понеделник, септември 08, 2003

Кметът намери пари и за “Спартак” ?!?

След като се видя в чудо, че се нагърби да спасява ПФК “Черно море” и част от екипа му изрекетира общинските фирми за пари, след като прокуратурата образува проверка по случая, от немай-къде кметът Кирил Йорданов проведе няколко срещи с президента на ПФК “Спратак” Николай Ишков. В началото от тези разговори на четири очи се разбра, че кметът с половин уста е поел ангажимент да подпомогне “соколите”, горе долу по същата схема като тази за “Черно море”. От общинския билдинг обаче обещавали доста по-малка сума на Николай Ишков от тази дадена на “моряците”. Огромният обществен натиск и журналистическото разследване на “167 часа Варна”, благодарение, на което видни общинари бяха хванати как неправомерно точат данъкоплатски пари пристрастно за ПФК”Черно море”, доведоха Йорданов до фаза, от която нямаше мърдане да не направи същия жест и за Николай Ишков.

“Нищо конкретно няма на този етап. Разговорите ни с кмета продължават, но има положителни индикации”, беше лаконичния коментар на колоритния президент на “Спартак” Николай Ишков в средата на отминалата седмица. Той обаче не веднъж е казвал, че помоща на общината трябва да бъде насочена адекватно и към двата отбора, защото по този начин се толерира нелоялната конкуренция между две предприятия, каквито са футболните клубове. По варненските кафенете, кюшета и сокаци основна тема разовор през изминалата седмица беше, защо Ишков се среща с кмета в извън работно време – 19.00 ч.

В събота обаче репортер на “167 часа Варна” се добра до новината, че кметът Йорданов е осигурил на ПФК “Спартак” същата сума, която е била приведена и на ПФК”Черно море”. Според източници от кръга на кмета, сумата била около 130 000 лв. и била осигурена чрез посредничеството на кмета към мощни икономически субекти.
На този етап “Спартак” преживява най-тежката финансова криза след 1989 г. Футболистите, треньорите и служителите на клуба не са получавали заплатите си от доста време. Именно заради това безпаричие старши треньорът Мирослав Миронов подаде оставка.
Запознати твърдят, че осигурената сума ще реши проблемите на “соколите” поне до Нова година. Тогава Николай Ишков ще получи пари от френския тим “Гренобъл” за продажбата на сръбския си халф Иван Кризманич.

След като нефелният екип на Кирил Йорданов го нахендри в ситуация да подлага на натиск общински фирми да дават пари за “Черно море”, сега кметът прави опит да излезе чист и към феновете на “Спартак”. Избори идват все пак… Схемата обаче за даване на пари е еднаква. И еднакво незаконна.

От глупост на кмета може да му са наложи до края на предизборната си кампания да ръси дълбоките джобове на благодетелите си, тъй като във Варна има още куп спортни клубове, които изнемогват, коментира ситуацията виден общинар, обитаващ високите етажи на общинския билдинг.
Димо Баланов
--- в-к “167 часа-Варна”

Няма коментари: