събота, август 30, 2003

Стефан Грозданов: Имам слабост към "Спартак",
както към старите гаджета

Стефан Грозданов ще се завърне за трети път като старши треньор на "Спартак" през другата седмица. Това ще стане факт след разговор с Николай Ишков в неговия софийски офис.

- Г-н Грозданов, поемате ли "Спартак"?
- Ще се разбере след официалния ми разговор с Ишков в понеделник или вторник.
- Чухте ли се вече с него?
- Чух се по телефона, но това нищо не значи. Трябва да седнем и да поговорим професионално.
- Какви условия ще поставите?
- Интересува ме единствено дали Ишков е намерил начин да финансира клуба занапред.
- Познавате ли настоящия отбор на "Спартак"?
- Разбира се. Събрани са много добри футболисти, но безпаричието им пречи да разгърнат потенциала си.
- Когато напуснахте клуба през лятото на 2002 г., се зарекохте да не се връщате?
- Наистина не исках повече да се занимавам със "Спартак", но той ми е слабост, както старите гаджета. Когато срещна някое от тях, винаги нещо в мен трепва. Така е и със "Спартак".
- Разбрах, че през декември заминавате за Китай. Означава ли това, че ще водите варненския клуб до Нова година?
- За Китай няма нищо сигурно, така че е излишно да коментирам.
--- chernomorie.info.bg
Николай Ишков сяда на пейката на резервите

Да седне на пейката на резервите на "Спартак" в Бургас замисля Николай Ишков. За целта той ще бъде вписан в протокола за мача. "Досега никога не съм подкрепял отбора от пейката. Нищо не ми пречи да го направя срещу "Нафтекс", уточни Ишков. Разбра се още, че през другата седмица в клуба очакват рамо от общината за разрешаване на финансовите им проблеми.
--- chernomorie.info.bg
Румен Димов ще прекроява състава

С прекроен състав ще гостува "Спартак" на "Нафтекс" от 20 часа в Бургас днес. Временният треньор Румен Димов призна, че ще направи няколко вътрешни размествания, но не пожела да уточни какви точно ще са те. Вероятно в 11-те ще се завърне Иван Кризманич, Деян Джурич ще е в центъра на защитата, а Иво Димов ще връзва играта в средата на терена. "Двата отбора ще се хвърлят здраво, за да избиват загубите от предния кръг. Сигурен съм, че ще се получи открит мач, в който ще опитаме да вземем поне точка", заяви Димов. Той води със себе си 20 футболисти, като двама от тях ще отпаднат от тимовия лист за срещата.
20-те играчи: Стоянов, Голубович, Д. Дончев, Ст. Дончев, Мечечиев, Ташев, Михайлов, Ненов, Станчев, Вълев, Антунович, Караканов, Кризманич, Петров, Димов, Савич, Кирилов, Вълков, Д. Георгиев и Джурич.
--- chernomorie.info.bg

петък, август 29, 2003

Ненов и Мечечиев са под въпрос за мача

Нено Ненов и Георги Мечечиев са под въпрос за утрешното гостуване на "Спартак" на "Нафтекс". Ненов още не е в добро функционално състояние след проблемите с коляното, а десният прасец на Мечката е подут, тъй като го ужили пчела. "От "Нафтекс" нямам загуба и се надявам традицията да бъде продължена", уточни Ненов. Ако той не попадне в състава, партньор на Диян Дончев в центъра на защитата ще е Дарко Савич или Деян Джурич.
Срещата "Нафтекс" - "Спартак" започва в 20 часа в събота .
--- chernomorie.info.bg
Уредиха Иво Димов

Иво Димов е картотекиран в "Спартак", но дали ще попадне в групата за мача с "Нафтекс", ще се разбере след последната тренировка от 17 часа. След нея спартаковци тръгват за Бургас и ще отседнат в кокетен хотел край града. За утре предиобяд е предвидено тонизиращо занимание. Разбра се още, че Саша Антунович е глобен с 300 лева заради оспорване на съдийско решение срещу "Локо" (Пд). Визира се ситуацията през второто полувреме, когато сърбинът поиска дузпа. Реферът Добринов обаче му вдигна жълт картон за симулация.
--- chernomorie.info.bg
Николай Ишков бистри проблемите с кмета

Николай Ишков проведе поредната си среща с кмета Кирил Йорданов вчера предиобяд. Двамата обсъждаха проблемите на "Спартак" и по какъв начин е възможно обищната да окаже съдействие на клуба за излизане от фианансовата криза. "Засега не искам да коментирам каквото и да е било", уточни Ишков.
Разбра се още, че фенклуб "Спартак" организира екскурзия за феновете за мача с "Нафтекс". Записванията са днес от 10 до 20 часа и утре от 10 до 15 часа в бар "Шестограма" до лятно кино "Тракия". Оттам в събота в 17 часа тръгват автобусите. Ценат е 7 лева.
--- chernomorie.info.bg
Приеха оставката на Миро Миронов

Мирослав Миронов окончателно напусна "Спартак" след разговор с Николай Ишков вчера следобяд. Президентът на клуба прие оставката на треньора и обяви, че срещу "Нафтекс" отборът отново ще се води от Румен Димов. Новият наставник на "Спартак" ще е ясен до 12 септември, каза за "Черноморие" Ишков. Тръгна слух, че Стефан Грозданов може да се завърне за трети път във варненския клуб. Дипломираният историк обаче се двоумял, тъй като през декември заминава да работи в Китай.
--- chernomorie.info.bg

четвъртък, август 28, 2003

Футболистът на Спартак (Вн) Диан Дончев вложи последните си спестявания от Гърция в недвижимо имущество. Защитникът брои $ 20 000 за място в кооперация до общината във Варна. Дончев обаче още не е решил дали да превърне помещението в кафене или магазин.
Докато чака дебюта си в бизнеса, Диан направи поредния удар на автомобилния пазар. Той смени своето Ауди с БМВ кабриолет.
--- 7 ДНИ СПОРТ
Канят Спартак на турнир с Цървена звезда

Покана да участва в турнир с Цървена звезда получи Спартак (Вн). Тя е отправена лично от кмета на белградския кв. “Раковица” Драган Радованович. Турнирът ще се състои в Белград през октомври. Покани за участие са получили още Железник, Рад и новосъздаденият третодивизионен клуб Раковица. Радованович призна, че има намерение да предложи на Спартак 21-годишния халф на Железник Драган Перишич.
Късно снощи се състоя среща между президента на варненци Николай Ишков и треньора в оставка Мирослав Миронов. Резултатът от нея ще бъдe обявен на днешната тренировка.
--- 7 dni sport

Спартак зависи от Миронов

Целите на Спартак (Вн) в шампионата ще зависят от това дали Мирослав Миронов ще остане в отбора. Късно снощи специалистът, който преди няколко дни хвърли оставка, имаше съдбоносна среща с шефа на варненци Николай Ишков. На нея трябваше да се реши дали Миронов остава начело на тима. Междувременно стана ясно, че контузеният защитник Нено Ненов ще бъде 100 процента готов и ще излезе в мача срещу Нафтекс, който е в събота в Бургас. Контузия в бедрения мускул попречи на 31-годишния бранител да излезе срещу Локо (Пд). До последно под въпрос за мача с "шейховете" ще е Диян Дончев, който се оплаква от болки в кръста.
---.SportBg.com
Още двама "соколи" поразени от грипа

Милен Христов и Гюрсел Вели са поредните жертви на коварния летен грип. Но се очаква и те да бъдат възстановени за двубоя в събота. В сряда "соколите" ще играят контрола с "Вихър-Владислав". Петият кръг на първенството е в средата на септември заради евроквалификациите.
--- more.info.bg

сряда, август 27, 2003

Вчерашната среща президент - треньор беше отложена

Николай Ишков ще прави официално изявление утре
Касети с мачове на Кризманич и Д. Дончев са пратени на френски клубове


За вчера беше уговорена срещата на Николай Ишков и подалия оставка треньор на "Спартак" Мирослав Миронов. Президентът обаче не се появи във Варна, тъй като се налага в София да приключат лечебните процедури след автомобилната катастрофа в началото на миналата седмица. Варненецът пътува днес и обеща най-късно в четвъртък да направи официално изявление за съдбата на треньора. Не е изключено номерът със Стойчо Младенов да бъде повторен и Мирослав Миронов да поведе "соколите" за мача с "Нафтекс" в Бургас. За нашия вестник русенецът каза преди ден, че "имам много, много въпроси към Ишков" и не конкретизира отговор за близкото си бъдеще. Но беше категоричен, че ако футболистите и колегите му си получат парите, "Спартак" може да продължи и с него участието си в първенството. В същото време не прекъсват разговорите с френските клубове, които проявяват интерес към Иван Кризманич и Диян Дончев, бяха изпратени касети с техни мачове.
Вече ви информирахме, че летен грип атакува "соколите", но според д-р Ивайло Якимов и петимата играчи ще бъдат готови за двубоя в събота. Вчера Ники Станчев, Димитър Георгиев, Илиян Ташев, Иван Кризманич и Георги Колев се оплакваха от коварната инфекция. "Надявам се, че след като ги изолирахме от групата, още в понеделник няма да има усложнения - ни каза д-р Якимов. - Инфекцията са я хванали през почивните дни. Преди мача само Кризманич не бе добре, успях да му смъкна температурата и да влезе през второто полувреме."
Илиян Ташев е вече почти излекуван. "Добре стана, че при мен вирусът бе уловен в начален стадий и бързо овладян - обясни бранителят. - Вече съм по-добре, за мача в събота ще съм на линия. Мисля, че всички ще се оправим." За по-сериозната болест в "Спартак" - финансовата, Ташев не смее да прави прогнози: "Няма никакъв смисъл да бойкотираме срещите, вече е късно да играем в нов отбор. Явно така ще си караме поне до зимната пауза."
--- more.info.bg

вторник, август 26, 2003

Боби Гьорев взема малтийско поданство

Малтийски гражданин става всеки момент Борислав Гьорев. Бившият халф на "Спартак" от 80-те живее и работи на екзотичния остров 16 години, но законите не му позволили да вземе по-рано паспорт. "Боби ми оказа съдействие, когато отидох в Малта. Той ме заведе във "Флориана" и след 3 тренировки сключих договор. Отскоро Гьорев е треньор в първа дивизия. Преди това е водил елитния "Моста", но се скарал с президента и напуснал. После е учил на футбол деца в частно училище", каза за "Черноморие" Бойко Каменов.
--- chernomorie.info.bg
Не е изключено треньорът на "Спартак" да се върне


Миро Миронов: Имам много въпроси към Ишков...
Петима "соколи" налегнати от летния грип


Мирослав Миронов не се е прибрал в София, след като подаде оставка в петък. Във Варна очаква среща с Николай Ишков. "С президента се чухме само веднъж, след пресконференцията, на която обявих оставката си - каза вчера Миронов. - Помоли ме да изчакам, за да поговорим." Очаква се срещата да бъде днес - утре, дали треньорът би променил решението си? "Не мога да кажа нищо, имам да поставя на президента много, много въпроси. Като чуя отговорите, тогава мога да бъда конкретен." А това ще рече, че завръщането на Миронов не е невъзможно, ако Ишков осигури пари за издръжката на отбора в първенството.
И футболистите чакат президента, за да получат дълго чаканите си пари. Нено Ненов заяви, че всеки решава сам дали да продължи да играе, ако преди двубоя с "Нафтекс" не вземат нищо. "Всеки си преценява, но за мен професионализъм означава, когато си свършиш работата, да ти платят - обясни бранителят. - Засега не мога да предвидя какво ще се случи, но щом президентът ще идва, предполагам, че нещата ще се оправят. Контузията ми отшумява, до ден-два ще съм възстановен. Ако ни платят, очаквам здрав мач в Бургас. И двата отбора са се побеждавали и като домакини, и като гости."
"С "Беласица" играхме заради Миронов - твърди Георги Мечечиев. - В дербито - заради Николай Ишков! Вече не знам какво става, дали ще продължаваме така. Обикновено опитните Николай Станчев и Анастас Петров вземат решенията какво да прави отборът, от мен нищо не зависи."
Петима играчи бяха покосени от летния грип, плъзнал застрашително във Варна. Д-р Якимов раздаде лекарства и пусна по домовете вдигналите температура Ники Станчев, Димитър Георгиев и Георги Колев. Състоянието на Ташев му позволи да завърти няколко обиколки, Кризманич е вече почти оздравял и тренира с групата. Румен Димов заведе играчите на Аладжа манастир за крос. На стадиона останаха възстановяващите се Ненов, Ст.Дончев, Д.Дончев и тримата вратари.
--- more.info.bg

