петък, ноември 17, 2006

Преди дербито - Легендите:

От Калоян Златков, в . "Черно море"


Утре е дербито на варненския футбол. Черно море приема Спартак на стадион Тича от 14,30 ч. През седмицата се изписаха тонове мастило за състоянието на двата отбора в спортно-технически аспект, за мачовете между градските съперници в изминалите години, както и мненията на треньорите на двата тима. Последното се наложи само и единствено заради медийното ембарго, което бе наложено в лагерите на "моряците" и "соколите". В деня на Мача на годината за Черно море и Спартак ви предлагаме становищата на две от легендите на двата елитни варненски клуба Тодор Марев и Живко Господинов.


Живко Господинов

В Дербито трябва да победи футболът

- Какво мислите, че ще случи на днешния мач?
- Иска ми се споменът от дербито да не е негативен. В последните мачове какво може да си спомни някой? Ритане, блъскане, картони и т.н. И двете ръководства трябва да накарат футболистите да играят футбол, а не да направят корида.
- Това ли е Мачът на годината?
- Да, разбира се. Това е мач №1. Никой по никакъв начин не може да те мобилизира да играеш, нито треньор, нито президент, никой. Сам трябва да излезеш и да се докажеш пред съгражданите си. Къде ще получиш такава възможност за изява? По-добро от интереса, публиката и добрата атмосфера няма.
- Може ли да се прогнозира крайният изход на дербито?
- Никога. Никой не знае какво ще стане. Независимо от моментната разлика на класите между двата тима.
- Някъде четох, че който милее повече за емблемата си, ще победи...
- Вижте, аз го казах в смисъл, че най-важна е тръпката да се докажеш. Всичко става от самосебе си.
- Парите имат ли значение в подобен сблъсък?
- Абсолютно никакво. Тук е въпрос на чест за клуба и отделно за всеки играч. Важно е кой ще спечели битката.
- Чисто спортно-технически как виждате двата отбора? И от гледна точка на класирането и на точковия актив разликата не е чак толкова голяма?
- Това не е само между двата отбора. В България по принцип няма такива играчи, които да направят разликата между тимовете - такива, които в един момент да изригнат и да донесат победата. Това нещо го няма. Няма ги майсторите. Има и нещо друго, когато човек е спрял с футбола като мен и колегите ми и когато кажеш, че навремето дербитата са имали стойност, веднага някои си отварят устите. Например казват: да той говори така, защото е играл в тези срещи и това е било неговото време. Показател за всичко това обаче е, че навремето дербитата се играеха на Гагарин, стадионът се пукаше по шевовете. Ако сега се играе дербито там няма да има повече от 8 - 10 хиляди зрители. Тича ще е пълен, но това е максимумът на зрителския интерес. Това е таванът. Точно това е и показателят за качествената разлика от мачовете преди и сега. Да не говорим и че когато и най-слабият отбор ни гостуваше, играехме пред 10 000 зрители.
- Откъде идва този отлив на интерес?
- Ами то хората никой не ги спира насила да ходят по мачове. Мисля, че сега няма такива футболисти, заради които да отидеш на стадиона. Истерията за билети в Шампионската лига и Левски" каква е? Големите играчи пълнят стадиона.
- А иначе трябва ли да се правят трагедии от загуба в дербито?
- Какво значи трагедия? Има по-лоши неща в живота от една загуба във футбола. Свършва мачът и животът продължава. На Запад съдията свири край на мача, хората отиват и се прегръщат и това е. Вътре на терена може всичко да стане. Животът не свършва с този мач. Трябва да се вземат поуки. Гледаш видеозапис и разбираш къде си сгрешил, какво да поправиш.
- В този смисъл кой трябва да победи?
- Победител в дербито трябва да е футболът. Има и нелогични загуби - може да играеш добре и да паднеш нещастно. Но играта и на двата отбора трябва да донесе онова, за което хората са отишли на стадиона.

--- ole-bg.com


Тодор Марев

Вече почти няма големи изпълнители

- Г-н Марев, какви са очакванията Ви от предстоящия сблъсък?
- Като че ли този двубой загуби от заряда си от известно време насам. В последните години качеството на играта между двата тима не е на толкова високо ниво. Мисля, че това се дължи на отстъплението на целия наш футбол като цяло и в този смисъл глобално всички дербита загубиха от блясъка си.
- И все пак с каква настройка ще отидете на стадиона?
- С настройката да се получи един хубав мач, без ексцесии по трибуните. Ще се абстрахирам от клубните пристрастия и в по-общия поглед мисля, че ще победи този, който по-добре играе и максимално използва предимствата си. Трябва да тържествуват приятелството и добрият дух.
- Кой е моментът, който си спомняте най-добре от 17-те си участия в дербито на Варна?
- Много неща си спомням. Може би това е мачът, в който отбелязах гол за 3:0, Тогава получих страхотен пас от Никола Спасов. Независимо че противопоставянето е било голямо, си спомням с голямо уважение за мачовете както за техния отбор, така и за моите съотборници.
- Паричните стимули имат ли роля в такъв двубой?
- В съвременния живот парите са с най-важната роля. Дербитата са по-скоро за местните хора. За човек от друго място е трудно да усети, че има дерби. Играчите са професионалисти и за тях е поредният мач от първенството. Друг е въпросът дали всеки ще иска да се представи в най-добрата светлина.
- Вярвяте ли, че ако мачът се играеше на стадион Юрий Гагарин, трибуните щяха да са пълни, както е било навремето?
- Не. Трудно може да се направи съпоставка във времената.
Вече почти няма големи изпълнители. Вижте заради един Роналдиньо каква лудница е за билети за мача Левски - Барселона. Липсата на големи фигури в нашето дерби е липса и на големи фигури в целия наш футбол. Най-важното е утре футболистите да играят за публиката и града, а след това за себе си и нещо друго.
- Кое ще надделее в съперниците, за да спечелят мача?
- В настройката на играчите са важни няколко неща. Важна преди всичко е клубната привързаност. Ще победи отборът, изграден от сплотени хора. Роля има и противопоставянето в класирането и точковия актив. Напрежението пък идва и от медиите, има и залози по барчетата, а това рефлектира върху играчите, които все пак живеят с нас и между нас. Позицията на отборите е такава, че да стане хубав мач. Нека победи спортменският дух.

--- ole-bg.com

Няма коментари: