринта пък Дарко Савич трябва да е в посолството на Сърбия и Черна гора в София. Той е получил повиквателна от военните в родината си и ако молбата му за отлагане не бъде одобрена, той ще влезе в казармата.

--- www.pozvanete.bg
"Спартак" с нови шефове днес

Опростиха глобата на Диян Кателиев

Нови шефове ще има "Спартак" след събранието на акционерите днес в 17 часа във Фестивалния комплекс. Очаква се в борда на директорите да влязат спонсорът Иван Славков, бившият футболист Иван Войчев и адвокат Бранимир Балачев. Другите членове в момента са председателят Николай Ишков, Иван Славов, Рангел Вълчанов и човекът на Митко Събев - Валери Запрянов. Възможно е някой измежду тях да се оттегли, за да освободи място на новите. Има вариант обаче съставът на борда на директорите да се увеличи след промяна в устава. Най-вероятно Войчев ще изпълнява и функциите на изпълнителен директор по икономическите въпроси. "Промените в ръководството не са толкова важни. Важното е да се реши въпроса с финансирането на клуба", уточниха от "Спартак".
Междувременно БФС опрости глобата от 3000 лева на Диян Кателиев. Санкцията на халфа беше наложена преди две години, когато той обличаше екипа на втородивизионния "Девня". Кателиев ще попадне в групата на "Спартак" за съботното гостуване в Ловеч.

Петев: Не отписваме мача в Ловеч
"Спартак" не отписва мача в Ловеч, гарантира Ивайло Петев. В събота той ще излезе срещу родния си "Литекс", с който стана два пъти шампион на България и веднъж спечели купата. "Имам чувството, че на чужд терен ще вземем една или три точки, където никой не очаква. Не зная само дали това ще стане в Ловеч или другаде", уточни Петев.
Междувременно Марко Палавестрич получи разрешение за работна виза в България. В близките дни сърбинът трябва да отскочи до Белград, за да му заверят документа. Той ще е уреден за гостуването на "Ботев" на 17 април.

Шустера изгоря за два мача
Димитър Георгиев - Шустера, изгоря за стратегическото гостуване на "Ботев" на 17 април. Вчера Дисциплинарната комисия на БФС наказа нападателя на "Спартак" за 2 мача и го глоби с 200 лева за червения картон срещу "Марек". В този мач Георгиев удари с глава защитника Венцислав Бонев.
Аут за една среща са Деян Джурич и Златин Михайлов. Двамата пропускат съботния двубой в Ловеч.

--- chernomorie.info.bg

вторник, април 06, 2004

Ради Здравков: Вярвам, че нещата ще се оправят

Старши треньорът на "соколите" пак прави опити да си
уреди картотека за мача с Литекс


Старши треньорът на Спартак Ради Здравков спази обещанието си и не се появи на вчерашната тренировка на отбора. Той постави ултиматум пред президента Николай Ишков, че докато не бъде платено на футболистите му, няма да се върне от София и да води тима. Мустакатият специалист заяви пред радио "Спорт" вчера, че е оптимист за стабилизирането на нещата. "Вярвам, че положението ще се оправи и нищо чудно още утре (б.р. днес) да се върна във Варна и отново да водя тренировките на отбора. Вярвам, че имаме сили и ще се боря докрай Спартак да не изпадне от "А" група. Ако продължават обаче тези проблеми, няма да се върна в отбора", каза бившият национал. Президентът на "соколите" Николай Ишков не бе открит вчера за коментар по проблема. В София Здравков се опитва да уреди и друг проблем. Българският футболен съюз отказа да картотекира 48-годишния треньор като футболист и той търси вратички в правилника, които да му позволят да помогне на Спартак и на терена. Причината, която БФС изтъква е, че той е закъснял да подаде не обходимите документи за вписването на името му в трансферния списък. Ако не получи картотека, Здравков ще иска писмена обосновка от БФС за решението му. Треньорът искаше да получи права на футболист още преди повече от две седмици, когато подопечните му приеха ЦСКА. Утре пък ще се състои Общото събрание на акционерите в ПФК Спартак АД. На него се очаква да бъдат приети трима нови членове. Между тях е и общинският съветник Иван Славков, който от един месец насам помага на отбора с парични средства. Днес пък дисциплинарната комисия на БФС ще обяви наказанията на двамата футболисти на Спартак, които получиха червени картони при загубата от Марек - Деян Джурич и Димитър Георгиев-Шустера. Първият почти сигурно ще "изгори" за един мач, докато Шустера се очаква да отнесе три или четири срещи, заради това, че бе изгонен за удар без топка.

---www.pozvanete.bg

понеделник, април 05, 2004

РАДИ ЗДРАВКОВ: Готов съм да се върна, ако има пари

Треньорът Ради Здравков в момента е в София и засега не смята да се връща във Варна. Тренировките на "Спартак" ще бъдат водени от Румен Димов и Николай Станчев.

- Г-н Здравков защо напуснахте "Спартак"?
- Заради безпаричието. Решението ми е един вид бойкот в защита на играчите. Бяха поети определени ангажименти от ръководството, не се изпълняват и аз си тръгнах.
- Има ли вариант да се върнете?
- Има. Срещнах се с президента Ишков, разговаряхме. Ако футболистите бъдат обезпечени ще се върна. Пътят ми от София до Варна е 6 часа.
- Има ли шанс "Спартак" да остане в групата?
- Има разбира се. До края на първенството остават 7 кръга. Ако "Спартак" вземе 10-12 точки със сигурност ще остане в групата.
- Докога ще стане ясно дали се връщате?
- Ако ми се обадят в този момент, че отбора е обезпечен до края на сезона, ставам и тръгвам.
- С този ход не се ли опитвате да се измъкнете, тъй като "Спартак" е обречен?
- Не, с действието си алармирам, че ако "Спартак" иска да се спаси, трябва футболистите да мислят само за футбол, за нищо друго.

www.varna-sport.com
5 футболисти на Спартак пропускат мача с Литекс

Петима футболисти ще пропуснат двубоя на Спартак от следващия кръг на "А" група с Литекс. Поради наказание аут за двубоя в Ловеч са Димитър Георгиев-Шустера и Деян Джурич. Първият дори може би ще "изгори" за три или четири мача, тъй като бе изгонен за удар без топка, докато сърбинът ще отнесе един двубой. Марин Ценов пък може да пропусне срещите на Спартак до края на сезона. Ради Здравков рискува с неговото включване и той не можа да доиграе мача. Техничният полузащитник страда от футболна болест и състоянието му след срещата въобще не бе добро. Тези дни той ще мине на ядрено-магнитен резонанс, за да бъде установена точно сериозността на травмата му. Иво Димов пък бе заменен принудително на почивката, тъй като контузията му в бедрото отново се обади. Все още не е ясно дали той ще бъде възстановен до събота. На загрявката контузия получи Окан Хасан, който със сигурност ще почива около седмица. Боян Илиев и Тодор Радомиров обаче вече са възстановени.

--- www.pozvanete.bg
Оцеляване: На "соколите" им трябват и 3 точки от чужд терен

Загубата от "Марек" постави "Спартак" в деликатно положение. В момента варненци са по-застрашени от изпадане, отколкото преди първия пролетния кръг. В новата ситуация на "соколите" са им необходими задължителни 3 точки отвън, за да спасят кожата. Ако приемем, разбира се, че ще вземат оставащите 3 домакинства с "Черноморец", "Локомотив" (Сф) и "Родопа". "Спартак" трябва да бие "Ботев" в Пловдив или "Видима" в Севлиево, макар че при добро стечение на обстоятелствата и равен в Севлиево ще е достатъчен.
Подобна задача обаче е трудна и непосилна, тъй като колективът е разбит отвътре. Футболистите си нямат доверие, защото игровото поведение на някои от тях срещу "Марек" беше съмнително. Говори се също, че варненци работели против "Спартак", тъй като имали интерес да изпадне.

--- chernomorie.info.bg
Ради Здравков напусна "Спартак"

Треньорът се връща, ако се плати на футболистите

Ради Здравков напусна "Спартак" след загубата с 2:4 от "Марек" във Варна. Отчаян от безпаричието, треньорът се прибра в София. 48-годишният спец намекна, че ще се върне, при положение че ръководството се разплати с играчите. "Алармирах шефовете за тягостната обстановка в отбора и очаквах да видя дали ще вземат мерки до мача с "Марек". Това не стана и аз загубих надежда, че нещата ще се оправят финансово. Вътрешно в себе си бях решил категорично да напусна. Заради 6-7 момчета обаче, които играха мъжки за каузата на "Спартак" срещу "Марек", съм готов да се върна във Варна, ако се плати на играчите. Поетите ангажименти от ръководството към мен също не са изпълнени, но това го оставям на заден план. Докато очаквам добри новини от съблекалнята, ще помагам на "Спартак" с каквото мога от София", заяви за "Черноморие" Здравков. Според бившия национал ситуацията при "соколите" в момента наподобява тази от дните, преди да поеме тима. Тогава ръководството също висяло с пари на футболистите, но впоследствие се извършили няколко плащания, които временно стабилизирали клуба.
Вчера Здравков и Николай Ишков се срещнаха в София, но и двамата отказаха да изнесат подробности от разговора. "Ясно е при какви условия Ради ще остане при нас. Той е професионалист и е нормално да иска да му удовлетворим желанията. Повече не искам да коментирам. И без това имаме да решаваме доста проблеми в генерален план", каза за "Черноморие" Ишков.
Той определи съдийството на Момчил Врайков на мача с "Марек" като нагло. "Никога досега в "А" група не съм виждал съдия да покаже два червени картона на домакини. При 2:1 пък не бе отсъдена дузпа в наша полза. Аз ви гарантирам, че ще се борим докрай със сетни сили за оцеляване", заяви Ишков.
В "Спартак" са убедени, че "Марек" е стимулиран от "Ботев", като в сделката влизат също една или три точки за пловдивчани от предстоящия двубой в Дупница.

--- chernomorie.info.bg

неделя, април 04, 2004

"Спартак" - "Марек" (Дупница) 2:4

Голмайстори: Иво Димов-12, Радомир Тодоров-26/Кръстовчев-24, Бибишков-45, Ангел Стойков-74дузпа, Иво Паргов-90
"Спартак": Голубович, Савич, Михайлов, Джурич, Найденов (67-Марин Ценов), Лазаров, Н. Станчев, Р. Тодоров, Иван Павлов (46-Ташев), Д. Георгиев, Иво Димов (46-Николай Вълев)
Съдия: Момчил Врайков
Жълти картони: Михайлов и Димов
Червени картони: Димитър Георгиев-51, Диан Джурич-74
Стадион: "Спартак", 500 зрители

"Спартак" (Вн) се препъна с 2:4 у дома срещу "Марек" и оставането му в елитната група е под въпрос. Последните 13 минути варненци играха с 8 души. Червени картони получиха Димитър Георгиев в 51-ата минута за удар без топка срещу Венци Бонев и Диан Джурич в 73-ата, защото игра като вратар. В 77-ата минута играта контузен напусна Марин Ценов, когато бяха извършени и трите смени. Резултатът бе открит в 12-ата мин от Иво Димов след рикушет в крак на защитник. В 21-ата минута Иван Павлов можеше да измъкне "Спартак", ако бе направил 2:0 сам срещу вратаря. Три минути по-късно Кръстовчев изравни след дълъг пас на Ангел Стойков през защитата на домакините. В ответната атака Радомир Тодоров с удар от въздуха направи 2:1. Бибишков обаче вкара за 2:2 в 45-ата мин, след като Иво Паргов се пребори за топката с глава.
След изгонването на Димитър Георгиев гостите натиснаха и Бибишков бе изведен сам срещу Голубович, финтира вратаря и удара му бе избит с ръка от защитника Диан Джурич, който получи червен картон. Дузпата реализира Ангел Стойков. В последната минута Иво Паргов се разходи през цялата защита на "Спартак" и довърши "соколите" - 2:4.

- Ради Здравков: "Няма да има глоби за никой. Какви глоби, то няма пари, вие говорите за санкции. От първото полувреме не личеше, че мача ще завърши така. Вместо да водим на полувремето ние допуснахме изравняване. Бях принуден да извадя Иво Димов заради болки и се наруши цялата организация. Постъпката на Димитър Георгиев предреши всичко. Оттам нататък с 8 души трудно можеше да направим нещо. Има 6-8 души, които заслужават поздравления, играха като мъже. Шансовете ни за оставане в групата ги има.
- Румен Стоянов: "Не са ни обещавани стимули от конкуренти на "Спартак". Нашият отбор е по-класен. Бяхме по-свежи. Това не е най-силния мач на "Марек". Срещу "Литекс" играхме по-силно, но други фактори не ни позволиха да вземем точка. Целта ни е да изградим силен отбор за следващия сезон."

--- www.varna-sport.com

петък, април 02, 2004

Марек има балансиран състав и ще играе много освободено

смята наставникът на Спартак Ради Здравков. Двата тима излизат един срещу друг утре в 16,30 ч. в мач от 23-ия кръг на "А" група във Варна. "Всеки следващ мач за нас се явява като най-важният. Трябва да пренастроим играта си към по-офанзивна, да атакуваме повече наказателното поле на съперника и да има по-често взаимодействие между отделните играчи Марек е балансиран отбор с много опитни играчи. Въпреки че през зимата се раздели с Амиран Муджири, Емил Петков и Любомир Любенов, Марек ще играе максимално освободено, с оглед на факта, че точковият му актив е достатъчен за оставане в елита. Гледах дупничани срещу Македонска слава, където играха много добре, разбрах, че и срещу Литекс са се представили на ниво. Така че двубоят никак няма да е лесен за нашия отбор, но нямаме друга алтернатива освен да търсим победата", каза Здравков.

--- www.pozvanete.bg
Спартак няма загуба от Марек като домакин

През 1950 г. Спартак дебютира в елита и най-голямата му победа е точно срещу Марек - 6:0. Тогава първия хеттрик за "соколите" в "А" група бележи Добромир Ташков. Оттогава двата тима са се срещнали 27 пъти, в които спартаковци имат 12 победи, седем равенства и осем загуби при голова разлика 39:32. Във Варна домакините имат 13 успеха, четири равенства и нито една загуба при голово съотношение 30:7. Освен Марек, от сегашните участници в групата само Черноморец, Беласица и Македонска слава нямат пълен успех на стадион "Спартак". Освен онова 6:0 от 1950 г., "соколите" печелят два пъти с по 4:0. В първия от двата мача вратарят Христо Вълчанов вкарва един от трите си гола от дузпа. Само Ники Станчев и Димитър Георгиев от сегашнвите играчи имат гол срещу дупничани.

--- www.pozvanete.bg
РАДИ ЗДРАВКОВ: Футболистите ми искат пари назаем

"Спартак" отново има финансови проблеми и футболистите са разконцентрирани преди важния мач с "Марек" в събота. "Не мога да не призная, че вече няколко футболисти идват да ми искат пари назаем - призна Ради Здравков. - Един от играчите 3 дни не идва на тренировки, защото нямал средства да пътува 20 километра на свои разноски. В началото се полагаха усилия за оставане в групата. Този ентусиазъм се изпари и това ме накара да отида при ръководството и да алармирам. Положението меко казано не е розово. Радвам се, че се срещнах с ръководството, дано има резултат. Доброто момче отпреди 5 години си отиде."
Ради Здравков очаква БФС да му даде права за мача и той да се появи на терена. Ако това не стане Ради ще иска писмено обяснение от футболната централа за причините. За "соколите" няма да играят наказания Ивайло Петев и контузения Боян Илиев. Иво Димов ще се появи на игрището макар, че участието му е рисковано. Много по-голям риск има за Марин Ценов, но и той е в групата. Здравков е убеден, че "Марек" ще излезе с двама нападатели и силно наситена средна линия.

--- www.varna-sport.com
7 април - ВИДОВДЕН за "Спартак"

На 7 април ще се проведе събиране на акционерите на "Спартак" (Вн). Денят се определя като ВИДОВДЕН за клуба, защото Николай Ишков може да сдаде властта, стига да има кой да я вземе. Сигурно е, че в управлението ще влязат нови хора. Изп. директор по финансовите въпроси ще стане Иван Войчев, който е бивш футболист на отбора. В борда на директорите ще попадне адвокатът Бранимир Балачев, който се мъчи да гради политическа кариера на местно ниво. Общинският съветник Иван Славков засега не смятал да изкупи част от акциите на Николай Ишков. Според опозицията на Ишков задълженията на сегашният президент са около 3,5 млн. лева. На заседанието ще се дискутира как да се спаси клуба от изпадане.
Митко Събев държи 34 процента от акциите в клуба, но бизнесменът не се вълнува от съдбата на "Спартак". Събев вероятно няма да седне на една маса с Ишков и Иван Славов на 7 април. Бившият играч на "Спартак" Иван Петров предлага клубът да бъде обявен в ликвидация и да започне на чисто, като се пререгистрира и тръгне от Североизточна "В" група. Това обаче е несериозно. Ако всички клубове в Европа обявяваха ликвидация с цел да се отърват от дългове си щеше да има масови фалити. Спасението е "Спартак" да бъде купен с дълговете му.

--- www.varna-sport.com

четвъртък, април 01, 2004

Ишков води таран в Спартак

Класен нападател от българския шампионат ще пристигне в Спартак (Вн) до края на седмицата, се разбра вчера. Според запознати преговорите с футболиста води лично президентът на клуба Николай Ишков. Вчера се разбра също така, че босът на Спартак не е успял да договори преминаването в тима на полузащитник от чужбина. Въпросният играч не се е споразумял за финансовите условия. Междувременно стана ясно, че дългоочакваният дебют на Марко Палавестрич се отлага за гостуването на Ботев. Причината е, че процедурата по издаване на работна виза на сърбина още не е приключила.

--- 7 dni sport
Радомиров готов за дебют срещу Марек

Нападателят Тодор Радомиров е напълно възстановен от контузията си в ахилесите и е готов да запише дебют за Спартак в "А" група в съботния домакински мач с Марек. "Чувствам се напълно готов да изляза на терена. Всичко обаче зависи от преценката на старши треньора Ради Здравков", каза екснападателят на Феър плей и младежкия национален отбор. Очаква се до събота всички доскоро контузени футболисти на Спартак да са готови. Поради травма срещата ще пропусне само Боян Илиев, а Ивайло Петев е аут заради наказание. Вчера "соколите" направиха двустранна игра, в която двата отбора бяха съставени от по 12 футболисти. Очаква се в нападението на варненския тим срещу Марек в събота като титуляри да започнат Иво Димов и Димитър Георгиев-Шустера.


Виза провалила Милен Христов за Грасхопърс
Виза е провалила трансфера на халфа на Спартак Милен Христов в швейцарския Грасхопърс. Това разкри самият футболист вчера. Братовчедът на капитана на Черно море Илиян Илиев е бил одобрен от тима, чийто селекционер е бившият национал Петър Александров. Необходимите документи обаче се оказали пречка за техничаря и той се върна в Спартак. Христов обаче няма да е готов за мача с Марек, тъй като има контузия. Точно на дупничани пък се кани да вкара първото си попадение през пролетта нападателят на "соколите" Николай Вълев. Варненският Гонзо е убеден в победата на тима си над Марек. Сред футболистите на съперника той отличи бившите си съотборници в Спартак Георги Караканов и Стоян Стоянов. Вълев добави, че който смята, че Спартак ще изпадне от групата, значи не разбира от футбол.

--- www.pozvanete.bg