понеделник, август 25, 2003

Миро Миронов фаворит за треньор на Славия

42-годишният специалист на разговор с Николай Ишков днес, летен грип хаванаха петима футболисти на "соколите"

Наставникът на Спартак в оставка Мирослав Миронов е фаворит за треньор на Славия, след като вчера ръководството на "белите" прие оттеглянето на Милодраг Йешич. Сръбският специалист се отказа от поста си, след като отборът му бе разгромен от дебютанта в "А" група Македонска слава с 3:0. В петък пък Миро Миронов също сдаде поста, след като се оплака от финансовата криза, налегнала спартаковци. 42-годишният наставник дори не ръководи "соколите" при загубата им от Локо (Пд) в събота. Миронов ще има разговори днес с президента на варненци Николай Ишков, който вече заяви, че не е сигурно дали УС на клуба ще приеме оставката. Ако раздялата стане факт, то е почти сигурно, че Миронов ще е новият стар треньор на "белите". Специалистът ръководи тима от квартал "Овча купел" преди две години като преди това бе и футболист на същия отбор. Миронов все още е във Варна и по повод разговора си с Николай Ишков каза, че ще му постави няколко условия за оставането си. Вчерашното занимание отново бе водено от помощника на Миронов Румен Димов, който заведе подопечните си на крос в Аладжа манастир. Петима "соколи" обаче страдат от летен грип - Иван Кризманич, Илиян Ташев, Николай Станчев, Димитър Георгиев-Шустера и вратаря Георги Колев. Ташев направи няколко обиколки на терена на "Спартак", а единствен Кризманич се качи на автобуса с основната група. На стадиона останаха вратарите Георги Арнаудов, Стоян Стоянов и Урош Голубович, както и страдащите от контузии Диян Дончев, Стефан Дончев и Нено Ненов. Най-проблемен от тримата е Дидо Дончев, който се оплаква от болки в кръста и срещу Локо дори игра на инжекции. В същото време се разбра, че Иво Димов е с голям шанс да попадне в групата за предстоящото гостуване на Нафтекс. Ексцентричният полузащитник подписа контракт със "соколите", в който единственото условие е да бъде пуснат без финансов иск при оферта от чуждестранен клуб.
--- www.pozvanete.bg
Диян Дончев играл с инжекция

Диян Дончев е излязал на терена срещу "Локомотив" (Пд), след като му е била поставена инжекция. По време на последната тренировка защитникът се е сблъскал със съотборник и е почувствал остри болки в крака. Румен Димов оставил Диян сам да преценява дали е в състояние да облече екипа. "Най-лесно беше да се покрия, но не го направих. Не е в мой стил да бягам в отговорност. Знаете за проблемите в клуба и затова повече отвсякога трябва да сме единни и да проявим чувство за отговорност", уточни Дидо.
--- chernomorie.info.bg
"СПАРТАК" - "ЛОКОМОТИВ" (ПД) 1:3

0:1 - Р. Петров, 32 мин., 1:1 - Петров, 33 мин., 1:2 - Камбуров, 52 мин. от дузпа, 1:3 - Джайеоба, 75 мин.
Съдия: Иван Добринов (София), асистенти: Никола Джугански (Самоков) и Венцеслав Гаврилов (София);
жълти картони: Караканов, Станчев, Михайлов, Д. Дончев, Антунович и Ст. Дончев (Сп), Тунчев, Камбуров и Котев (Лок),
стадион "Спартак", 2000 зрители.
"СПАРТАК" (1-4-4-2): Стоянов - Мечечиев, Д. Дончев, Михайлов (77 - Кирилов), Ст. Дончев - Петров, Станчев, Караканов, Ташев (56 - Кризманич) - Вълев, Антунович (68 - Д. Георгиев).
"ЛОКОМОТИВ": В. Камбуров, Вл. Иванов, Тунчев, Хубенов (46 - Бърканичков, 70 - Джайеоба), Михайлов (21 - Илиев), Котев, Траянов, Кр. Димитров, Р. Петров, Янчевски, М. Камбуров.


Казано след мача

-Ники Станчев: Първенството ни пак е порнография! Добринов реши мача! Каква дузпа измисли! Но и ние не стояхме добре в защитата, лесно ни преминаваха. Нападателите трудно задържаха топката. Много ни се събра. А "Локомотив" не е нещо особено.
-Анастас Петров: Не разбрах за какво ми свири дузпа. Ръката ми беше до тялото, не съм го спъвал! Знае кога да свири дузпа: стана 1:2! Много сме зле психически, не знаем къде се намираме. "Спартак" се разкапва!
-Иван Славов (изпълнителен директор): Това ли е феърплеят, за който толкова се приказва!
-Сия Ишкова (майката на президента): Няма ли журналист, който да напише истината за тези съдии! Никой не смее! Такива като Добринов са добре заплатени проститутки!

-Николай Ишков:Да изкоренят съдиите като плевели от нивата
Дузпата на пловдивчани беше фалшива, смята Анастас Петров
Остро недоволство от отсъжданията на Иван Добринов след загубата от "Локо" (Пд) с 1:3 изрази Николай Ишков. Президентът на "Спартак" изгледа на видеокасета всички спорни ситуации в срещата. "Ръководството на Добринов беше част от "феърплея". Не може да вдигнеш 4 жълти картона за 10 минути. Както лекарят лекува болния пациент, така и съдията трябва да изпълнява своите задължения. Щом реферите не го правят, да ги изкоренят като плевели от нивата. Пускали сме жалби срещу арбитри в предното първенство, направихме го и сега. Дано в БФС реагират адекватно на съдийския произвол", уточни за "Черноморие" Ишков.
Според Анастас Петров реферът е предрешил крайния изход на съботната среща във Варна с фалшива дузпа в 52-рата минута. "Стоях на едно място и изобщо не съм посягал. Илиев се хвърли върху мен и падна на тревата. Видяхте, че Добринов не свири веднага. Защо го е направил, си отговорете сами", заяви Петров.

--- chernomorie.info.bg + more.info.bg

неделя, август 24, 2003

Спартак с първа загуба

Локомотив Пд постигна трета поредна победа в А група, след като победи с 3-1 като гост Спартак във Варна. Отборът на домакините бе воден от помощник треньора Румен Димов, след като ден преди мач наставникът Мирослав Миронов си подаде оставката заради финансовата криза в клуба. Спартак започна по-активно срещата, но гостите от Локомотив стигнаха първи до по-сериозните голови положения. В рамките на минута между 12-ата и 13-ата Камбуров на 2 пъти пропусна да се разпише. Домакините отвърнаха с пропуск на Антунович след добра комбинация с Николай Вълев.

Локомотив откри резултата в 32-ата минута с попадението на Роберт Петров, като секунди преди гола Камбуров нацели напречната греда. Само минута по-късно Анастас Петров изравни след добро взаимодействие с Николай Вълев. До края на първото полувреме и двата отбора пропуснаха своя шанс да поведат в резултата, като пред гола сгрешиха Мартин Камбуров и Анастас Петров
7 минути след почивката Иван Добринов отсъди спорна дузпа за нарушение срещу резервата на Локомотив Георги Илиев от страна на Ташев. Тя бе реализирана от Камбуров за 1-2.

На няколко пъти защитата на домакините сериозно се пропука след пробиви на противникови футболисти като с пропуски се отличиха Камбуров и Бърканичков. В 74-ата минута обаче Джайейоба се измъкна сам срещу Стоянов и не сгреши 1-3. До края на мача Спартак можеше да намали резултата, но Анастас Петров нацели гредата.
--- DnesPlus.com
Халфът Иво Димов
ще играе без пари в Спартак (Вн) до края на годината. Той подписал договор, в който не фигурирали никакви суми. За Иво по-важна била думата на президента Николай Ишков, че ще го пусне без финансов иск в чужбина след края на есенния сезон.
--- 7 dni sport
Софиянски с №8 в Спартак (Вн)

Фланелка с №8 на Спартак (Вн) получи столичният кмет Стефан Софиянски след мача между ветераните на Калиакра и варненския тим. Подаръка поднесе бизнесменът Методи Гушлев, син на голмайстора на “А” група от 1961 г. Любчо Костов. Срещата в Каварна приключи без победител - 4:4. Въпреки огромното желание да вкара капитанът на домакините Стефан Софиянски не успя да порази целта. Преди двубоя той изрично предупреди защитниците на гостите да не му правят реверанси, защото бил мъжко момче. По този начин сценарият, според който кметът трябваше да отбележи поне един гол, пропадна. Два пъти за Спартак се разписа бившият национал Живко Господинов. По традиция най-интересно бе третото полувреме, което се проведе в кокетен ресторант край морето.
--- 7 dni sport
МИРОСЛАВ МИРОНОВ:
Където съм ял бял хляб, не плюя
Спартак вече не се плаши дори от ЦСКА и Левски, горд е треньорът в оставка


Треньорската авантюра на Мирослав Миронов в Спартак (Варна) продължи само 10 месеца. Бившият нападател на Дунав и Славия няма от какво да се срамува за работата си край морето. Той пое отбора със свален гард и бързо го вдигна на крака, като през пролетта приятният игрови облик на Спартак впечатли футболните естети. Единственото, с което Миронов не можа да се справи, бяха хроничните финансови проблеми в клуба. Заради тях специалистът обяви оттеглянето си в навечерието на мача с Локомотив (Пд).

- Г-н Миронов, след като преспахте, продължавате ли да мислите, че оставката бе правилното решение?
- Абсолютно. Пред мен нямаше друг изход, направих единствения верен избор.
- Кога всъщност решихте да се оттеглите?
- Решението назряваше в мен още в началото на лятната подготовка. Трудно тръгнахме да тренираме, срещнахме много препятствия, но после нещата се стабилизираха.
Дори направихме лагер в Тетевен. Аз и футболистите вярвахме, че нещата ще отидат към по-добре, но не се получи.
- Вярно ли е, че лично сте спрели някои играчи за арбитраж?
- Не аз, а момчетата сами прецениха да останат в отбора, вместо да си разтрогнат договорите. Причината е, че вярваха на нашия президент, имаха му доверие и продължават да му имат.
- Казват, че сте искали да напуснете още преди първия кръг. Защо не го сторихте?
- Не отиваше някак сезонът да започне с оставка. Успях да убедя момчетата да излязат на терена срещу Беласица, както и в дербито на Варна.
- Какво казахте на футболистите, след като подадохте оставката си в петък?
- “Момчета, това го правя заради вас. За да се обърне внимание на обществеността и феновете за тежкото състояние на отбора. Срещу Локомотив (Пд) играйте заради г-н Ишков и заради мен. Вярвам, че ще спечелите.”
- Разговаряхте ли вече с клубния шеф Николай Ишков?
- Да. Обади се след пресконференцията и каза, че ще обсъдим ситуацията във вторник, когато си идва във Варна. Каква ще е темата на разговора, само той знае.
- Ако през следващата седмица на отбора бъде платено, съществува ли вариант да се върнете?
- Не искам да говоря предварително. Засега единственият факт е депозираната оставка, но тя подлежи на разглеждане и обсъждане.
- Имали ли сте професионални конфликти с Ишков?
- Категорично не. По-правилно е да се каже, че между нас съществуваха професионални разногласия, което е съвсем нормално, но работихме коректно. Такива бяха отношенията ни между работодател и треньор. Тонът, с който говорех на пресконференцията, още веднъж показа, че атмосферата в колектива и клуба е прекрасна. Въпреки трудностите.
- Кога един български треньор ще последва примера на европейските си колеги и след напускането си ще обяви ясно и открито колко пари не е получил по договора си?
- Защо да го правя? Аз държа на коректните взаимоотношения. Най-лесно щеше да бъде, ако призная какви суми имам да взимам. Но където съм ял бял хляб, не плюя. Държа да си тръгна с достойнство и да запазя приятелските си връзки там, където съм работил.
- Колко трябва да бъде платено на футболистите, за да са спокойни?
- Това е вътрешноклубен проблем. Ако приемем, че в момента е невъзможно момчетата да си вземат 100 процента договореното и заработеното, поне заслужават да получат едни прилични суми. Аз съм убеден, че и по 3000 да им раздадат, ще стиснат зъби и ще играят на предела на възможностите си.
- Най-престижните ви резултати със Спартак?
- 0:0 с Левски за купата, когато играхме повече от едно полувреме с 9 души. След това 1:1 с ЦСКА за първенство, като уточнявам, че до този мач червените нямаха загубена точка. Изпитах радост и при 0:0 на Герена и при още три победи - срещу Черно море (2:1), Славия (1:0) и Нафтекс (1:0). Бях удовлетворен и от последното равенството 1:1 срещу съгражданите на “Тича”. Все пак надиграхме тотално съперника, бяхме с две класи над него, но само малшансът и съдиите попречиха да ги бием с разлика.
- Мачът, за който не искате да си спомняте със Спартак?
- Загубата в Дупница с 0:3 през пролетта.
- Кое нещо ви донесе най-голямо удовлетворение от престоя в Спартак?
- Отборът показа ново лице у дома, а на чужд терен се превърна в препъникамък за грандовете. Всички в елита се съобразяваха с нас. Спартак вече скъса с провинциалното мислене, играе по един и същ начин у дома и като гост. Специално във Варна завършихме наравно единствено с шампиона ЦСКА. В останалите мачове победихме.
- Футболисти, които израснаха най-много под ваше ръководство?
- Безспорно Станислав Жеков, пред когото има добро футболно бъдеще. Дойде при нас като резерва в Нафтекс, а им го върнахме готов футболист. Когато поех Спартак, Иван Кризманич беше резерва, а Стефан Дончев въобще не играеше. Сега и двамата са титуляри. Също бих отличил и Нено Ненов, когото привлякохме без пари. По същия начин реализирахме трансферите на вратаря Стоян Стоянов и нападателя Николай Вълев. Привлякохме ги по моя препоръка. Прогнозирам, че Вълев ще се окаже много добра инвестиция за Спартак, ако му откупят правата през зимата.
- Как успяхте да мотивирате футболистите въпреки безпаричието?
- Попитайте тях. Може би ми вярваха, защото съм бил прям и откровен към всеки един. Сигурно и спортно-тренировъчният процес е бил провеждан правилно.
- В какво състояние оставяте отбора?
- С наличния потенциал Спартак ще завърши между 6-о и 8-о място Ако се намерят финанси, разбира се.
- Ако няма феърплей обаче?
- Забравете за феърплей в България. Феърплей ще има само за малките отбори.
- Получихте ли вече нови предложения за работа?
- Не. Искам да уточня, че не съм преговарял с нов отбор, когато вътрешно в мен надделя мнението да си тръгна от Варна. Сега искам да почина известно време, за да се отърся от напрежението. Може да е до Нова година, може и до юни. Треньорската професия е непредвидима.

--- НЕДКО ПЕТРОВ/7 dni sport/

събота, август 23, 2003

Обсъждат оставката на треньора до дни

Оставката на Мирослав Миронов ще бъде обсъждана в понеделник или вторник от съвета на директорите на ПФК "Спартак" АД. Това съобщи административният директор Иван Славов. "Няма какво да добавя към мотивите на Миронов. Дали ще приемем оставката, или не, ще разберете в началото на другата седмица. Уведомих за решението на Миронов нашия президент по телефона", заяви Славов.
Николай Ишков отказа коментар. Той уточни, че ще почива до понеделник в софийския си дом след претърпяната катастрофа. "Много напрежение и стрес ми се събраха в последните дни. Нека първо ги преодолея и след това ще говоря. Дано Господ е с нас срещу "Локо" (Пд)", каза Ишков.
--- chernomorie.info.bg
Румен Димов води спартаковци днес

Варненци излизат с титулярите срещу "Локо" (Пд)
Помощник-треньорът Румен Димов и капитанът Николай Станчев ще водят "Спартак" срещу "Локомотив" (Пд) днес. Срещата е от 18 часа на стадион "Спартак". Димов и Станчев ще определят състава и тактиката след обяда. Въпреки безпаричието, титулярите ще излязат на терена. Това е решено на среща между тарторите на отбора. "Не ни е лесно, защото храним семейства. Но влизаме в положението на нашия президент и вярваме, че ще реши проблемите. Ще играем заради нас самите, клуба и феновете", уточни Диян Дончев. Единствен от основните футболисти екипа може да не облече Нено Ненов. Стожерът в защита е с мускулно разтягане и най-вероятно ще бъде заместен в центъра на отбраната от Златин Михайлов.
Вероятен състав: Стоянов, Мечечиев, Михайлов, Д. Дончев, Ст. Дончев, Петров, Кризманич, Н. Станчев, Ташев, Антунович и Вълев.
В лагера на "Локо" (Пд) са в шок. Футболистите са научили в Албена, че техният съотборник и бивш нападател на "Спартак" Методи Стойнев е катастрофирал тежко. Мето се е отървал с уплаха и леки контузии, но има пострадал в колата.
--- chernomorie.info.bg
Мирослав Миронов хвърли оставка

Треньорът на "Спартак" Мирослав Миронов подаде оставка. Той съобщи крайното си решение на пресконференция с медиите в 16,30 часа вчера.
- Г-н Миронов, кои са мотивите за вашето оттегляне?
- Дългата и дълбока финансова криза в клуба, която ми пречи да изпълнявам професионалните си задължения. Повече не мога да мотивирам футболистите. Замислях оставка още преди първия кръг, тъй като направих доста компромиси към себе си като човек и специалист през последните 9 месеца. Отлагах решението си, но сега вече е факт.
- От колко месеца не са ви плащали?
- Дайте да не обсъждаме този въпрос. По-важно е, че проблемите на "Спартак" са големи и ножът не просто е опрял до кокала, а е отрязал половината кокал. За комлексното оцеляване на клуба, единственото спасение е колкото се може по-бързо да се влязат свежи пари. Мисля, че резултатите на отбора през последните 9 месеца са геройство. Ако кризата беше от 15-20 дни, разбирам, но толкова дълго. Аз и футболистите изтърпяхме много.
- Уведомихте ли Ишков за оставката?
- Във вторник му намекнах в устен разговор за подобно нещо. Днес (бел.ред. вчера) не съм се чувал с него, но запознах с решението си Иван Славов. След пресконференцията ще съобщя и на футболистите.
- Възможно ли е някои от тях да бойкотират домакинството с "Локомотив" (Пд)?
- Предполагам, че ще излязат на терена. Аз ще говоря с тях, така както го правех често и ги карах да играят.
- Президентът прави всичко възможно да се разплати.
- Зная, но този ден все се отлага. Може би ще дойде вбъдеще. На Ишков му е трудно сам да издържа отбора. Прави го вече 9 години, но трябва да му се помогне.
- Как ще се отрази вашето напускане на отбора?
- Дано нещата се оправят, защото "Спартак" разполага с добър колектив и можещи футболисти, които играят добър футбол. Ако в България имаше феърплей, със сигурност ще се класираме до 7-о място.
- Как се отразява безпаричието на футболистите?
- Само момчетата си знаят, но въпреки трудностите, са достатъчно коректни към ръководството. Видяхте, че никой от тях не се яви на арбитраж през лятото. Нашите играчи имат морал и са мъже.
- Ще дойдете ли на стадиона на мача с "Локо" (Пд)?
- Не. Няма да издържа да гледам отстрани.
--- chernomorie.info.bg

петък, август 22, 2003

Спартак остана без треньор

Наставникът на Спартак Вн Мирослав Миронов си подаде оставката днес. Като основна причина за своето решение той посочи финансовата криза в отбора. “Поради финансовата криза в отбора си подавам оставката. За 9 месеца дадох достатъчно много от себе си. Отборът е мтного добър. Отлагах това решение. Резултатите, които постигнахме с момчетата са геройство. Благодаря на колектива. Тежко ми е, но не мога да мотивирам футболистите”, коментира Миронов.

Той добави, че утре няма да стои на резервната скамейка на мача с Локомотив Пд и дори няма да го наблюдава отстрани, тъй като ще му бъде тежко и няма да издържи. Помощник треньорът Румен Димов ще води варненци в утрешния двубой с Локомотив Пд. Ръководството ще разгледа оставката на треньора в понеделник
--- DnesPlus.com
Президентът на Спартак претърпя катастрофа

Президентът на Спартак Вн Николай Ишков претърпя автомобилна катастрофа в сряда следобед. Произшествието е станало край Омуртаг. За радост Ишков е жив и здрав. Според сигурни източници обаче личният автомобил на президентът на Спартак е сериозно пострадал.

Днес от 13 ч. Николай Ишков дава пресконференция във Фестивалния и Конгресен център.
--- DnesPlus.com
Ники Станчев: Ние изпратихме Ераносян от Добрич...

Капитанът на "Спартак" изобщо не е впечатлен от лидерството на пловдивския "Локомотив" и е категоричен: "Изкуствено е на първо място! И изобщо не ни стряска, те да се притесняват. Добре познаваме отбора, няма никакви шансове срещу нас. Ние можехме да бъдем на тяхното място в класирането, ако съдията Костадинов не измисли дузпата в дербито!"
Според Ники Станчев "Спартак" е в много добро състояние, с лека контузия в кръста е Диян Дончев, той самият има болки в глезена, но ще изведе отбора си в събота. По повод винаги високото самочувствие на сегашния треньор на "Локото" Едуард Ераносян казва: "Да не забравя, че ние го изпратихме от Добрич!" Напомнянето е за онова 3:1 за "соколите", след което пловдивчанинът се прибра под тепетата.
Вчера спартаковци тренираха преди обяд, довечера отново няма да бъдат събрани в хотел. "Така повече ни върви, играем по-добре, вземаме точки..." - признава фатализма си играещият помощник-треньор на "Спартак".
--- more.info.bg
Спартак не успя да преотстъпи Караканов

Трансферният пазар бил затворен и халфът излиза срещу Локо (Пд). Вариантът пред него е за трансфер в чужбина

Полузащитникът на Спартак Георги Караканов засега остава във Варна, стана ясно вчера. 28-годишният футболист трябваше да бъде преотстъпен на Марек, но това не стана, тъй като трансферният пазар за състезатели, преминаващи от един български клуб в друг, е затворен. Президентът на варненци Николай Ишков се бе договорил с колегата си от Дупница Стефан Милушев за преотстъпването на играча, но в послредния момент двамата са разбрали, че имат неточна информация относно крайния срок за трансферите. "Останахме неприятно изненадани, че сделката няма да може да бъде осъществена. Георги не влезе в игра срещу Черно мори именно, за да може да заиграе в друг клуб в България. Сега можем да го продадем единствено в чужбина. В момента обаче конкретни оферти за него няма. При първа възможност ще пуснем състезателя в чужд отбор, няма да го спираме", каза за "Позвънете Новини" босът на "соколите". С парите от трансфера на Караканов Ишков се надяваше да покрие част от задълженията си към състезателите. В момента съществува и друга вероятност за преминаване на футболисти на Спартак в отбор от чужбина. Става дума за Иван Кризманич и Диян Дончев, за които има интерес от втородивизионен френски отбор. Нещата се движат от приятел на Ишков. "Дали сме видеоматериали на мениджъра и очакваме той да се обади с конкретна оферта от страна на французите. Дотогава обаче Кризманич и Дидо Дончев ще играят при нас. Във Франция трансферният пазар затваря на 31 август", заяви босът на Спартак. Не се знае дали французите ще искат да вземат двамата под наем или направо да ги закупят. Сделката обаче трябва да стане факт най-късно до началото на другата седмица, тъй като на Кризманич и Дончев трябва да бъдат изкарани работни визи. Междувременно, вчерашната тренировка на Спартак бе водена от помощник-треньора Румен Димов, тъй като Мирослав Миронов боледува от коварен стомашен вирус.
--- www.pozvanete.bg


"Соколите" отиграваха заучени положения и удари от далечно разстояние срещу Стоянов и Голубович. Изявите на сърбина подсказаха, че ще е доста трудно да се определи кой да е титуляр срещу "Локото". Стражът пристигна преди месец като шампион на Босна и Херцеговина с "Леотар". Причината да дойде във Варна е приятелството му с Иван Кризманич, който му казал, че на "Спартак" е нужен вратар. Според Урош почти няма разлика в качеството между босненското, сръбското и българското първенство. Смята, че е готов да застане в рамката срещу "Локо" и предпочита да не коментира качествата на българските си колеги. "Когато изляза на терена, ще се види какво умея", добави Голубович.
--- more.info.bg

Съдия на мача ще е Иван Добринов

четвъртък, август 21, 2003

Миронов болен, Димов води тренировката на Спартак

Предпоследната си тренировка преди домакинството си на Локомотив Пд в събота проведоха днес футболистите на Спартак Вн. На тренировката не присъства наставникът на “соколите” Мирослав Миронов. Причината е настинка.

Варненци тренираха под ръководството на помощника на Миронов Румен Димов. Футболистите отиграваха заучени положения и отработваха удари към двата вратари Стоянов и Голубович. Завидно усърдие показа в тренировката Иво Димов, който последен напусна терена.
--- DnesPlus.com
Бранител на Спартак: „Няма да вадим душата на боса Ишков за пари"

"Президентът ни увери, че щом намери пари, веднага ще се разплати с нас. Не виждам смисъл да вадим душата на човека, след като няма откъде да ги вземе. Аз съм от много години в Спартак и зная, че Ишков държи на думата си, и винаги щом има възможност, се е разплащал с нас до стотинка, а дори и отгоре", заяви бранителят на Спартак (Вн) Златин Михайлов. Наставникът на "соколите" Мирослав Миронов сподели, че очаква двубоят с пловдивския Локомотив да бъде много труден, но се надява тимът да продължи добрата серия и да не загуби и в третия кръг. "Локо е сериозен отбор, но и ние с играта си доказахме, че не сме за подценяване. В момента наблюдавам изравняване на силите между десетина отбора, така че щом всичко е феърплей, изненади са възможни", заяви Миронов.
---SportBg.com
"Соколите" не се съмняват в успеха над "Локото"

Днес решават за Георги Караканов
Иван Кризманич пътува за Франция другата седмица


Последни преговори за преминаването на Георги Караканов под наем от "Спартак" в "Марек" ще проведат президентите на двата клуба днес. Николай Ишков и Стефан Милушев вчера разговаряха в София, без да стигнат до споразумение. Според боса на "соколите", за да се върне халфът в родния "Марек", трябва да се уредят и някои формалности в БФС. Ако днес не се стигне до решение, Караканов твърдо остава във Варна. Вчера той наравно с останалите спартаковци се включи в двустранната игра. В нея не участваха само Дидо Дончев и Нено Ненов, които имат леки разтежения.
"Соколите" не се притесняват, че в събота им гостува временният лидер в първенството "Локомотив" (Пд). "Неведнъж сме ги били, ще го направим - казаха повечето играчи на "Спартак" - Те са първи, защото е още втори кръг. Играем силно срещу този отбор, в последните срещи обаче все странични фактори ни пречеха да победим."
Халфът Иван Кризманич със сигурност пътува за Франция в началото на другата седмица. Той има оферта от втородивизионен клуб. "Няма да преминавам проби, директно ще се включа в отбора - каза сърбинът. - Трансферният пазар там затваря и няма никакво време да ме проверяват. Не знам подробности, освен че ще играя като преотстъпен, с мен никой не е говорил." Кризманич очаква да бъде в групата за мача с "Локото": "Ако треньорът прецени, ще играя, никой не ми е казвал, че ще ме пазят да не се контузя. Ще стане сериозен сблъсък, ние не се притесняваме, защото много трудно можем да изпаднем този сезон. И двата отбора могат да спечелят. "Спартак" играе мач за мач, без да е обременен."
--- more.info.bg

сряда, август 20, 2003

Караканов още във Варна, уреждат го в Марек днес

Диян Дончев и Николай Станчев под въпрос за събота, защитникът Нено Ненов на линия за мача с Локо (Пд)

Полузащитникът Георги Караканов се завърна във Варна и вече два дни тренира със Спартак. Състезателят замина в понеделник за Дупница, където трябваше да бъде преотстъпен. До вчера обаче ръководствата на "соколите" и Марек не се бяха договорили и поради тази причина халфът отново тренира във Варна. Заради евентуалното си преминаване на стадион "Бончук", 28-годишният футболист не игра във варненското дерби. Вчера президентите на двата клуба Николай Ишков и Стефан Милушев постигнаха принципна договорка, но днес трябва да отидат до сградата на Българския футболен съюз. Там двамата ще уредят документите по сделката. Караканов ще играе под наем в Марек до Нова година или най-късно до следващото лято. С парите от наема пък Николай Ишков ще изплати част от заплатите и премиите, които дължи на футболистите и треньорския щаб на "соколите". Той е обещал пред отбора, че пари ще има в петък, ден преди мача от третия кръг на "А" група с Локомотив (Пд). Вчера спартаковци направиха двустранна игра. В нея наставникът Мирослав Миронов не изпробва проектотитулярния състав за събота, а в двата отбора имаше и основни състезатели и твърди резерви. На облекчен режим тренираха защитниците Нено Ненов и Диян Дончев. Първият е с травма в бедрения мускул, а бившият национал има проблеми с кръста. Ненов със сигурност ще бъде вдигнат на крака до събота, като за Дончев все още не се знае. До последно под въпрос за двубоя с "железничарите" ще е и капитанът на отбора Николай Станчев. 36-годишният футболист изпитва болки в глезена и не се знае дали ще е на 100% готов за тежък мач, какъвто се очертава да бъде този с пловдивчани. Пред наставника Мирослав Миронов ще стои дилемата с кой вратар да започне. Стоян Стоянов бе титуляр в първите две срещи, показа добри изяви и дори спаси дузпа на Илиян Илиев във варненското дерби. Урош Голубович пък вече е получил права да играе и има шанс да дебютира именно срещу Джаейоба и компания.
www.pozvanete.bg
Гонзо сменя отбор заради манекенка

Луда любов с манекенка накара Гонзо да смени отбора си. Не става дума обаче за нападателя на Левски Георги Иванов, а за двойника му Николай Вълев. Футболистът на Светкавица е най-новото попълнение на Спартак (Вн). В дъното на трансфера стои 19-годишното гадже на здравеняка Севи Ефремова. Девойката е модел в агенция “Идея Прима” на Митко Увалиев. Двамата се запознават в родния им град Търговище. Красавицата живее във Варна от скоро. Тя намекнала на Вълев, че ако иска да са заедно, трябва да я последва. Влюбен до уши, Гонзо нямал друг изход, освен да я послуша.
--- 7 dni sport
"Соколите" посрещат в събота изненадващ лидер

Ишков обеща финансови инжекции до петък
Караканов още не е пристигнал в Дупница, Кризманич и Дидо Дончев във Франция?


Вчера спартаковци бяха 2 пъти на терена, всички тренират с настроение, накуцваше само Нено Ненов. "Някой ме удари с коляно в бедрото..." - обясни причината защитникът, показал стабилна игра в дербито. Д-р Ивайло Якимов е убеден, че бургазлията ще излезе срещу пловдивския "Локомотив" в събота. Ден по-рано футболисти и треньори трябва да получат премии и заплати, обеща им ги Николай Ишков в кратък разговор с отбора. Президентът изрази своята благодарност за добрата игра срещу "моряците" и преди всичко за разбирането, което проявяват всички към финансовите проблеми в клуба. Очакват се пари от продажбата на Георги Караканов в Дупница, от трансфера на Иван Кризманич и Диян Дончев във втородивизионни френски отбори.
--- more.info.bg

вторник, август 19, 2003

Миро Миронов:„0ще ме тормозят съдийските грешки в дербито"

След двудневна почивка старши-треньорът на Спартак (Вн) Мирослав Миронов събра подопечните си за първа тренировка за седмицата. "Подхождаме много сериозно към предстоящото ни домакинство на пловдивския Локомотив, тъй като това е един от най-стойностните отбори в родното първенство", заяви Миронов и допълни, че колкото и да не иска да си спомня за дербито с Черно море, една ярка несправедливост постоянно била пред очите му - отсъдената втора дузпа срещу неговия отбор при положение, че е имало абсолютно идентично съприкосновение на топката в ръката на Илиан Илиев в наказателното поле на Черно море. Миронов сподели още, че искрено се надява в предстоящия двубой срещу "железничарите" съдията да не показва двоен аршин в отсъжданията си, а да свири това, което става по терена.
--- SportBg.com
Диян Дончев и Кризманич гласени за Франция

Иво Димов тренира със спартаковци

Френски втородивизионни клубове са проявили интерес към Диян Дончев и Иван Кризманич, научи "Черноморие". По-настоятелни са французите към Дончев, чийто трансфер може да се финализира до седмица. В момента спортно-техническите щабове на въпросните отбори се запознават с футболните качества на универсалния футболист от видеокасети с неговата игра. Продажбата на Кризманич най-вероятно ще се отложи за зимата. Дотогава емисари от Франция ще наблюдават изявите му в няколко мача от "А" група.
Разбра се още, че сделката за преотстъпването на Георги Караканов в "Марек" ще приключи в сряда или четвъртък. Николай Ишков е лаконичен, че няма да даде бележка за халфа, докато дупничани не платят поисканата трансферна сума за него.
Вчера към тренировките на "Спартак" се присъедини Иво Димов. 33-годишният ексцентричен плеймекър се е разбрал с Ишков да попдържа форма с родния си клуб, докато си намери отбор в чужбина. Ако Иво не заиграе зад граница, отново ще облече екипа на спартаковци.
--- chernomorie.info.bg

понеделник, август 18, 2003

Караканов под наем в "Марек"

Георги Караканов ще бъде даден под наем на родния му "Марек", научи "Черноморие". Поради тази причина халфът остана извън групата на спартаковци за дербито на Варна. "Трансферът на Георги обаче ще стане факт, ако дупничани платят парите, които искаме", уточни за "Черноморие" Николай Ишков. Според осведомени "Марек" ще брои на варненци петцифрена сума и сърцатият полузащитник ще направи повторен дебют за дупнишкия клуб още в събота срещу "Нафтекс".
--- chernomorie.info.bg

Жълтата карта на Голубович дойде

Жълтата карта на Урош Голубович е пристигнала в БФС 30 минути преди дербито на Варна в събота. Сръбският вратар ще получи права за "Спартак" през тази седмица и в събота ще е резерва на Стоян Стоянов срещу лидера "Локомотив" (Пд). Николай Ишков пък намекна, че е възможно да привлече още един нов футболист, след като срокът за картотекиране бе удължен до края на тази седмица. Всеки момент се очаква да се финализира трансфера на Диян Дончев в Кипър или Австрия. В чужбина може да заиграе и някой измежду Анастас Петров, Иван Кризманич и Саша Антунович.
--- chernomorie.info.bg
Николай Ишков: Съдията беше 10 дни на почивка във Варна!

Коцето Костадинов явно узакони поръчката с дузпата в края на мача. От 10 дни е бил на почивка във Варна, спряганият за дербито Цветан Георгиев се е "разболял". В понеделник пускаме жалба срещу съдийството, ще искаме касетата с мача от Канал 3, там всичко се вижда! Това беше най-нормалното дерби, защото домакините не можеха да противодействат. Въпреки че имат опитни футболисти и един болезнено амбициозен треньор, който се изживява като мисия и на когото му липсват не само първите 7 години! "Черно море" е далеч от нивото на сериозен отбор, но никой не му е виновен, за да бъде спасяван по този начин! Ние сгрешихме, че когато останаха с 10 души, не се изнесохме по-напред.
Не е тайна, че "Спартак" има финансови проблеми и съм благодарен на момчетата за морала, който показват. До края на седмицата ще се опитам да реша някои финансови въпроси. Ако се наложи, готов съм да си тръгна от клуба! Отборът си има потенциал, нужен му е финансов стабилитет. Но при тази икономическа олигархия у нас трудно ще го намери.
--- more.info.bg

неделя, август 17, 2003

Ишков: И за 1:1 ще раздам пари

Президентът на Спартак (Вн) Николай Ишков още не може да се примири с изпуснатата победа в градското дерби с Черно море. “Моряците” изравниха 1:1 с гол от дузпа на Косьо Мирчев в 90-ата минута. Въпреки това Ишков ще раздаде премии.
- Ще възнаградя момчетата за показаното на терена - заяви босът. - Жалко е само, че няма да вземат пълния размер на предвиденото. Вината е преди всичко в това, че подценихме съперника.
Според Ишков нападателите на отбора не са си свършили добре работата. Те са се успокоили, след като Спартак е повел с 1:0.
- Трябваше да бъдат по-концентрирани - отсече дипломираният кукловод.
--- 7 dni sport

събота, август 16, 2003

Казано след мача

Цанко Цветанов:
За българските стандарти стана добър двубой. За качество не можем да говорим, но за зрелище - да. Изненада ме, че през втората част "Черно море" с 10 човека бе по-активен, необяснимо "Спартак" пазеше резултата.
Румен Димов:
Подаваме контестация за първата дузпа, просто нямаше такава.
Николай Станчев:
Бях на метър от удара, нямаше как да си мръдна ръката от топката. Имам претенции, че застанах пред наказателното поле.
Анастас Петров:
Нещастно изпуснат мач, не ни се случва за пръв път.
Илиян Ташев:
Сами си го направихме, цял мач издържахме, в 94-та мин някаква грешка и всичко се провали.
Станислав Стоянов:
Не сме подготвени още. Ще сме отбор чак втория полусезон. Само с добри единици не става, трябва и сработване. Мачът беше коректен, дузпите истински.
Данаил Бачков:
"Спартак" загуби 2 т., "Черно море" спечели една. С тази подготовка - толкова.
--- more.info.bg
Играч на мача

Иван Кризманич бе навсякъде
Сръбският халф на "Спартак" пръв атакува вратата и с малко повече умение и шанс можеше да изпрати топката зад Т. Тодоров. Продължи да се бори в средата на терена и да подтиква своите към атака. Отново имаше възможност за гол, но в наказателното поле стреля над рамката. Съобразително засече кълбото при пряк свободен удар, но тук нямаше шанс. Кризманич отне много топки, в зоната му трудно се преминаваше, игра чисто.
След почивката се поизтегли пред наказателното поле, не беше така агресивен, но много полезен в разбиването на засилвващите се вълни на "морето".
Конкуренти в тази рубрика могат да му бъдат Саша Антунович, Косьо Мирчев и Анастас Петров.
--- more.info.bg
Треньорите

-Мирослав Миронов: Много е тежко да говоря след такъв мач Контролирахме двубоя през цялото време, вместо да бием с 3-4 гола, стана тази грешка в края. Има и такива мачове. Тотално надиграхме противника. Отличавам всичките си футболисти, които въпреки несгодите се представиха силно. Съдийството го коментирайте вие. Не вкараш ли, става така, имахме достатъчно възможности.
-Вили Вуцов: Щастливо стигнахме до равенството
Но ако Илиян беше вкарал дузпата, мачът щеше да стане друг. След дузпата имаше психологически срив и гостите можеха да реализират. Когато ни превъзхождаха, не отбелязаха, а вкараха, когато ние бяхме по-добри. Последните минути станаха организиран хаос. Имахме 3-4 положения и ако бяхме вкарали 15-ина мин. преди края, щях да искам да атакуваме. Още нямаме стил и облик, но отборът е с дух, амбиции. Точката е с психологическо значение, при това развитие е успех, но срещу този противник не.
--- more.info.bg
"Черно море" - "Спартак" 1:1

0:1 Анастас Петров (52), 1:1 Косьо Мирчев (94)
Стадион "Тича", 5000 зрители
Съдия Костадин Костадинов
"Черно море": Т. Тодоров, Бачков, Гинчев, Стоянов (85 Георгиев), Зафиров, Ст. Генчев, Костадинов (46 Гошев), Илиев (77 Д. Генчев), Мирчев, Ем. Тодоров, Шанкулов
"Спартак": Стоянов, Мечечиев, Д. Дончев, Ненов, Ст. Дончев, Ташев (77 Павлов), Кризманич, Н. Станчев, Петров (93 Михайлов), Антунович, Вълев (85 Георгиев)

Нервно начало с хъс и от двете страни, с много остри влизания и двойно повече симулации. Играта беше накъсана, "соколите" по-рано я закърпиха с движение и по-точни пасове. Още в тези петнадесетина минути стана ясно, че "моряците" наистина са зле с игровата подготовка, с ориентацията на терена, особено в "зоната "Вагнер". От тук станаха най-сериозните пробиви, като веднъж Петров пробяга сам около 40 м., ниско върна топката, тя рикошира в Тих. Тодоров, тръгна към голлинията, откъдето я изрита Стоянов. До тази 17-а мин. спартаковци имаха още два шанса за голове, но Кризманич стреля слабо и неточно. И дойде 27-та мин: Илиян копна топката зад защитата, Косьо Мирчев посегна с глава, но Диян Дончев вдигна непозволено високо крак и Костадин Костадинов посочи бялата точка. Най-опитният, Илиян Илиев, пое отговорността, но изпълнението му бе неуверено, близо до Стоянов и вратарят затисна кълбото! До края на първата част черномолци нямаха друга голова възможност, съперниците отново ги притиснаха и отново Кризманич засече топката след пряк свободен удар край рамката.
Драматизмът се засили след почивката, когато Зафиров спря с нарушение Петров, получи жълт картон, а потърпевшият хвърли вратаря в другия ъгъл при изпълнение на дузпата - 0:1. Зафето явно изнемогваше като ляв защитник, спря с нарушение и Мечечиев, което му струваше червен картон в 55-ата мин! "Моряците" обаче тръгнаха на бой и с 10 души, Косьо Мирчев от 2 - 3 метра шутира в тялото на Стоянов! Невероятен бе и пропускът на Вълев при върната топка от Ташев във вратарското поле. И Антунович сгреши близо до рамката, като не намери свободния Вълев. Бомбен удар на Гошев от около 35 метра и топката профуча край сглобката. Мирчев не съумя да укроти кълбото близо до Стоянов, после Вълев избяга от защитата, но Т. Тодоров го пресрещна и отклони топката в корнер. Спартаковци пак матираха защитата с Антунович и Вълев, но Павлов не намери празната врата - топката кацна на гредата! Срещата вървеше към логична победа за "Спартак", в в края на продължението от 4 мин. топката срещна ръката на Ники Станчев и Мирчев върна едната точка от дузпа!
Втората част беше по-качествена, с повече и по-остри атаки и към двете врати. Въпреки многото нарушения духът на спортменството надделя!
--- more.info.bg

петък, август 15, 2003

РДВР - Варна, взема извънредни мерки



Повече от 150 полицаи ще пазят днес местното дерби Черно море - Спартак, съобщиха от РДВР - Варна. Отделно е планирана и частна охрана. Причина за засиленото полицейско присъствие са сблъсъците между феновете на двата тима, които съпътстваха последните няколко мача. За днес се очаква на ст. “Тича” да се съберат около 10 000 зрители.

На стадион "Тича" ще се правят щателни проверки на всички влизащи, забранява се внасянето на бутилки, с изключение на пластмасови с вода, с вместимост до 0,5 л. Припомняме, че се забранява внасянето на стадиона на оръжие и опасни предмети, спрейове с газ, обемисти предмети, сигнални ракети, всякакъв вид пиротехнически изделия (с изключение на разрешените) и животни. На стадиона няма да се допускат лица в нетрезво състояние и такива, за които е видно, че са под влиянието на силни упойващи вещества. Забранява се катеренето и прескачането на оградите, както и хвърлянето на предмети към игралното поле и трибуните.
За привържениците на "Спартак" е определен североизточният вход. По възможност гражданите да идват без личните си автомобили.
Спрямо нарушителите ще бъдат взети най-строги законови, наказателни и административни мерки.
--- more.info.bg
Пената залага на равенство
"Срещата на "Тича" е непредвидима. В такъв случай залагам на равенството. Нормално е да имам сантименти към "Спартак", тъй като съм му бил треньор, но победа на "Черно море" също трябва да се приеме за нещо нормално", заяви за "Черноморие" Димитър Пенев. Треньор No 1 на България XX век очаква да се получи зрелищен мач и спектакъл, който да задоволи във всяко едно отношение публиката.

Дидо Дончев: "Който е по-спокоен, ще спечели"
Диян Дончев смята, че в дербито ще има победител. Трите точки обаче ще спечели отборът, който издържи на напрежението и е по-спокоен. "Важното е да сме концентрирани и да не пуснем гол до 30-ата минута. Ако се получи, шансовете ни за позитивен резултат са реални", каза Дидо.

Тодор Стойков: Да има двоен празник на Варна!
Баскетболист No1 на България е върл фен на "Спартак". Тошко започна спортната си кариера като вратар на юношите на "соколите". И сега не пропуска мач на любимия си отбор, днес също ще бъде на "Тича".
"В такъв мач се забравят всички проблеми, надделява честолюбието и амбицията да победиш на всяка цена - каза опитният боец Тодор Стойков. - И в двата отбора виждам качествени играчи, затова мисля, че ще стане хубав мач и в Деня на Варна ще имаме два празника! Разбира се, че ще бъда много радостен, ако моят отбор спечели дербито!"

Златин Михайлов: Пак ще има нерви, спречквания, картони...
Каквото и да е моментното състояние на отборите, всеки може да победи. И пред двата тима ще се отворят шансове да реализират и който е по-концентриран, ще си вкара положенията и ще спечели. Пак ще има нерви, картони, спречквания. Всичко идва от голямото напрежение. А и сега "Черно море" нямат точки, играят първи мач пред своята публика, ще са крайно навити. Всеки ще иска да се докаже. Нашето предимство е психологическо, вече взехме 3 т за разлика от "Черно море". Проведохме пълна подготовка, обиграни сме, знаем възможностите си. Познаваме съперника, знаем кой на какъв пост играе, наясно сме какво да очакваме. И в двата отбора има добри футболисти. Излизаме за победа, за "Спартак" тази година всяка точка ще е важна, независимо срещу кого и къде.

Мартин Зафиров: Помня едно грандиозно дерби...
Като футболист на "Спартак" участвах на "Тича" в едно грандиозно дерби, когато съдията Ангел Христов от Перник изгони Здравко Радев и Анатоли Нанков! Надявам се това да не се повтори, да няма грубости, а истински футбол за радост на феновете. "Спартак" е по-подготвен от нас, нашият отбор тепърва ще придобива облик. И двата тима имат качествени футболисти, които могат да направят красиво дерби.

--- chernomorie.info.bg & more.info.bg


ЗА СЪДИЯТА

НИКОЛАЙ ИШКОВ, президент на "Спартак": "Коце Костадинов е авторитетен арбитър и смятам, че ще осигури равни условия за игра на двата отбора. По принцип ние искаме само едно от съдиите във всеки мач - да отсъждат това, което виждат на терена."
КРАСЕН КРАЛЕВ, председател на УС на "Черно море": "Ние имаме практика да не коментираме съдиите. Надяваме се Костадинов да свири 50 на 50 и да остане незабележим на терена. Това ще означава, че е ръководил дербито по европейски."
--- chernomorie.info.bg

Напечено дерби на "Тича" днес

Напечено дерби играят на "Тича" днес "Черно море" и "Спартак". Срещата започва в 17,15 часа и ще се предава директно по Канал 1. Съдия е Костадин Костадинов (София).
Срещата крие голяма интрига, тъй като и двата отбора нямат право на грешка. "Моряците" са надъхани да си върнат за пролетната загуба и да запишат първа есенна победа в новото първенстов, а спартаковци също се нуждаят от точки заради жестоката им програма в следващите четири кръга.
Двамата треньори нямат кадрови проблеми и ще пуснат най-доброто, с което разполагат. Единственото колебание на Велислав Вуцов е дали Диан Генчев да излезе титуляр или да влезе след почивката. Любопитно е, че дебютът на Диан за "Черно море" ще е срещу родния му клуб.
Наставникът на "Спартак" Мирослав Миронов ще направи три промени в състава, който победи "Беласица" с 4:0. В 11-те се завръщат възстановеният Георги Мечечиев и изтърпелият наказанието си Георги Караканов. Направилият фурор срещу петричани Николай Вълев пък ще излезе в атака с Анастас Петров.
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
"ЧЕРНО МОРЕ" (1-3-5-2): Тих. Тодоров - Гинчев, Гошев, Милошевич (Стоянов) - Бачков, Зафиров, Ст. Генчев, Д. Генчев, Илиев - Ем. Тодоров, Шанкулов.
"СПАРТАК": (1-4-4-2): Стоянов - Мечечиев, Д. Дончев, Ненов, Ст. Дончев - Кризманич, Станчев, Караканов, Ташев - Вълев, Петров.
--- chernomorie.info.bg

четвъртък, август 14, 2003

Кметът: Подходът ми не е едностранен

Кметът Кирил Йорданов заяви вчера, че не съществува тенденциозност в помощта му към варненските футболни клубове. "Г-н Николай Ишков бе 3 пъти при мен и изложи проблемите на ФК "Спартак" като такива на общината - обясни градоначалникът. - Още веднъж заявявам, че нямам намерение да подходя едностранно и да помагам само на "Черно море". Предложенията на г-н Ишков ще бъдат много внимателно разгледани и ви уверявам, че ще се помогне и на "Спартак". Моят апел за помощ не бе само към привържениците на "Черно море", а към варненските футболни фенове. В онзи момент ситуацията в "Черно море" бе далеч по-тежка от тази в "Спартак", затова се наложи да се вземат спешни мерки, не се знае утре как ще е..." Кирил Йорданов не поясни дали би открил банкова сметка в полза на "Спартак".
--- more.info.bg

сряда, август 13, 2003

Мирослав Миронов - треньор на "Спартак" пред 52-рото варненско дерби

5 въпроса:
1. Изненада ли ви с нещо стартът на двата отбора?
2. Какво очаквате от поредното дерби?
3. Познавате ли съперника?
4. Къде ще бъдат варненци в крайното класиране?

5 отговора:
1. Стартът беше според очакванията. Ние надиграхме категорично "Беласица", мачът стана още по-лесен след справедливото изгонване на техен играч. Момчетата подходиха сериозно, стабилни бяха във всички линии. Мислех си, че "Черно море" няма да загуби, Вили е добър специалист, събра футболисти с доказани качества и за кратко време вдигна отбора на крака.
2. Дано да стане спектакъл! Дано да има обективно съдийство. Отсега знам кой ще свири мача, в двама съм напълно сигурен, че един от тях ще бъде на "Тича"... В такава битка, каквато са дербитата, няма никакво значение кой на кое място е и в каква форма, мобилизацията решава всичко! Домакинството дава някакво предимство, "Черно море" после гостува на "Ботев"... Ние също влизаме в трудна програма, домакини сме на "Локо" (Пд), играем в Бургас с "Нафтекс", посрещаме "Славия"...
3. Не можем да се изненадаме. Те имаха 5 - 6 тайни и явни разузнавачи на мача ни с "Беласица"! Дори Диян Генчев и Миша Милошевич да влязат, пак няма да бъдем изненадани.
4. Ще сме някъде между 7-о и 10-о място в крайното класиране. Ако клубът се стабилизира финансово, можем да се придвижим и по-нагоре. Мога да обещая обаче, че на никого няма да му е лесно срещу "Спартак"!
--- more.info.bg
Мечечиев оздравя, Голубович - без жълта карта

Агресивният защитник Георги Мечечиев, който се контузи в сритване с Окан Хасан по време на тренировка и пропусна старта с "Беласица", вече тренира пълноценно. Мирослав Миронов го има предвид за дербито, бургазлията е твърд и агресивен защитник, който търси противниковата врата. Под въпрос е обаче жълтата карта на Урош Голубович, а вратарят впечатли треньорското ръководство и сигурно щеше да дебютира в събота.
"Соколите" са на мнение, че са едни гърди по-напред в подготовката от "моряците" и че са по-обиграни като колектив. Имат и самочувствието на победители от последното дерби, всички са на мнение, че феърплей трябва да се играе не само на техния стадион, но и на "Тича".
--- more.info.bg
Общо официалните срещи между двата отбора в "А" и "Б" група, за купите и градско, областно и държавно първенство са 83:
29 победи за "Спартак", 30 равенства и 24 победи за "Черно море,
с голова разлика 105:92 за спартаковци.
--- chernomorie.info.bg

вторник, август 12, 2003

Миронов: "В дербито няма фаворит"

"Не може да се говори за фаворит в дерби каквото е варненското", коментира наставникът на Спартак Мирослав Миронов по повод предстоящото дерби с Черно море в петък. Дербито изисква максимална концентрираност и мобилизация. Вече забравихме за мача с еласица. Един двубой не може да доводе до генерални изводи за потенциала на тима. Относно мача с черно море, вярно е, че ние сме с по - пълноценна подготовка, но това в никакъв случай не означава, че сме фаворит. Нека победи по-добрия. Дано всичко мине без ексцесии по стадиона", коментира Миронов.

"Благодаря на момчетата за себераздаването в мача от първия кръг, въпреки проблемите, които имаме, футболистите проявиха мъжки характер. Спартак има отбор, но трябва да има и финансова обезпеченост. Затова трябва да се помогне на г-н Ишков", завърши Миронов.
--- DnesPlus.com
И Спартак поиска помощ от общината

Специална пресконференция даде днес президентът на Спартак Вн Николай Ишков по повод предстоящия двубой с Черно море в петък. На пресконференцията бе засегнат и въпроса относно апела на "соколите" за помощ от страна на Общината към Спартак, такава каквато имаше и за другия варненски клуб Черно море.

"Щастлив съм, че и тази година отново ще станем свидетели на варненско дерби. Желанието ми е за хубав, честен двубой. Досега ставахме свидетели на неистови, свирепи двубои, корида. Нека стане празник. Познаваме се добре с Черно море. В този тим играят голяма част от футболисти, които са минали през нашия клуб. Така е и с треньора Велислав Вуцов. Нека в петък станем свидетели на един честен двубой, на феъплей", коментира Ишков.

"Спартак приветства оказаната от страна на Общината помощ към ПФК Черно море. Не трябва обаче тази помощ да бъде едностранчива. Трябва да се помогне и нас. Проблемите на единия варненски клуб са и проблеми на другия. За 9 години от всички шефове в общината досега не съм получил индикации за разрешаване на спортните ни обекти и съоръжения.

Идеите ни са да ни бъдат отдадени безвъзмездно прилежащите площи към стадион "Спартак" за срок от 10 години. Що се отнася до стадион "Локомотив" апелираме за съвместно акционерно дружество с Общината, с основен предмет на дейност-насърчаване на физическото възпитание и спорт", завърши Ишков.
--- DnesPlus.com
Митко Събев ще помага на "Спартак" с материалната база

"Нафтекс България холдинг" ще помага "Спартак" с материалната база, съобщи Митко Събев на пресконференция по случай 8-ия рожден ден на фирмата вчера. "Ние сме единствената компания във Варна, която дава толкова много пари за футбол. Но от гледна точка на спонсорство, казах на Ишков да се потруди малко, защото много е лесно, когато един подаде ръка, по чисто български манталитет, тя да бъде налапана до рамото. За съжаление, за цялата година не се разбра, че в "Спартак" трябва да бъдат привлечени компании, на които да се разясни какви са целите на клуба, какво и как трябва да бъде постигнато. Да се намери начин компаниите да се убедят, че парите им не отиват за изхарчване, а се влагат в нещо разумно. Тъй като Ишков пожела в рамките на тази година да покаже, че сам е способен сам да го направи, дадохме му тази възможност и взехме решение докато той не реорганизира всичко в "Спартак", ние да подпомагаме отбора в частта "Материална база", уточни Събев.
Бизнесменът уточни, че по въпроса са проведени няколко разговора с Областна управа. Оказало се, че всички терени на "Спартак" са построени върху общинската земя, но сега са държавна собственост. На областна управа е предложено евентуално да се направи замяна на собственост. "В този смисъл мисля, че е взето някакво решение да се закупят някои имоти и да се извърши замяна. Ние сме готови да дадем средствата за закупуване на въпросните имоти, за да може клубът да има сигурност. Но всичко това трябва да бъде извършено под ръководството на Николай Ишков, който е собственик и ръководител на "Спартак". Ако това ръководство не може да се справи с проблемите на клуба, да дойде друго, което ще осигури инвестиции", завърши Събев.
--- chernomorie.info.bg

понеделник, август 11, 2003

Голмайсторът: Напрежението премина след първия гол

Малкият Гонзо е на 23 години. В Търговище отива от "Нафтекс", където започва с футбола. В "Светаквица" има 2 сезона, не играе във всички срещи заради контузии. Отбелязва 15 гола. Прякора му гo измисля "шейхът" Велиян Парушев. Сам се определя като централен нападател, тип таран. Вчера го намерихме у дома му в Ямбол, от "Спартак" още не са му осигурили квартира.


- Ники, смяташ ли, че с двата гола доказа качествата си и си осигури титулярно място?
- Не, в никакъв случай не мога да се броя за сигурен титуляр. Който показва най-доброто от себе си в тренировките, той ще излиза на терена. Доволен съм от себе си, радвам се, че вкарах 2 гола.
- Имаш само 2 тренировки с този отбор, успя ли да се сработиш с останалите играчи?
- Мисля, че да, най-вече защото момчетата ме приеха много добре и ми помогнаха. Затова им благодаря. Видя се, че нямаме проблеми в комбинациите, разбираме се...
- Според теб приличаш ли си с Георги Иванов - Гонзо?
- Нямам нищо общо с него.
- Има ли футболисти, които искаш да копираш?
- Никого не мога да копирам, подражавам само на себе си, не искам да приличам да никого.
- В нашето първенство кои нападатели харесваш?
- Има доста добри голмайстори у нас - Гонзо, Велизар Димитров, Стойко Сакалиев.
- Какво беше усещането при дебюта ти?
- Имаше притеснение, напрежението беше много голямо, но е нормално да е така. В първите 10 минути бях много стегнат, след първия гол притеснението премина.
- С този категоричен старт докъде може да стигне "Спартак"?
- Защо не до челни позиции? Вярно че "Беласица" не е кой знае какъв критерий, но изиграхме много добър мач.

--- more.info.bg
Николай Вълев - поредната находка на Ишков

Малко се дебютите с два гола! Още по-радостното е, че Малкият Гонзо постигна попаденията с впечатляващо умение. При първото той буквално под носа на Илков изтегли топката, рязко тръгна вдясно, излезе сам срещу вратаря и с отсечен удар от 7 - 8 метра заби кълбото между него и дирека. При втория гол съобразително се измъкна от тълпата в наказателното поле, изтегли се до далечния стълб и топката отиде при него! Още по-хладнокръвно я заби в мрежата.
Николай Вълев е от типичните тарани, които все по-рядко се срещат. Притежава не само нюх към гола, но и нестандартни ходове, с които на малко пространство съумява да овладее топката, да се освободи от пазача и да си осигури голова ситуация. Справи се с високия Филип Илков и във въздуха! Няколко пъти влезе в комбинации с едно докосване, почувства намеренията на партньорите си, залепна като дялан камък в атаката на "Спартак". Разбира се, че срещна тромави бранители и податливи гости, но несъмнено притежава качества да се справя и с по-силни съперници.
Нападателят е играл при Мирослав Миронов и в "Светкавица", треньорът държеше да го има в "Спартак" и Николай Ишков го доведе.
--- more.info.bg
Милен Христов почва при спартаковци

Талантливият Милен Христов започва тренировки със "Спартак" днес в 18 часа. Халфът е подписал договор за 3 години и в петък беше картотекиран в новия си клуб. Любопитно е, че Милен е рожба на "Черно море" и братовчед на Илиан Илиев. Левичарят обаче отпадна от концепцията на Сашо Станков още преди една година и половина и тогава разбра, че родният му клуб е затворена страница за него. Христов е 100 % възстановен от операцията и през пролетта игра няколко мача за "Феър плей".
--- chernomorie.info.bg
Саша: Як отбор сме

Въодушевен от успеха срещу петричани, авторът на първия гол Саша Антунович уточни: "Як отбор сме и ще бъдем такъв през целия сезон. Със сигурност ще объркаме сметките на грандовете и ще имаме решаваща роля при определяне на медалистите. Не ме карайте да прогнозирам на кое място ще завършим. Важното е на терена да правим това, което иска треньорът и да носим удоволствие на феновете ни с резултатен и атрактивен футбол." Смененият Димитър Георгиев - Шустера, пък съжаляваше, че е изтървал да отбележи първия си гол за спартаковци през първото полуврем, но е убеден, че това ще стане още този месец.
--- chernomorie.info.bg
Николай Ишков хвали морала на своите

"Искам да похваля морала и високия дух на момчетата. Те се показаха като истински мъже, въпреки трудностите от всякакъв характер, които ни съпътстват", заяви Николай Ишков. По този начин той индиректно призна за финансовите проблеми на отбора. Очаква се Ишков да даде гласност по въпроса на пресконференция днес или в близките дни.
Разбра се още, че неигралият срещу "Беласица" Георги Мечечиев ще бъде възстановен за дербито на Варна в петък.
--- chernomorie.info.bg
"СПАРТАК" - "БЕЛАСИЦА" 4:0

1:0 - Антунович, 16 мин., 2:0 - Кризманич, 23 мин., 4:0 - Вълев, 66, 71 мин.
Съдия: Димитър Димитров, асистенти: Иван Вълчев и Никола Ангелов (София),
червен картон: Илиев (Бел),
жълти картони: Савич, Кризманич, Антунович (Сп), Илиев, Радев (Бел); стадион "Спартак", 1500 зрители.
"СПАРТАК" (1-4-4-2): Стоянов - Савич (67 - Вълков), Ненов, Д. Дончев, Ст. Дончев - Петров (76 - Павлов), Н. Станчев, Кризманич, Ташев - Антунович, Д. Георгиев (46 - Вълев).
"БЕЛАСИЦА": Иваников, Илиев, Радев, Илков, Милушев, Ив. Минчев, Йор. Минев, Емилов (67 - Бойчев), Деянов, Радойчич, Вава (67 - Салис).


Спартак разгроми Беласица с 4:0 във Варна

Спартак (Вн) разгроми новака в "А" група Беласица с 4:0 и започна първенството по възможно най-добрия начин. Сръбският централен нападател на домакините Саша Антунович откри резултата в 16-ата минута след като засече с глава центриране от фланга.
Неговият сънародник Иван Кризманич увеличи на 2:0 в 23-ата минута, след като бе изведен сам срещу вратаря на гостите.
Съпротивата на храбрите петричани бе окончателно прекършена 4 минути преди почивката, когато за втори жълт картон за протест срещу съдийско решение, от игра бе отсранен капитана Стойне Илиев.
Старши треньорът на Спартак Мирослав Миронов пусна в игра новото попълнение Николай Вълев и резервата се отблагодари за довериото с два гола (71, 73).
Нападателят, популярен повече като "Гонзо от Търговище", разнищи защитата на Беласица и се преварна в герой за своите.

След срещата:

-Мирослав Миронов:
Наложихме преса в първите 25 минути и решихме мача в наша полза. Допълнително ни улесни и червеният картон на Илиев. Свалям шапка на момчетата, тъй като въпреки трудностите проявиха характер и играха добър футбол. Знам добре какво може Вълев и затова не се поколебах да го пусна след почивката. Не използвах Мечечиев заради контузия, но вътрешната конкуренция е голяма, така че отсъстващите титуляри могат да бъдат заменени пълноценно.

-Младен Катич:
Спартак ни надигра и заслужено спечели. Започнахме колебливо, допуснахме евтин гол, а след това и втори. Стойне Илиев пък неоправдано си изпусна нервите и това окончателно ни довърши. Трябва да сме реалисти и да признаем, че времето още не е достатъчно, за да обиграем отбор за "А" група. Надявам се, че ще избием загубата в някой от следващите ни гостувания, а у дома нямаме право на грешка.

--- www.topsport.bg

петък, август 08, 2003

Частна охрана на мача във Варна?

Частна охрана е възможно да бди за реда на стадион "Спартак" и около него по време на утрешния мач "Спартак" - "Беласица". Дотам ще се стигне, ако варненци не си уредят финансовите взаимоотношения с местната полиция.
Днес спартаковци ще уредят новите си попълнения Стоян Стоянов, Иван Павлов и Илиян Ташев, като първите двама ще излязат титуляри срещу петричани.
Съдия на мача "Спартак" - "Беласица" ще бъде Димитър Димитров - Каубоя.
--- chernomorie.info.bg
Надъхват с пари спартаковци

Футболистите на "Спартак" ще получат договорени пари днес или утре, за да се надъхат максимално за победа срещу "Беласица". Треньорът Мирослав Миронов няма да събира отбора на режим тази вечер и ще остави своите подопечни да спят по домовете. Последната тренировка е днес от 18 часа и след нея Миронов ще определи 18-те за двубоя с петричани. Възможно е сред тях да попадне и последното ново попълнение Николай Вълев. Изключено е обаче нападателят да започне титуляр.
--- chernomorie.info.bg
"Соколите" готови за първия кръг на шампионата

Мечечиев и Хасан се сбиха, горят по 1000 лв.
Малкият Гонзо от Търговище попадна в групата за мача с "Беласица", Миронов не разкри състава


Георги Мечечиев и Окан Хасан се нахвърлиха един върху друг в края на двустранната игра на "соколите" в сряда. Хасан умишлено посече в гръб бранителя, който потърси реванш. Мечечиев на 3 пъти бе влязъл по-остро в краката на резервата. Той получи контузия и бе изнесен на ръце от терена. "Не е станало нещо особено - твърди Мечечиев. - Всички сме много изнервени, момчето веднага ми се извини. Травмата е под коляното и все още ме боли, но до събота има време и се надявам да се оправя. Това са нормални за футбола неща. Двустранната игра като цяло бе малко по-напрегната от обикновено."
"Естествено, че и двамата ще бъдат санкционирани - отсече вчера Мирослав Миронов. - Глобата е по 1000 лв., няма да ги спирам от игра." Наставникът каза, че новото попълнение Николай Вълев (Малкият Гонзо) ще бъде в групата за мача с "Беласица". "Аз го познавам много добре - допълни русенецът. - 2 години съм му бил треньор, вярвам в него, но остава той да докаже качествата си. Mоже да бъде полезен както на "Спартак", така и на себе си." Миронов не пожела да разкрие с какъв нападателен дует ще започне в събота, призна, че са възможни всякакви варианти с четиримата нападатели. Най-вероятно е Вълев да остане на пейката за сметка на Антунович и Георгиев. При положение, че травмата на Мечечиев не отшуми, поста ще заеме Илиян Ташев. Останалите титуляри ще са Стоянов, Ст. Дончев, Д. Дончев, Ненов, Кризманич, Станчев, Вълков и Петров. Вчера "соколите" имaха само една възстановяваща тренировка, днес заниманието е в 18 часа, преди съботното откриване на шампионата. Привечер играчите на "Спартак" чакаха да получат обещаните пари.
--- more.info.bg

четвъртък, август 07, 2003

Днес спартаковци вземат пари

"Соколите" ще получат останалата част от трудовите си възнгараждения днес, част от дължимите суми те получиха, преди да заминат на лагер в Тетевен.
Първа тренировка с отбора вчера направи нападателят Николай Вълев. 23-годишният играч е роден в Ямбол и 6 години е бил в школата на "Нафтекс", преди да заиграе за "Светкавица". "Мирослав Миронов ми се обади - каза малкият Гонзо. - Николай Ишков дойде и ме взе, до дни всичко трябва да е ясно. Нямам мачове в елита и се надявам да не разочаровам ръководството на "Спартак", играл съм с Мечечиев и Ташев".
"Соколите" направиха традиционната за сряда двустранна игра. Миро Миронов вече е наясно с титулярите за първия кръг срещу "Беласица": Стоянов, Ст.Дончев, Д.Дончев, Ненов, Мечечиев, Кризманич, Станчев, Вълков, Петров, Георгиев, Антунович оформиха единия отбор. В другия останаха Голубович, Михайлов, Джурич, Савич, Кирилов, Христов, Павлов, Василев, Вълев, Караканов, Ташев.
"Радостно е, че започваме първата състезателна седмица без нито един контузен - заяви д-р Ивайло Якимов - Всички са в отлично здраве, кондиционно са на високо ниво, надявам се да нямаме много контузии през сезона".
Разбра се, че Саша Антунович е получил оферта от чуждестранен клуб и ще разговаря с президента. "Ако ме продаде, "Спартак" ще си възстанови всички разходи за мен - заяви сръбският нападател. - Ако остана тук, надявам се да вкарвам голове, каквато ми е работата. В контролите имам 4 попадения и 2 асистенции, значи съм си свършил работата." Сръбският вратар Урош Голубович няма да бъде картотекиран за първия кръг, забaвяне е възможно и с работните визи на останалите сръбски състезатели.
--- more.info.bg

сряда, август 06, 2003

Илиян Ташев: За мен нямаше място в отбора на Херо

Бранителят бе преотстъпен от "Нафтекс" на "соколите" за една година. За втори път той облича екипа на "Спартак".

- Илияне, беше в този отбор и преди 2 години, намираш ли нещо ново?
- По-скоро не, "Спартак" се слави с постоянството си, добре е, че пак срещнах един сплотен колектив, разбирам се с всички момчета, както и преди. Радвам се, че съм пак тук, в "Нафтекс" беше ясно, че няма да намеря място в схемата на Херо.
- Докъде може да стигне този сезон "Спартак"?
- Ако ти кажа някаква прогноза сега, трябва да те излъжа. Какво ще направим тази година, ще стане по-ясно едва като почнат мачовете. Тогава ще си проличи дали сме се подготвили добре. Но съм сигурен, че няма да отсътпим позициите си от миналата година.
- Имаше ли проблеми с обиграването и синхрона с другите защитници?
- Не, никакви, защото с почти всички съм играл и се познаваме много добре. Единствено с Нено Ненов и Дарко Савич не сме били в един отбор.
--- more.info.bg
"Спартак" взе лиценз

"Спартак" взе лиценз за новия сезон, след като картотекира 18 футболисти в БФС вчера. Това са вратарят на юношите Георги Колев, Георги Мечечиев, Нено Ненов, Диян Дончев, Златин Михайлов, Стефан Дончев, Георги Караканов, Николай Станчев, Иван Кризманич, Анастас Петров, Окан Хасан, Гюрсел Вели, Милен Христов, Иван Вълков, Диян Кателиев, Аспарух Василев, Димитър Георгиев и Диян Делев.
Стоян Стоянов, Илиян Ташев и Иван Павлов ще получат права в петък. Тогава ще бъдат картотекирани още Саша Антунович и Дарко Савич, на които трябва да бъдат удължени работните визи. Ако подпише договор, вратарят Георги Арнаудов също ще получи права.
--- chernomorie.info.bg
Отлага се дебютът на Урош Голубович

Дебютът на Урош Голубович за "Спартак" няма да е срещу "Беласица". Причината е в невъзможността за толкова кратко време да бъде извадена работна виза на сърбина. Прави се всичко възможно проблемът да се уреди, но най-вероятно вратарят ще попадне в състава за дербито на Варна на 15 август.
Междувременно вратарите на "Спартак" получиха гащиризони, които ще предпазват ставите им от контузии. Фенове пък се включиха на доброволни начала в почистването на клубния стадион. Изкъртени са също и последните дървени пейки на трибуните, като на тяхно място ще се поставят пластмасови седалки по-късно тази есен.
--- chernomorie.info.bg

вторник, август 05, 2003

Спартак Вн взе нападател на Светкавица

Нападателят на Светкавица Николай Вълев, по прякор Търговищкия Гонзо ще играе от новия сезон в редиците на Спартак Вн. Той ще защитава цветовете на варненския тим със статут на преотстъпен от Светкавица.

Вълев има договор с търговищкия клуб за още 2 години. Преди няколко месеца, интерес към него имаше от страна на Левски, признават в Снеткавица. Става въпрос за зимната пауза, но двете страни не се разбраха. “Николай Вълев е млад футболист 22-23 годишен. Предстои му много добро бъдеще. Точно затовма решихме да му дадем шанс да се развива в по-голям клуб. Със Спартак той ще има възможността да се докаже в майсторската група”, коментира досегашния му треньор Пламен Донев. “Вълев е мъжко момче, биткаджия, притежава добра техника”, завърши хараткеристиката си за него Донев.
--- DnesPlus.com
Спартак заложи на младите

Някога новите попълнения в Спартак казваха “А бяхме млади”, днес този лозунг е архаичен. Новата клубна политика е насочена изцяло към бъдещeто. Варненци преоткриха младостта. Президентът на клуба Николай Ишков вече не залага на футболисти в зoната на кариерата си, а на перспективни играчи в юношеска възраст. Босът на Спартак се облажи от трансферите на Керчев и Славов. Те го накараха да се съобрази с тенденцията, че по-малките тимове трябва да се издържат от продажбата на свои кадри. Именно затова варненци привлякоха момчета на по 20-22 години. Те заедно със старите кучета в отбора ще сформират титулярния състав на Спартак. Безспорен лидер на варненци си остава каращият 36-ата си година полузащитник Николай Станчев. Ботевградчанинът направи силна пролет и сега е незаменим в контролните срещи. Пасовете и вижданията за играта на Станчев безспорно ще помогнат много на Мирослав Миронов в изграждането на обновения състав на Спартак. Треньорът успя да изпълни целта, която постави в началото на подготовката пред отбора, да изиграе 7 или 8 проверки. В тях постепенно тимът придоби облик, но се видяха и доста от слабите страни. Към днешна дата те са изразени най-вече в головата немощ на нападението, където Антунович и Димитър Георгиев - Шустера все още не са се сработили така, че да заменят напусналите Пламен Крумов и Валентин Станчев. Може би ниската резултатност, от която Миронов се оплаква, е в резултат и на липсата на качествен плеймейкър. Халфовете в Спартак са с предимно дефанзивни функции.
Сериозни промени ще има в защита - отборът за пръв път ще играе в зона. Феновете пък се надяват, че новото попълнение Урош Голубович ще се сработи с отбора бързо и ще даде повече сигурност на вратарския пост.
Въпреки новото си лице Спартак не е за подценяване. Във Варна вярват, че отборът ще спази традицията си да се опъва на грандовете.
--- 7 dni sport
"Спартак" е убеден в победата в съботната среща с "Беласица"

"Марица" спира картотекиране на нови "соколи"
До 2 - 3 дни Миро Миронов очаква нов нападател в отбора си


Пловдивският клуб изпрати вчера молба до БФС да не картотекира нови играчи на варненския "Спартак", тъй като клубът е нарушил регламент на централата: не се е издължил по трансфера на Гюрсел Вели. Халфът премина през зимата при "соколите", първият транш е бил изплатен навреме, вторият трябвало да бъде получен под тепетата до 31 май, което обаче не се е случило. От втородивизионния клуб си искат парите.
И "соколите" припомнят, че президентът им дължи няколко заплати, част от тях бяха изплатени на тръгване за лагера в Тетевен. Това обаче не се отразява на тренировките им, футболистите се готвят сериозно за съботното гостуване на "Беласица". Спартаковци са категорични, че новакът от Петрич не може да ги препъне на старта на шампионата, и то на техния стадион. Днес Мирослав Миронов ще ги изведе за 2 тренировки, в сряда - само след обяд, в четвъртък и петък заниманията са от 10 часа. Така отборът влиза в ритъма на срещите за първенството.
И вчера Николай Ишков имаше разговори с българския нападател, който до ден-два трябва да се включи в групата на варненци. В нея никога няма да попадне обаче Калоян Генчев. "Той може да си тренира с нас, отнасям се към него както към всички други, но никога няма да го включа не в състава, а и в групата!" - заяви Миро Миронов, който очевидно има специално отношение към рожбата на "Спартак". Ще припомним, че младият таран беше голмайстор в юношеския отбор, игра за "Добруджа" и "Академик" (Св), върна се при "соколите" за новия шампионат.
--- more.info.bg
Диян Дончев пак тренира

Пълноценни тренировки със "Спартак" поднови вчера Диян Дончев. Защитникът ще играе в центъра на защитата заедно с Нено Ненов срещу "Беласица". Наставникът Миронов призна, че не е правил подробно разузнаване на петричани, нито пък е притеснен, че съперникът разполага с видеокасети с тяхната игра. "Двата отбора се познават добре и за мен е от значение как ще подходят нашите момчета", уточни Миронов.
Разбра се още, че помощник-треньорът Румен Димов замина за София, където днес ще картотекира над 20 футболисти и отборът ще получи лиценз за новия сезон.
За домакинските мачове на "Спартак" през есента билетите остават 3 лева. Срещу 1 лев ще влизат ветераните и членовете на фенклуба, а абонаментните карти за официалната ложа струват 50 лева.
--- chernomorie.info.bg
Иван Павлов вижда "Спартак" в осмицата

"Спартак" ще завърши до 8-о място в новото първенство на "А" група, прогнозира Иван Павлов - Швайца. "Като гледам отбора, трябва да се бетонираме в златната среда. По-нагоре няма да ни пуснат. Аз лично не съм дошъл за пари в "Спартак". Интересува ме да играя по-често и да имам пари, колкото да преживявам", уточни Павлов. Халфът ще подпише договор най-късно до четвъртък и в петък ще получи права за варненския клуб.
--- chernomorie.info.bg
Мирослав Миронов разговаря с нападателя

Треньорът на "Спартак" Мирослав Миронов е провел разговор с очаквания нападател в "Спартак". Миронов обаче уточни, че решаващи ще са преговорите между футболиста и Ишков, на които той ще постави своите лични условия. "Добре познавам качествата на въпросния футболист, но първо трябва да се разбере с г-н Ишков, за да броим трансфера за сигурен", заяви Миронов.
--- chernomorie.info.bg

понеделник, август 04, 2003

Ишков се пазари за нападател

Президентът на Спартак (Вн) Николай Ишков е на път да доведе до успешен край лятната селекция на отбора. Във вторник към варненци трябва да се присъедини още един нападател. Той ще бъде собственост на Левски, ЦСКА или Литекс.
- Работим от няколко дни по въпроса, но до вторник ще стане ясно дали ще можем да вземем въпросния играч - коментира Николай Ишков.
В момента треньорът Мирослав Миронов разполага с трима нападатели - Саша Антунович, Димитър Георгиев, Аспарух Василев. Той обаче постоянно се оплаква от тях.
--- 7 sport
Ишков ще преговаря за Мишо Лазаров

Преговори с "Нафтекс" за Михаил Лазаров ще води днес или утре Николай Ишков. "Спартак" ще поиска да върне под наем своя юноша, който ще търка пейката и при Херо. Ако сделката обаче не бъде финализирана до петък, Мишо твърдо остава при "шейховете" до Нова година, както сочи трансферният правилник. В "Спартак" замисляха да отзоват и Радомир Тодоров, но Херо категорично отказал, защото щял да разчита на халфа. В момента Ишков води разговори с един централен нападател, който досега не е играл в "А" група.
--- chernomorie.info.bg
Новите подписват със "Спартак"

Всички нови футболисти на "Спартак" са постигнали принципно споразумение с Николай Ишков за своите договори. Дошлият от "Септември" Иван Вълков дори се обвърза за три години. Иван Павлов, Урош Голубович, Стоян Стоянов и Илиян Ташев ще подпишат до петък и ще получат права. Ако жълтата карта на Голубович обаче не пристигне навреме, той няма да е в групата за домакинството с "Беласица" в събота. Илиян Ташев пък е даден от "Нафтекс" под наем без пари.
--- chernomorie.info.bg
Диян Дончев при Зафиров в Кипър

Сагата по трансфера на Диян Дончев е на път да завърши с преминаването на защитника в кипърския клуб на Адалберт Зафиров. Както е известно, треньор на отбора е нашият Георги Петков. За трансфера на Дидо помага наш мениджър с трайни позиции на екзотичния остров. Към Дончев има интерес и от Израел, но той не иска да ходи там заради бомбите и атентатите. "Ще картотекираме Диян в "Спартак" и ще започне сезона при нас. Ако впоследствие се договорим с чужд клуб за него, няма проблем да напусне", уточни за "Черноморие" Николай Ишков. Вариантът Дончев да се върне под наем в "Черно море" също не е отпаднал, въпреки че преговори до днес не са водени. Според осведомени "моряците" са навити да броят най-много 50 000 лева за футболиста.
Окончателно се провали възможността някой измежду Иван Кризманич, Анастас Петров и Саша Антунович да заиграе в Израел. "Имаше запитвания за тях, но никога не сме водили сериозни преговори", призна Ишков.
--- chernomorie.info.bg

неделя, август 03, 2003

Спартак завърши с победа контролите

Спартак Вн постигна победа в последната си контрола от предсезонната подготовка. "Соколите" се наложиха с минималното 1-0 над състава на Светкавица. Единственото попадение в мача отбеляза Аспарух Василев в 68-ата минута. След мача стана ясно, че е освободен нападателят Калоян Генчев.

Съставът, с който започна Мирослав Миронов:
Голубович, Мечечиев, Михайлов, Ст. Дончев, Ненов, Н. Станчев, Кризманич, Ан петров, Антунович, Д. Георгиев, Ив. Вълков
В течение на мача бяха извършени пълни смени, за да изглежда в края на срещата съставът по следния начин:
Стоянов, Вели, Кирилов, Савич, Джурич, Караканов, Иван Павлов, М. Христов, Василев, Хасан, Ташев.
--- DnesPlus.com

петък, август 01, 2003

Из новия проекто-закон за борба с футболното хулиганство!!!

От 200 до 500 лв. ще бъде глобата за псувня или ругатня на стадиона. Ще може да се налага и арест от 10 до 15 дни. За предлагане на алкохол в района на стадиона в деня на мача глобата ще бъде 5000 до 10 000 лв. За особено тежки нарушения санкцията може да стигне 20 000 лв.
Безвъзмезден труд в полза на обществото ще полагат футболните хулигани. Санкциите, включени в закона, предвиждат забрана за посещения на спортни мероприятия, както и спиране на използването на спорти обекти. Неспазването на реда ще бъде документирано с камери. Ще бъде изграден и единен регистър, с данни за футболните хулигани, чийто достъп до стадионите е ограничен.
При неспазване на изискванията за организиране на спортно мероприятие ще се заплаща глоба от 5000 до 10 000 лв. от организаторите, а собствениците - от 7000 до 14 000 лв. Санкцията за този, който откаже да изпълни указанията на отговорниците по сигурността, ще бъде от 100 до 300 лв., а за повторно нарушение - от 200 до 600 лв.
--- more.info.bg
Турци поискаха Георги Мечечиев

Турски отбор поиска Георги Мечечиев, научи "Черноморие". Става дума за клуб между 8-о и 12-о място в елитното първенство на южната ни съседка. Комшиите настояват десният защитник да изкара 3-дневни проби при тях в началото на другата седмица. "Предстои ми разговор с Николай Ишков и след него ще стане ясно дали ще пътувам за Турция", уточни за "Черноморие" Мечката.
--- chernomorie.info.bg
"Спартак" играе последна контрола

"Спартак" играе последната си лятна контрола днес. От 18 часа подопечните на Мирослав Миронов приемат "Светкавица" на стадион "Спартак". Домакините ще използват най-малко 18 футболисти, като до средата на второто полувреме на терена ще са тези, които ще излязат срещу "Беласица" на 9 август. Под въпрос за проверката са невъзстановените Диян Дончев, Златин Михайлов и Дарко Савич.
--- chernomorie.info.bg
"Спартак" урежда 23 футболисти

"Спартак" ще уреди минимум 23-ма футболисти за новия сезон във вторник. Както е известно, отборът трябва да картотекира 12 играчи с професионални договори, за да получи лиценз. Със сигурност на 5 август права ще получат: Георги Мечечиев, Нено Ненов, Дарко Савич, Диян Дончев, Златин Михайлов, Стефан Дончев, Златин Михайлов, Илиян Ташев, Георги Караканов, Николай Станчев, Иван Кризманич, Иван Кирилов, Анастас Петров, Окан Хасан, Гюрсел Вели, Милен Христов, Иван Вълков, Диян Кателиев, Саша Антунович, Аспарух Василев, Саша Антунович, Димитър Георгиев и Диян Делев.
До 8 август ще бъдат уредени също Стоян Стоянов, Георги Арнаудов, Урош Голубович, Иван Павлов и Калоян Генчев.
--- chernomorie.info.bg
Децата на Митов трети в Дания

Детският отбор на "Спартак" с футболисти, родени през 1989 година, се класира трети на реномирания международен турнир в датския град Олборг. 18-те възпитаници на треньора Димитър Митов бяха наградени с купа, бронзови медали и грамоти. В предварителната група талантите завършиха втори, след като победиха отбори от Филипините и Дания, съответно с 4:1 и 5:0 и загубиха от
норвежци с 0:2. На полуфинала варненци падат с 0:1 от шведи с гол в последната минута на второто продължение. Впоследствие шведите печелят първото място. С два гола на голмайстора си Иван Цачев "Спартак" печели малкия финал с 2:1 срещу норвежци. "Всичко около организацията беше перфектно и турнирът е много полезен за нас. Благодаря на президента на "Рийс Инвест" Руси Динков, който плати международните застраховки на всяко едно от децата", заяви за "Черноморие" Митов.
--- chernomorie.info.bg